Dalsi update na tema cepy trmenu: Jak jsem zjistil, tak mazat cepy motorovym olejem neni nejlepsi napad - obe prachovky asi tak dvakrat zdvojnasobily svuj objem (pokusim se dodat v blizke dobe nazorne foto) a tak mi nezbylo, nez sehnat prachovky nove. U www.mjauto.cz jsem koupil opravnou sadu na trmen pro Corollu E11 s trmenem Lucas za 450KC, coz myslim je vyborna cena. (upozorneni: tuto sadu nemaji v online katalogu a je potreba ji vyzadat primo) Sada obsahuje 2xcep, 2x prachovku a pytlicek s mazivem. U mjauto maji take sadu pro corollu s trmenem Akebono za stejnou cenu (myslim, ze to odpovida E10)peta píše:...Pak jsem ho obrousil a oba cepy namazal motorovym olejem...
E11 - Zatuhly brzdovy trmen
To můj čep tak strašně nevypadal (ale já nemám Lucas
) nicméně prachovka asi nejdříve praskla, pak se do ní dostala vláha, a poté zřejmě zcela odkorodoval ten kovový kroužek, co jí drží ve třmenu (tady nic takového nevidím). Tak třmen tu prachovku prostě "vyplivnul" a bylo to.
Ta zvětšená prachovka - nebyla to nějaká druhovýroba, fakt to byl originál.....? A jak dlouho to trvalo, než se to takhle zvětšilo?

Ta zvětšená prachovka - nebyla to nějaká druhovýroba, fakt to byl originál.....? A jak dlouho to trvalo, než se to takhle zvětšilo?

Na zvetsene prachove je napis Lucas, tak to asi je original, ze je to nafoukle jsem zjistil po 3 mesicich, ale mozna, ze se to nafouklo rychleji. Jinak na prachovkach Lucas pro E11 zadne kovove krouzky nejsou. Kovove krouzky jsou na prachovkach pro E10 - brzdy Akebono (jeste japonska kvalita).Jimmi píše:To můj čep tak strašně nevypadal (ale já nemám Lucas :wink: ) nicméně prachovka asi nejdříve praskla, pak se do ní dostala vláha, a poté zřejmě zcela odkorodoval ten kovový kroužek, co jí drží ve třmenu (tady nic takového nevidím). Tak třmen tu prachovku prostě "vyplivnul" a bylo to.
Ta zvětšená prachovka - nebyla to nějaká druhovýroba, fakt to byl originál.....? A jak dlouho to trvalo, než se to takhle zvětšilo? :shock:
U E11/Lucas se prachovka procesu treni nezucastni, cili to jezdi kov na kov s malou vyjimkou a to u horniho cepu, ktery ma na konci nasazenou asi 2 cm dlouhou trubicku z gumy (na fotce vyse je ale spodni cep). Myslim, ze ta trubicka je tam proti vibracim. Hadam ale, ze u E10 to bude obdobne - tzn hlavni treni je kov na kov s tim, ze prachovka se dotyka cepu a tlumi vibrace ne?Jimmi píše:Takže u toho Lucase to "jezdí" kov na kov......?
Kdepak, u E10 je v obou čepech na konci drážka s navlečeným gumovým O-kroužkem. Na straně u šroubu je navlečená prachovka s tím kovovým kroužkem, jako celek je to nasunutý do třmenu. Takže čep se třmenu vůbec nedotýká. Je to sqělý řešení, dokud to funguje. Když to po skoro čtrnácti letech fungovat přestane, nedá se to opravit - nutná výměna prachovek a většinou i čepů.....
Když mi nedávno v Toy provedli výměnu prachovek pravého třmenu, tak od té doby mi tam pískolo, jako by tam byl seklý kamen mezi deskou a kotoučem. Když jsem komplet brzdu rozebral, tak oni v Toy sice dali nové prachovky, ale jen je nasunuli. Na konci ten O kroužek nedorazili do třmenu, tudíž prachovka neplnila svou fci a nenatahovala se s čepem. Musel jsem si je doma dorazit sám. Když jsem vyndal čepy tak byly namazány grafitem. Ještě jsem se toho mladíka v Toy ptal, co to dává. Ten grafit ale nějak nemaže a zhrudkovatěl. Od známého jsem dostal čirou hustou tekutinu, kterou dává Lucas právě na mazání čepů do brzd. Teď to jezdí jedna báseň.
Doufám, že to byla má jediná špatná zkušenost s orig. servisem Toy.
PS: Jak peta vyfotil ten čep, tak horní mám stejný, ale spodní má na konci takový pohyblivý kroužek, jakoby vložené ložisko. Je fakt, že tenhle čep se pohybuje tužšeji. Má to nějaký význam či účel ????
Doufám, že to byla má jediná špatná zkušenost s orig. servisem Toy.
PS: Jak peta vyfotil ten čep, tak horní mám stejný, ale spodní má na konci takový pohyblivý kroužek, jakoby vložené ložisko. Je fakt, že tenhle čep se pohybuje tužšeji. Má to nějaký význam či účel ????
Ave 2002 - zlatá metal, liftback
No jak uz tady kdysi psali technici z toyota servisu, tak jak dobre to nekdo v servise udela je hlavne otazka toho konkretniho technika, ktery to dela. To ze servis za to nese zodpovednost a nejde po tom, je ovsem problem o rad vyse. Cili v principu si jde stezovat na konkretni servis, ale nakonec je to vzdy o lidech.Fikus píše:Doufám, že to byla má jediná špatná zkušenost s orig. servisem Toy.
Jinak na konci horniho cepu je u me (E11/Lucas) 2cm siroky krouzek z gumy (jestli myslis to jakoby "lozisko") a rekl bych, ze to ma zabranovat vibracim. Co jsem videl cepy na E10/Akebono tak ty tam maji na jednom cepu krouzek z gumy taky, ale jen asi 3mm siroky.
Jak jsem měl zapatlané prsty, tak jsem nepoznal co to je za materiál. Ale je to asi 3mm široké a profilované. Má to příčné drážky. Celkem asi 6. A na tom čepu se to otáčí??? Jak říkám, jako ložiskové kolečko na hřídeli. Profil čepu převyšuje asi o 0.5 mm.
Tak vážně nevím.
Tak vážně nevím.
No tak to je ten krouzek z gumy jak jsem o nem mluvil. Ze se to otaci je jen vedlejsi efekt, hlavni funkci ma asi byt to, ze je to guma - tzn tlumi vibrace.Fikus píše:Jak jsem měl zapatlané prsty, tak jsem nepoznal co to je za materiál. Ale je to asi 3mm široké a profilované. Má to příčné drážky. Celkem asi 6. A na tom čepu se to otáčí??? Jak říkám, jako ložiskové kolečko na hřídeli. Profil čepu převyšuje asi o 0.5 mm.
Tak vážně nevím.
Když už jsme u brzd, tak nechci zakládat zbytečně další téma - sorry - hodím to sem.
Zadní brzdy, spíše jen jedna, mi při brždění, či zatažení za ručku, sémo támo popiští. Zajímavé, že když jí rozeberu, vytřu brzdový prach a vystříkám je čističem, tak je klid. Asi tak 10 km
Nebo když je venku vlhko. Tak jsou OK.
Mám najeto 63 tis. Pakny stále jako nové, bubny bez poškození. Nevím a prudí mě to. Máte někdo tucha čím to?
Zadní brzdy, spíše jen jedna, mi při brždění, či zatažení za ručku, sémo támo popiští. Zajímavé, že když jí rozeberu, vytřu brzdový prach a vystříkám je čističem, tak je klid. Asi tak 10 km

Mám najeto 63 tis. Pakny stále jako nové, bubny bez poškození. Nevím a prudí mě to. Máte někdo tucha čím to?
No, přeji hodně štěstí.
CO si tak pamatuji, tak bubny nepískaly, ale celkem hluboce hučely nebo vrzaly, a to ještě dost zřídka. Většinou proto, že v nich byl bordel nebo tam unikla brzdová kapalina, což, jak jsem pochopil, vylučuješ.
Také se mohl buben vyhřát, tzn. možná se šprajcla pakna, ale stále by spíše hučel než pískal.
Napadá mě, že by to mohlo být ložisko náboje kola, které má vůli nebo je málo namazané. To občas píská, když se rozvibruje od bubnu při brždění. Zkusil bych jestli nemá vůli, případně jej namazal.
Jedna lamácká rada. Zkusil bych decentně namazat vazelínou (nejlépe na brzdy) styčné kovové! plochy čelistí, tzn. v ústí, kde zapadají do zářezů prasátka a také na opačné straně dříky čelistí, uložení a mechanismus ruční brzdy, jen tam, kde se přímo dotýká čelistí. Ale opravdu nevím, jestli to pomůže.
Doplněno: Taky bych pořádně prohlédl čelisti, jestli někde není prasklý bodový svár. Nemusí to nijak vadit, jen to prostě vibruje a píská.
Pokud na nic nepřijdeš, vyměnil bych celé čelisti (oba páry).
CO si tak pamatuji, tak bubny nepískaly, ale celkem hluboce hučely nebo vrzaly, a to ještě dost zřídka. Většinou proto, že v nich byl bordel nebo tam unikla brzdová kapalina, což, jak jsem pochopil, vylučuješ.
Také se mohl buben vyhřát, tzn. možná se šprajcla pakna, ale stále by spíše hučel než pískal.
Napadá mě, že by to mohlo být ložisko náboje kola, které má vůli nebo je málo namazané. To občas píská, když se rozvibruje od bubnu při brždění. Zkusil bych jestli nemá vůli, případně jej namazal.
Jedna lamácká rada. Zkusil bych decentně namazat vazelínou (nejlépe na brzdy) styčné kovové! plochy čelistí, tzn. v ústí, kde zapadají do zářezů prasátka a také na opačné straně dříky čelistí, uložení a mechanismus ruční brzdy, jen tam, kde se přímo dotýká čelistí. Ale opravdu nevím, jestli to pomůže.
Doplněno: Taky bych pořádně prohlédl čelisti, jestli někde není prasklý bodový svár. Nemusí to nijak vadit, jen to prostě vibruje a píská.
Pokud na nic nepřijdeš, vyměnil bych celé čelisti (oba páry).

- ArnieGT
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zatuhly brzdovy trmen
Jen abych obnovil toto téma,...sháním ten šroub a vlastně komplet ty válečky ve kterých je ten šroub,...protože je to nějak volné a docela mi to tam klepe,...nechápu jak se to mohlo vychodit že je to faaaakt hodně volné?....neví někod kde to sehnat?...nebo by to zvládnul někdo vysoustružit?...jde o ZADNÍ na Celi 6gen.peta píše:Minuly tyden, kdyz jsem prehazoval kola jsem si podle rady Slama vyzkousel jestli mam pohyblive predni brzdove trmeny.
Na levem kole je to ok (rukou dokazu trmen trochu stlacit), ale na pravem mam totalne zatuhly ten spodni cep (viz foto - spodni prachovka) a to ma za nasledek, ze se vnitrni brzdova desticka pri brzdeni vubec nedotyka kotouce. Nastikal jsem do prachovky konkor a zkusil trmen sevrit hasakem a jeste do toho bouchnout kladivem, ale i pres docela velkou silu to nechce povolit.
Uz me napada jen to zkusit nejak rozebrat a zajimalo by me, jak na to: Staci povolit ty 2 srouby co drzi cepy (na fotce jsou hned vedle prachovek)? Dik za kazdou radu.

Celica TA28 77' / Corolla KE35 76' / Celica RA65 82' / Crown MS65 75'
JDM wheels----->https://www.facebook.com/jdm.cz
JDM wheels----->https://www.facebook.com/jdm.cz