Praskání žárovek

vše ohledně modelové řady Corolla
Ahold
Věčnej rejpal

Praskání žárovek

Příspěvek od Ahold »

Ahojte, vím že podobné téma tu už někde je, ale tam nejde o praskání spíš se tam rozebíraj H7.
U mě to spíš vypadá na problém v elektrice. Auto mám od listopadu a už žárovku měním po 4. Vždicky jen u spolujezdce. Poslední žárovka mi praskla v neděli, měl jsem jí v autě cca týden a najezdil 1500km - to jsem jěště kupoval "lepší" od Phillips s nějakou prodlouženou životoností za 300kč. Nenapadá někoho z vás čím to muže být? Popřípadě nejčastější příčiny? V autě není žádná přidavná elektronika, ani ledky. Jen sem si všiml že když sem přidával plyn tak světla malinko pohasli a pak zas svítili jak nic, po výměně klínáku už se to ale neděje.
Jsem Zoofilní plyšomil a nestydím se za to.
Vrrrrrm Toyota Vrrrrrm Corolla Vrrrrrm TS Vrrrrrm
aczasa
Věčnej rejpal

pohasínání žárovek...

Příspěvek od aczasa »

V prvním kole bych zkusil odšroubovat uzemění na zemnících bodech, trochu to oškrábat šroubovákem nebo ocelovým kartáčem a znovu přišroubovat. Možná to vůbec nepomůže, ale kdo ví.
Další variantou je na okruh žárovek posadit filtr napětí. Dá se koupit třeba u stualarmu nebo některých (audio)elektroprodejnách. Nejčastější příčinou je jistě chvilkové přepětí na větvi žárovky.
Back in Czech.
Ahold
Věčnej rejpal

Re: pohasínání žárovek...

Příspěvek od Ahold »

aczasa píše:V prvním kole bych zkusil odšroubovat uzemění na zemnících bodech, trochu to oškrábat šroubovákem nebo ocelovým kartáčem a znovu přišroubovat. Možná to vůbec nepomůže, ale kdo ví.
Další variantou je na okruh žárovek posadit filtr napětí. Dá se koupit třeba u stualarmu nebo některých (audio)elektroprodejnách. Nejčastější příčinou je jistě chvilkové přepětí na větvi žárovky.
Taky jsem nad tím přemýšlel, ale to by mi praskali všechny, né jen to pravé, nebo se pletu?
Už sem si sehnat multimetr tak to zkusím proměřit a sprejem na kontakty pročistit. Nechce se mě ale dávat další 300 za hloupou žárovku.
aczasa
Věčnej rejpal

praskání žárovek...

Příspěvek od aczasa »

No, multimetrem asi nic nezměříš. :-( Ale za pokus to stojí. :-) A v tom případě kupuj žárovky v globusu za 50. :-) Na těch vyzkoušíš jak tam vyrdží dlouho. Možná by to mohlo být kontaktem mezi paticí a žárovkou. Pokud by žárovka špatně seděla, tak by mohla občas probliknout a tím pádem rychle odejít. To stejné platí i o jakémkoliv dalším kontaktu na dané větvi. Ale to už je hledání, asi neuskutečnitelné. :-(
Back in Czech.
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Asi platí, čím dražší žárovka, tím kratší výdrž :D

Ne, promiň. Taky jsem měl philipsy a vydržely mě asi 8 let, ale bylo to na e10. Zkusil bych se poradit s někým fundovanějším ohledně toho filtru napětí. Rodičům na E12 vydrží ta žárovka v průměru měsíc. Možná se k tomu taky dostanu. Zajímavostí z poslední doby je, že se jim sám odpojuje konektor z té žárovky a za zmínku stojí, že je navíc (ten konektor) vyrobenej ze zrovna ne moc kvalitního materiálu, takže se i při použití předepsaných žárovek natavuje.
Holomek!
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jestli ta žárovka třeba za jízdy nepoblikává. Řidič si toho nemusí všimnout, chce to dobrovolníka z řady chodců.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Pandy
Řidič

Příspěvek od Pandy »

Taky mě praskaly přední žárovky a to jak velký (51W) tak i parkovačky. Dokonce naposledy, když jsem měnil žárovku na straně, kde je akumulátor, tak jsem dal jinou a v okamžiku zapnutí zase praskla a třetí opět. Byla mezi nimi i Philips. Kontakty jsem čistil, nechal si zkontrolovat nabíjení a vše bylo v pořádku. Zkrátka záhada. Vyřešil jsem to instalací světel pro denní svícení (ledky dohromady 5 W) a zatím je vše OK (musím to zaklepat). Corollka je dobrá, ale má zkrátka své vrtochy.
Corolla E11 Hatchback, 1,4 VVTi, 2000
Ahold
Věčnej rejpal

Příspěvek od Ahold »

Záhada odhalena. Špatně mi tam drží konektor. Dneska jsem byl koupit 3 řárovky po 70kč a náhodou jsem se podíval jestli je ta co nesvítí prasklá a ejhle, nebyla. Tak jsem jí tam napojil a svitil, tak jsem s tím kimácel a není třeba velká síla a zhasl. Tak jsem to tam zapasoval a dal pod ten držáček a už svítí jak za mlada. Díky mé lenosti vyhzovat bordelz auta jsem našel i ty 2 předchozí nesvitící a taky nejsou prasklé, takže mám 5 žárovek k dobru :)
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

No co jsem psal... aspoň že tak.
Holomek!
Tonda
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda »

Rampa89 píše:....................... Zajímavostí z poslední doby je, že se jim sám odpojuje konektor z té žárovky a za zmínku stojí, že je navíc (ten konektor) vyrobenej ze zrovna ne moc kvalitního materiálu, takže se i při použití předepsaných žárovek natavuje.

někde se musí ušetřit aby mohli snížit náklady na výrobu

ale proč zrovna na těchto důležitých dílech? :(
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

natavovani plastu konektoru zarovky jsem zazil u obou nasich celic i camry , takze to je starsi problem :roll:
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Pavo.B. píše:natavovani plastu konektoru zarovky jsem zazil u obou nasich celic i camry , takze to je starsi problem :roll:
No já se s tím u starších coroll ještě nesetkal, proto se tomu tak divím.
Holomek!
camry97
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od camry97 »

Natavovani plastu konektoru zarovky sem si za 12 let nevsiml a na pohled vypada porad dobre.
Prostějov->Olomouc->Kroměříž->Vyškov->Šternberk
camry mr.97 2.2 5s-fe 96kW 155000km
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Konektor se taví zpravidla tehdy, pokud kontakt špatně vede a v důsledku toho se nadměrně zahřívá.

No a nepoznat prasklou žárovku....... :D
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Pandy
Řidič

Příspěvek od Pandy »

No hezký, jenže jak jsem psal, žárovky byly před výměnou 100%ně dobrý a pak po namontování se vlákno přepálilo. V okamžiku. Takže žádný nedostatek patice ale evidentně náraz proudu.
Corolla E11 Hatchback, 1,4 VVTi, 2000
Odpovědět

Zpět na „Corolla“