Engine 4ZZ-FE (1,4 VVTi) tuning
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Engine 4ZZ-FE (1,4 VVTi) tuning
Caute ludia !!
Náhodou som sa dostal k motoru z Corolly z buracky za par eur aj s prevodovkou, ked som zistil , ze ma motor najazdenych len do 30 000 km, vrhol som sa do totalnej rozborky s cielom upravit tuto atmosferu na cca 120 PS a 150 Nm (s minimálnou investíciou).
Co by som potreboval od vas :
-foto motoru v aute a priblizny uhol natocenia (alebo je v rovine ?)
-kedze je to po buracke, chyba tomu vana a saci kos oleja a kusok z bloku
-este potrebujem vodnu pumpu (moze byt jazdena)
-chcem sa pokusit zohnat original tieto veci, ak sa nepodari, pozvaram si to sam (ale chcel by som vidiet aspon priblizne ako ta vana vyzerala)
-nejaky webshop s dielmy na tento motor (tesnenie pod hlavu, gufera ventilov a pod.)
Som síce škodovkár, no takým darom sa nepohrdá a treba skúsiť poladit aj nejaký ten 16 ventil.
Občas sem hodím nejake foto ako prebieha stavba.
Toyote zdar !!!
Náhodou som sa dostal k motoru z Corolly z buracky za par eur aj s prevodovkou, ked som zistil , ze ma motor najazdenych len do 30 000 km, vrhol som sa do totalnej rozborky s cielom upravit tuto atmosferu na cca 120 PS a 150 Nm (s minimálnou investíciou).
Co by som potreboval od vas :
-foto motoru v aute a priblizny uhol natocenia (alebo je v rovine ?)
-kedze je to po buracke, chyba tomu vana a saci kos oleja a kusok z bloku
-este potrebujem vodnu pumpu (moze byt jazdena)
-chcem sa pokusit zohnat original tieto veci, ak sa nepodari, pozvaram si to sam (ale chcel by som vidiet aspon priblizne ako ta vana vyzerala)
-nejaky webshop s dielmy na tento motor (tesnenie pod hlavu, gufera ventilov a pod.)
Som síce škodovkár, no takým darom sa nepohrdá a treba skúsiť poladit aj nejaký ten 16 ventil.
Občas sem hodím nejake foto ako prebieha stavba.
Toyote zdar !!!
Naposledy upravil(a) GeminiRacing dne pon 20.09.2010, 13:15, celkem upraveno 1 x.
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Zvětšení kanálu nepřinese vždy to co očekávás. Nekdy méně znamená více. Spíš bych se zamyslel v jakém pásmu rpm a kde bude fungovat. Díly performance na tento typ motoru nejsou. Půjdeš cestou pokus omyl. Neber to jako rýpaní ale tohle je motor který postavila yamaha v 2001 a ne škoda z 60let. Ale pokud máš peníze a není Ti jich líto tak je investuj do reprofilu vacek. 272 10.3 by mohlo stačit. Na sériových střevech nepřekračuj střední pistovou rychlost 25m/s tj otáčky do 7800 jinak brzy motor lehne.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
vidím , že sa vyznáš
sanie je okej, vyfuk bol priškrtený, tak isto výfukove kanáliky tie som už spravil, na sacie musím počkať - treba zaliat hlinníkom diery po vstrekovačoch (motor bude fungovat na 4-klapke z motorky + HALTECH alebo moto-karburatoroch)
čo sa týka otáčok, výfuk aj sanie idem ladiť na otáčky 7000
chcel som použiť seriové vačky (nenašiel som na nete nič lepšie ani od HKS,Schricka, Piper, Kent a pod) majú zdvih 12mm, časovanie neviem zistit....možno by sa dali prebrúsiť na vačšie časovanie a menší zdvih, ale zatial snimi rátam....
ciel je za minimálnu investíciu dosiahnuť čo najviac
(na výpočty dlžok sania a vyfuku, simulácie motora , používam soft Lotus Engine Sim)

sanie je okej, vyfuk bol priškrtený, tak isto výfukove kanáliky tie som už spravil, na sacie musím počkať - treba zaliat hlinníkom diery po vstrekovačoch (motor bude fungovat na 4-klapke z motorky + HALTECH alebo moto-karburatoroch)
čo sa týka otáčok, výfuk aj sanie idem ladiť na otáčky 7000
chcel som použiť seriové vačky (nenašiel som na nete nič lepšie ani od HKS,Schricka, Piper, Kent a pod) majú zdvih 12mm, časovanie neviem zistit....možno by sa dali prebrúsiť na vačšie časovanie a menší zdvih, ale zatial snimi rátam....
ciel je za minimálnu investíciu dosiahnuť čo najviac
(na výpočty dlžok sania a vyfuku, simulácie motora , používam soft Lotus Engine Sim)
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Lotus jsem také kdysi používal ale je hodně nepřesný. Žádný výpočet ovšem nebude odpovídat skutečnosti a bude vždy jen orientační. Ale aspoň víš kde začít. Časování vacek zjistís velice jednoduše přeci. V sekci návody najdes "degree wheel". Pokud zustanes u atmo tak haltech je zbytečný overkill,použij něco z domácí produkce. Www.propdm.eu bude pro řízení atmo naprosto dostačující. A pokud půjdeš s karburatory tak programovatelné zapalování použij třeba MSD. Co se optimálního nastavení vacek týká tak použij třeba DesktopDyno. Jinak z konstrukce motoru fe je Ti už zřejmé že z toho vysokootáčkovy motor asi nebude. Pokud použijes 272 měřeno od 1mm zdvihu ventilu určitě vyřad z činnosti vvt. Pokud použijes 4klapku tak si nech vyrobit velocity stacks s proměnlivou délkou a průměru.
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
v Lotuse som robil diplomovku a trafil som sa do 5 PS so skutocnym motorom (mal som odmerane vsetky parametre okrem trenia) zatial tomu verim....
vacky si viem zmerat, nie vsak na rozobratom motore.... casovacie koleso samozrejme ze treba mat
co sa tyka ECU, Haltech mam doma, nemusim nic kupovat, keby ano tak nieco ako VEMS (tiez skladacka, cena polovicna)
zapalovanie mam od IMF, ale prejdem na Ignitech asi....MSD predava niekto v CZ ??
tie vacky 272 sa daju zohnat ? priblizna cena ??
vacky si viem zmerat, nie vsak na rozobratom motore.... casovacie koleso samozrejme ze treba mat
co sa tyka ECU, Haltech mam doma, nemusim nic kupovat, keby ano tak nieco ako VEMS (tiez skladacka, cena polovicna)
zapalovanie mam od IMF, ale prejdem na Ignitech asi....MSD predava niekto v CZ ??
tie vacky 272 sa daju zohnat ? priblizna cena ??
civil car - <b>Škoda Rapid Turbo</b> 1.4 8v
122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm
122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
ja neřekl že lotus je špatný,jen každý mame jiny sw se kterym jsme spokojeni. Ja třeba dělam v Proengineeru vyhovuje mi daleko více,ale je to opravdu otazka zvyku. Ty vstřiky nech tam kde jsou,je to v pdstatě typove 1zz a tam je oveřeno jejich umístění na flow bench. nevím jak ten motor je rok vyroby,ale vstřiky by mely byt typu disc ball. jedinou upravu kterou bych na tom sani při 4klapce udělal je před vystup vstřiku do kanalu takovy "nos" jako v komině,vznikne venturiho efekt a palivo se daleko lepe smísí se vzduchem,mam ověřeno na svem big port 4age. MSD třeba já.
Jediny schopny človek v širokem dalekem okolí je p. Albrecht,tobě jako "škodovkaři" určitě dobře známý.
BTW: ignitech ani imf nemaji implementovaný knock sensor takže mužes skončit dřív než si začal. Určitě pořid alespon knock gauge nebo snímač tlaku přímo přes svíčku ve valci

BTW: ignitech ani imf nemaji implementovaný knock sensor takže mužes skončit dřív než si začal. Určitě pořid alespon knock gauge nebo snímač tlaku přímo přes svíčku ve valci
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
no smola, hlava je uz rozvrtana.....vstreky musia ist prec...priprava zmesy bude v sacom potrubi
posli mi nejaky cennik MSD na mail a uvidime
knock mam vyrieseny, vlastny budik aj sluchatka.....
vacky dokaze prebrusit p. Krejbich za cenu viac nez prijatelnu
ako odporucis vyradit VTi ?

posli mi nejaky cennik MSD na mail a uvidime

knock mam vyrieseny, vlastny budik aj sluchatka.....
vacky dokaze prebrusit p. Krejbich za cenu viac nez prijatelnu

ako odporucis vyradit VTi ?
122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm
122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
S Krejbichem jsem slyšel pozitivní zkušenosti s domácí produkci ovšem asie tam to nějak skřípalo. Ale opět jak říkám,pokud máš svoji zkušenost ok,tak ať Ti je udělá on. Tak pokud máš sluchátka není o čem diskutovat. U msd nějakou slevu mám,ale žádný zázrak to není. Spíš jde o to,že pak není žádný problem ohledně záruky jako při individuelním dovozu. Vvt člen otevři a bude Ti jasné jak ho vyřadit z provozu. 

- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
ale momentalne nebudem vacky riesit, neviem kolko mozem ist hore s kompresnym pomerom, kolko mozem zobrat z hlavy, z bloku....tesnenie je ako papier, tam nic neziskam.....
Z Ignitechu mozem mat kapacitne zapalovanie s dvoma cievkami do 4000 kc, co je dost v pohode cena.
Kde zozeniem bezne veci ako tesnenia na tento motor ?
Z Ignitechu mozem mat kapacitne zapalovanie s dvoma cievkami do 4000 kc, co je dost v pohode cena.
Kde zozeniem bezne veci ako tesnenia na tento motor ?
122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm
122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Prosímtě hlavu nesnižuj! V našich krajích nedostatkovy tovar! Tu neseženes na každém vrakovisti. Kompresi změn doplněním materiálu pistu a hlavy tak aby i při maximálním otevreni ventilu zůstal 1.5mm. Tím že hlavu snížis se připraviš o možnost následné opravy třeba při fouknuti těsnění pod hlavou,což v vysoké komprese není nijak neobvyklé. Takže tig a práce s modelinou a bruskou. Těsnění a další věci seženes pouze v toy nebo druhovýroba.
- GeminiRacing
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Henry : vitaj....nuz dal som sa na experiment
) pridi niekedy
Libor : mal som v plane zobrat z hlavy 0,2mm a z bloku tiez 0,2mm. s cielom dostat sa aspon na 11:1 co by malo stacit aj pre tie vacky do 270 stup.
na tie piesty si moc netrufam navarat...

Libor : mal som v plane zobrat z hlavy 0,2mm a z bloku tiez 0,2mm. s cielom dostat sa aspon na 11:1 co by malo stacit aj pre tie vacky do 270 stup.
na tie piesty si moc netrufam navarat...

122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm
122 PS - 5200 rpm
231 Nm - 2600 rpm