Navíjení bezpečnostních pásů (E11)
Navíjení bezpečnostních pásů (E11)
Co mě u mojí nedávno koupené E11 děsně štve, je téměř nefunční samonavíjení pásů u předních sedaček. 
Mechanismus je nějakej vytahanej nebo co, vůbec se samy nenenavinou, musí se jim pomáhat a ani to nemá valný efekt. Taková blbost a znepříjeňuje to život, včera jsem vezl babičku a málem si natloukla při nastupování dozadu.

Jak to máte ve vašich vozech? Taky vám to zlobí? Existuje na to nějaká finta? Nebo vyměnit?

Mechanismus je nějakej vytahanej nebo co, vůbec se samy nenenavinou, musí se jim pomáhat a ani to nemá valný efekt. Taková blbost a znepříjeňuje to život, včera jsem vezl babičku a málem si natloukla při nastupování dozadu.
Jak to máte ve vašich vozech? Taky vám to zlobí? Existuje na to nějaká finta? Nebo vyměnit?
Corolla E11, 4E-FE, 1,3-63 kW, 3D hatchback, 1998, Social edition

Na E9 je to taky slabší. Mám 3dv. hatch, možná tomu přispívá i to, že je sloupek víc vzadu, takže je ten pás přehnutý víc "zešiorka" a tahá se zepředu přes sedadlo --  když tomu ten pás "podám", tak se to i navine. Ale co, auto má už přes 20 let a hlavně že ty podstatné věci fungují dobře 
 Jestli je na to nějaká rada, zkusil bych s tím něco udělat. Už jsem to měl i v plánu, ale pak jsem to vypustil -- nerad bych, aby z toho vystřelila nějaká pružina a abych pak zjistil, že to už zpátky nedám...

- Pizzamancz
 - Řidič

Když vloni koupil svojí bouranou E10, měla vystřelené pyropatrony, takže pásy nenavíjely vůbec. Ten vnitřní mechanismus se prostě zablokuje. A protože jsem si v té době nevěděl rady a netušil, kde je sehnat, zkusil jsem je nejprve nějak rozpohybovat. Pokud by se to totiž nepovedlo, už by to žádná škoda nebyla, když to je beztak nefunkční, že ? 
Samotná demontáž mechanismu samonavíjecích pásů je snadná, přesto doporučuji sejmout jen ten vlastní navíjecí mechanismus (dole ve spoji sloupek-práh) a tu horní "kladku", kterou vidíme, tam nechat být. Dobře si pamatujte, že ten mechanismus má svoje vyrovnávací závaží a v určitých náklonech nefunguje navíjení ani u plně funkčního zařízení. Na boku je velký plastový "nálisek" - v něm je ukryta stažená pružina, která pohání celý ten zbytek navíjecího válce s pásem. Nebojte se ten nálisek sejmout, pružina se sice odroluje, ale nikdy ne více jak max o jednu otáčku je staženém stavu, což nijak nenaruší rovnovážný stav.
Jakmile máte ten plastový futrálek s pružinou sejmutý, prohlédnětě si rovnou stav navíjecího válce. Občas tam jsou takové drobné plastové nečistoty a možná i váznoucí zapadací jazýček aretace rychlého pohybu (ten dělá právě to zaseknutí pásu při rychlém odvíjení). Takže vyčistit a namazat, nic složitého. Mechanicky je to velmi jednoduché zařízení a i při základních montážních znalostech okamžitě pochopíte, jak to funguje
Jakmile je "vnitřek" mechanismu v pořádku, vložte vodící kolečka zpět do mechanismu a pás naviňte na co největší namotanou roličku. Nebojte se klidně většího násilí, bude to hodně drhnout. Nasadit pak ten plastový futrálek na plochý čep je otázka chvilky a čtyř šroubků
 Jakmile je to upevněno, je pás znova plně funkční.
Zamontujete zpět do vozidla vyzkoušejte navíjení ve všech možnostech, které znáte. Nebojte se trhnout, ať se ukáže funkčnost jazýčku.
Pozor! na navíjecím válci je ještě jeden malý plastový futráek, ve ketré je ukryto vyrovnávací závaží... pokud nemusíte, nerozebírejte. Je to sice mechanicky zvládnutelné, ale časově se na tom hodně zaseknete..a hlavně zbytečně
To, že se pak pásy navíjejí pomalu nebo nedostatečně, je opravdu potřeba si zvyknout, ale mnou výše popsaný způsob může mírně usnadnit ovládání pásů a docílit dočasného placebo efektu funkčnosti navíjecích pásů
 Jako zdroj informací jsem použil své zkušenosti, hovor se zaměstnancem Tokai Rika v Lovosicích a spoustu užitečných i "užitečných" rad od místních garážových pepiků, co takhle opravují bourané pasáty (a za těžký love je pak prodávají do áček :- )

Samotná demontáž mechanismu samonavíjecích pásů je snadná, přesto doporučuji sejmout jen ten vlastní navíjecí mechanismus (dole ve spoji sloupek-práh) a tu horní "kladku", kterou vidíme, tam nechat být. Dobře si pamatujte, že ten mechanismus má svoje vyrovnávací závaží a v určitých náklonech nefunguje navíjení ani u plně funkčního zařízení. Na boku je velký plastový "nálisek" - v něm je ukryta stažená pružina, která pohání celý ten zbytek navíjecího válce s pásem. Nebojte se ten nálisek sejmout, pružina se sice odroluje, ale nikdy ne více jak max o jednu otáčku je staženém stavu, což nijak nenaruší rovnovážný stav.
Jakmile máte ten plastový futrálek s pružinou sejmutý, prohlédnětě si rovnou stav navíjecího válce. Občas tam jsou takové drobné plastové nečistoty a možná i váznoucí zapadací jazýček aretace rychlého pohybu (ten dělá právě to zaseknutí pásu při rychlém odvíjení). Takže vyčistit a namazat, nic složitého. Mechanicky je to velmi jednoduché zařízení a i při základních montážních znalostech okamžitě pochopíte, jak to funguje
Jakmile je "vnitřek" mechanismu v pořádku, vložte vodící kolečka zpět do mechanismu a pás naviňte na co největší namotanou roličku. Nebojte se klidně většího násilí, bude to hodně drhnout. Nasadit pak ten plastový futrálek na plochý čep je otázka chvilky a čtyř šroubků
Zamontujete zpět do vozidla vyzkoušejte navíjení ve všech možnostech, které znáte. Nebojte se trhnout, ať se ukáže funkčnost jazýčku.
Pozor! na navíjecím válci je ještě jeden malý plastový futráek, ve ketré je ukryto vyrovnávací závaží... pokud nemusíte, nerozebírejte. Je to sice mechanicky zvládnutelné, ale časově se na tom hodně zaseknete..a hlavně zbytečně
To, že se pak pásy navíjejí pomalu nebo nedostatečně, je opravdu potřeba si zvyknout, ale mnou výše popsaný způsob může mírně usnadnit ovládání pásů a docílit dočasného placebo efektu funkčnosti navíjecích pásů
2x Toyota Starlet P7, 1,0 l , 1985 a 1988
3x Toyota Avensis 2.0i , 1998, 2003 a 2004
1x Toyota Avensis 1.8 VVTi 2002 - na PRODEJ !!!
Jsem vaše přímé napojení na německý Ebay.

3x Toyota Avensis 2.0i , 1998, 2003 a 2004
1x Toyota Avensis 1.8 VVTi 2002 - na PRODEJ !!!
Jsem vaše přímé napojení na německý Ebay.
Já jsem jinak s tou E11 moc a moc spokojenej, ale ty pásy, to je hrůza, to musí být nějaká výrobní chyba nebo co, zřejmě se to vůbec nedá opravit jak píše Pizzaman, tohle vytahanej mechanismus jsem neměl ani ve 26 let starým Renaultu.

Corolla E11, 4E-FE, 1,3-63 kW, 3D hatchback, 1998, Social edition

Je to vtom že některým lidem hodně vadí když je pás řeže do krku nebo do ramene podle výšky( viz můj tchán na felicii )a pak to řeší takovou tou sponou která pás zablokuje po zapnutíJardaS píše:V čem spočívá to pohodlí při jízdě?
Jimmi píše:Já to zatím viděl u všech E10 bez ohledu na opotřebování. Mám pocit, že výrobci šlo primárně o pohodlí při jízdě, s menší daní spočívající v nutnosti pásům trochu pomoci při navíjení.
Toyota Corolla G6 1.4 1998 EX
Toyota Corolla G6R 1.6 1999
Lexus IS250 2005

Toyota Corolla G6R 1.6 1999
Lexus IS250 2005
Moje dvanáctiletá třídvířková Corollka navíjí sice lenivě,ale navíjí,nenavine se jen když se pás překroutí.Je pravda,že pásy neškrtěj,jako u Škůdek a jinejch evropanů 

Carina II (r.v.1989)
RAV 4 (1996)
SUZUKI LS 650 Savage (chopper) -2001
Corolla 1,4 HB (1999)
SUZUKI Grand Vitara 1,6 (2005)
Corolla Verso Sol 2,0 D4D (2004)
AYGO 1.0 2010
Verso 1,6 Active (2013)
MR2 SW20 (1991)
Rejži a nic jinýho!

RAV 4 (1996)
SUZUKI LS 650 Savage (chopper) -2001