Tlak oleje - kde mate rucicku ukazatele? (m. 89), jaky olej?

vše ohledně modelové řady Celica
ditri

Tlak oleje - kde mate rucicku ukazatele? (m. 89), jaky olej?

Příspěvek od ditri »

Muzete se prosim podelit o zkusenosti s tlakem oleje na vasem voze? Tzn. pri jakych otackach mate jaky tlak? Na modelu 89 (a zrejme i ostatnich) je budik s tlakem ktery ale neni nijak ocejchovany. Rucicka mi chodi pri otackach kolem 3tis tesne za pulku co vy nato?

Jaky doporucujete olej? Toyota motory jsou udajne citlive na olej - co dopurucujete pokud se clovek chce o motor postarat za olej?
saus
Řidič
Příspěvky: 189
Registrován: úte 20.07.2004, 22:29
Bydliště: Černčín

Příspěvek od saus »

Budík s tlakem oleje sice nemám ale doporučoval bych olej Castrol GTX magnatec 10W-40 nebo ještě lépe 5W-40. Na ochranu motoru je asi nejlepší, přilne ke stěnám motoru a tím snižuje opotřebení při dalším studeném startu.
Celica 4WD turbo 5.gen
Celica2.0GTI
Manager Týmu
Příspěvky: 488
Registrován: pát 16.07.2004, 13:53
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Celica2.0GTI »

Na tu 5w-40 zapomeň nebo to zadřeš protže ti to rozpustí všechny usazeniny který v motoru máš a to je potom v piči. Já používám 10w-40 Texaco a jsem s tím spokojenej
Uživatelský avatar
Bůvol
Řidič
Příspěvky: 283
Registrován: ned 15.08.2004, 01:54
Bydliště: Praha

Příspěvek od Bůvol »

Chlapi nedohadujte se o kravinách. Záleží na tom na jaký olej auto jezdilo před tím, nesmí se nalýt do motoru jiný olej resp. s vyším SAE (např. 0W-** nelze nahradit 5W-**, 10W-** nebo 15W-**) než tam je, v případě že nevíte na jaký olej to jezdí tak po výmněně oleje sledovat spotřebu oleje a chování motoru, většinou se to projeví do ujetých 3000km po výmněně.
Uživatelský avatar
BRunner
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1036
Registrován: čtv 01.07.2004, 12:47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BRunner »

Mám budík rozdělený na tři části, tak předpokládám, že by se ručička měla držet v rozsahu prostředního dílku. Jinak u mně je při volnoběhu ručička uprostřed budíku, při jízdě to pak leze k druhé čárce. Hmm, doufam, že je to trochu srozumitelný.

A olej.... do té mojí ještě v německu dávali Mobil 5W-40, trošku dražší sranda, ale budu v tom pokračovat.

Jinak Castrol (saus promine), v žádném případě nebrat!! Teda alespoň to mi říkali v servisu. Doporučovali Shell 10W-40, ale já radši budu pokračovat v té syntetice.

Jinak nejlepší samozřejmě je držet se toho co tam máš. Pokud chceš změnit druh oleje, samozřejmě to jde, ale měl by si předtím motor propláchnout.
Uživatelský avatar
ToyotaMan
Site Admin
Příspěvky: 265
Registrován: pon 28.06.2004, 10:39
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ToyotaMan »

Celica 4WD turbo r.v. 88 od začátku jsem do toho dával pouze syntetiku 5W50. Když jsem auto koupil všude vysely cedulky "Only fullsyntetic 5W50" a tak jsem to dodržoval. Je fakt že s autem a motorem nikdy nebyl žádný problém. Naopak všichni mě chválil jak pěkně šlape a jak pěkně tahá! Jonak o olejích je super článek zde: http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=406 Mimo jiné dozvěděl jsem se o něm právě zde!
Jinak ukazatel tlaku oleje vždy byl tak v jedné pětině na volnoběh a při jízdě tak cca. v půlce lehce pod. Když jsem tomu dával za uši tak lehce přes. Docela dobře to reagovalo na namáhání a otáčky motoru. A myslím že i ukazoval vcelku OK, i když jsem tomu nikdy nedával moc velkou váhu. Spíš jsem to bral jako že maže - nemaže :D
Komanche

Příspěvek od Komanche »

Me se drzi pri volnobehu malinko pod stredem, pri klidne jizde tak do 3/4 a pri tezky noze se pohybuje az do ty horni zarazky (ne 100 procent budiku, ale ta horni "zarazka")... Mam olej Mobil 1 15W50 (info)
Uživatelský avatar
Beaver
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2731
Registrován: úte 29.06.2004, 09:23
Bydliště: Brno-venkov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Mě ukazuje při ohřátým motoru a jízdě někde nad 2000 otáček cca 2 kg/cm2, při volnoběhu pak někde kolem 1 kg/cm2, při studeným motoru je po startu olej mírně nad 2kg/cm2, ja jízdy se pohybuje asi kolem 2,5 kg/cm2 a postupně to klesá. Supra má totiž tlakoměr cejchovanej, takže hodnoty by měly odpovídat. V plánu mám přidat teploměr oleje, abych věděl, kdy už můžu motoru naložit.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
ditri

Dik za info!

Příspěvek od ditri »

Panove dekuji Vam za info. No doufam ze to nexituje protoze dle vasich poznamek vidim ze Vam rucicka tlaku jde zrejme vice do prava nez me. Protoze na tom mem se nikdy nedostala k posledni rysce. Chodi jen tak max milimetr za pulkou. No ptal jsem se proto ze jsem mel motor a ten chodil na tlaku pod pulku a pak sel do kytek pri rychle jizde na dalnici. Tak doufam ze tento novy nepujde do kytek > stal kotel penez a vkladam do nej velke nadeje - stal 20tis a je to dovezeny primo ze Svycarska.
Komanche

Příspěvek od Komanche »

jestli ti to leze milimetr nad pulku, tak je to ale spatne! tlak by mel vzrustat a ne se nehejbat... nemas tam olej na smazeni? :P
ditri

jak to leze

Příspěvek od ditri »

No za studena se to na volnobeh dostane k pulce. Z jizdy (ted v lete) se to drzi kolem pulky (pri 3000tis - tesne za pulkou - tedy za tou ryskou uprostred) pri vysich otackach to jde o neco malo nahoru - nikdy se to nedostane do hornich mezi. Dolu to vsak chodi - takze budik neni uplne mrtvy. Co se tyka oleje mam tam polosyntetiku + pred tim jsem tam mel plnou. Prave kvuli tlaku jsem tam nechal dat polo. Je to vsak stejne.
Uživatelský avatar
Ditri
Manager Týmu
Příspěvky: 354
Registrován: čtv 19.08.2004, 02:15
Kontaktovat uživatele:

Jeste k oleji a k tlaku

Příspěvek od Ditri »

Dnes mam nejak kopr tak jsem se pohral alespon s timto > dal jsem na web naskenovany manual k 3SGE motoru > s vysekem na olejovou tabulku (ktere prd rozumim, ale treba se to nekomu sejde) a na budik >> zde http://www.taox.cz/oil/
> Celica 2.0 GT | 3SGE | Oldschool <> Celica 1.8 GTS | VVTL | Newschool < RAV4 2.Dv.
www.alkohol-tester.cz - Shop s alkohol testery / www.xenony.in - Shop s xenony & bixenony / www.plachty.as - Plachty na auta / www.tuning.as - Webik o autech
Uživatelský avatar
Cafa
Řidič
Příspěvky: 167
Registrován: pon 28.06.2004, 17:00
Bydliště: Litoměřice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cafa »

Hele a jakej je problem! To je naprosto v poradku. Pokud se bezne pohybujes v tom rozmezi Normaler Fahrbetrieb, tak je bych to vubec neresil. Na volnobeh je tam taky docela rozmezi.. Akorat pisou, ze kdyz je stav oleje nizky, tak to nemusi byt verohodny, ale ze to nebylo navrzeno jako ukazatel stavu oleje.. Jinak ta tabulka ukazuje doporucenou viskozitu oleje v zavislosti na vnejsich teplotach. Jak je vidět - 5W-30 na zimu, na leto napr 10w-40. V zime je lepsi ridci olej, protoze hustsimu trva dele, nez se ohreje na provozni teplotu a ma to tudiz nepriznivej vliv na motor, pokud se s nim treba nekdo hned honi po namrzlejch ulicich a nepocka, az se motor ohreje.. :) Podtim jsou naplne chladici kapaliny - resp plnici mnozstvi pro ruzny typy motoru.
Toyota Corolla XL 1.3 (55kW, LB, 1990)
Volvo V70 XC AWD (142kW, 1999)
Volvo S40 2.0T (118kW, 2000, A/T) - R.I.P.
Uživatelský avatar
Jimmi
Věčnej rejpal
Příspěvky: 7849
Registrován: čtv 22.07.2004, 10:26
Bydliště: Praha, Teplice

Re: Jeste k oleji a k tlaku

Příspěvek od Jimmi »

Ditri píše:...s vysekem na olejovou tabulku (ktere prd rozumim...) a na budik >> zde http://www.taox.cz/oil/
Ta olejová tabulka je jasná, bydlíš-li za polárním kruhem, kup si olej 5W-30 8)
Je fakt, že mě ten budík (taky necejchovanej) chodí zhruba v tom rozsahu "Normaler Fahrbetrieb", no... možná ne úplně nahoru. Ale nejedná se o celicu, ale starého žigulíka... a opravdu je tam napsáno "Maslo", v originále "Масло"... takže třeba je to fakt jen na smažení, jak připodotkl Komanch... :lol: 8) :D
Uživatelský avatar
Beaver
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2731
Registrován: úte 29.06.2004, 09:23
Bydliště: Brno-venkov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Ještě bych dodal poznámku, že on kdyby ten tlak vylezl úplně nahoru, tak asi taky nebude všechno košér, protože by to mohlo znamenat někde něco ucpaný za čidlem, eventuelně brutálně hustej olej.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Odpovědět

Zpět na „Celica“