Intercoolery aneb voda , vzduch a vykonovy prinos.

vše o tuningu na vozech Toyota
elviiis
Manager Týmu

Intercoolery aneb voda , vzduch a vykonovy prinos.

Příspěvek od elviiis »

Tak jsem zalozil takovehle topik kde se muze debatovat o IC mam na to sam par dotazu

Je nejaky matematicky vstah podle ktereho se da zjistit pokles vykonu vlivem na vzrustajici teplotu... mam na celde fmic a uvazuji o vylepseni a navratu vymeniku voda vzduch... ale stejne se nedostanu na chlazeni pri rychle jizde jako FMIC nic mene chci zjistit jestli ztrata max vykonu vyvazi zisky jako lepsi spool a stala teplota motoru... na prestavbu potrebuji totiz aerogle coz neni levna zalezitos takze to nechci kupovat zbytecne...
Carlos Sainz limited 2468/5000
aczasa
Věčnej rejpal

hmmm..

Příspěvek od aczasa »

zkus tohle: http://wahiduddin.net/calc/calc_hp_dp.htm je to docela poučné :-))))
Back in Czech.
elviiis
Manager Týmu

Příspěvek od elviiis »

tak pokud ten calculator nelze tak rozdil pouze +- 3% vykonu na kazdejch 10stupnu paklize budu vychazet s provozu v jesenikach...

mno jenze take zalezi jakej ma ten motor vykon paklize se ale s ic dostanes na teplotu okoli + 10stupnu a s ac na teplotu okoli + 30stupnu u 250hp auta za idelanich podminke jet o rozdil cca 15hp...
aczasa
Věčnej rejpal

tak tak

Příspěvek od aczasa »

Jo, tak nějak to bude. :-/ počítal jsem pro hradec a 25 celsiusů a opravdu jsou rozdíly pouze v řádu jednotek procent na deset stupňů teploty.
Back in Czech.
elviiis
Manager Týmu

Příspěvek od elviiis »

mno ale i ty jednotky stupnu uvetsich vykonu udelaji hodne nic mne jsem pocital ze to bude horsi... v podstate to znamena ze samotna instala vetsiho cooleru bez zvyseni plnicuho tlaku prida treba pouze jednotky kw protoze dojde ke snizeni teploty vzduchu napr o 5stupnu...
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Zajímavá kalkulačka. :) mno možná než investici do aerogelu bych viděl sériový systém + vstřik vody jako měla verze rc. Potom ale tedy ty grafy které uvádí laminova u svých vyměníku jsou tedy hodně nepřesné. Přitom jsem na jejich výrobky na různých fórech nečetl jediné negativum. Naopak ladici si chválili přísun vzduchu o stabilní teplotě. Což je celkem logické není třeba roztahovat do širokého záběru. Ono jako jedna položka samotný procesor moc nezatíží,ale pokud už je jich 10 k tomu se připočte reakce akčních členu,turba atd. Je ten kalkulátor čistě v teoretické rovině nebo se tam počítá se všemi vlivy?
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
aczasa
Věčnej rejpal

kalkulačka

Příspěvek od aczasa »

Ne, je to čistě syntetický kalkulátor závislostí hustoty nebo tlaku vzduchu. :-) Bohužel jakožto vedlejší efekt se dá při nezměněném tlaku a výšce spočítat při rozdílných teplotách. Je to opravdu jen o HUSTOTĚ vzduchu a jejím teoretickém dopadu na motor.
Páč těžko něco takového spočítám na byť idealizovaný "atmosférický či turbo motor".
Back in Czech.
elviiis
Manager Týmu

Příspěvek od elviiis »

myslim ze je to jen hodne teoreticke zvlaste proto ze treba v 200km/h ri konstatni rychlosti CI funguje prefektne turbo fici naplno ma relatyvne pravidelnej prutok apd... ale pri kaceleraci zvlaste pri nizsich rycholstech uz je tam prolbem originalni sysmet c celice facha podle zatizeni a ta teplota by mnela bejt relatyvne konstantni i pri pretizeni v nizkych rychlsotech protoze dokaze momnteove prevzit 4krat tolik tepla... Nouzove se da origo system odstinit i temorpackou apd ale ten aerogl je asi top... proste aby na ten chladici system nemel vliv motor a jeho teplota... samozrejmne doplneni vstrikem vodem pri prekroceni 0.8bar nebo pri prekroceni urcite teploty by nebylo od veci... jako takovej bonus... jde o to ze ve finale rozdil FMIC a origo systemu je max 10koni - 15koni... nic mene fmic sada stoji cca 12tis stavba wac je drahsi...
aczasa
Věčnej rejpal

modelace...

Příspěvek od aczasa »

No, když si to tak vezmu... :-))))) Asi by se přístřik vody dal namodelovat v té kalkulačce. bude to změnou výšky rosného bodu. Pokud ji snížím, obohatím si vzduch o relativní vlhkost a měl bych mít větší hustotu a vyšší výkon na brzdě. .-) Ale je to už dvoudimenzionální problém závislosti výkonu motoru na teplotě a relativní vlhkosti. Takže příjemné počítání. :-)))
Back in Czech.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

http://www.hi-flow.com/HPIC1.HTM tohle je taky zajimavy material http://www.dvdtfab.com/intercoolertestlab.pdf a zde čtení na dlouhé večery :) http://www.are.com.au/feat/techtalk/techtalk.htm projížděl jsem to vše asi desetkrat ale moudrý z toho všeho moc nejsem :)
aczasa
Věčnej rejpal

tak...

Příspěvek od aczasa »

Tak to zas není tak úplně těžký. Je to poměrně rychlokurz Bernouliho zákona, nějaká ta dynamika kapalin (a plynů) a potom pěkný hraní s féněm a krabicí a koleny. :-)
Back in Czech.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

:D no jasně. Učivo pro prvňáky. :) jenze já tenkrát chyběl. :) :D
aczasa
Věčnej rejpal

tak nějak...

Příspěvek od aczasa »

Tak jinak. :-) Pro radiátory rozhodně používat jemně žebrovaný prvek s minimálním počtem změn směru nasávaného vzduchu (rádi tomu říkají laminární proudění, ideálně bez změny směru proudu vzduchu). Takže nejlépe nainstalovat přímo chladič nasávaného vzduchu přímo do boxu s filtrem (radši za filtr) a dodržet přitom rozměr toho boxu. Potom bych neměl snížit přísun vzduchu pro motor o více než procento. Pokud budu postupovat s vyvedením sacího potrubí někam, zchlazení a zase návrat na původní místo, tak mám problém s tím, že ztráty mohou být klidně 80 procent u množství vzduchu před a za chladičem. :-/ Pokud jsem již nucen vést sání jinak, tak nejlépe pod úhly 60 (a méně) nebo 180 stupňů s dokonale hladkou trubkou. Pokud budu dělat nějaký box, tak jej dělat s kulatými hranami nebo dokonce kulatými hranami s větším poloměrem. Tam už je to opravdu alchimie. Proto se tohle doporučuje pouze u turbo motorů, protože si nedostatek vzduchu přihulím z turba.
Tohle je teoretický základ toho, že všichni místní tuneři tvrdí, jak kit přímého sání jim zvedne výkon o 10 - 15 koní, protože zlepší přísun vzduchu k sání...... No, teoreticky i prakticky ano, ale efekt je v řádech procent.
Další využití této teorie je v "laminátorech proudění vzduchu", Vrtulkách do sání, sportovních filtrech...... Všechny mají opodstatněný základ (až tedy na ty první jmenované), ale pracují v řádu desetin maximálně 1 procenta. :-))))
Back in Czech.
elviiis
Manager Týmu

Příspěvek od elviiis »

Mno po vsech ruznych propoctech zjistuji ze sice s origo water air systeme ma motor lepsi spool a vzduch je ofektivneji raziovite chlazen... nic mene finalni vykon je s fmic vyssi nic mene ucinnost fmic lze doplnit water inejction systemem tim ziskam daleko lepsi nastup turba nez s fimc finalni chladici ucinek je diky vstrikovani vody a methanolu jeste lepsi... takze muj nazor je bud fmic nebo water air s vodnim vstrikem... pro okresky bude asi water air s vsrikem vody vhodnejsi pro lespi dynamiku v sirokem spektru otacek...
elviiis
Manager Týmu

Příspěvek od elviiis »

tak udajne proti HKS FMIC R and S series je nastup posunut o 400ot
Odpovědět

Zpět na „Tuning“