Slysim ventily pri jizde...
Re: taky taky
drgi píše: no ty si pekne prasa (alebo provokater :-\ ), 1200 rpm na petke na plny plyn. ten chudak motor by mal vyskocit spod kapoty (haubne) a poriadne ta prefackat. co myslis, naco sa asi dava do aut prevodovka? alebo sa rozbiehas zo statia tiez na 5ke? inac, 1200 rpm na 5tke, to je tak 30-40km\h, to vazne tak jazdis?
ked ta nebavi radenie, kup si automaticku prevodovku.
drgi

Dejte mi jeden jediný důvod, proč by to tomu motoru mělo vadit. Pokud si s tím poradí systém řízení motoru, což si evidentně poradí, tak žádný není. Já si to auto koupil právě proto, že mě při zkušební jízdě tahle vlastnost uchvátila. Zabere od spodu a nepustí až do 6500 rpm. Kam se hrabou se svojí pružností diesely, o TD ani nemluvím. Motor který bere až od 2000 rpm je kdekoliv jinde, než na dálnici, za trest.
Mám pocit, že hláška "japonské motory se musí točit, jsou tak udělané" je jakési podivné náboženství vyskytující se kolem japonských aut.
Corolla Combi E11 1.6, 4A-FE, r.v. 97
Re: taky taky
Maxipes píše:Dejte mi jeden jediný důvod, proč by to tomu motoru mělo vadit. Pokud si s tím poradí systém řízení motoru, což si evidentně poradí, tak žádný není. Já si to auto koupil právě proto, že mě při zkušební jízdě tahle vlastnost uchvátila. Zabere od spodu a nepustí až do 6500 rpm. Kam se hrabou se svojí pružností diesely, o TD ani nemluvím. Motor který bere až od 2000 rpm je kdekoliv jinde, než na dálnici, za trest.
Mám pocit, že hláška "japonské motory se musí točit, jsou tak udělané" je jakési podivné náboženství vyskytující se kolem japonských aut.
uz len preto, ze v prirucke k automobilu je napisane nieco ako:
radit
1 -> 2 pri rychlosti 25km/h
2 -> 3 pri rychlosti 40km/h
3 -> 4 pri rychlosti 65km/h
pricom sa otacky pri takomto radeni pohybuju v rozmedzi 2000-3000 rpm.
a vadi mu to preto, lebo pri 1200 rpm mas k dispozicii cca 10-20% vykonu motora, ale potrebujes celych 10-20%. teda zatazujes motor na hranici unosnosti, a tomu zodpoveda aj opotrebovanie suciastok.
pri 2000, 3000 rpm mas k dispozicii 60-80% vykonu motora, ale potrebujes zase iba tych 10-20% vykonu.
neviem kolko mas najazdene na tom motori, ale pochybujem ze sa dozije pri takomto style dalsich 100 000 bez obrovskej spotreby oleja.
drgi
ps: chytremu napovedz - hloupeho kopni.
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Které součástky máš na mysli? Ložiska, pístní kroužky, ventily? Všechny tyhle součástky jsou stavěné na zatížení při dlouhodobém provozu vysoko přes 4000 rpm a mnohem vyšších teplotách. Kromě toho, od toho mám v autě řídící jednotku, aby si přebrala co se po motoru chce a postarala se, aby bylo přání vyhověno bez újmy. Tzn. úprava předstihu, ohlídání bohatosti směsi atd.. Kromě toho, moderně řízená 1.6 v lehké Corolle umí a snese kapánek víc, než o 7 let starší chrchly 1.4 (aspoň pokud si vzpomínám na ty, co se tu tak zavzdušňovali).
Jediný rozumný argument by byl v tom, že se v motoru při tomhle režimu ne úplně optimálního spalování vytvářejí agresivnější sloučeniny narušující olejový film a zanášející pístní kroužky příp. další součástky. Na to odpovím, že to samozřejmě není stabilní provozní režim - když vidím, že se v tom plácá moc dlouho, tak podřadím - ale těch pár vteřin, než se od cedule s koncem obce dostane přes 2000 rpm mu fakt neublíží. A to, že tohle nedělám u studeného motoru, to snad taky říkat nemusím, stejně jako že plyn nejde na podlahu, ale jen cca. do 50%, dál už to stejně nemá význam, pro motor v tomhle režimu je to to samé.
P.S. diagnostika je můj obor, v tom mě nemusíš poučovat. Auta mě baví, ale stejně je to z 80% spotřebák. Smiřte se s tím
Jediný rozumný argument by byl v tom, že se v motoru při tomhle režimu ne úplně optimálního spalování vytvářejí agresivnější sloučeniny narušující olejový film a zanášející pístní kroužky příp. další součástky. Na to odpovím, že to samozřejmě není stabilní provozní režim - když vidím, že se v tom plácá moc dlouho, tak podřadím - ale těch pár vteřin, než se od cedule s koncem obce dostane přes 2000 rpm mu fakt neublíží. A to, že tohle nedělám u studeného motoru, to snad taky říkat nemusím, stejně jako že plyn nejde na podlahu, ale jen cca. do 50%, dál už to stejně nemá význam, pro motor v tomhle režimu je to to samé.
P.S. diagnostika je můj obor, v tom mě nemusíš poučovat. Auta mě baví, ale stejně je to z 80% spotřebák. Smiřte se s tím

Maxipes píše:Neznám jiný benzíňák, ke všemu s 16V, který by snesl na pětku do lehkého kopce při 1200rpm plný plyn
tak nejak, nema to vyznam...Maxipes píše:.. stejně jako že plyn nejde na podlahu, ale jen cca. do 50%, dál už to stejně nemá význam
drgi
Nechci se tvářit chytřeji než tyMaxipes píše:Které součástky máš na mysli? Ložiska, pístní kroužky, ventily? Všechny tyhle součástky jsou stavěné na zatížení při dlouhodobém provozu vysoko přes 4000 rpm a mnohem vyšších teplotách. Kromě toho, od toho mám v autě řídící jednotku, aby si přebrala co se po motoru chce a postarala se, aby bylo přání vyhověno bez újmy. Tzn. úprava předstihu, ohlídání bohatosti směsi atd.. Kromě toho, moderně řízená 1.6 v lehké Corolle umí a snese kapánek víc, než o 7 let starší chrchly 1.4 (aspoň pokud si vzpomínám na ty, co se tu tak zavzdušňovali).

A tímto nenarážím na těch pár sekund,které jezdíš okolo 1200rpm,ale na ,jak ty říkáš, mýtus vyšších otáček u japonců

Toyota Corolla 1,4 97´ liftback
tuning originál TTE
tuning originál TTE
No já taky budu doporučovat pro optimální provoz pod zátěží rozsah 2500 - 5000 rpm, při potřebě zvýšené dynamiky se může k červenému poli. Z hlediska teplot, mazání i vibrací je samozřejmě optimální.
Ale když mám poloprázdné auto a přede mnou není krpál, tak mu klidně naložím už mnohem dřív, je to na chvilku. Ono je v podstatě fuk, jestli sešlápnu plyn na 50%, nebo na plno. Motor se stejně dostane na hranici, kdy to nehraje roli mnohem dřív. Tolik vzduchu, kolik mu dám už při třetinovém otevření, prostě nespotřebuje. Není v tom žádný problém, problém býval u starších systémů s mechanickým obohacováním, kdy šel při takovém režimu do motoru benzín, který neměl šanci spálit. Dneska se o správnou bohatost postará vícebodové vstřikování, které je tak jako tak kontorolováno a zpětně regulováno lambda sondou. Volnoběh je pro něj mnohem větší prasárna.
Vysvětlit tohle řadovému řidiči je zbytečně složité, tomu napíšu ať se drží optimálních otáčkách a když se mu to náhodou nepodaří, tak se ŘJ postará...
A pokud jde o japonce, jejich optimální otáčky jsou papírově prakticky totožné, jako u evropanů. Jak je to v praxi víme samozřejmě všichni. Tak jak miluju pružnost, tak musím konstatovat, že neznám evropskou atm. 1.6, která by šla tak ochotně a plynule do otáček. Taky mi nečiní při ostřejší jízdě potíže točit motor přes 6000 rpm... a uznávám, že je to bezva pocit
Ale když mám poloprázdné auto a přede mnou není krpál, tak mu klidně naložím už mnohem dřív, je to na chvilku. Ono je v podstatě fuk, jestli sešlápnu plyn na 50%, nebo na plno. Motor se stejně dostane na hranici, kdy to nehraje roli mnohem dřív. Tolik vzduchu, kolik mu dám už při třetinovém otevření, prostě nespotřebuje. Není v tom žádný problém, problém býval u starších systémů s mechanickým obohacováním, kdy šel při takovém režimu do motoru benzín, který neměl šanci spálit. Dneska se o správnou bohatost postará vícebodové vstřikování, které je tak jako tak kontorolováno a zpětně regulováno lambda sondou. Volnoběh je pro něj mnohem větší prasárna.
Vysvětlit tohle řadovému řidiči je zbytečně složité, tomu napíšu ať se drží optimálních otáčkách a když se mu to náhodou nepodaří, tak se ŘJ postará...
A pokud jde o japonce, jejich optimální otáčky jsou papírově prakticky totožné, jako u evropanů. Jak je to v praxi víme samozřejmě všichni. Tak jak miluju pružnost, tak musím konstatovat, že neznám evropskou atm. 1.6, která by šla tak ochotně a plynule do otáček. Taky mi nečiní při ostřejší jízdě potíže točit motor přes 6000 rpm... a uznávám, že je to bezva pocit

to su maximalne rychlosti pre jednotlive stupne (a spravne maju byt 54, 89, 130, 175) ale v Corolla E9 Owner's manual na pdf strane 35 je toto:Komanche píše:drgi mam pocit ze v prirucce mam neco jinyho... a to maximalni rychlosti na prevodovy stupne...
1 - 40
2 - 80
3 - 120
4 - 150

teda doporucene rychlosti pre nizku spotrebu a prijatelne zrychlenie.
drgi
Je to fakt,že nároky kladené mnou na 1332ccm pod kapotou jsou vysoké,díky tomu,že ten motor fakt běhá dobře od spodu až do červeného pole
a dost mne rozmazlil.
Jiné motory toto neumí,teda většina. Umím s ní po dobrých cestách jezdit (když nespěchám) hravě za 6l/100km. Naopak když valím po dálnici,tak udržím v pohodě auto v rytmu 170-180km/h v pohodě a jsem těsně nad 7l/100km
A zatím jsem spokojenej( i když jsem už jednou kupoval 1.6 Corollu,ale majitel pak cukl a neprodal mi ji),ale i tak musím tvrdit a vrátit se tedy na začátek tohoto tématu,že takový sqělý motor si zaslouží dobrý benzín a výborný olej

Jiné motory toto neumí,teda většina. Umím s ní po dobrých cestách jezdit (když nespěchám) hravě za 6l/100km. Naopak když valím po dálnici,tak udržím v pohodě auto v rytmu 170-180km/h v pohodě a jsem těsně nad 7l/100km

A zatím jsem spokojenej( i když jsem už jednou kupoval 1.6 Corollu,ale majitel pak cukl a neprodal mi ji),ale i tak musím tvrdit a vrátit se tedy na začátek tohoto tématu,že takový sqělý motor si zaslouží dobrý benzín a výborný olej

Toyota Corolla 1,4 97´ liftback
tuning originál TTE
tuning originál TTE
už jste někdo na té jarní prohlídce byli? co stojí ty aditiva do benzínu a nafty?petrumr píše:http://www.toyota.cz/sluzby-zakaznikum- ... 0208a.html a tohle kolik to stojí? mají akci-zdarma kontrola a 20% na nějaký blbosti.Když je to toyotou schválený,to musí být dobrý,po 225000km tam něco musí být.
Toyota Corolla 1332ccm, E10, liftback, r.v 95, 65kw +LPG
Nissan Micra 998 r.v 97, Carisma automat, sekvenční vstřik LPG
dříve škoda 1000, dacia, fiat 126, audi 100, citroen BX a Xantia, Nissan Patrol, VW Golf nakonec JAPONEC
Nissan Micra 998 r.v 97, Carisma automat, sekvenční vstřik LPG
dříve škoda 1000, dacia, fiat 126, audi 100, citroen BX a Xantia, Nissan Patrol, VW Golf nakonec JAPONEC

- OndraS
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je pekne - to j jasem na tom presne naopak se stejnou Toyo, ale s 1598ccm - tj dlohodoby primer courani po meste a okoli za 7 - 7.5l a na dalnici (140-160) se dosatnu v lete pod 6l. V zimne spis 6.5.Jolly píše: ... Umím s ní po dobrých cestách jezdit (když nespěchám) hravě za 6l/100km. Naopak když valím po dálnici,tak udržím v pohodě auto v rytmu 170-180km/h v pohodě a jsem těsně nad 7l/100km![]()
Takze to presne odpovida predpokladu

S 1.6 sje mspokojeny, ale s Jollym nemuzu souhlasit v tom "tahu dospodu".
Mel jsme leta klasicky karbec - 1.6 Golf II a ten teda tahal odsppodu fest - klidne i natunence, ale ve vyssich otackach a pri 100+ se uz vykon ztracel, zati spotreba naopak

ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám 
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček

Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček
pretoze to bol 8ventil. btw, este teraz sa predava vo fabii, zvacseny na 2liter. btw, predavat dnes dvojliter s vykonom 85 kw (co mali toyky uz pred 20 rokmi a z 1.6ky), to chce riadnu davku odvahyOndraS píše:Mel jsme leta klasicky karbec - 1.6 Golf II a ten teda tahal odsppodu fest - klidne i natunence, ale ve vyssich otackach a pri 100+ se uz vykon ztracel, zati spotreba naopak)

http://www.skoda.sk/modely/fabia/?model ... otor_id=33