Brzdové kotouče - výměna?

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
klvaceks
Člen Týmu

Brzdové kotouče - výměna?

Příspěvek od klvaceks »

Zdravím. Mám najeto necelých 100 tis. Při poslední servisní prohlídce mě upozornili, že příště bude třeba měnit přední brzdové kotouče, že jsou již ojeté. Zdá se mi to hodně brzo, brzdy spíš šetřím a jezdím s citem. Nevíte, kde by se dala zjistit ona hodnota minimální tloušťky kotouče? A jaké jsou vaše zkušenosti, kdy jste měnili? Dík za odpovědi.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tloušťka je napsaná v manuálu a přímo na kotouči. Také to jde dohledat na internetu u dodavatelů ND, typicky třeba mjauto.cz nebo podobně. Změřit šuplerou.
Jinak "opatrná" jízda někdy může brzdám i vadit, lepší je jednou brzdu pořádně zmáčknout, než pět minut lehce přibržďovat. Na destičkách se pak vytvoří tvrdá vrstva a kotouče se začnou při brzdění více zahřívat s nižší účinností. To se pak pozná podle zabarvení kotouče, které je pro tyto úkazy typické. Pak je lepší měnit.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
aczasa
Věčnej rejpal

asi tak...

Příspěvek od aczasa »

Nebudu tak vědecký jako kolega... ale kotouče mění po max ojetí 2 sad destiček. rozhodně převažuje teorie, že od max do min tloušťky na předních kotoučích je cca 2mm. Takže 100 tisíc km je akorát.
Jinak nevím, jak by se mělo podapsat na destičkách častější opakované mírné přibržďování...... Je to z mého (fyzikálně - chemického) hlediska naprosý nesmysl. Nejhorší je totiž můj kamarád, co brzdí jen a jen motorem a zareznou mu brzdy komplet, pak to půjčí manželce a ta mu je spálí už během rozjezdu. :-) Takže doporučuji vyměnit kotouče a desky a nebát se.
Back in Czech.
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: asi tak...

Příspěvek od Jimmi »

aczasa píše: ...je to z mého (fyzikálně - chemického) hlediska naprosý nesmysl...
Ne zas až tak moc. Hovořím o situaci, kdy jedeš z dlouhého kopce a stále mírně přibržďuješ. To pak teplota povrchu destiček dosahuje velmi vysokých hodnot a fyzikální vlastnosti povrchu se začnou měnit - zesklovatí. Ostatně to uvádějí všichni výrobci brzdových komponentů ve svých informačních materiálech.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Tak to dělám dobře... spíše přibržďuju motorem a když je potřeba, tak na brzdu dupnu pořádně :)
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Přesně tak. Já když někdy "sjíždím" Středohoří a pozoruji ty před sebou, jak jim deset minut v kuse svítí brzdová světla, nestačím se divit.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Já taky často koulím očima, kde jsou schopní lidi brzdit... :roll:
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

za takovýma lidma se nedá jezdit!!! nepoznám, jestli zase jen přibrzdujě a nebo na to opravdu dupnul :evil: btw auto jede dobře i když se zrovna nešlape ani na jeden z pedálů, což někteří bohužel neví a nechápou... 8)

a nevědí ani, že v připojovacím pruhu je zase dobrý pořádně šlápnout na tu šlapku uplně vpravo.. :P
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

ono hodne zalezi ci ten clovek tu cestu pozna alebo nie. ja jednu cestu poznam naspamat a viem kde akou ryhlostou , viem kde staci ubrat plyn z tym ze dam nohu z pedalu prec atd. ale ak je to miestny clovek a brzdi na neprirodzenyx miestax tak je to supak. a od toho vsetkeho ide ruka v ruke aj okrem ineho aj brzdove dosticky
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jimmi píše:
aczasa píše: ...je to z mého (fyzikálně - chemického) hlediska naprosý nesmysl...
Ne zas až tak moc. Hovořím o situaci, kdy jedeš z dlouhého kopce a stále mírně přibržďuješ. To pak teplota povrchu destiček dosahuje velmi vysokých hodnot a fyzikální vlastnosti povrchu se začnou měnit - zesklovatí. Ostatně to uvádějí všichni výrobci brzdových komponentů ve svých informačních materiálech.
Omluva, takto je to v pořádku. To je klasické přehřátí brzd, či normálně spálení brzd. :-) Nebo stav tomu velmi blízký. Ovšem sem tam se setkávám (hlavně při sjezdech na svém horském kole) s jevem, kdy mi naopak brzdové desky změknou a pak je obrzdím za 10 metrů na kov a dál již pokračuji vzduchem. :-)
Back in Czech.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

aczasa píše: ...ovšem sem tam se setkávám (hlavně při sjezdech na svém horském kole) s jevem, kdy mi naopak brzdové desky změknou a pak je obrzdím za 10 metrů na kov a dál již pokračuji vzduchem...
Kdybys měl torpédo, tak se Ti to nestane :D
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Yaris“