Benzín do nafty

vše ohledně modelové řady Avensis
progym
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Benzín do nafty

Příspěvek od progym »

Soudruzi, dáváte někdo v zimě do nafty benzín? Tuhle radu jsem už slyšel od mnoha lidí. Naposledy mě kamarád mechanik tvrdil, že 5l na plnou nádrž je úplně v pohodě a nezamrznu. Strávil jsem teď pár dní na horách a po dvě noci to padlo na -18. Do cca půl nádrže (běžná nafta, žádná arktika) jsem nalil 2l naturálu a ráno to bylo druhý nažhavení "na brnk", žádný pazvuky. Samozřejmě trochu hlučnější, ale v pohodě.
Přidávám zimní VIF, ale ten prý zmrzne na kostku, takže naftu proti zamrznutí nijak neochrání.
Žigul 2105
Renault 5 GT Turbo 1985
Fanouš 1,3 1989
Opel Vectra 1,6i 1995
Octavia combi 1,6i 1999
Toyota Avensis Verso 2,0 4D4 2003
Toyota Verso 1,6D-4D 2015
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Pokud už vám nafta v nádrži ztuhla, je jedinou zaručenou a bezpečnou pomocí přemístit vozidlo do tepla. Velmi účinný, jednoduchý, ale nikoliv bez nežádoucích vedlejších účinků, je též přídavek benzinu, který jako jediný dokáže rozpouštět již vzniklé krystaly parafínu. Již pět objemových procent obvykle poskytne žádaný účinek.
V tu chvíli prudce klesá mazivost, na kterou jsou velmi citlivé moderní vysokotlaké vstřikovací systémy, takže by benzin měli zkoušet pouze majitelé starších vozů. U nich se zase musí počítat s riziky vyplývajícími z časté netěsnosti palivového systému. Benzin v naftě prudce snižuje její bod vzplanutí, takže únik jím obohacené nafty na motor, který po celý rok vadí nanejvýš ekologům, může vyústit v požár vozidla.

http://auto.idnes.cz/nafta-pod-20-186-c ... tomoto_fdv

Natankuj v Rakousku OMV Winter Diesel, ten je do -35.
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Ne, benzin nedavame, protoze mame radi svuj commonrail.
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Ne nedavam jem VIF při -18 pohoda.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

do novych naftakov urcite nie.
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Kdyztak tak letecky kerosin. Ten pomuze hoooodne moc, ale tezko ho asi pro vsechny sehnat.
Avensis 2.0i 1998
1ac0
Navigátor

Příspěvek od 1ac0 »

vojta ž. píše:Kdyztak tak letecky kerosin. Ten pomuze hoooodne moc, ale tezko ho asi pro vsechny sehnat.
petrolej? predavaju ho v litrovych flaskach v obi, hornbachu, v potrebach pre domacnost,...
Toyota Avensis T25 kombi - D4D 93kW, 2008
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

Zimní VIF mi při teplotách kolem -10°C zgelovatěl, ale jak mi bylo vysvětleno - ve spojení s naftou se to chová naprosto jinak - a nemůžu nesouhlasit. I při -12°C mi to nastartovalo "napoprvé", jen jsem musel pořádně prošlapávat plyn ... nevím sice proč, ale pokud jsem ho pustil, tak tam nešlo palivo a začalo se to dusit na nedostatek šťávy nebo čeho ...
Tankuju Vervu a při posledním tankování jsem bral cca. 45 l a "zředil" to asi šesti odměrkami VIFu.

Při teplotách lehce pod bod mrazu (-1 až asi -5°C) není na plyn nutné šlapat vůbec ...

Stojím s autem venku, motorem zrovna tak, že tam tudy projde veškerý větříček který se tu v okolí objeví ... teda ale že dneska venku fučí ... nárazový vítr, sfoukává to sníh a stromy nevědí na kterou stranu se zlomit dřív :-( poslední dva roky mě ty meteověštci lezou na nervy čím dál víc ... asi fakt začnu na počasí koukat zase na němce ... kde k věštění používají nevím co, že jim to vychází ...
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

tak podla mna -12 nic o kvalitach VIFu nehovori...startoval som pri -17 bez VIFu s obycajnou naftou - na prvy krat. Ale tie zvuky co ten motor daval, to radsej popisovat nebudem :)
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

1ac0 píše:
vojta ž. píše:Kdyztak tak letecky kerosin. Ten pomuze hoooodne moc, ale tezko ho asi pro vsechny sehnat.
petrolej? predavaju ho v litrovych flaskach v obi, hornbachu, v potrebach pre domacnost,...
Petrolej a letecky kerosin jsou dve "naprosto" rozdilne veci.
Maji jine vlastnosti. V podstate i nafta je petrolej ze :lol: :lol:
Avensis 2.0i 1998
ToyDrive
Manager Týmu

Příspěvek od ToyDrive »

Tak dlouho budete vymyslet co tam nalit az to zkurvite :wink:
CarinaE Sedan '97 1,6 16V (78kW) prvni laska
Avensis Combi '07 1,8 16V (95kW) + MR2 '03 (103kW) soucasnost
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

ToyDrive píše:Tak dlouho budete vymyslet co tam nalit az to zkurvite :wink:
Lili jsme to do dvou firemnich transitu a boxera po dobu asi 5ti let (prevazne v zime) a vsechny ty auta dodnes jezdi a motory slapou jako hodinky.
Tech 5 let je doba kterou si ja pamatuju, takze je mozne a pravdepodobne ze se to tam lilo uz driv a lije dodnes :lol:
Zaplat pánbůh za benzinaka :lol: :lol: :lol: :lol:
Avensis 2.0i 1998
1ac0
Navigátor

Příspěvek od 1ac0 »

vojta ž. píše:
1ac0 píše:
Petrolej a letecky kerosin jsou dve "naprosto" rozdilne veci.
Maji jine vlastnosti. V podstate i nafta je petrolej ze :lol: :lol:
No pokial sa to berie takto tak ano, ale podstatne je, ze "letecky" petrolej je "obycajny" len kvalitnejsie (=v presnejsom rozmedzi teplot) vydestilovany petrolej ktory je obohateny o dalsie prisady ktore v podstate zabezpecuju to, ze bez problemov hori kontinualne v prudovom motore, ma urcite viskozne vlastnosti, ma urcitu presne stanovenu kyslost, atd. Kvalitativne specifikacie su obsiahnute v normach JET A-1, PL-7 atd.

Inac povedane: kvalitna nafta je pre motor lepsia ako najkvalitnejsi "letecky" petrolej uz len pre to, ze je urceny pre ine pouzitie. Pride mi rozumnejsie v poriadnych mrazoch do 50litrov nafty naliat liter benzinu a deci oleja ako vymyslat nad petrolejom a tym, ci ho tam dat liter alebo 5 litrov. A ako uplne najlepsie mi pride liat tam len naftu a zverejnovat cerpacky kde dolievaju do nafty vykurovaci olej :D
Toyota Avensis T25 kombi - D4D 93kW, 2008
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

S tou posledni vetou plne souhlasim. Jen si myslim ze je lepsi tamm nalit kerosin nez ten benzin s olejem. Uz jen kvuli tomu ze se vzniti uplne nekdy jindy nez nafta. A to je spatne. Nejkvalitnejsi nafta je zase lepsi jen o ty konkretni prisady.
Zjednodusene: co je blizsi nafte, petrolej nebo benzin s olejem :wink:
Navic jak jsi psal tak kerosin je pri horeni mnohem "stabilnejsi" nez nafta.

Ale taky je fakt ze jsem trochu ovlivneny tou zkusenosti ze to fat tomu motoru nevadi a muzes tam toho vrznout i vic, nez by sis dovolil u toho benzinu. Ale k tomu zas potrebujes dobry pristup ke kerosinu :lol:
Naposledy upravil(a) vojta ž. dne pát 07.01.2011, 11:10, celkem upraveno 1 x.
Avensis 2.0i 1998
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

...no tady je to síla :roll: ...ale co, nemusím být všude. Vidím, že je dost rozumných, kteří mají jasno. Komu není rady....
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
Odpovědět

Zpět na „Avensis“