Zahřáté disky Avensis

vše ohledně modelové řady Avensis
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Zahřáté disky Avensis

Příspěvek od MarkBoy »

Rád bych tímto navázal na mé minulé téma týkající se vibrace a hučením od podvozku, které jsem ještě nevyřešil viz. http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... highlight= Chtěl bych se zeptat, zda nemáte podobné zkušenosti, popř. o radu nebo informace o co jde, atd. ? Předem děkuji ////Takže včera jsem jel se svým Avikem (r.v.98) z práce domů, asi 12km klidná jízda, brzdil jsem po cestě jen zřídka nic extra. Po příjezdu domů jsem chtěl zkontrolovat kola a zjistil jsem, že přední kotouče brzd na obou stranách jsou horké (prst jsem tam nechal max. 3 vteřiny), zahřátý byl také celý disk kola především u středového kolečka v okolí utahovacích šroubů (tato část však byla jen teplá, takže ruku tam bylo možné nechat bez problému). Zadní část náprav měla vlažnou nebo studenou teplotu, takže ok. Je možné, aby se předem po jízdě 12km klidnou jízdou bez výrazného brzdění takhle zahřál? Popř. čím by to mohlo být? Mě napadají 3 věci, 1) zvlněné kotouče 2) čelisti s destičkami se špatně vrací 3) že by se zahřívalo ložisko?
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Ako ono je normalne ze sa kotuce zahreju, ale ak si nebrzdil maly by byt len trochu zohriate nie take horuce.
Ja by som na tvojom mieste najskor precistil strmenene, potom by som zistil ci mi nehucia loziska (ja to robim tak ze dam cele auto na zdvihak potom podlozim pod jedno predne koleso nejaky dreveny hranol, spustim auto tak aby bolo vo vzduchu len jedno koleso, potom sadnem do auta dam tam patku rychlost rozbehnem na 120 vyradim rychlost a vypnem motor vtedy je krasne pocut ci ti huci alebo nehuci lozisko).
Ak ti vibruje s volantom a hlavne pri brzdeni mas zvlnene kotuce.
aczasa
Věčnej rejpal

Zahřáté brzdy

Příspěvek od aczasa »

No, nevím, pokud jsi udržel prst na kotouči, tak teplota byla u 60 - 65 stupňů Celsiuse. :-) Takže žádné větší zahřátí, protože jsi nakonec třeba jen z rychlosti 20 km/h brzdil do zastavení. Rozhodně bych se toho nijak moc nebál, pokud ti kola "nadměrně nehučí" nebo není špatná setrvačnost auta. Pokud by hučelo, tak je to možná ložisko, pokud by nejelo, tak je přibržděné... Ale co popisuješ není asi moc nebezpečně (myslím teplota kotouče). Jinak si zkontroluj kolo, pneu a když to budeš mít sundané, tak hledej, jestli ti někde třeba nedře podběh nebo hadice.
Back in Czech.
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

reakce

Příspěvek od MarkBoy »

Auto jsem zvedlé měl s tím, že byl komplet předek. Auto jsem natočil a rozjel na 120km/h (podle budíků), dal neutrál a vypl motor. Žádný hluk slyšet nebyl, jen mě zarazilo, že se obě kola po vypnutí motoru vždy zastaví do cca 10 vteřin (myslel jsem, ze se budou točit déle). Co se týče brzdění a volantu. V rychlostech cca do 60-80km/h při brzdění volant stojí na svém místě. Při vyších rychlostech se např. 100-120km/h se volant za jízdy, tak i při brzdění kelepe asi o 1cm.
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Kolesa si si daval prevazovat? Ak su dobre kolesa aj gumy tak to vyzera na krive kotuce.
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarkBoy »

Co se týče hučení, tak mi auto za jízdy hučí od cca 40km/h takové pravidlné tu tu tu tu. Čím jedu rychleji, tím rychleji se pravidlný hluk opakuje a vibrace se přenášejí celým podvozkem do interiéru (např. rozvybrují se i některé plasty palubovky nebo to pak citím na padálu). Dělá to na rovince a 2x tak hlučnějí do levotočivé zatáčky. O řidiče to slyším od levého předního kola, ale sám nevím. Spolujezdec zase, že je to pravá strana předek nebo zadek. Ale taky si není jistý. Auto jsem měl na zvedáku. Nezatížené kolo níjak nehučí, ani žádná vůle není. Jen bych čekal lepší valivost kol, ale to může být těmi kotoučemi.
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarkBoy »

Taky jsem si původně myslel, že se jedná o gumy. Jenže to stejné mi dělá jak na ledních s Alu diskem, tak na zimních na plechu. Oba sety přezouvány v roce 2009 a vyváženy. Co se týče předního ložiska, na obě přední se díval automechanik, říkal že je trochu dotáhl, ale že ložiska vypadají ok.
Man
Člen Týmu

Příspěvek od Man »

Tento problém jsem řešil na Carině,po rozdělání předních brzdičů jsem zjistil jeden zatuhlý skoro nechodil na druhé straně prasklou manžetu u čepu na kterém se vrací brzdič.Koroze brzdiči zabránila se vracet a stále brzdil.Tak jsem na vrakáči sehnal jiný,oba jsem očistil promazal aby chodily jak mají,kotouče stočil aby neházely a vše bylo ok.
Naposledy upravil(a) Man dne pát 19.03.2010, 10:25, celkem upraveno 1 x.
Toyota Avensis Verso 2.0 VVT-i
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarkBoy »

Roman Sklenář: Tento problém jsem řešil na Carině,po rozdělání předních brzdičů jsem zjistil jeden zatuhlý skoro nechodil na druhé straně prasklou manžetu u čepu na kterém se vrací brzdič.Koroze brzdiči zabránila se vracet a stále brzdil.Tak jsem na vrakáči sehnal jiný,oba jsem očistil promazal aby chodily jak mají a vše bylo ok.[/quote]

A dělalo to co? i ten hluk a vibrace? nebo to špatně brzdilo nebo se zahřívalo?
Man
Člen Týmu

Příspěvek od Man »

Zahřívaly se kotouče potažmo celé kolo,patrné to bylo i na volantu ne nějak vytazně ale bylo,bez nějakého projevu klepání a hučení.
Naposledy upravil(a) Man dne pát 19.03.2010, 10:32, celkem upraveno 1 x.
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Takze gumami to nebude.
Skusal si roztocit aj kazde koleso zvlast? Nie zdvihnut cele auto a roztocit obidve kolesa naraz ale po jednom, treba pod jedno nieco podlozit.
Ked je zle lozisko tak to huci stale nema to chvilky ze huci nehuci huci nehuci. Ono to teraz vyzera na tie kotuce ak to urobi tuk pri kazdej otocke kolesa.
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarkBoy »

Opravdu to nehučí pořád, ale jakoby v daném místě při otáčení kola. Přirovnal bych to ke kamínku v dezénu gumy, kdy vždy po otočení je slyšet v daném místě, že v kole něco je. V tomto případě to není kamínek, ale něco jiného výrazného, protože se jedná o celkem silný hluk a později o vibrace do celého auta podvozkem. Zde mám dotaz, kdyby to bylo něco v pravém zadním kole, je možné aby se hluk i vibrace přenášely podvozkem až do pedálů, vibrovala palubovka?
Man
Člen Týmu

Příspěvek od Man »

Také jsem pozoroval hučení od pneu.To nemůže být od pneu když jsem kupoval nové pneu které jsem nazul na origo elektrony(Toyo,16).Pak přišel čas přezout na zimu tak jsem koupil nové pneu a nazul na origo plechy(Goodyear,15) pánové a bylo ticho.
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Je to mozne, skus si odsledovat ako sa ti hreju tie kotuce v predu. Ked si ich kontroloval aku maju teplotu boli rovnako teple aj lavy aj pravy?
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Já bych podle příznaků doporučil důkladně prověřit a případně očistit styčné plochy mezi nábojem - brzdovým kotoučem a brzdovým kotoučem - ráfkem kola, a to vpředu i vzadu.
Moje zkušenost je, že při výměně brzdových kotoučů není žádný servis schopen tu styčnou plochu ošetřit a je to spíše sázka do loterie, hlavně za jak dlouho vnikne pod kotouč sůl a brzdy začnou vibrovat.
K tomu se přidává to, že zvláště u alu ráfků se vytváří jakási tvrdá vrstva asi oxidů (zvláště když máš jiné ráfky na zimu a na léto).
Všechny tyhle plochy je potřeba pečlivě a opatrně oškrábat plochou škrabkou úplně dohladka a nejlépe pak proměřit setinkovým měřítkem.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Avensis“