Zahřívání hadic od chladiče, která dříve?

vše ohledně modelové řady Carina
Floki
Věčnej rejpal

Zahřívání hadic od chladiče, která dříve?

Příspěvek od Floki »

Krerá hadice se vám zahřívá dřív? Ta co jde od termostatu nebo ta co je na straně u baterky nahoře? Mě se zahřívá dříve ta co je u baterky a docela rychle je zahřátá i ta strana u chladiče,ale ta u termostatu se zahřívá později. Nemělo by to být naopak? Po jízdě se mi navíc zdá ta horní hadice natlakovaná a třeba za hodinu už není. Nevím jak to topí vám ostatním,ale mě moc horkej vzduch z topení nejde. Jde mě o to že by se podle měla zahřívat prvně hadice co jde od termostatu a horní hadice později ne? Někde jsem četl že se chladič prohřívá od spodu, takže vlastně otevře termostat a vřelá voda jde spodní hadicí do chladiče. Může být ta hadice natlakovaná po jízdě třeba špatnym víčkem na chladiči? Jednou jsem ji zkoušel přes hadr zmáčknout a povolila a zdálo se mi jako by tlak ušel přes víčko do nádržky na vodu.
Toyota Carina E 2.0 GLI
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

Zapoměl jsem dodat že rafička na teplotu se mi drží po zahřátí přesně na půlce
Toyota Carina E 2.0 GLI
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

Nikdo tady na foru nemá motor 3S-FE ani 3S-GE jak to tak vidím že? :(
Nevěřím tomu že to na co jsem se ptal nikdo neví. Já jsem se vždycky na foru snažil projít všechny novy příspěvky a když jsem něco věděl poradil jsem. Jestli to tady funguje tak že kdo má celicu kouká jen tam, tak se odpovědi asi ještě dlouho nedočkám :(
Toyota Carina E 2.0 GLI
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

třeba to opravdu málokdo takhle pečlivě pozoroval. já to třeba nevim, ale když je termostat zastudena zavřený, tak přes něj nic neproudí a nemá se co zahřívat. jakmile se otevře při 90st tak se teprve navalí voda do té hadice k chladiči
btw hadice musí držet tlak, chledicí okruh musí být uzavřený, aby se mohl natlakovat a teplota vody mohla místně přesáhnout 100 bez bublání. Kdyby tlak utek, voda začně bublat a to je špatně
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

ja ti poradim: ve volne chvilce si prostuduj konstrukci a funkci 4 valcoveho benzinoveho motoru , pokud mozno toyotackeho aby to bylo pro tebe nazornejsi , je jedno jestli 3S, 4A , proste nejakeho a na spoustu dotazu si odpovis sam a nemusis cekat na odpovedi,
ja uz na "nezajimave" otazky nemam chut odpovidat kdyz se to da najit behem minuty na googlu :idea:
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

Jo,to já chápu. Jde mě o to že mě zajímá proč je dřív vřelá hadice co vede do chladiče nahoru a ta od termostatu je pořád studená. Logicky by přece neměla jít voda do chladiče než otevře termostat ne?
Toyota Carina E 2.0 GLI
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

Ale já to chápu. vím jak motor funguje. Jen vzhledem k tomu že mi to dost málo topí řeším tuhle otázku,navíc jsem si ještě nevšiml u žádnyho auta že by byly hadice k chladiči tak natlakovany. Navíc jsem tu někde nedávno četl že chladič se u toyot prohřívá od spodu,ale mě se prohřívá od vrchu.
Toyota Carina E 2.0 GLI
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

Do doby nez se otevre termostat se horni hadice zahriva od motoru - protoze z ty strany tam nic neni , v okamziku otevreni zacne voda proudit a uz by to melo byt v pohode , vstup do chladice je vzdy od termostatu , tlak pokud by byl velky tak zacne voda litat z expanzky , sam nevim jaky tam je tlak , jestli je hadice tak tvrda

k ty teplote zkontroluj jak jestli se ventil k topeni otevira naplno
Naposledy upravil(a) Pavo.B. dne stř 11.11.2009, 15:49, celkem upraveno 1 x.
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

No,tohle jsem si přesně myslel,ted už jen nevím čím to může být že ta hadice je vřelá dřív než otevře termostat a proudí z ní vřelá voda do chladiče. to asi bude něco špatně. ale co? termostat že by byl naopak,to je blbost ne? ten ventil topení,včera večer jsem na něj koukal,když dam teplej vzduch naplno,tak tam ještě tak 1cm lanka zbývá,trochu jde ještě rukou otevřít. Jde nějak seřídit?
Toyota Carina E 2.0 GLI
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

to bádání z hadic je imho ztráta času. Jestli máš prasklý tesnění pod hlavou tak budeš mít tvrdý - betonový - hadice až prasknou. Jestli máš v háji termostat a proto to netopí nech si někde pořádně změřit teplotu, ručička na budíkách je o ničem. (v každym servisu mají tlakoměr co se našroubuje místo víčka a vidí se hned jak to je....)
Jestli máš špatnej ventil topení, je většinou na výměnu, páč je stejně jako chladič a jako výměník topení zanešenej a přiucpanej.

btw jinak opravdu pomocí vyhledávače o tom můžeš studovat až do rána, a je to u všech značek aut skoro stejný.
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

Ten ventil topení,jde o to že když otočím na teplej vzduch na doraz,lanko na ventilu na doraz není,takže by to stačilo zeštelovat jestli to jde,nebo upravit to lanko. chladič zanešenej není. Jediny co mě momentálně nejde do hlavy je to co jsem psal už na začátku. Proč se mi zahřívá prvně hadice která by se měla zahřívat až po ty co jde do chladiče. Jako by voda kolovala naopak.
Toyota Carina E 2.0 GLI
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Floki: nechyběls při fyzice? :D
když má voda přepážku (termostat) tak se za přepážkou neohřeje tak rychle, jako když se může ta teplá se studenou volně mísit a zvlášt v tlustý hadici. Nemusí nic nikam proudit, prostě difúze.. :D
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

Tak nevím,jsem uplně blbej? Několikrát tady bylo řečeno,že chladič se zahřívá od spodu,tzn. Otevře termostat, vřelá voda proudí tou hadicí do chladiče a vrchní hadicí jde zpět do motoru.
Mě se zahřívá prvně hadice co se má zahřívat naposled. tzn než otevře termostat už mám vřelý celý chladič!
Toyota Carina E 2.0 GLI
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

logicky nemůže termostat reagovat na vodu, která už protekla chladičem a nemůže mít 90st celsia. To je blbost, tos napsal správně. 8)
Floki
Věčnej rejpal

Příspěvek od Floki »

No ale co s tím dělat :(
Toyota Carina E 2.0 GLI
Odpovědět

Zpět na „Carina“