Corolla Verso - geometria
Corolla Verso - geometria
Zdravím všetkých a prosím o radu.
Nechal som si urobiť geometriu v original Toyote (TN) pri servisnej prehliadke pretože auto ťahalo mierne doľava. Spokojne som odišiel, o geometrii povedali že ju nastavili, ale auto ťahalo tak isto.
Po ich telefonáte, či som so servisom spokojný som im oznámil, že auto ťahá doľava stále. Na to mi oznámili, že nie som sám kto sa na geometriu sťažuje, takže dajú prístroj nakalibrovať a mám prísť znova.
Pri opakovanej geometrii mi oznámili, že problém je v zadnej náprave - že je mierne vysunutá, či pootočená smerom doľava!!! Že teda auto bolo asi búrané!!!
Disky aj pneu (Dunlop Wintersport 3D) sú čistonové - najazdené 2000 km.
Auto som kupoval v 100 % - tnom stave po leasingu v SRN. Je to rok 2006 a má najazdené 90 tkm. Búrané 100 %-tne nebolo, nekupoval som ho naslepo, ale od známeho. Prešlo aj poctivou kontrolou originality bez jedinej závady.
Viete niekto poradiť ďaľší postup? Prípadne ako sa dá nastaviť aj zadná náprava na tomto aute, alebo čo skúsiť vymeniť? V Toyote povedali že je to pevná náprava a nič sa s tým nedá robiť.
Budem veľmi vďačný za akékoľvek podnety.
Ďakujem.
Nechal som si urobiť geometriu v original Toyote (TN) pri servisnej prehliadke pretože auto ťahalo mierne doľava. Spokojne som odišiel, o geometrii povedali že ju nastavili, ale auto ťahalo tak isto.
Po ich telefonáte, či som so servisom spokojný som im oznámil, že auto ťahá doľava stále. Na to mi oznámili, že nie som sám kto sa na geometriu sťažuje, takže dajú prístroj nakalibrovať a mám prísť znova.
Pri opakovanej geometrii mi oznámili, že problém je v zadnej náprave - že je mierne vysunutá, či pootočená smerom doľava!!! Že teda auto bolo asi búrané!!!
Disky aj pneu (Dunlop Wintersport 3D) sú čistonové - najazdené 2000 km.
Auto som kupoval v 100 % - tnom stave po leasingu v SRN. Je to rok 2006 a má najazdené 90 tkm. Búrané 100 %-tne nebolo, nekupoval som ho naslepo, ale od známeho. Prešlo aj poctivou kontrolou originality bez jedinej závady.
Viete niekto poradiť ďaľší postup? Prípadne ako sa dá nastaviť aj zadná náprava na tomto aute, alebo čo skúsiť vymeniť? V Toyote povedali že je to pevná náprava a nič sa s tým nedá robiť.
Budem veľmi vďačný za akékoľvek podnety.
Ďakujem.
TOYOTA RAV4 D4D 100 kW, 2007
Ja som zažil niečo podobného. Autorizovaný servis urobil meranie geometrie, pravé zadné koleso bolo mimo toleranciu. Upozornili ma, že zadná náprava nemá možnosť nastavenia a rieši sa to výmenou zadnej nápravy. O pár dní mi zavolal technik, že zistili rozštelovanie zariadenia na meranie geometrie a už ho majú zkalibrované, aby som prišiel na nové meranie. Po príchode do servisu ukázal kalibrovací protokol, velmi sa ospravedlňoval. Pri meraní som bol pri aute a díval som sa na postup merania. Po premeraní boli výsledky v tolerancií. Doporučujem ísť do iného autorizovaného servisu, nechať urobiť geometriu a tiež zistiť, kedy bola robená kalibrácia zariadenia. Servisy to robia zpravidla raz do roka. Je dobré urobiť meranie po kalibrácií, než mechanik stihne neopatrným zachádzaním so snímačmi kalibráciu rozhasiť.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Dik za reakciu,
pri prvom meraní - vraj s neskalibrovanými čidlami - na nič neprišli a s ľadovým kľudom mi oznámili, že geometria je O.K.
Až po vraj skalibrovaní mi oznámili, že je posunutá, či vychýlená zadná náprava. Vraj auto mohlo byť búrané a dnes sú také technológie opráv havarovaných aut, že sa na to nedá prísť.
Asi skúsim opätovné vyváženie a geometriu u iného servisu a uvidím. Dobre som si auto obzrel aj zo spodu, pri KO boli merania oboch náprav, stĺpikov a pod. a nič také ako výmenu dielcov nepotvrdili. Asi si ešte pár euríkov povyháňam z vrecka a uvidím.
pri prvom meraní - vraj s neskalibrovanými čidlami - na nič neprišli a s ľadovým kľudom mi oznámili, že geometria je O.K.
Až po vraj skalibrovaní mi oznámili, že je posunutá, či vychýlená zadná náprava. Vraj auto mohlo byť búrané a dnes sú také technológie opráv havarovaných aut, že sa na to nedá prísť.
Asi skúsim opätovné vyváženie a geometriu u iného servisu a uvidím. Dobre som si auto obzrel aj zo spodu, pri KO boli merania oboch náprav, stĺpikov a pod. a nič také ako výmenu dielcov nepotvrdili. Asi si ešte pár euríkov povyháňam z vrecka a uvidím.
Ja som po meraní geometrie dostal protokol s nameranými hodnotami včítane referenčných s povolenou toleranciou. Namerané hodnoty mimo toleranciu boli vyznačené červenou.
Pokial autorizovaný servis Toyota nevydal protokol o meraní geometrie požiadaj o vysvetlenie dovozcu Toyota cz (je dovozcom aj pre Slovensko). Strážia si kvalitu práce autorizovaných servisov a prístupu k zákazníkom. Inak cena za laserovú (lejzrovú- podla Bernoláka- píš ako počuješ) geometriu v značkovom servise Toyota je v CZ cca 600,- Kč. Pokial som dobre rozumel kúpil si staršie auto, skús zistiť, či nemá dlhšiu záruku ako 3 roky. Niekedy bola záruka v rámci predajných akcií dlhšia ako 3 roky. U Toyoty je záruka prenosná, teda nezáleží kto je vlastníkom vozidla (myslím súkromnú osobu).
Cena geometrie bola cca 27€. Ako by som mal zistiť, či má auto predĺženú záruku?
Auto som kupoval jazdené Toyota Corolla Verso 10/2006- Nemecký leasing = 3 roky a najazdené do 90 tkm, servis jedine Toyota. To sú štandardné podmienky leasingu v SRN.
Osobne som ho bol zobrať v SRN, kupované sprostredkovane cez originál Toyota Singen v SRN.
Auto som kupoval jazdené Toyota Corolla Verso 10/2006- Nemecký leasing = 3 roky a najazdené do 90 tkm, servis jedine Toyota. To sú štandardné podmienky leasingu v SRN.
Osobne som ho bol zobrať v SRN, kupované sprostredkovane cez originál Toyota Singen v SRN.
V prípade, že boli u vozidla robené pravidelné servisné prehliadky a ani jedna nebola "prešvihnutá" o viac než 1000 km a jednalo by sa o výrobnú vadu, býva Toyota ústretová a dá sa urobiť oprava v rámci tzv. goodwill-u. Podstatou je, že časť opravy hradí majitel, časť servis a časť Toyota. Podotýkam, že na goodwill musí dať súhlas Toyota. V tvojom prípade by som doporučoval ohladne goodwillu kontaktovať Toyotu a zistiť si viac relevntných informácií. Viem, že u coroll sa vyskytli problémy s geometriou zadnej nápravy a jednalo sa o výrobnú vadu. Ako prvé to nechaj poriadne premerať (geometria) a až bude nepochybne isté, že je to skutočne vada urob ďalšie kroky. Tá oprava nie je uplne najlacnejšia.
Tiež zaujímavé informácie. Od pondelka však skúsim najprv riešenie novej geometrie, prípadne s výmenou kolies. Ale to čo som nechcel zakríknuť ja si spomenul ty. A to je výrobná vada. Auto je totiž v absolútne perfektnom stave. Nebol menený jediný diel. Niekto iný by si možno to ťahanie nevšimol, no viem ako sa má riadenie správať a tak mi to nedá.
Ohľadne goodwill skúsim Toyotu Bratislava, čo na to povedia.
Ohľadne goodwill skúsim Toyotu Bratislava, čo na to povedia.
Ohladne reklamacie po zarucnej dobe, mam velmi dobru skusenost. Teraz som cez to riesil opravu asi za 4500 euro (problem s piestnymi kruzkami, tesneniami a casticovym filtrom).
dokonca som mal niekolko prehliadok prepisknutych a dve mimo autorizovany servis (!).
Neplatil som nic (len si dali podmienku velku kontrolu po 120 tis urobit znova u nich - tu som platil).
Vsetko ale vybavoval servis (Toyota Rakusko).
Momentalne su celkom ustretovi (asi kvoli vsetkym tym veciam okolo toyoty v poslednom case).
Inak to s tou napravou nemusi byt po buracke, staci ze to preslo cez nejaky fakt velky vymol..
drzim palce
dokonca som mal niekolko prehliadok prepisknutych a dve mimo autorizovany servis (!).
Neplatil som nic (len si dali podmienku velku kontrolu po 120 tis urobit znova u nich - tu som platil).
Vsetko ale vybavoval servis (Toyota Rakusko).
Momentalne su celkom ustretovi (asi kvoli vsetkym tym veciam okolo toyoty v poslednom case).
Inak to s tou napravou nemusi byt po buracke, staci ze to preslo cez nejaky fakt velky vymol..
drzim palce
Corolla Verso D-CAT 130kw
Silne pochybujem, ze by niekto priznal vyrobnu chybu - ak sa jedna o jedno auto. To co sa deje u Toyoty je trosku vacsich rozmerov, ale uvidim.
Ak si cital vsetko ohladom mojho problemu, tak som tak nepriamo napisal, ze autorizovany servis Toyota TN to mal akurat tak na haku a nie som si ani isty, ci tu geometriu vobec robili. Sami videli ze to auto burane nebolo - vsetky diely povodne a ak by bolo burane, na zadnej naprave by to 100% bolo vidno.
Ak si cital vsetko ohladom mojho problemu, tak som tak nepriamo napisal, ze autorizovany servis Toyota TN to mal akurat tak na haku a nie som si ani isty, ci tu geometriu vobec robili. Sami videli ze to auto burane nebolo - vsetky diely povodne a ak by bolo burane, na zadnej naprave by to 100% bolo vidno.