Zimne pneumatiky
Zimne pneumatiky
mam 3ti rok zimne pneumatiky Goodyear Wrangler Ultra Grip 215/70 R16 100T
dezen je stale v pohode (6mm), akurat pri vacsich rychlostiach na kasovitej ceste auto ako keby vozilo (kyvalo auto zlava do prava) a mam pocit ze dostanem smyk
ked spomalim tak je to ok a na suchej ceste je to tiez dobre
problem je, ze ine auta na ceste ma obiehaju, keby to boli jedno-dve auta tak mi je to jedno...
mam pocit, ze pneumatiky napriek dobremu dezenu, stvrdli a uz nedrzia na ceste ako kedysi
otazky:
1. je to mozne ze ta guma po 3rokoch ma taky vplyv na jazdu?
2. poznate nejake lepsie pneumatiky ako tie, ktore mam teraz?
chcem pneumatiku na bezne cesty
3. aky je rozdiel medzi pneumatikami SUV a pre osobne auta?
vdaka
dezen je stale v pohode (6mm), akurat pri vacsich rychlostiach na kasovitej ceste auto ako keby vozilo (kyvalo auto zlava do prava) a mam pocit ze dostanem smyk
problem je, ze ine auta na ceste ma obiehaju, keby to boli jedno-dve auta tak mi je to jedno...
mam pocit, ze pneumatiky napriek dobremu dezenu, stvrdli a uz nedrzia na ceste ako kedysi
otazky:
vdaka
Re: Zimne pneumatiky
pinpo píše:mam 3ti rok zimne pneumatiky Goodyear Wrangler Ultra Grip 215/70 R16 100T
otazky:
vdaka
Nejsem odborník, ale moje zkušenosti:
1. 3 roky od data výroby není problém - podle výrobců musí vydržet 4 roky, ale důležité je kdy byly vyrobeny to může být rozdílné od data koupě!! Vliv má i skladování atd samozřejmě každá pneu stárne a proto se má po cca 4 letech měnit (na druhou stranu za ty peníze by mohli vydržet déle )
Dnes je datum výroby vyznačen na boku pneu.
2. Těžko tvrdit které pneu jsou lepší pro RAV (jedině nějaké testy daného rozměru ADAC jestli vůbec je?) Mám letos nové zimní pneu Michelin Alpin a zdá se mě že auto sedí super, Z lamely jsou vysoké cca 9 mm a jsou krásně měkké a pohyblivé nevýhoda je že se do nich hodně zasekávají kamínky a nevypadnou ven pak při jízdě po asfaltu cvakají!!!!!, na druhém autě mám zimní pneu staré 3 roky cca 4,5 - 5 mm a tam ty lamely jsou už tvrdé hlavně skoro nepohyblivé auto má výrazně větší problém v ujezděném sněhu a i na brždění, prostě jezdím pomaleji než s RAV.
3. Podle mě jsou pneu pro SUV zpevněné a mají i jiný vzorek hlavně pro jízdu do terénu, větší hmotnost vozu, náhon 4X4 , osobní pneu jsou hlavně na jízdu po silnici a ne moc do terénu. Pro RAV 2 je základní rozměr 215/70 R16 a standardně jsou to pneu pro 4X4 a SUV
Nemohu porovnat jiné zimní pneu jsem zatím neměl jen celoroční Pirelli a ty nestály za nic! Zatím jsem velmi spokojen, ale otázka bude jak povedou za 3 roky??? Goodyeary byly nové asi taky dobré.
Jedině ostatní ať napíšou zkušenosti jeké zimní pneu na RAV 4 jsou dobré?????
- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam obuty 215/40/16 Dunlop Grandtrek zimni (tusim SJ6 nebo tak nejak) a fungujou dobre, auto se bylo schopny dostat z kazdyho mista kam jsem zaparkoval s tim, ze jini to misto enchali volny (20 cm snehu). Jen jednou jsem musel pritahnout mirne rucni brzdu pro lepsi zaber pri vyjezdu abych tomu simuloval samosvor. Celkove s pneumatikama spokojenost, pred zimou s nima jezdila zena v terenu a tam fungovaly pry taky vyborne, takze oznaceni M+S si zaslouzi
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Lexus IS200
Lexus RX400h
Sice po sezóně, ale mám s Goodyear Wrangler Ultra Grip (na Pajeru III.G), úplně stejně špatnou zkušenost v 3, 4 sezóně, tvrdý jak briketa, nestabilní do boku, zrádný na ledu ... za ty prachy stojej za prd... to samý s louenďáckejma General XP Winter,
Naopak na .... na matičky RAV4, jsou čtvrtou sezonu Bridgestone Blizzak (číslo z hlavy nevím) a jsou furt mechový jak žvejkačka, supr gumy, i po čtyřech letech jezděj spolehlivě.
Naopak na .... na matičky RAV4, jsou čtvrtou sezonu Bridgestone Blizzak (číslo z hlavy nevím) a jsou furt mechový jak žvejkačka, supr gumy, i po čtyřech letech jezděj spolehlivě.
Naposledy upravil(a) Pupik dne pát 29.04.2011, 11:29, celkem upraveno 1 x.
nyní:
RAV4 fL 2,2 D-CAT 150 AT Premium plus 2010
byly:
RAV4 NG 2.0 AT Executive r.v. 2007 (07-11)
RAV4 2.0 VVTi AT Sol (2. gen) r.v.02 (02-07)
RAV4 2.0 16V MT (1. gen.) r.v. 97 (99-02)
Píši za máťi (36ročník), net již neovládá, ale Ravku jo ...
byly:
To je především, otázka s čím, kde a kolik jezdíš, jestli ti jde o náklady nebo jezdíš jak fantom, jak dlouho hodláš auto držet a jaké si pořídíš potom a co od pneu očekáváš v zimě, co potřebuješ zdolat atd, atd.Tib píše:uvažuji dát na příští zimu celoroční jen nevím jaké máte nekdo s tím zkušenost
Kolega má na Jeep Rubikonu nějaký celoroční kevlarový a je nad míru spokojenej, ALE ... jezdí jen trasu Praha - Blava, tam prostě bude při rozumný rychlosti spokojenej každej i v bačkorách ...
Druhý kolega měl na LR Defender z výroby celoroční a už je dal pryč a to drásá hlavně kočičí hlavy na Praze 1...
Já mám na Pajeru dvě sady elektronů a Z/L gumy, ale protože v létě jezdim jak prďola a jde mi o jistotu v zimním období, zvažuji, že ojeté zimní dorazím v létě a zimní budu měnit po druhé sezóně nebo jak začnou jen trochu ochabovat ...
Gumy, jsou 90% jízdních vlastností a čtyřkolka ti možná něco vyřeší při rozjezdu, ale ne při brždění nebo bočním vedení stopy v zimním období
Naposledy upravil(a) Pupik dne pát 29.04.2011, 12:04, celkem upraveno 1 x.
nyní:
byly:
byly:
Neříkám, že to je dobré řešení, ale taky bych asi raději zvolil variantu drancat celoročně zimní, což sice znamená "léto na žvejkačkách, spořeba, hluk a sjíždění" .... než, univerzály nebo nebo více náklady s přehazováním L-Z pneu na jedněch ráfcích...
Ale to je jen úvaha, ne doporučení
Ale to je jen úvaha, ne doporučení
nyní:
byly:
byly:
- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Mno mně ty zimáky moc dramaticky neubývají, asi je tam taky nechám
Lexus IS200
Lexus RX400h
Lexus IS200
Lexus RX400h
-
- Člen Týmu
....no, moje zkusenost...
...prvni co jsem udelal bylo, ze jsem sundal to na cem jsem toyo koupil byly to ty tolik proklamovane goodyear WRANGLER, neb je to pneu tvrda, hlucna a nestabilni a podle me i s velkym valivym odporem ... obul jsem na Nokian WR G2 (tady priznam, ze krome MR2...) jsem mnoho poslednich let mel jen NOKIAN, takze jsem jaksi patriot, urcite ale oduvodneny patriot.... a tydle zimaky od Nokianu jezdim celorocne v absolutni pohode...
... jen mimo tema : jsem zvedav jak budou po uzakoneni povinnych ZIMNICH pneu pohlizet na celorocni jezdeni na zimakach...cetl jsem totiz hlasy, ze pojistovny ruku v ruce s Policii chteji v pripade potreby zpochybnovat letni jizdu na zimaku obvyklym blabolem o "rozdilne konstrukci, tepelnem namahani atd atd atd...) TADY podotykam, ze pisu vyhradne z pohledu RAV4 ...ovsemze na M5 od bmw je potreba v lete jezdit letni, ze...?
.... a jeste mimo tema : zimaky jsem kdysi dojizdel v lete a kdyz uz to byly doslova "slupky" a rikal jsem jim "KVALIFIKACNI" ) protoze se dobre ohraly a pak drzely lip jak letnace.. to slo ale jen pro zabavu, kratce a s nejvetsi opatrnosti ... ))
... jen mimo tema : jsem zvedav jak budou po uzakoneni povinnych ZIMNICH pneu pohlizet na celorocni jezdeni na zimakach...cetl jsem totiz hlasy, ze pojistovny ruku v ruce s Policii chteji v pripade potreby zpochybnovat letni jizdu na zimaku obvyklym blabolem o "rozdilne konstrukci, tepelnem namahani atd atd atd...) TADY podotykam, ze pisu vyhradne z pohledu RAV4 ...ovsemze na M5 od bmw je potreba v lete jezdit letni, ze...?
.... a jeste mimo tema : zimaky jsem kdysi dojizdel v lete a kdyz uz to byly doslova "slupky" a rikal jsem jim "KVALIFIKACNI" ) protoze se dobre ohraly a pak drzely lip jak letnace.. to slo ale jen pro zabavu, kratce a s nejvetsi opatrnosti ... ))
Nyni : *)
RAV4 2003 5dv 2.0 VVTi
MR2 N/A 1994
MR2 N/A 1994 donor
Drive: *)
Corolla E101 4-door sedan 1997
Corolla Tercel 2-door coupe 1982
Corolla E-38 — Wagon, 5-door 2T-C 1978
*) uvedeny jen toyota, kdyz jsme tady u toyota...
RAV4 2003 5dv 2.0 VVTi
MR2 N/A 1994
MR2 N/A 1994 donor
Drive: *)
Corolla E101 4-door sedan 1997
Corolla Tercel 2-door coupe 1982
Corolla E-38 — Wagon, 5-door 2T-C 1978
*) uvedeny jen toyota, kdyz jsme tady u toyota...
- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš. Já jezdím na zmiňovaých Dunlop Grandtrek už cca třetí nebo čtvrtý rok a furt mají vzorku na rozdávání.
Lexus IS200
Lexus RX400h
Lexus IS200
Lexus RX400h