Brzdni disky

vše ohledně modelové řady Corolla
peta
Manager Týmu

Příspěvek od peta »

Jak jsem psal zde: http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=1927
mel jsem totalne zatuhly jeden trmen na prednich brzdach. To melo za nasledek, ze se pri brzdeni pouzivala jen jedna strana kotouce a ta druha se stala celkem nepravidelnou (nemyslim kruznice, ale skutecnou nepravidelnost ve vsech smerech). Pri brzdeni se to chova tak, ze to v nekterem miste kotouce brzdi vic a nekde min, coz se projevuje jako klepani volantu, ne pedalu. Od rozhybani trmenu jsem ujel uz asi 15000km a porad je to stejne, tak si rikam, ze to chce vymenit nebo stocit kotouc.
- Kde mi stoci kotouce(zadneho kamose soustruznika nemam)?
- Kdyz nove kotouce, tak musi se menit oba brzdove kotouce najednou nebo staci vymenit jeden?
- A musi se pri vymene kotouce menit i desticky?
Diky!
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

to peta: no jestli se ti klepe volant a trosku vibruje brzd. pedal, tak jsou kotuce zvlnene... muzes je nechat stocit ( muj pripad pri 80t km - servis Toyota) anebo koupit nove. Me se zvlnily ve 140t km opet, takze nasledovala vymena za ATE. Vymenit samozrejme rovnou i desticky, protoze budou rovnez nerovnomerne sjete a navic na nove koutouce by mely patrit i nove desky - krasne si to sedne....
peta
Manager Týmu

Příspěvek od peta »

Michal_F6 píše:to peta: no jestli se ti klepe volant a trosku vibruje brzd. pedal, tak jsou kotuce zvlnene... muzes je nechat stocit ( muj pripad pri 80t km - servis Toyota) anebo koupit nove.
To stoceni kotoucu delaji bezne vsechny servisy?
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

inak ak sa mozem pridat, ja som tiez v lete upodozrieval zvlneny kotuc, nastastie, ukazalo sa neskor, ze to bolo iba zle vyvazene koleso z ktoreho mi odpadlo jedno vacsie zavazie. Priznaky to ale malo identicke (trasenie volantu). Snad to niekomu pomoze moja skusenost, aby sa zbytocne prilis skoro neplasil kvoli kotucom.
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE
Jolly
Řidič

Příspěvek od Jolly »

peta píše:
Michal_F6 píše:to peta: no jestli se ti klepe volant a trosku vibruje brzd. pedal, tak jsou kotuce zvlnene... muzes je nechat stocit ( muj pripad pri 80t km - servis Toyota) anebo koupit nove.
Dělají je Toyoty a lepší servisy....
Stočení je na nic,brzy se zvlnění vrátí...kdysi jsem je nechával stáčet a po 10tis už zase odcházely.
Nejlepší je koupit nové,ale kotouče u Toyot se vlní dost často.(viz Avensis)
Já měním zvlněné kotouče co cca 30tis km. (už tam byly snad všechny možné,nejlepší asi Brembo).
Toyota Corolla 1,4 97´ liftback
tuning originál TTE
bruno75
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bruno75 »

Na sportovejsie jazdenie odporucam kotuce plne ale zo serie "N"
Vyrobca CTF alebo Zimmerman
Platnicky Pagid

Myslim, ze tato kombinacia nesklame ani na okruhu a ani v beznej premavke
Yaris NG 1,3 VVT-i Terra Cool
konik
Řidič

Příspěvek od konik »

Chlapi jak to jezdite že se vám vlní kotouče :?: Mě se je ještě nepodařilo zvlnit a tomám najeto skoro 160tis. Jo maximálně se mi znich několikrát kouřilo a hůř zabíraly ale jak vychládly zase všechno ok.Tak buď tam máte nějaké krámy anebo jim musíte dávat docela zabrat.
Corolla E11 1.8 16V 81kw 4WD
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

Jolly píše:
peta píše:
Dělají je Toyoty a lepší servisy....
Stočení je na nic,brzy se zvlnění vrátí...kdysi jsem je nechával stáčet a po 10tis už zase odcházely.
Nejlepší je koupit nové,ale kotouče u Toyot se vlní dost často.(viz Avensis)
Já měním zvlněné kotouče co cca 30tis km. (už tam byly snad všechny možné,nejlepší asi Brembo).
no tak to nevím.. mě po stočení vydržely dalších 60t bez problémů... celkově vzato originály 0-140t. Teď mám chvilku ATE, tak uvidíme... základem je nejezdit úplně jako prase a nebrzdit z kila na 0 příliš ostře a často..
arcci
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arcci »

konik píše:Chlapi jak to jezdite že se vám vlní kotouče :?: Mě se je ještě nepodařilo zvlnit a tomám najeto skoro 160tis. Jo maximálně se mi znich několikrát kouřilo a hůř zabíraly ale jak vychládly zase všechno ok.Tak buď tam máte nějaké krámy anebo jim musíte dávat docela zabrat.
Já mám taky původní kotouče a mam nalitano 170 tkm, takze opravdu nevim jak brzdite, ale je pravda, ze nebydlim nahorach, atd. , ale na druhou stranu jsem ve 140 tkm menil pakny na zadku.
arcci
corolla EE111 HB ; 1,3 4E-FE 99; 63 kW/5400
Honda JAZZ 1,4 / 73 kW ;i-VTEC 2009
Jolly
Řidič

Příspěvek od Jolly »

No tak to taky netuším,čím to je,už jsem to tady kdysi rozváděl. Ale dělá mi to už na druhé Corolle. Jako prase určitě nejezdím a brzdím i motorem. Jestli to je tady tou solí v zimě na cestách,kopcama a kalužema,já fakt nevím... :roll:
Nebo že s ní nejezdím každý den.... :?:
Toyota Corolla 1,4 97´ liftback
tuning originál TTE
bruno75
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bruno75 »

arcci píše:Já mám taky původní kotouče a mam nalitano 170 tkm, takze opravdu nevim jak brzdite, ale je pravda, ze nebydlim nahorach, atd. , ale na druhou stranu jsem ve 140 tkm menil pakny na zadku.
Tak pani, zvlnit kotuce nie je nic mimoriadne. Doslova sa to moze stat kazdemu a staci ak idete dlhsim klesanim, alebo trosku sportovejsie a s takto horucimi kotucmi zastavite auto. Kotuc nie je dostatocne ochladeny a hlavne nerovnomerne (tam, kde sa dotyka s platnickou sa ochladzuje ovela pomalsie), tym nastava zvlnenie, ktore je dalsim brzdenim iba vacsie a vacsie.
Plati zasada, ze treba nechat horuce kotuce dostatocne dlho (cca.5 minut) ochladit JAZDOU.

Sustruzenie alebo brusenie uz raz zvlnenych kotucov je prakticky zbytocne, lebo su zmeny priamo v strukture kovu a v kratkom case po obruseni sa zvlnenie prejavi znovu.
Bohuzial pomoze iba vymena kotucov za nove.
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

bruno75 píše:
arcci píše:Já mám taky původní kotouče a mam nalitano 170 tkm, takze opravdu nevim jak brzdite, ale je pravda, ze nebydlim nahorach, atd. , ale na druhou stranu jsem ve 140 tkm menil pakny na zadku.
Tak pani, zvlnit kotuce nie je nic mimoriadne. Doslova sa to moze stat kazdemu a staci ak idete dlhsim klesanim, alebo trosku sportovejsie a s takto horucimi kotucmi zastavite auto. Kotuc nie je dostatocne ochladeny a hlavne nerovnomerne (tam, kde sa dotyka s platnickou sa ochladzuje ovela pomalsie), tym nastava zvlnenie, ktore je dalsim brzdenim iba vacsie a vacsie.
Plati zasada, ze treba nechat horuce kotuce dostatocne dlho (cca.5 minut) ochladit JAZDOU.

Sustruzenie alebo brusenie uz raz zvlnenych kotucov je prakticky zbytocne, lebo su zmeny priamo v strukture kovu a v kratkom case po obruseni sa zvlnenie prejavi znovu.
Bohuzial pomoze iba vymena kotucov za nove.
příčina zvlnění je přesně jak píše Bruno.. chuťovka je, pokud takto po dlouhém brždění ještě těsně před zastavením vymetete nějakou kaluž... nicméně s tím, že zbroušení nemá smysl nesouhlasím.. záleží jak moc je kotouč zvlněný a kolik na něm ještě zbývá "masa"... v mém případě jsem takto bez problémů na zbroušených kotoučích najel dalších 60t.
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Také záleží, jaká máte kola. Je pravdou, že kotouče na toy se vlní opravdu více než je potřeba. Když jsem kupoval auto s plechovými disky, tak byl odvod tepla tak mizerný, že kotouče po hodině jízdy slušně vibrovaly. Když jsem koupil loukoťové elektrony, tak se to zlepšilo asi o milion procent. Samozřejmě tomu notně přispívají zatuhlá vodítka třmenů a hodně orezlé a špinavé kotouče (desky taktéž).
IMHO stáčet větrané kotouče nemá smysl. Po 1. větším zahřátí se zkroutí znovu a skoro stejně.
Obrázek
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

taky doporučím originál kotouče, u nás jsou za hubičku, jiank možná bych šel do ATE ale rozdíl běžnej uživatel nepozná ( myslím normál ATE ne ty drážkované nesmysly :D )

Obojí mužeme sehnat.
bruno75
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bruno75 »

Michal_F6...ono to brusenie nema vyznam prave z hladiska inej struktury kotuca, ktory uz bol zvlneny prehriatim.
Tak ako som pisal, ked je kotuc horuci a odstavis auto tak prave tam kde su platnicky sa kotuc velmi pomaly ochladzuje a doslova dochadza k procesu popustenia (zmena struktury prave v tomto mieste).
Ked sa taketo kotuce zrovnaju na sustruhu alebo bruske tak su sice goemotricky rovne ale pri dalsom zahriati kotuca sa to miesto popustenia sprava inak a dochadza k dalsiemu zvlneniu kotuca.
Riesenie by bolo najskor dat kotuc tepelne zuslachtit (vratit materialu kotuca povodne vlastnosti) a potom ho zarovnat.
Problem je, ze cena tepelneho zuslachtenia a nasledneho zarovnania je nerentabilna s pohladom na cenu novych kotucov.
Takze tak. Osobne som tiez tomu dlhsie neveril a myslel si, ze to je len mechanicke skrutenie kotucov, ale v oboch pripadoch sa mi potvrdilo, ze sa to skrutenie casom vratilo naspat (do 5000km). nakoniec som aj tak bol nuteny kupit nove kotuce a bol pokoj.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“