Pískajúce brzdy - Auris 2015
Re: Pískajúce brzdy - Auris 2015
Viz. téma a psal si pakny. Proto jsem rýpnul, ale nic ve zlém 
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Když mam na dvou Toyotách pakny na ruční brzdu a kolega co ma Hondy řika že je to u Japonců normální , tak nějak automaticky jsem bral že jsou i na Aurisu. Proto jsem nerozuměl tomu že Max007 mohl mít přimrzlé destičky. Teď se to tak nějak vysvětlilo. I tak je to nepochopitelné a potom destička na železe moc nedrží. Originál je na Aurisu vzadu Bosch?
AUR 10, OCT II, VER 13

Není to špatné přečíst.
Zákazníci po výměně brzdových kotoučů většinou nemyslí na jejich správné zajíždění. Bez správného zajetí brzdového obložení na kotouče přitom nikdy nedosáhnou plného brzdného výkonu.
Uvolnění napětí v litině kotoučů
Brzdové kotouče se odlévají do pískových forem při teplotě přes 1350 °C a rychle se ochladí. Při rychlém ochlazení nedojde k uvolnění napětí v materiálu. Při pozvolném zajíždění se pozvolným prohříváním nahromaděné napětí uvolní. Rychlé ohřívání kotoučů v průběhu zajíždění způsobí vznik trhlinek v kotouči (podobně jako praská kostka ledu po vhození do vody)
Vytvoření styčné plochy
Třecí plocha nových brzdových destiček není nikdy zcela rovná. Brzdový kotouč také mívá stopy po obrábění. Při prvním kontaktu brzdových destiček s kotoučem je styčná plocha velmi malá. Tato nedostatečně velká třecí plocha se velmi rychle přehřívá a dochází ke zničení materiálu kotouče. Je důležité destičky nechat sednout. Nepřetěžovat brzdy prvním 200 km. Pokud jsou kotouče, nebo desky hrubší, může to trvat déle.
Nanesení třecího materiálu
Materiál brzdových destiček se v průběhu brzdění nanáší na kotouče. Vytváří tak film důležitý pro zajištění maximálního třecího koeficientu. Přílišné namáhání brzd dříve než dojde k vytvoření rovnoměrné vrstvy adherentního materiálu na kotoučích vede k vytvoření nekonzistentního filmu, nestejnoměrné síle kotouče a laterální házivosti. Potrhaný film způsobí menší odolnost vůči teplotám, vznik martenzitních skvrn, změny materiálu atd..
http://www.mjauto.cz/poskozeni-brzdovych-kotoucu
Nadměrné, nežádoucí stopy po třecím materiálu
Spálení brzdových destiček
Moderní brzdové destičky obsahují kromě organických materiálů pojiva, která drží třecí materiál pohromadě. V zajížděcí fázi, kdy ještě není vytvořena dostatečná styčná plocha, je nárůst teploty velmi rychlý a hrozí shoření pojiva. Jakmile dojde ke shoření destiček, třecí materiál už nedrží pohromadě a sype se.
Proces zajíždění brzd
První fáze – před zajížděním
Před samotným zajížděním musí být už plochy kotoučů a destiček v plném kontaktu, takže první fáze je 200 – 300km citlivého brzdění.
Druhá fáze – samotné zajíždění
1. Zahřívání brzd na provozní teplotu – mírné přibrzďování
2. Šest cyklů. Z rychlosti kolem 100km/h brzdění na 30km/h. Brzděte poměrně intenzivně. Intenzita brzdění se v každém cyklu mírně zvyšuje.
3. Pro správné nanášení filmu se nezastavuje, aby nedošlo ke vtištění destiček do nechráněného kotouče.
4. V posledních cyklech mohou být desky slabě cítit. Je to normální. Mohou také už vadnout, musí se počítat s možným snížením účinku brzd.
5. Pokud zajíždíte sportovní destičky (Ferodo Racing třeba) přidejte další čtyři cykly ze 140 na 30km/h
6. Nechte brzdy pomalu chladnout. Brzdy potřebují kolem pěti minut k vychladnutí.
Zákazníci po výměně brzdových kotoučů většinou nemyslí na jejich správné zajíždění. Bez správného zajetí brzdového obložení na kotouče přitom nikdy nedosáhnou plného brzdného výkonu.
Uvolnění napětí v litině kotoučů
Brzdové kotouče se odlévají do pískových forem při teplotě přes 1350 °C a rychle se ochladí. Při rychlém ochlazení nedojde k uvolnění napětí v materiálu. Při pozvolném zajíždění se pozvolným prohříváním nahromaděné napětí uvolní. Rychlé ohřívání kotoučů v průběhu zajíždění způsobí vznik trhlinek v kotouči (podobně jako praská kostka ledu po vhození do vody)
Vytvoření styčné plochy
Třecí plocha nových brzdových destiček není nikdy zcela rovná. Brzdový kotouč také mívá stopy po obrábění. Při prvním kontaktu brzdových destiček s kotoučem je styčná plocha velmi malá. Tato nedostatečně velká třecí plocha se velmi rychle přehřívá a dochází ke zničení materiálu kotouče. Je důležité destičky nechat sednout. Nepřetěžovat brzdy prvním 200 km. Pokud jsou kotouče, nebo desky hrubší, může to trvat déle.
Nanesení třecího materiálu
Materiál brzdových destiček se v průběhu brzdění nanáší na kotouče. Vytváří tak film důležitý pro zajištění maximálního třecího koeficientu. Přílišné namáhání brzd dříve než dojde k vytvoření rovnoměrné vrstvy adherentního materiálu na kotoučích vede k vytvoření nekonzistentního filmu, nestejnoměrné síle kotouče a laterální házivosti. Potrhaný film způsobí menší odolnost vůči teplotám, vznik martenzitních skvrn, změny materiálu atd..
http://www.mjauto.cz/poskozeni-brzdovych-kotoucu
Nadměrné, nežádoucí stopy po třecím materiálu
Spálení brzdových destiček
Moderní brzdové destičky obsahují kromě organických materiálů pojiva, která drží třecí materiál pohromadě. V zajížděcí fázi, kdy ještě není vytvořena dostatečná styčná plocha, je nárůst teploty velmi rychlý a hrozí shoření pojiva. Jakmile dojde ke shoření destiček, třecí materiál už nedrží pohromadě a sype se.
Proces zajíždění brzd
První fáze – před zajížděním
Před samotným zajížděním musí být už plochy kotoučů a destiček v plném kontaktu, takže první fáze je 200 – 300km citlivého brzdění.
Druhá fáze – samotné zajíždění
1. Zahřívání brzd na provozní teplotu – mírné přibrzďování
2. Šest cyklů. Z rychlosti kolem 100km/h brzdění na 30km/h. Brzděte poměrně intenzivně. Intenzita brzdění se v každém cyklu mírně zvyšuje.
3. Pro správné nanášení filmu se nezastavuje, aby nedošlo ke vtištění destiček do nechráněného kotouče.
4. V posledních cyklech mohou být desky slabě cítit. Je to normální. Mohou také už vadnout, musí se počítat s možným snížením účinku brzd.
5. Pokud zajíždíte sportovní destičky (Ferodo Racing třeba) přidejte další čtyři cykly ze 140 na 30km/h
6. Nechte brzdy pomalu chladnout. Brzdy potřebují kolem pěti minut k vychladnutí.
he he he... to je alchymie... polopravdu a trictvrte rady.... Napriklad jak nechat efektivne vychladnout brzdy 5 minut, kdyz se nesmi zastavit? To jizdou? Po uzavrenem okruhu, abych se nedostal do styku s okolni dopravou>
)))) Idealni...
Zacatek jeste dobry, ale pak uz to jde s temi radami a jejich pouzitelnosti trochu z kopce.... Navic by to skoro zavanelo, ze pokud je zajedu spravne, tak uz bych je nemel nikdy poskodit, coz je temer uplna nepravda..
Ale jinak jako nejaky navod je to fakt docela dobry....
Back in Czech.
Tenhle odkaz už jsem tady dával a dokonce se ptal na účinnost ausgerechnet na to pískání. Prý ne.
Ovšem dnešní destičky se bohužel takto zajíždět musí. Pravda, nejde dodržet všechno, ale aspoň náznak.
Mně se tím povedlo "zpacifikovat" kombinaci kotouče/destičky od Ate. Předtím s nimi byly nekonečné potíže. Pravda, nepískaly, ale na to mám něco jiného (taky viz výše).
Celou akci jsem prováděl na E55 na kopci zvaném "Paška - Pole", za malého provozu. Tam jedině se dá nechat těm brzdám trochu zabrat.
Najděte si podobný krpál ve svém okolí
Ovšem dnešní destičky se bohužel takto zajíždět musí. Pravda, nejde dodržet všechno, ale aspoň náznak.
Mně se tím povedlo "zpacifikovat" kombinaci kotouče/destičky od Ate. Předtím s nimi byly nekonečné potíže. Pravda, nepískaly, ale na to mám něco jiného (taky viz výše).
Celou akci jsem prováděl na E55 na kopci zvaném "Paška - Pole", za malého provozu. Tam jedině se dá nechat těm brzdám trochu zabrat.
Najděte si podobný krpál ve svém okolí
Servis Toyota - zamrzlá ruční brzda, asi máš teď Mercedes ne 
AUR 10, OCT II, VER 13

max 007 proč ne reklamuješ vůz sakum-prdum jak to je ať se z toho po...ou.
3x a dost. Poraď se s D-test nebo něco podobného(ochrana spotřebitelů ). Bez prdele. Good luck.
-
Corolla2014
- Věčnej rejpal
cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 18:07, celkem upraveno 1 x.
- erwestquestworks
- Řidič
Brzdy mi pískali na začátku v rámci zajíždění, začalo to kolem nájezdu 200 km a byl jsem naštvaný, ale pokračoval jsem v zajíždění dál a někdy kolem nájezdu 600 km pískání skončilo a zatím je dalších 1200 Km ticho 
Toyota Auris Touring Sports 1.6 FL CVT 01/2016
Nevím nevím ale po 9 návštěvách bych to fakt reklamoval teda cely vůz.
max007 tak co? Píská či ne? Nějak se ne ožíváš.
Včera som dostal po dlhej dobe oficiálnu odpoveď od Toyoty, že parkovacia brzda sa nemá používať a kolesá sa majú podkladať.milano píše:max007 tak co? Píská či ne? Nějak se ne ožíváš.
Nechcem aby bol môj prípad medializovaný priskoro - preto neuverejňujem ďalšie info.
Ak po porade s advokátmi a podniknutí ďalších krokov z mojej strany si bude naďalej Toyota stáť za svojim tvrdením podniknem ďalšie kroky - média.
Napoviem len toľko, že sa je na čo tešiť a VW kauza sa môže schovať oproti tomu čo príde.
Týka sa to minimálne typu Auris a Corolla od roku 2007.
Predné brzdy stále pískajú, ale len mierne a len pri určitých prípadoch. V servise som to nevedel zreplikovať tak mi povedali, že sa na to pozrú iba za poplatok.
Pikoška z mailu:
Dovolujeme si na tomto místě rovněž uvést, že jsme doposud neobdrželi žádnou další podobnou negativní reakci na funkci parkovací brzdy při parkování ve svahu u modelu Auris ani u žádného jiného modelu Toyota.
Můžeme rovněž potvrdit, že neevidujeme u brzdových kotoučů i brzdových destiček používaných u modelu Auris žádné konstrukční vady.
Každopádně drž se a hodně štěstí ne dej se voje...at. Držím palce.