Vrtané kotouče?

vše ohledně modelové řady Corolla
XLi
Řidič

Vrtané kotouče?

Příspěvek od XLi »

Čau borci neznáte někoho nebo neumí někdo z Vás navrtat žebrované kotouče? (předesílám není to na moji rollku ale na kamošovu mazdu 323 bobíka) :wink: díkec
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Zapomeň na to. Nebo ať si koupi už hotové.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

ja myslim ze staci zebrovani kvuli srovnavani desticek , jinak urcite bych to toho nevrtal, zbytecnost
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Doporucuji kotouce navrtat co nejhusteji a pro jistotu jeste nariznout pilkou na zelezo. Nebylo by od veci ani zkusit s nima jeste parkrat trisknout o zem, trosku vyluhovat v kyseline, pripadne nejakym podobnym debilnim zpusobem oslabit jejich konstrukci. Oni ti vyrobci vrtanych kotouce jsou beztak fuseri, co vrtaji do kotoucu tam kde je napadne a nekoukaji ani trochu na pnuti na materialu, rozlozeni zeber apod.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: Vrtané kotouče?

Příspěvek od Jimmi »

XLi píše: ...předesílám není to na moji rollku ale na kamošovu mazdu 323...
Kamaráda raději zastřelit hned, než odstřelí někoho na silnici. Vyřiď mu, že je potenciální vrah. Jestli mu ten krim za to stojí..... :shock:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Já bych to dělal vrtákem aspoň 28 mm. Nebo co tohle? Brzdí to festovně

:D

Obrázek
Holomek!
PerryCZ
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PerryCZ »

Rampa :-D docela si me pobavil :-D .... i tohle jde udelat s kotoucem jo :-D jaj ... tak to jsem toho jeste asi hooodne malo videl :-D
Rampa89 píše:Já bych to dělal vrtákem aspoň 28 mm. Nebo co tohle? Brzdí to festovně

:D

Obrázek
Toyota Celica 2.0 GT
Toyota Celica 2.0 GT na dily - http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... 21&t=33639
Toyota Corolla 1.3 16V na dily - http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... 21&t=35106
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Rampa89 píše:Já bych to dělal vrtákem aspoň 28 mm.
Nedávno jsem v hornbachu kupoval 20mm kobaltovej vrták na odvrtání bezpečnostní vložky zámku a je to paráda, takže doporučuju. Kotouče by se tím daly skvěle navrtat.

BTW, trochu vážněji - máte někdo vrtané nebo drážkované kotouče? Dočetl jsem se někde, že to vyluzuje výrazný hluk, může to někdo potvrdit? Dává to smysl, jen by mě zajímalo, jak moc to hlučí.

Jinak imho na normální ježdění i s občasným polechtáním omezovače to je naprostá zbytečnost, ale pokud má někdo pocit, že se mu brzdy přehřívají a pro jejich lepší chlazení už udělal vše ostatní (nárazník s přívodem vzduchu, otevřená kola, ...), tak jsou asi vrtané/drážkované kotouče rozumná volba.
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Marty píše: ...tak jsou asi vrtané/drážkované kotouče rozumná volba...
Ale koupené originál, ne vrtané podomácku :!:
(jenom doplňuji, někdo by to nemusel pochopit)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

to Jimmi : aha, skoda uz jsem se chystal s flexou jit udelat drazky :D
XLi
Řidič

Příspěvek od XLi »

Díky za názory...já mu říkal že je to pičovina prvního kalibru...tady to vidí...teď se vymnouvá že to nechtěl dávat na auto na silnice ale na vrcháč...tím hůř...:-D dík
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Já ti k tomu ještě přidám takové menší tajemství, které ovšem většina "tunerů" nezná. Vrtané kotouče vznikly z důvodu odovodu plynů v dobách, kdy v brzdovém obložení ještě byl azbest a navíc kotouče byly těžší (takže se vrtáním odlehčovaly). Použitím vrtaného kotouče se de facto připravuješ o část styčné plochy, díky které to brzdí. Z tohoto důvodu vysloveně závodní auta vrtané kotouče vůbec nemají, jelikož při závodech se brzdí hodně a často a snížením hmoty kotouče se dosáhne jen jejich rychlejšího zahřátí - což se projeví tzv. vadnutím brzd. Na druhou stranu při použití na klasickém autě se to až do extrému nežene a tak to není taková tragédie (pokud si ty kotouče teda nevrtá dotyčnej sám), nicméně to nemění nic na tom, že děrované kotouče jsou spíš pro parádu.

Ještě je tu možnost použití drážkovaných - jsou o něco lepší než vrtané, drážkování "okrajuje" destičky a rovná jejich povrch, díky tomu zpravidla tato kombinace brzdí celkem slušně, ale zároveň mnohem rychleji ubývají destičky a v některých případech se taky stává, že prach z destiček se do drážek při velmi intenzivním brždění zapeče a postupně se z nich tak stanou kotouče bez drážek, takže je vhodné tyto občas čistit a kontrolovat.

Finální resumé - pokud chceš aby to líp brzdilo, je nejlepší řešení použít větší kotouče a desky.
Lexus IS200
Lexus RX400h
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

a ja myslel uz na brzdici padak a mechanicke klapky jako u stihacek abych zabrzdil na ceskejch silnicich :lol:

Beaver to napsal vííííítecne
Naposledy upravil(a) Pavo.B. dne úte 03.02.2009, 15:45, celkem upraveno 1 x.
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Beaver píše:Finální resumé - pokud chceš aby to líp brzdilo, je nejlepší řešení použít větší kotouče a desky.
Díky, měl jsem za to, že to je kvůli chlazení...
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Teoreticky ano a je urcita sance, ze to opravdu chlazeni prospiva, ovsem je silne diskutabilni, jestli o chlup lepsi chlazeni prevazi nad snizenou treci plochou. Pokud mrknes na supersporty nebo motorky, tak tam se pouzivaji derovane kotouce taky a tady prave vznika ta mystifikace, ze to je lepsi - prumer kotouce u supersportu je ohromnej, derovani ho odlehcuje - tj. sice tim zhorsujou ucinnost, ale pri te velikosti zase uspori na rotujici hmote, to u bezneho maleho kotouce moc nehrozi. Navic materialy pouzivane pro slitiny kotoucu u supersportu jsou uplne nekde jinde nez je treba litej kotouc pro Favorita za 3 stovky. A posledni vec - ani tyhle super materialy nenesou to vrtani uplne nejlip pokud dostanou zahul na okruhu - majitele Ferrari se tim pochopitelne moc nechlubi, ale pokud potrapi auto v Brne nebo v Moste, muzou rovnou kotouce vymenit, protoze proste popraskaji a hrozi rozpadem. Nekde bych asi nasel i fotku jak takovej kotouc pak vypada.
Lexus IS200
Lexus RX400h
Odpovědět

Zpět na „Corolla“