Možné úpravy motoru 5SFE->5SFTE->5SGE->5SGTE
Možné úpravy motoru 5SFE->5SFTE->5SGE->5SGTE
Nazdar všichni.
Momentálně řeším nákup nového ( pro mě nového, jinak půjde o ojetinu ) vozu. Horkým favoritem je Avensis po 2001. Camry si chci samozřejmě nechat na "hraní." Chtěl bych tedy zjistit připomínky zde se nacházejících kompetentních lidí. Tady jsou možné příklady úprav:
1a - upravit hlavu, zvětšit sací, výfukové kanály a ventily. Nechat vyrobit vačky, aby bez problémů jely na origo ECU. Píšu vyrobit, protože jsem nikde na tento motor nic hotového nenašel. Pouze u fy WEBCAM nabízí navaření a přebroušení originálních. Teda jestli jsem to správně pochopil. Má anglina je velmi, velmi slabá. Sací i výfukové potrubí spasovat s hlavou.
1b - stejně jako 1a + úprava elektroniky. Buď pouze nějakým piggybackem ( nevím jestli je to správně napsáno ) nebo rovnou programovatelnou ŘJ, + výroba komplet výfukového potrubí.
2 - oturbení stávajícího motoru. Asi nutné snížení komprese, výměna ojnic, úprava nebo výměna ŘJ + určitě mnoho dalších věcí.
3 - vytvoření hybridního motoru 5S-GE spojením 5SFE bloku a 3SGE hlavy. O tomto jsem hledal informace a mělo by to fungovat. Ale nevím jak velké nástrahy museli úpravci překonávat. Opět jsem narazil na angličtinu. Že jsem se ji neučil lépe a déle. Hlava by měla fyzicky pasovat, pouze upravovali chladící kanály. Našel jsem jeden případ, kdy toto rozchodil a používá s 5SFE elektronikou. Jinak, co jsem tedy pochytil, měnili hlavu, výfuk, sání, rozdělovač, ECU, kabelový svazek, olejovou vanu. Při výměně použili ojnice z 3SGE a upravili 5SFE klikovku pro ojnice. Na 5SFE jsou asi slabým místem šrouby na ojnicích, možná i celé ojnice. Někde taky popisovali problém kvůli rozdílu MAP x MAF a rozdílnost rozdělovačů, zapalování. Nebylo by tady možné obejít nutnost tahat 3SGE svazek i ECU a propojovat se zbytkem 5SFE elektriky použítím programovatelné ŘJ.
4 - skoro jako verze 3 + další variace pro použití turba.
5 - swap jiného motoru.
Kdo může ať se prosím vyjádří k jednotlivým variantám. Zhodnotí, které jsou reálné a které totální nesmysly. Třeba i s odhadem ceny jednotlivých verzí. Na jaké další úskalí bych se měl připravit atd. atd. Neptejte se mě na mé příjmy a kolik do toho chci vrazit. Prozatím bych rád pouze teoretizoval. Chtěl bych aby z tohoto časem vykristalizavala jedna varianta dle mých přání a možností, kterou bych následně chtěl zrealizovat.
Prozatím díky moc.
Momentálně řeším nákup nového ( pro mě nového, jinak půjde o ojetinu ) vozu. Horkým favoritem je Avensis po 2001. Camry si chci samozřejmě nechat na "hraní." Chtěl bych tedy zjistit připomínky zde se nacházejících kompetentních lidí. Tady jsou možné příklady úprav:
1a - upravit hlavu, zvětšit sací, výfukové kanály a ventily. Nechat vyrobit vačky, aby bez problémů jely na origo ECU. Píšu vyrobit, protože jsem nikde na tento motor nic hotového nenašel. Pouze u fy WEBCAM nabízí navaření a přebroušení originálních. Teda jestli jsem to správně pochopil. Má anglina je velmi, velmi slabá. Sací i výfukové potrubí spasovat s hlavou.
1b - stejně jako 1a + úprava elektroniky. Buď pouze nějakým piggybackem ( nevím jestli je to správně napsáno ) nebo rovnou programovatelnou ŘJ, + výroba komplet výfukového potrubí.
2 - oturbení stávajícího motoru. Asi nutné snížení komprese, výměna ojnic, úprava nebo výměna ŘJ + určitě mnoho dalších věcí.
3 - vytvoření hybridního motoru 5S-GE spojením 5SFE bloku a 3SGE hlavy. O tomto jsem hledal informace a mělo by to fungovat. Ale nevím jak velké nástrahy museli úpravci překonávat. Opět jsem narazil na angličtinu. Že jsem se ji neučil lépe a déle. Hlava by měla fyzicky pasovat, pouze upravovali chladící kanály. Našel jsem jeden případ, kdy toto rozchodil a používá s 5SFE elektronikou. Jinak, co jsem tedy pochytil, měnili hlavu, výfuk, sání, rozdělovač, ECU, kabelový svazek, olejovou vanu. Při výměně použili ojnice z 3SGE a upravili 5SFE klikovku pro ojnice. Na 5SFE jsou asi slabým místem šrouby na ojnicích, možná i celé ojnice. Někde taky popisovali problém kvůli rozdílu MAP x MAF a rozdílnost rozdělovačů, zapalování. Nebylo by tady možné obejít nutnost tahat 3SGE svazek i ECU a propojovat se zbytkem 5SFE elektriky použítím programovatelné ŘJ.
4 - skoro jako verze 3 + další variace pro použití turba.
5 - swap jiného motoru.
Kdo může ať se prosím vyjádří k jednotlivým variantám. Zhodnotí, které jsou reálné a které totální nesmysly. Třeba i s odhadem ceny jednotlivých verzí. Na jaké další úskalí bych se měl připravit atd. atd. Neptejte se mě na mé příjmy a kolik do toho chci vrazit. Prozatím bych rád pouze teoretizoval. Chtěl bych aby z tohoto časem vykristalizavala jedna varianta dle mých přání a možností, kterou bych následně chtěl zrealizovat.
Prozatím díky moc.
Naposledy upravil(a) Lachtan dne sob 25.04.2009, 23:10, celkem upraveno 1 x.
S Camry na věčné časy.
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
http://warp.scl.utah.edu/mr2/Turbo5sfe.html
http://www.pdf-word.net/Automotive-Guid ... tions.html
http://toyotatuners.net/forum/showthread.php?t=274
http://www.pdf-word.net/Automotive-Guid ... tions.html
http://toyotatuners.net/forum/showthread.php?t=274
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
vzhledem k "dostupnosti" dílu na 5S bych šel cestou swapu na 3S + VIpec + turbo .
( samozřejme duležitá je fin. otázka.. )
3S se dá designove "upravit" tak že na TK nepoznají že jde o 3S a budou si mylset že jde o 5S ( kod motoru bude sedet.
Celou otázkou je jak moc do toho chce majitel vrazit. Jiste by slo jít cestou upravy 5S ale už jen to že to málokdo delal zanmená furu času hledání, zjistování, a hlavne - nebezpečného experimentování, které s emuže prodražit.
Nevím ted jaké vrtání a zdvih na 5S motor, ale pokud byse zjistili potřebné parametry tak by slo i motor "vymyslet" na koleni
pokud bys chtel jít cestou upravy motoru tak budeme muset zjistit jistí parametry , ke kterým se dostaneme jen rozebráním motoru ( pokud je jenajdeme nekde na netu ) - slo by zejména o :
1)prumery ojničních čepu na klikové hřídeli
2) délka ojnic
3) prumer pístního čepu ojnice
4) vrtání válce
5) zdvih klikové hřídele ( není nutný ale je to dobrá informace navíc )
pokdu bys šel touto cestou tak bych to spojil s kombinací 3SGE makovice a instalací turbíny.. no je to na dlouho. Každopádne ViPEC do středy uzavírám a muj názor je že pokud se chceš nekam dostat - jakoukoliv cestou - tak ho budeš potřebovat, at se rozhodneš jít upravou 5S nebo swapem atd... Vstřiky atd bychom řesili pozdeji ale jedna ECU navíc by nám dost pomohla v současné objednávce, protožer na rovinu když vidím jak to probíhá, pochybuji že do zimy dáme dorhomady další "větší" objednávku pro toy forum
( samozřejme duležitá je fin. otázka.. )
3S se dá designove "upravit" tak že na TK nepoznají že jde o 3S a budou si mylset že jde o 5S ( kod motoru bude sedet.
Celou otázkou je jak moc do toho chce majitel vrazit. Jiste by slo jít cestou upravy 5S ale už jen to že to málokdo delal zanmená furu času hledání, zjistování, a hlavne - nebezpečného experimentování, které s emuže prodražit.
Nevím ted jaké vrtání a zdvih na 5S motor, ale pokud byse zjistili potřebné parametry tak by slo i motor "vymyslet" na koleni
pokud bys chtel jít cestou upravy motoru tak budeme muset zjistit jistí parametry , ke kterým se dostaneme jen rozebráním motoru ( pokud je jenajdeme nekde na netu ) - slo by zejména o :
1)prumery ojničních čepu na klikové hřídeli
2) délka ojnic
3) prumer pístního čepu ojnice
4) vrtání válce
5) zdvih klikové hřídele ( není nutný ale je to dobrá informace navíc )
pokdu bys šel touto cestou tak bych to spojil s kombinací 3SGE makovice a instalací turbíny.. no je to na dlouho. Každopádne ViPEC do středy uzavírám a muj názor je že pokud se chceš nekam dostat - jakoukoliv cestou - tak ho budeš potřebovat, at se rozhodneš jít upravou 5S nebo swapem atd... Vstřiky atd bychom řesili pozdeji ale jedna ECU navíc by nám dost pomohla v současné objednávce, protožer na rovinu když vidím jak to probíhá, pochybuji že do zimy dáme dorhomady další "větší" objednávku pro toy forum
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ať se rozhodnes pro jakoukoli úpravu,vždy je třeba ji mít čím řídit. V tomto ohledu je na místě plně programovatelná řídící jednotka. Nemusíš se pak už zabývat sháněním jednotlivých kompletních celku jako v případě ge hlavy plus elektronika atd. Už jen montáží na stávající motor to nějaké ty kobylky přidá. Výrobce je nucen a vždy bude držet výkon motoru cca 10% pod jeho možnostmi. Důvodů má pro to spoustu. Příklad: teď půjdeš do konverze 5s plus 3ge hlava. Samozřejmě ji budeš muset sehnat kompletní. Zjistís že je Ti to málo vratis hlavu a půjdeš do turbo. Nebo zacneš kombinovat vačky. Pokaždé budeš omezen sháněním nejvhodnějšího rizeni motoru. To jednou provždy vyřeší plně programovatelná ecu. Vždy musíš uvažovat dopředu. 5s je dobrý základ pro velice zajímavé kombinace i výkony.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem na to zběžně koukl a viděl bych to následovně. 5s blok,ojnice eagle,carillo,conrod apod,arp 3/8,3sge hlava 115kw,ferero ventily,wiseco pist,vačky pipercam,catcams apod,turbo gt28r nebo větší a řízení vipec a začínáme mluvit o nějakých 280-320koních nebo třeba i o 500. Zkrátka dle libosti a finanční hotovosti. 
Co si slibuju od programovatelné ECU ViPEC?
Je právě její univerzální použití. Možno použít i na sériový motor a tomu už pomůže s pár koníkama. Ať se nakonec rozhodnu pro ktéroukoli variantu úprav motoru, bude vždy připravena a chopna řídit. Pokud by stupeň úprav v budoucnu nevyhovoval, tak se může cokoli nového po mechanické stránce překopat a ECU se zbytkem elektriky zůstává.
Jak dlouho může trvat překopání, propojení nové a staré elektriky při SWAPU jiného typu motoru, který se v daném autě nikdy nevyskytoval, tak aby bylo vše plně funkční.
Je právě její univerzální použití. Možno použít i na sériový motor a tomu už pomůže s pár koníkama. Ať se nakonec rozhodnu pro ktéroukoli variantu úprav motoru, bude vždy připravena a chopna řídit. Pokud by stupeň úprav v budoucnu nevyhovoval, tak se může cokoli nového po mechanické stránce překopat a ECU se zbytkem elektriky zůstává.
Jak dlouho může trvat překopání, propojení nové a staré elektriky při SWAPU jiného typu motoru, který se v daném autě nikdy nevyskytoval, tak aby bylo vše plně funkční.
S Camry na věčné časy.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Montáž není nic složitého. Nová zastavba je hotova do 2dnu. Když už bude v autě a rozhodnes se vyměnit motor je to vlastně jen o tom na hlavní řemenici namontovat trigger disk se snímacem a preházet konektory k jednotlivým čidlům a vstřikum. Pokud jich bude méně jednoduše je v ovládacím sw odstranís pokud více naopak pridáš. Jednotka disponuje několika d/a a a/d vstupy kam se dá připojit další čidla nebo ovládání komponent,kromě standartních věci.
Tak jsem se rozhodl. Není teda úplně vybráno, ale ve hře jsou již jen dvě verze. A to je vytvoření hybridu 5sge, nebo 5sgte, s řízením standalone ecu. Osobně se přikláním k 5SGE, ale taky se obávám, abych za nějakou dobu nechtěl více a nehledal nějakou turbínu. Jak psal Idaho výše, že by jim jedna ecu do objednávky pomohla, tak jsem se tedy přidal k ostatním a objednal jsem. Věřím, že mi kluci následně pomohou s dalšími kroky tohoto projektu. Není na to sice nejlepší doba, finanční krize a taky má zdravotní situace je momentálně překážkou větších investic, ale jednou se začít musí. Nějakou dobu se na ni bude doma prášit, ale to ji neuškodí. Fčil se budou muset pečlivě vybrat a nakoupit nové díly do motoru. Takže to je na hodně, opravdu, hodně dlouho, než se začne se samotným "hybriděním".
2Libor12 - tou montáží 2 dny jsi myslel montáž komplet motoru s novou elektrikou, nebo pouze elektriku.
2Idaho - k dotazovaným parametrům jsem našel toto:
ad1 - průměr ojničního čepu na klikové hřídeli - 52mm
ad2 - délka ojnic - 138mm
ad3 - průměr pístního čepu ojnice - 22mm
ad4 - vrtání - 87,1mm
ad5 - zdvih - 90,9mm
Takže Idaho, Libore a taky ostatní zkuste na to mrknout a navrhnout co by se dalo vymyslet a jak zkombinovat.
O tomto projektu mám představu, že bude rozdělen do více etap. Ať není vícero variant, budu se držet varianty 5SGE.
1etapa - poskládaní motoru po mechanické stránce. Myslím si, že při použítí stávajících pístů v kombinaci s 3SGE hlavou dojde ke snížení komprese. Někde jsem se vlastně i o tom dočetl. 5SFE motor má kompresi 9,5:1. Půjde nějak odhadnout toto snížení a zda bude již komplikací pro chod motoru. Takže asi nové písty. S tím asi určitě bude souviset výbrus motoru. Taktéž někde bylo uvedeno, že slabým místem jsou ojniční šrouby, tuším 5/16". Tady jsou teoreticky 2 možnosti. Nechat vyrobit ojnice se šrouby 3/8". Vyrobit určitě půjdou, ale za jakou cenu. A taky jestli už tyto větší ojnice se nebudou někde v bloku sekat. Druhou možností je úprava kliky pro použití 3SGE ojnic, tzn. výbrus z 52mm na 48mm. Následně asi povrchová úprava, nitridace? Dál nutný nový rozvodový řemen + kladky a pro jistotu nová vodní pumpa a asi také olejové čerpadlo. ECU je již objednána. Takže dál už "jen" práce na smontování, oživení a odladění hybrida. Za jakou cenovku je možno tuto variantu uzavřít?
Bylo to dlouhé, ale doufám, že pochopitelné. Je už dost hodin a mozek přestává fungovat. Další varianty popíši někdy příště.
2Libor12 - tou montáží 2 dny jsi myslel montáž komplet motoru s novou elektrikou, nebo pouze elektriku.
2Idaho - k dotazovaným parametrům jsem našel toto:
ad1 - průměr ojničního čepu na klikové hřídeli - 52mm
ad2 - délka ojnic - 138mm
ad3 - průměr pístního čepu ojnice - 22mm
ad4 - vrtání - 87,1mm
ad5 - zdvih - 90,9mm
Takže Idaho, Libore a taky ostatní zkuste na to mrknout a navrhnout co by se dalo vymyslet a jak zkombinovat.
O tomto projektu mám představu, že bude rozdělen do více etap. Ať není vícero variant, budu se držet varianty 5SGE.
1etapa - poskládaní motoru po mechanické stránce. Myslím si, že při použítí stávajících pístů v kombinaci s 3SGE hlavou dojde ke snížení komprese. Někde jsem se vlastně i o tom dočetl. 5SFE motor má kompresi 9,5:1. Půjde nějak odhadnout toto snížení a zda bude již komplikací pro chod motoru. Takže asi nové písty. S tím asi určitě bude souviset výbrus motoru. Taktéž někde bylo uvedeno, že slabým místem jsou ojniční šrouby, tuším 5/16". Tady jsou teoreticky 2 možnosti. Nechat vyrobit ojnice se šrouby 3/8". Vyrobit určitě půjdou, ale za jakou cenu. A taky jestli už tyto větší ojnice se nebudou někde v bloku sekat. Druhou možností je úprava kliky pro použití 3SGE ojnic, tzn. výbrus z 52mm na 48mm. Následně asi povrchová úprava, nitridace? Dál nutný nový rozvodový řemen + kladky a pro jistotu nová vodní pumpa a asi také olejové čerpadlo. ECU je již objednána. Takže dál už "jen" práce na smontování, oživení a odladění hybrida. Za jakou cenovku je možno tuto variantu uzavřít?
Bylo to dlouhé, ale doufám, že pochopitelné. Je už dost hodin a mozek přestává fungovat. Další varianty popíši někdy příště.
S Camry na věčné časy.
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
vzhledem k tomu že pevnost materiálu bude po takovémhle uberu skutecne mizivá je nutná nitridace, případner jiným zpusobem ošetřená pevnost kliky. mylsím že cena bude neumerne vysoká výsledku - proč nenechat puvodní ojnice a vymenit jen hlavu a písty ( vrtání ) ??Lachtan píše:...uprava ojničního čepu z 52mm na 48mm
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Takže včera jsem Ti tu psal obšírnou zprávu a při pádu serveru zmizela. Takže moje představa by byla takováto: kliku blok nechat. Obrovský potenciál až 600kw. Razím heslo že spodek se musí udělat jednou a pak se na něj už nesmí sáhnout až už se navrchu děje cokoli. Takže klika tak jak je, ložiska clevite 77,mahle original,acl performance trimetal,zkrátka co z tohoto bude dostupné. Pokud se spokojís s výkonem do 220kw tak bych asi volil ojnice klidně 5/16 jaké budou dostupné. Eagle,conrod,carillo atd. doplněné šrouby arp. Pokud budeš chtít víc tak rozhodně 3/8. Blok je dostatečně masivní a tak nebude problém změnit vrtání tak aby jsi získal tzv. čtvercovy nebo podčtvercovy motor. Jako vhodný adept jsou pisty motoru 22R s vrtáním 90,92,94mm. Volil bych 92. Je na výběr z nízko,std a vysoko kompresní pisty. Volil bych tzv. flat top. Mají opět největší potenciál k úpravě. Tím se naprosto využije potenciál ge hlavy. Tu bych prozatím doplnil stavitelnymi koly a vačky bych nechal upravit na 264/264 nebo 264/272 první je sací. Modifikaci spalovacího prostoru není prozatím nijak řešit ale je proveditelná pomocí tig. Pro provoz v atmosféře bych odstranil tvis a nahradil 4klapkou se vstřikem umístěným v úhlu aby jsi dosáhl na polopřímý vstřik. Jo 2dny jsem myslel zástavbu jednotky do sériového vozu nebo i po tom co tam bude motor.
S těmi Wiseco písty bych byl opatrnější a radši zkusil jiného výrobce.Wiseca mám na motorce a pohoda.Jenže...Známý mechanik objednával sadu a přišly mu vzhledově a rozměrově sice stejné písty,ale hmotnostně se nemálo rozcházely(čísla nevím).Musel to dovážit.To není jediný případ.Ten kámoš ted´dává přednost JE Pistons.Ale výrobců je mraky.Jen mít peníze

TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
Spondon Yamaha 1200 turbo
"Nejsem už tak malý,abych si kupoval obyčejná auta..."
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
Spondon Yamaha 1200 turbo
"Nejsem už tak malý,abych si kupoval obyčejná auta..."
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
wiseca montuji cca 6 let na supry a bez jediného problémuKeeek píše:S těmi Wiseco písty bych byl opatrnější a radši zkusil jiného výrobce.Wiseca mám na motorce a pohoda.Jenže...Známý mechanik objednával sadu a přišly mu vzhledově a rozměrově sice stejné písty,ale hmotnostně se nemálo rozcházely(čísla nevím).Musel to dovážit.To není jediný případ.Ten kámoš ted´dává přednost JE Pistons.Ale výrobců je mraky.Jen mít peníze![]()
![]()