Rozebrání čalounění dveří
Rozebrání čalounění dveří
Dobrý den,
jsem čerstvým majitelem mírně nabouraného Yarise (5 dveří, r.v. 2009) Přední dveře jsou s el. stahováním oken. Snažím se "vykuchat" dveře, ale mám strach, abych něco zbytečně neulámal. Již docela dlouho hledám nějaký postup, ale zatím bohužel marně. Nemohl by mi někdo poradit, nasměrovat nebo jinak pomoci? Nejlepší by byl samozřejmě nějaký postup s fotografiemi, ale to bych si již moc vymýšlel.
Předem díky, Dom
jsem čerstvým majitelem mírně nabouraného Yarise (5 dveří, r.v. 2009) Přední dveře jsou s el. stahováním oken. Snažím se "vykuchat" dveře, ale mám strach, abych něco zbytečně neulámal. Již docela dlouho hledám nějaký postup, ale zatím bohužel marně. Nemohl by mi někdo poradit, nasměrovat nebo jinak pomoci? Nejlepší by byl samozřejmě nějaký postup s fotografiemi, ale to bych si již moc vymýšlel.
Předem díky, Dom
Díky, přesně to jsem potřeboval a ani nedoufal, že to někdo má. A důležitá je psychická podpora: "Netreba sa bať". Já se právě bál, jde to opravdu ztuha. Několik různých aut už jsem takhle rozebíral, ale to byly vesměs staré krámy, tak jsem se nebál. Dám si kávu, frťana na odvahu a jdu na to.
Ještě jednou díky.
Ještě jednou díky.
Super, ještě jednou díky.
S kličkou si poradím. Dopoledne se mi násilně podařilo vyndat ten světlý plast na předních dveřích. Na zadních jsem s tím nehnul. Nevím, jestli je lepší začít na přední nebo zadní straně u zadních dveří a hlavně jsem se bál, abych něco neulámal.
PS: Miloshi, posílám ti soukromou zprávu. Snad dojde.
S kličkou si poradím. Dopoledne se mi násilně podařilo vyndat ten světlý plast na předních dveřích. Na zadních jsem s tím nehnul. Nevím, jestli je lepší začít na přední nebo zadní straně u zadních dveří a hlavně jsem se bál, abych něco neulámal.
PS: Miloshi, posílám ti soukromou zprávu. Snad dojde.
Tak jsem po dlouhé a namáhavé práci sundal čalounění zadních dveří. Problém byl v tom, že jsem se marně snažil sundat ten světlý plast. POZOR, nejde sundat, je přivařený k celému čalounění, takže se sundává vše naráz.
Postup:
1. Vyloupnout šroubovákem malou hranatou krytku uvnitř madla a vyšroubovat šroubek.
2. Vyšroubovat šroubek u páčky otevírání
3. Např. háčkem vytáhnout pérko u kličky (mezi kličkou a čalouněním)
4. V přední dolní části dveří krátkým trhnutím vytrhnout příchytky (podobně jako u předních dveří).
5. Postupně uvolnit spodek, boky a pak čalounění vysunout směrem nahoru.
6. Vysunou táhla otevírání
Je to práce na 5 minut, já se s tím týral dvě hodiny. Asi jsem se toho zbytečně bál.
Postup:
1. Vyloupnout šroubovákem malou hranatou krytku uvnitř madla a vyšroubovat šroubek.
2. Vyšroubovat šroubek u páčky otevírání
3. Např. háčkem vytáhnout pérko u kličky (mezi kličkou a čalouněním)
4. V přední dolní části dveří krátkým trhnutím vytrhnout příchytky (podobně jako u předních dveří).
5. Postupně uvolnit spodek, boky a pak čalounění vysunout směrem nahoru.
6. Vysunou táhla otevírání
Je to práce na 5 minut, já se s tím týral dvě hodiny. Asi jsem se toho zbytečně bál.
Nyní se pokouším sundat vnější plastové (nebo gumové) těsnící lišty na dveřích, co doléhají na sklo. Samozřejmě to nejde ani pomocí středního násilí. Zase v tom bude nějaký fígl. Pokud někdo ví jaký, poraďte prosím. Z vnitřní strany (od skla) jsem si všiml nějaké plastové lišty. Možná je to rozpínací lišta, kterou je třeba nejdříve vyndat. Pokud nikdo neporadí, zítra to vyzkouším a až na to přijdu (doufám), napíšu postup. Třeba se někomu bude hodit.
Takže zde je slíbený postup na demontáž vnějších lišt (které doléhají na sklo dveří). Demontáž je opět samozřejmě jednoduchá, když už člověk ví jak na to.
Lišty drží na pěti výstupcích dveří na vnitřní straně (musí být demontováno sklo, jinak by bylo sundání lišty velmi obtížné, možná i nemožné bez jejího poškození) a ve zúžené části lišty plastovým zobáčkem, který je součástí lišty. Krajní výstupky jsou vzdáleny odhadem asi 7cm od okrajů a mezi sebou cca 18 cm. Lépe je začít od zadní strany.
Lišta je za těch 5 výstupků zaháknutá, takže ji palcem v předpokládaném místě stlačíme směrem dolů a mírně směrem ke dveřím. Lištu držíme stlačenou, vytvořenou pomůckou (popíši dále) lištu vyhákneme směrem k vnitřní straně dveří a stlačení lišty uvolníme. Stejně postupujeme u ostatních čtyř výstupků a nakonec vysuneme plastový zobáček ve zúžené části lišty směrem nahoru a mírně ven od dveří.
Výše popsanou pomůcku jsem si vytvořil z 1mm plechu šířky asi 1 cm a délky 100 mm ohnutím konce (asi 15 mm) o cca 110°. Druhý konec jsem si také ohnul, aby se mi lépe držel v ruce, takže pomůcka vypadá jako písmeno "Z".
Doufám, že postup není příliš zmateně napsaný a v případě potřeby někomu pomůže.
Lišty drží na pěti výstupcích dveří na vnitřní straně (musí být demontováno sklo, jinak by bylo sundání lišty velmi obtížné, možná i nemožné bez jejího poškození) a ve zúžené části lišty plastovým zobáčkem, který je součástí lišty. Krajní výstupky jsou vzdáleny odhadem asi 7cm od okrajů a mezi sebou cca 18 cm. Lépe je začít od zadní strany.
Lišta je za těch 5 výstupků zaháknutá, takže ji palcem v předpokládaném místě stlačíme směrem dolů a mírně směrem ke dveřím. Lištu držíme stlačenou, vytvořenou pomůckou (popíši dále) lištu vyhákneme směrem k vnitřní straně dveří a stlačení lišty uvolníme. Stejně postupujeme u ostatních čtyř výstupků a nakonec vysuneme plastový zobáček ve zúžené části lišty směrem nahoru a mírně ven od dveří.
Výše popsanou pomůcku jsem si vytvořil z 1mm plechu šířky asi 1 cm a délky 100 mm ohnutím konce (asi 15 mm) o cca 110°. Druhý konec jsem si také ohnul, aby se mi lépe držel v ruce, takže pomůcka vypadá jako písmeno "Z".
Doufám, že postup není příliš zmateně napsaný a v případě potřeby někomu pomůže.
Má první Toyota -> Yaris 1.0 VVT-i; r.v. 2009
Doufám, že Jarýsek bude složit mně a ne já jemu.
Doufám, že Jarýsek bude složit mně a ne já jemu.
Řeším stejný problém, ale u předchozího modelu, už jsem utrhnul jeden plastovej šroubek a už se trochu bojim, abych neutrhnul ještě něco. Nemáte někdo podobný fotonávod i na staršího Yaríska.
VW Golf 7 1,2 TSi Comfortline r.v. 2013
VW Golf 6 1,4 TSi Highline r.v. 2010
Yaris 1,0 VVT-i r.v. 2001 (na prodej v sekci Auta-nabídka)
Foto návod to síce nie je, ale skús sa pozrieť semThorwards píše:Řeším stejný problém, ale u předchozího modelu, už jsem utrhnul jeden plastovej šroubek a už se trochu bojim, abych neutrhnul ještě něco. Nemáte někdo podobný fotonávod i na staršího Yaríska.

http://www.etimago.com/yaris/repairmanu ... 20Door.pdf
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak na malém Yarisu, ale na Versu drží tapec pouze 3 šroubky a nějaké ty cvočky. 2 šroubky najdeš v "madle" a jeden blíže k přístrojovce. Musíš sundat kličku okna, případně vycvaknout ovladač pro el. stahování. Pak už jenom šroubovákem odcvakáš od spodu dveří a vysuneš směrem nahoru... Mělo by to jít celkem snadno 

Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Takže mimo těch šroubků co jsou vidět (tzn. v madle, dva vepředu pod zrcátkem, jeden pod kličkou a jeden vzadu) tam jiné šrouby nejsou a vše ostatní je jen nacvakané a je třeba pořádně zabrat směrem k sobě?
VW Golf 7 1,2 TSi Comfortline r.v. 2013
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ano, když vyšroubuješ šroubky, oprava - napsal jsem 3, ale jsou opravdu 4, tak po obvodu odcvakáš "západky" a celý tapec zvedneš směrem nahoru... Víc šroubů by tam být nemělo, pokud je někdo nepřidal.
Tady je návod, je to sice na Verso, ale od malého yarise se to prakticky neliší.

Tady je návod, je to sice na Verso, ale od malého yarise se to prakticky neliší.

Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001