medzinapravovy diferak

vše ohledně modelové řady Rav 4
klincek
Člen Týmu

medzinapravovy diferak

Příspěvek od klincek »

Zdravim Rav-karov. Neviete nahodou ci je v medzinapravovom diferaku viskozna Haldex spojka, alebo ako je riesene rozdelenie trakcie medzi napravami? Dik :?: Aha este mam RAV 4 r.v. 2002 D4D.
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Viskospojka. Prenasi 50% na zadni napravu. Zadny prihlouply Helmutuv Haldex.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
VonSatrapold
Navigátor

Příspěvek od VonSatrapold »

VonSatrapold
Navigátor

A tu máš ten pohon v akcii - všetky 3 generácie

http://www.youtube.com/watch?v=6SZc1Qe6ocA
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Žádný Haldex ani Torsen. Je tam viskozní spojka, která když začne jedna náprava prokluzovat, lamely zahřejí kapalinu, ta ztuhne a spojí předek a zadek (téměř)natvrdo.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
los fazeros
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od los fazeros »

to pyroman - jelikož se jedná o full time 4x4 není technicky možné aby tam nebyl mezinápravovej diff. máš sice pravdu v tom,že je tam visco spojka,ale ta právě zajištuje "zamčení" mezinápravového diffu. funkce týhle spojky je založena na dynamice kapalin (funguje na základě fyzikálních zákonů) a točivý moment přenáší ona kapalina .bez diffu funguje haldex a podobné systemy,ale to není full time 4x4,lamelová spojka by to nevydržela,shořela by...

jestli je tam torsen,nebo planeta,to nevím,po tom jsem se nikdy nepídil 8)
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Omlouvám se, jestli můj příspěvek vyzněl tak, že tam snad není mezinápravový diferák a zadní náprava se připojuje jen přes visko-spojku. Takže abych to zrekapituloval jak to skutečně je:
RAV4 II generace je samozřejmě full-time 4x4. Jsou tam de-facto tři diferáky. Přední a mezinápravový je zajímavě konstrukčně řešen - je to jakoby diferák v diferáku. Fakt mazec, když se člověk mrkne na řez rozvodovkou. Zadní diferák je samozřejmě samostatně v zadní nápravě. A teď k té visko-spojce. Když začne prokluzovat přední náprava, tak kdyby tam nebyla ta viskózní spojka, tak by se auto zastavilo a šmitec, protože centrální deferák je otevřený a všechen krouťák utíká přes tu prokluzující nápravu. A tehdy se lamely ve visko-spojce začnou otáčet proti sobě (protože jedna náprava "jede" a ta druhá stojí) a ta kapalina se zašne zahřívat. A že to není jentaková běžná voda z vodovodu ani žádná ATF kapalina jako u hydroměničů automatických převodovek, tak se tím zahříváním mění její viskozita...a div se světě, mění se opačně jako u většiny kapalin. Tedy čím větší teplota, tím hustější ta kapalina je. Tím se ty drážkované, nebo děrované lamely hůř vůči sobě otáčí a tím se vlastně zamyká centrální diferák a tím jde víc krouťáku na nápravu, která má trakci. Proto se může stát, že když začne klouzat jedna náprava, nejprve to zcela přestane tahat, ale po pár vteřinách je opět cítit tah přes kola...to se zamknul centrální diff. a jede se dál. Doporučuji mrknout na druhou polovinu tohoto videa, tam je to krásně vidět...ač je to Volvo, u RAV4 je to stejné. http://www.youtube.com/watch?v=FSZVoBHv-vM
Zadní diferák má navíc do r.v. 2003 (do faceliftu) většinou i LSD (Limited Slip Differential), který omezuje prokluz kol na zadní nápravě. Od faceliftu se začlo montovat do modelů s vyšší výbavou TRC a to nemůže fungovat s LSD. Takže kde je TRC, tam není LSD vzádu (což nevadí, páč TRC to vychytá), ale ta visko-spojka pořád je všude u 4-kolkových RAV4 II gen.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
VonSatrapold
Navigátor

Zdar pyroman, pekne si to vysvetlil. Nevies ci to tak funguje aj u 3. generácie, alebo tam je uz nieco ine?
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

U třetí generace už visko-spojla není. Je tam něco jako Haldex. Před zadním diferákem je elektricky ovládaná lamelová spojka, kterou ovládá ECU 4x4. Takže zadek se připojí jen když je to potřebné. Je to z důvodu snížení spotřeby. Bohužel v některých situacích v těžším terénu se ta spojka pálí (to asi potvrdí majitelé RAV4 III. gen.), takže pro mě je systém u II. gen geniální tím, že se to děje mechanicky a nekecá do toho elektronika. Ekonomika provozu ale nic moc - je tam hafo ložisek, hřídele v hřídeli...no prostě protočit kolo na dvojkové RAVce na zvedáku není žádná slast (velké odpory oleje v převodovce, rozvodovce, diff.). Vše má svoje pro a proti.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
marglecka
Člen Týmu

Příspěvek od marglecka »

Jsem poměrně čerstvou majitelkou skvělé "ravky" r.v.2004,bohužel u vozu nebyl žádný manuál a jako ženská tomu houby rozumím, má moje ravka mezinápravový diferák a jestli ano, tak je na to nějaké tlačítko či se zapíná automaticky?Onehdá jsem jela u nás doma do kopce(tak 45st.) a začalo to prokluzovat na sněhu a už jsme nevyjela(jela jsem na dvojku), musela jsem couvnout a zkusit znova na "jedničku". Jinak jsem nadšená jaké je to žihadlo, díky za odpověď. Marcela
juba
Řidič

Příspěvek od juba »

Jak psal Pyroman, mezinápravový diferenciál tam je. Nikde žádný tlačítko nehledej, žádná možnost něco ovlivnit manuálně v této generaci není.
Tib
Navigátor

Příspěvek od Tib »

a jak je to u první gen. s tlačítkem?
xpes
Člen Týmu

mezinápravový diferenciál

Příspěvek od xpes »

Také se přikláním k popsání funkce diferenciálu u první generace rav 4. Díky
pinpo
Člen Týmu

Příspěvek od pinpo »

vedel by si povedat, ci ta 3tia generacia je lepsia ako haldex? resp. horsia?
preco 3tia generacia ked ma TRC (protipresmykovy system, alebo ASR vo VW svete) tak nemoze mat LSD?

To TRC v podstate pribrzduje kolesa, LSD prenasa vykon (eLSD tiez pribrzduje), preco to TRC nefunguje zaroven ako eLSD?
Alebo pri Toyote to tak funguje? Vsetky ine automobilky maju tieto dva systemy oddelene.
eLSD je akurat aktivne vo vyssich rychlostiach?

pyroman píše:U třetí generace už visko-spojla není. Je tam něco jako Haldex. Před zadním diferákem je elektricky ovládaná lamelová spojka, kterou ovládá ECU 4x4. Takže zadek se připojí jen když je to potřebné. Je to z důvodu snížení spotřeby. Bohužel v některých situacích v těžším terénu se ta spojka pálí (to asi potvrdí majitelé RAV4 III. gen.), takže pro mě je systém u II. gen geniální tím, že se to děje mechanicky a nekecá do toho elektronika. Ekonomika provozu ale nic moc - je tam hafo ložisek, hřídele v hřídeli...no prostě protočit kolo na dvojkové RAVce na zvedáku není žádná slast (velké odpory oleje v převodovce, rozvodovce, diff.). Vše má svoje pro a proti.
zajda85
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Rav 4 2008

Příspěvek od zajda85 »

Možná to bude znít blbě, ale jak je to řešené u Ravky s rokem výroby 2008? Nejsem mechanik, ale tahle informace by mi hodně pomohla osvětlit celkový pohon kol.
Toyota Rav4 2,2 D-4D (2008)
Peugeot 206 1.6 16V (2002)
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“