Intercoolery aneb voda , vzduch a vykonovy prinos.
- elviiis
- Manager Týmu
Intercoolery aneb voda , vzduch a vykonovy prinos.
Tak jsem zalozil takovehle topik kde se muze debatovat o IC mam na to sam par dotazu
Je nejaky matematicky vstah podle ktereho se da zjistit pokles vykonu vlivem na vzrustajici teplotu... mam na celde fmic a uvazuji o vylepseni a navratu vymeniku voda vzduch... ale stejne se nedostanu na chlazeni pri rychle jizde jako FMIC nic mene chci zjistit jestli ztrata max vykonu vyvazi zisky jako lepsi spool a stala teplota motoru... na prestavbu potrebuji totiz aerogle coz neni levna zalezitos takze to nechci kupovat zbytecne...
Je nejaky matematicky vstah podle ktereho se da zjistit pokles vykonu vlivem na vzrustajici teplotu... mam na celde fmic a uvazuji o vylepseni a navratu vymeniku voda vzduch... ale stejne se nedostanu na chlazeni pri rychle jizde jako FMIC nic mene chci zjistit jestli ztrata max vykonu vyvazi zisky jako lepsi spool a stala teplota motoru... na prestavbu potrebuji totiz aerogle coz neni levna zalezitos takze to nechci kupovat zbytecne...
Carlos Sainz limited 2468/5000
- elviiis
- Manager Týmu
tak pokud ten calculator nelze tak rozdil pouze +- 3% vykonu na kazdejch 10stupnu paklize budu vychazet s provozu v jesenikach...
mno jenze take zalezi jakej ma ten motor vykon paklize se ale s ic dostanes na teplotu okoli + 10stupnu a s ac na teplotu okoli + 30stupnu u 250hp auta za idelanich podminke jet o rozdil cca 15hp...
mno jenze take zalezi jakej ma ten motor vykon paklize se ale s ic dostanes na teplotu okoli + 10stupnu a s ac na teplotu okoli + 30stupnu u 250hp auta za idelanich podminke jet o rozdil cca 15hp...
- elviiis
- Manager Týmu
mno ale i ty jednotky stupnu uvetsich vykonu udelaji hodne nic mne jsem pocital ze to bude horsi... v podstate to znamena ze samotna instala vetsiho cooleru bez zvyseni plnicuho tlaku prida treba pouze jednotky kw protoze dojde ke snizeni teploty vzduchu napr o 5stupnu...
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavá kalkulačka.
mno možná než investici do aerogelu bych viděl sériový systém + vstřik vody jako měla verze rc. Potom ale tedy ty grafy které uvádí laminova u svých vyměníku jsou tedy hodně nepřesné. Přitom jsem na jejich výrobky na různých fórech nečetl jediné negativum. Naopak ladici si chválili přísun vzduchu o stabilní teplotě. Což je celkem logické není třeba roztahovat do širokého záběru. Ono jako jedna položka samotný procesor moc nezatíží,ale pokud už je jich 10 k tomu se připočte reakce akčních členu,turba atd. Je ten kalkulátor čistě v teoretické rovině nebo se tam počítá se všemi vlivy?

...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
kalkulačka
Ne, je to čistě syntetický kalkulátor závislostí hustoty nebo tlaku vzduchu.
Bohužel jakožto vedlejší efekt se dá při nezměněném tlaku a výšce spočítat při rozdílných teplotách. Je to opravdu jen o HUSTOTĚ vzduchu a jejím teoretickém dopadu na motor.
Páč těžko něco takového spočítám na byť idealizovaný "atmosférický či turbo motor".

Páč těžko něco takového spočítám na byť idealizovaný "atmosférický či turbo motor".
Back in Czech.
- elviiis
- Manager Týmu
myslim ze je to jen hodne teoreticke zvlaste proto ze treba v 200km/h ri konstatni rychlosti CI funguje prefektne turbo fici naplno ma relatyvne pravidelnej prutok apd... ale pri kaceleraci zvlaste pri nizsich rycholstech uz je tam prolbem originalni sysmet c celice facha podle zatizeni a ta teplota by mnela bejt relatyvne konstantni i pri pretizeni v nizkych rychlsotech protoze dokaze momnteove prevzit 4krat tolik tepla... Nouzove se da origo system odstinit i temorpackou apd ale ten aerogl je asi top... proste aby na ten chladici system nemel vliv motor a jeho teplota... samozrejmne doplneni vstrikem vodem pri prekroceni 0.8bar nebo pri prekroceni urcite teploty by nebylo od veci... jako takovej bonus... jde o to ze ve finale rozdil FMIC a origo systemu je max 10koni - 15koni... nic mene fmic sada stoji cca 12tis stavba wac je drahsi...
modelace...
No, když si to tak vezmu...
)))) Asi by se přístřik vody dal namodelovat v té kalkulačce. bude to změnou výšky rosného bodu. Pokud ji snížím, obohatím si vzduch o relativní vlhkost a měl bych mít větší hustotu a vyšší výkon na brzdě. .-) Ale je to už dvoudimenzionální problém závislosti výkonu motoru na teplotě a relativní vlhkosti. Takže příjemné počítání.
))

Back in Czech.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
http://www.hi-flow.com/HPIC1.HTM tohle je taky zajimavy material http://www.dvdtfab.com/intercoolertestlab.pdf a zde čtení na dlouhé večery
http://www.are.com.au/feat/techtalk/techtalk.htm projížděl jsem to vše asi desetkrat ale moudrý z toho všeho moc nejsem 

...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
tak nějak...
Tak jinak.
Pro radiátory rozhodně používat jemně žebrovaný prvek s minimálním počtem změn směru nasávaného vzduchu (rádi tomu říkají laminární proudění, ideálně bez změny směru proudu vzduchu). Takže nejlépe nainstalovat přímo chladič nasávaného vzduchu přímo do boxu s filtrem (radši za filtr) a dodržet přitom rozměr toho boxu. Potom bych neměl snížit přísun vzduchu pro motor o více než procento. Pokud budu postupovat s vyvedením sacího potrubí někam, zchlazení a zase návrat na původní místo, tak mám problém s tím, že ztráty mohou být klidně 80 procent u množství vzduchu před a za chladičem. :-/ Pokud jsem již nucen vést sání jinak, tak nejlépe pod úhly 60 (a méně) nebo 180 stupňů s dokonale hladkou trubkou. Pokud budu dělat nějaký box, tak jej dělat s kulatými hranami nebo dokonce kulatými hranami s větším poloměrem. Tam už je to opravdu alchimie. Proto se tohle doporučuje pouze u turbo motorů, protože si nedostatek vzduchu přihulím z turba.
Tohle je teoretický základ toho, že všichni místní tuneři tvrdí, jak kit přímého sání jim zvedne výkon o 10 - 15 koní, protože zlepší přísun vzduchu k sání...... No, teoreticky i prakticky ano, ale efekt je v řádech procent.
Další využití této teorie je v "laminátorech proudění vzduchu", Vrtulkách do sání, sportovních filtrech...... Všechny mají opodstatněný základ (až tedy na ty první jmenované), ale pracují v řádu desetin maximálně 1 procenta.
)))

Tohle je teoretický základ toho, že všichni místní tuneři tvrdí, jak kit přímého sání jim zvedne výkon o 10 - 15 koní, protože zlepší přísun vzduchu k sání...... No, teoreticky i prakticky ano, ale efekt je v řádech procent.
Další využití této teorie je v "laminátorech proudění vzduchu", Vrtulkách do sání, sportovních filtrech...... Všechny mají opodstatněný základ (až tedy na ty první jmenované), ale pracují v řádu desetin maximálně 1 procenta.

Back in Czech.
- elviiis
- Manager Týmu
Mno po vsech ruznych propoctech zjistuji ze sice s origo water air systeme ma motor lepsi spool a vzduch je ofektivneji raziovite chlazen... nic mene finalni vykon je s fmic vyssi nic mene ucinnost fmic lze doplnit water inejction systemem tim ziskam daleko lepsi nastup turba nez s fimc finalni chladici ucinek je diky vstrikovani vody a methanolu jeste lepsi... takze muj nazor je bud fmic nebo water air s vodnim vstrikem... pro okresky bude asi water air s vsrikem vody vhodnejsi pro lespi dynamiku v sirokem spektru otacek...