Prosím o zopár rád

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
t0panka
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Prosím o zopár rád

Příspěvek od t0panka »

Mám Yaris 1.0 Linea Terra 3-dverová 2002

Odkúpil som ju od rodičou, ktorý sa onu moc nestarali čiže tu su rovno moje otázky:

1.Ktoré kvapaliny a súčiastky treba skontrolovat a hlavne po kolkých KM/rokoch sa menia? Myslím olej, brzdová kvapalina, filtre atď. atď.

2. Chcel by som vymeniť koberčeky všetky 4 len potrebujem ich presne na tento typ yariska pretože tie ktoré sú tam zadné vôbec nepasujú a predné už doslúžili. Čiže neviete nejaký najlepšie e-shop kde sa dajú zohnať? A čítal som aj tému ohladom posúvania koberčeku pod pedálmi a všimol som si u šoféra dierku na zachytenie koberčeka vid foto neviem ci to tam vy nemáte ale už by som chcel koberček ktorý sa tam dá zachytit kedže sa to posúva aj mne

Kód: Vybrat vše

http://db.tt/zpCOP1a
3. Mám odpadnuté zrkadielko u šoféra na tom tienidle vid foto. Riešil toto už niekto ako to tam dat naspať?

http://db.tt/1spKB8X
4. Už zle stierajú stierače a chcel by som ich vymeniť. Čítal som celú tému ktorá sa týmto zaoberá ale nejako som sa tam nevedel zorientovat. Treba vymeniť celý stierač alebo stačí len gumičku? Ked tam dám aj väčšie stierače neovplyvní to kvalitu stierania či už v 50km/h alebo 150km/h ??

Vopred ďakujem za odpovede a rady toto je môj prvý príspevok tak sa vopred ospravedlnujem ak som porušil nejaké pravidlo. Ak budem vediet tak určite poradím aj ja a čo sa týka môjho yaríska tak určite sa ešte niečo nájde napr. zdá sa mi že pri volnobehu nejak extra klepe motor ale skúsim to nahrat a potom to sem hodím aj s fotom yaríska.)
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

V prvom rade si mal napisat kolko to ma najazdene.
Kazdopadne ked nevies kedy bol memeny olej, tak by si ho mal co najskor vymenit. Brzdova kvapalina sa meni kazde 2 roky, pokial nevies kedy bola naposledy menena, tak tiez radsej vymen. Chladiaca kvapalina vydrzi 2 az 5 rokov podla typu, pokial sa nikdy nemenila, tiez vymenit.
Olej v prevodovke sa odporuca menit okolo 100k-120k km aj ked vyrobca tvrdi, ze je tam dozivotna napln.
Klinovy remen sa kontroluje pri 105k km a potom kazdych 15k a ked je popraskany vonku alebo vnutri, tak sa meni.
Pokial mas klimu, tak odporucam si ju dat znovu naplnit.
No a potom klasika, skontrolovat opotrebenie brzd a stav podvozku, tlmice a ostatne.
Este samozrejme pozriet vzduchovy a pelovy filtre a ked su moc spinave, tak vymenit.
To by malo byt vsetko.
Zrkadlo skus prilepit aj s ramom.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
t0panka
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od t0panka »

No nato som zabudol. Ma 83000 nabehane. Tieto kvapaliny približne viem kedy sa menili to len aby som vedel že kedy ich mam zmenit znova. A ako skontrolujem tlmice?
T.Y.N.G.
Věčnej rejpal

Příspěvek od T.Y.N.G. »

No nevím, co takhle zajet do servisu a nechat si udělat kalkulaci na potřebné úkony?

Stěrače se doporučuje vyměnit celé, protože i rameno sa časem opotřebuje. Toyota to nabízí přímo v Optifit řešení. To samé koberečky, případně dle typu auta určite seženeš vhodné rozměry.
Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022 (koupeno 11/2024)
Ford Focus 1.0 Trend 06/2015 - 11/2024
Toyota Yaris NG 5dv 1.0 Base Cool (Made in Japan) r.v. 2006. Prodáno 06/2015.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ty si sa zameral trochu viac "kozmetickým problémom",ktoré sa dajú vyriešiť aj neskôr.Ale-nakolko sa nestarali rodičia o to auto - ako píšeš,treba sa zaoberať predovšetkým veciam,ktoré ti môžu zachrániť život (brzdy.tlmiče pneu..)! Bezpečnosť je AŽ na prvom mieste !!
Je teda najrozumnejšie ísť kamošovi opravárovi(ak takého máš a sám to nevieš zistiť),čo je na tom aute "zlé" alebo potrebné vymeniť.Takto naozaj môžeš len urobiť to,čo sa tu písalo,pretože napr. také brzdové platničky musíš vidieť aby si mohol povedať,že ich treba vymeniť.Okrem iných vecí bolo by dobré zistiť,či ti to dobre brzdí-teda či neťahá do jednej strany.Môžu byť pridreté valčeky(alebo piestiky-neviem ako sa to odborne nazýva).Vela totiž záleží na tom,akým štýlom rodičia "brzdili" ...ked ich používali "šetrnejšie" ,tak býva tento problém dosť častou "závadou".Potom ich treba fyzicky rozhýbať.Inak nebolo by od veci aj tak brzdy vyčistiť po tolkých kilometroch .Na to sú aj spraye,ktoré sa dajú zohnať aj v Tescu(sorry za reklamu) a to si urobíš aj sám si myslím...
Treba vidieť aj pneu-aké su staré alebo ako vyzerajú.Čiže opäť fyzicky skontrolovať a príp.kúpiť...atd..
Takže v kocke: Predovšetkým 3 najdôležitejšie veci musia byť "eńo-ňuňo" -brzdy(sem patrí aj brzd.kvapalina-výmena každé 2 roky),tlmiče,pneu !!!!!!!!!!!
To,čo sa robí ako "preventívka" - t.j.brzd.kvapalina,olej,filtre,atd.,vymeniť.
Ostatné veci je potrebné vyskúšať a pozrieť fyzicky.Takže si myslím ako píše T.Y.N.G. -najlepšie riešenie je navštíviť šikovného opravára alebo servis-to je bežná rutina pri kupovaní ojazd.auta. To sú tie "vážnejšie" veci. Chápem,že tá obhliadka stojí nejaký peniaz,ale takýmto výdavkom sa proste nevyhneš ak to sám nevieš "zhodnotiť".
No a ostatné-ako su koberčeky alebo zrkadielko,píšeš,že si vlákna čítal,ale si z toho trochu jeleň. :wink:
No vieš,to je tak..čo človek ,to názor a tomu sa nevyhneš.Musíš z tých príspevkov vybrať to,čo ti vyhovuje najviac.Alebo napísať tuto otázku do tých príspevkov,kde si to čítal,aby jednoducho táto téma neprešla do debaty napr. so stieračmi,na čo je už založená téma.A to isté je to s koberčekami .. :(
Apropoo- ešte -sviečky: tie sa menia cca (+ , - )po 50tis.km.Takže ak sa nemenili,je najvyšší čas ich vymeniť.
t0panka
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od t0panka »

No vecsinu veci si viem pozret aj sam ale neviem ako sa kontroluju tlmice... Kotuce, brzdy, kolesa, pneumatiky planujem zakupit v blizkej dobe jasne ze mi ide hlavne o bezpecnost ale tak spisal som uz vsetko co ma zaujimalo... Trochu som dufal ze dostanem koment od MUCA kedze som cital tvoje prispevky a paci sa mi tvoj pristup .) a vidiet ze sa o svojho yarisa naozaj staras na 100%

Kazdopadne vsimol som si ze ked brzdim ale aj ked sa rychlejshie rozbieham toci mi to dostrany... Bude to tymi brzdami alebo moze byt problem niekde inde? Sem tam pri brzdeni pocujem od lavej brzdy zvuk ako keby dosticka a kotuc neboli hladke ale drsne...

K tym meneniam kavapalin a filtrov ked to dam dokopy tak:
Sviecky - 50tis. km
Brzdova kvapalina - 2roky(??tis. km)
Chladiaca kvapalina - ???
Olej v prevodovke - pri 100tis. km
Klinovy remen - pri 100tis. km
Vzduchovy filter - 1rok
Baterka - ???
Olej - 10tis. km ???

zabudol som na nieco?
Potreboval by som si toto dat dokopy aby som si to mohol zapisat do telefonu aby ma mohol vzdy upozornit kedy treba co vymenit aby som to uz nemusel riesit(zabudat)
Este raz dik za odpovede .)
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

OK - napíšem ešte niečo- ja vždy rád poradím ,ak viem,no radím čisto zo svojich AMATERSKYCH skuseností 20rokov jazdenia (isteže-pred 20 rokmi boli trochu inak stavané autá ale furt su to len stroje o ktoré sa treba starať :lol: :lol: )

No priznám sa ti,že mal som rozpísané toho viac,ale potom som si to rozmyslel a vymazal,aby to nebolo akože :.."jjjeeeej..muco zasa píše romány" :oops: :oops:
Ale predsalen ak chceš-trochu sa rozpíšem-,čo sa týka tých tlmičov.Zistíš to tak,že "zatlačíš" na blatník a hneď odskočíš(alebo "zoskočíš). Auto sa musí vrátiť ihned do predošlej polohy bez toho,žeby sa "rozkimácalo".Ja mám len nejakých 75kg,takže veselo môžem na kraj blatníka "hodiť svoje telo" a odskočiť.Ak máš 130kg,tak to neskúšaj celým telom:lol: :lol: Každopádne ja osobne preferujem kontrolu tlmičov a aj bŕzd v hocijakom servise-alebo hoci aj STK-ak sa dohodneš s chlapíkom na valcoch !! Tam ti to všetko pekne vyhodnotí a nestojí to vela peňazí .
No každopádne to zistíš aj tak,že ak ideš rýchlejšie do zákruty na nezrovnalom teréne,tak pocítiš ,akokeby auto odskakovalo do strany a nedrží stopu. Jednoducho nemal by si mať pocit,že by auto "plávalo".
Ďalej píšeš,že ti ťahá do strany nielen pri brzdení ale aj ked ideš.Ako som písal vyššie-Je to typické,ked zostáva vysieť na jednom kolese brzda-teda nevracia sa (ja tomu hovorím valček ) uplne do "prasiatka" a teda jedno koleso ti stále "brzdí". Skús heverom nadvihnúť auto a potoč kolesom naprázdno -pocítiš určite,či brzdí alebo nie...(okrem toho,že to bude asi šúchať platnička o kotúč. Samozrejme ak ťa to ťahá do jednej strany,môže byť aj posunutá geometria(nastavenie stojí okolo 20-30€) a to sám neurobíš.Po tých rokoch je normálne,že sa geometria trochu rozhasí - nakoniec stačí,ak sa nešťastne trafíš do diery (čo nie je u nás problém) a môže sa posunúť hneď -ako vyrazíš na naše cesty z autosalonu. Na toto sa nevzťahuje ani záruka :cry:
Ale v tomto- tvojom prípade by sa malo jednať o vysiacu brzdu. Ak pustíš volant na rovnej ceste,musí auto ísť rovno!
To,čo počuješ ako šuchot-to je platnička,ktorá je už možno opotrebovaná. Ďalším problémom pri "nerovnomernom" vysúvaní "valčekov",ktoré tlačia na brzd.platničky čím vlastne brzdí... môžu byť však zhrdzavené kotúče.Ak je na jednej strane viac hrdzavý ako na druhej,je samozrejme logické,že brzdí na menšej ploche menej.Treba to vidieť .No ak budú aj kotúče hrdzavé alebo ak su kotúče zvlnené,cítiť to na volante a hlavne pri brzdení , že ti trasie volantom, vtedy je najvyšší čas vymeniť kotúče.Robí sa to aj tak,že sa dajú "stiahnuť"-teda obrúsiť,ale myslím si,že to je lepšie vymeniť.A samozrejme tým pádom aj doštičky . Nezabudni pozrieť aj zadné čeluste,ked budeš robiť brzdy.nech je to kompletka urobená.-ale musíš zhodiť bubon(a to ja napr. neviem).
A olej-úúúúplne stačí vymeniť pri 15.20tis. km alebo každý rok ..Niekto olej mení každé 3 roky ked málo jazdí-ale to je už jeho vec ,ale vela ludí odporúča meniť každý rok aj ked nemá tolko nabehaných,lebo vraj mazacie schopnosti oleja rapidne "zoslabnú" po roku.Neviem !!! -nie som do toho frajer a preto radšej neriskujem kvôli 3L oleja,aby sa motoru niečo stalo.Radšej to vymením,lebo s tým nič nepokazím a zrovna na oleji človek neušetrí... 8)
A baterka??- no keďže máš asi ešte pôvodnú baterku,treba ju "preventivne" oživiť pred každou zimou tak,že ju nahodíš na cca 15 hod. na nabíjačku.Teraz,keďže sa svieti celý deň a ak jazdíš hlavne po meste,môžeš to urobiť aj 2-3 x do roka. Inak ju treba vymeniť,ked proste prestane točiť-alebo točí čím ďalej pomalšie...
Ak ťa čaká STK,treba skontrolovať aj výfuk,či nie je deravý..Ak budeš mať hoci aj malé netesnosti medzi dielmi,tak ti emisné nespravý a cez STK neprejdeš.
Neviem,,či si z tohoto môjho gulášového príspevku niečomu porozumel,ale dúfam,že som ťa aspoň dal trochu do obrazu 8)

A nakoniec - to by som nebol ja,keby som nenapísal niečo o karoserii...Na jar pekne umyť,poopravovať škrabančeky,napulírovať, zvnutra detto a užívať si :P :P
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... sc&start=0
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Iridiove alebo platinove sviecky sa menia kazdych 90k km.
Bubnova brzda sa zhadzuje jednoducho, mas tam take dve dierky, do nich treba najst vhody srob a postupnym zasrobovovanim, ti odtlaci bubon a mozes ho vytahnut, zasrobovat ich staci par mm.
Vzduchovy filter sa nemeni po roku ale kazdych 60k km ale kedze v cechach a na slovensku je prasnejsie, tak sa odporuca aj kazdych 45k km.
Baterka sa meni az ked zacne umierat, niekedy vydrzi 5-6 rokov ale niekomu aj 12-13, je to velmi individualne, ale pokial mas obavy, tak vozievaj so sebou startovacie kable.
Cladiaca kvapalina, pokial tam mas G11 (zelena alebo modra farba) tak sa meni kazde 2 roky, G12 (cevena, ruzova, fialova(G12+)) sa meni kazdych 5 rokov, pokial nenajazdis viac ako 30k km rocne, tak staci menit iba podla rokov.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

smutok píše: Bubnova brzda sa zhadzuje jednoducho, mas tam take dve dierky, do nich treba najst vhody srob a postupnym zasrobovovanim, ti odtlaci bubon a mozes ho vytahnut, zasrobovat ich staci par mm.
.
Ja som si už myslel,že na to treba mať nejaký sťahovák .. :oops: :oops:

A ako píšeš-ta chladiaca kvapalina sa mení naozaj po 5 rokoch?
Lebo napr. :
Ja mám yaris r.v. 04/2007,ale kupoval som to 04/2008.Takže na rok mám vymeniť chladiacu kvapalinu ? (naj. mám 23tis. km...)
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Problem je v tom, ze v kvapaline degraduju antikorozne aditiva a zmes etilglycolu s vodou nema ziadne antikorozne vlastnosti, preto sa odporuca menit, no a samozrejme sa zvysuje teplota tuhnutia.
Ja by som odporucal menit, ved olej si tiez nemenil iba raz.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
T.Y.N.G.
Věčnej rejpal

Příspěvek od T.Y.N.G. »

To MUCO a SMUTOK. Nevím jak vy, ale já mám v autě červenou a je to long life, kde udávají myslím životnost kolem 150 tis km, takže bych to MUCO neřešil 8) Víc je napsáno v příručce.
Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022 (koupeno 11/2024)
Ford Focus 1.0 Trend 06/2015 - 11/2024
Toyota Yaris NG 5dv 1.0 Base Cool (Made in Japan) r.v. 2006. Prodáno 06/2015.
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Pri oleji tiez mas udavane 15k km. Ale je to kazdeho vec, v zasade bude este v pohode, ale s kazdym dalsim rokom to bude len horsie.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

T.Y.N.G. píše:To MUCO a SMUTOK. Nevím jak vy, ale já mám v autě červenou a je to long life, kde udávají myslím životnost kolem 150 tis km, takže bych to MUCO neřešil 8) Víc je napsáno v příručce.
ta červenorůžová longlife se dávala někdy od léta nebo podzimu 2003.

pokud si auto chce delší dobu nechat je vždycky lepší investovat pár stovek do výměny kapaliny než časem řešit třeba prorezlý topení. Ne? :wink:

Pro výrobce je lepší, když se auto začně s.át, až si radši koupí nový. Takže já příručkám a ani novinářům skoro nevěřím.

:wink:
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Samozrejme,že mi neide o cenu-akože boh vie aká velká investícia to je...Ja neviem kolko litrov do toho ide(príručku mám v aute),ale aj keby to bolo 10litrov 8) ,tak tá cena zasa ma 1x za 5 rokov kvôli tomu nezrujnuje.Mńa len prekvapila,že treba po 5 rokoch meniť aj ked teda mám len tých cca 23tis.najazdených.Jasneže -ak to porovnám s olejom,tak tiež to mením každý rok bez toho,či mám 15 tis.km najazdených alebo nie (a to ani raz som nemal...8)
t0panka
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od t0panka »

Tak objednal som sa do Toyota servisu ako ste mi poradili :) na kontrolu kolies, brzd, kotucov, geometrie a podvozku.
Geometriu som mal trochu posunutu tak mi ju nastavili a brzdy, kolesa a kotuce su zevraj v uplnom poriadku tak mi ich aspon vycistili a s podvozkom je vsetko ok. Stalo ma to 57eur. Brzdy stale robia ten zvuk co robili a pri brzdeni mi to stale taha do druhej strany. Ked som mu povedal, ze to neni mozne ze stym nieco neni tak mi povedal, ze technik sa bol natom previezt a vsetko bolo OK. Jedine vychodisko z tejto situacie je najst si cloveka ktoremu sa da doverovat a nechat to pozret u neho. Tak momentalne riesim toto. Stymi 60eurami som sa uz zmieril proste toto je zly system zlych servisov.

Jedine pozitivum tejto prehliadky bol tento papier ktory mi vytlacil (udaje o aute a KM su neni moje a su nepodstatne). Je to komplet zoznam veci ktore treba menit a po kolkych KM. Nieco taketo som hladal.

http://img543.imageshack.us/i/scanimage881.jpg/
Odpovědět

Zpět na „Yaris“