Vařím, prosím o pomoc... :(

vše ohledně modelové řady Celica
stefancelicaT20
Manager Týmu

Příspěvek od stefancelicaT20 »

Tak rozmyslam asi aj tu na fore som zahliadol temu o chladiacej zmesi ktora lepsie odvadza teplo z motora vie niekto nieco o tom blizsie povedat ?
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Re: Vařím, prosím o pomoc... :(

Příspěvek od Stan »

Obnovuju tohle téma, protože podobnější jsem nanašel.
U mojí 5gen projektové čeldy byla po kopi tmavá (původně asi zelená) chladicí směs. Expanzka tak zasraná, že přes ňu nebylo ani vidět hladinu. K tomu auto netopilo. Budík se dostal na půlku jen když jsem na to hodně šlapal. Proběhla teda výměna termostatu (vernet), chladiče (nissens) a taky prolití systému čistou vodou z kohoutku. Než jsem odmontoval původní termostat a chladič, tak jsem chladič vypustil, dolil čistou vodou, 2 minuty točil motor a vylil. To samý ca 6x dokola, dokud netekla ven skoro čistá voda. Pak auto stálo cca 10 dní bez chladiče. samozřejmě v motoru vuda nějaká zůstala. Pak danej novej termostat a chladič a na radu Idaha dolita růžová směs + destilka. Chápu snad správně, že růžová = červená směs??
Teď auto krásně drží teplotu na půlce, velkej ventilátor spíná když je rafika v půlce. Malej se netočí vůbec. Snad dobře chápu, že sepne až jak pustím klimu i s tím třetím, co je vpředu na klimachladiči?? Až klimu naplním, tak ověřím.
Problém mám, že když doplním expanzku po "FULL" auto zahřeju, nebo mu dám trošku pokouřit a na parkovišti vypnu motor, tak z expanzky odstříkne směs na zem. Prostě se v expanzce zvýší hladina až k víčku a vystříkne. Jakmile motor úplně schládne, tak hladina klesne na MIN a drží. Po dalším zahřátí na provozní teplotu je na úrovni cca FULL. Navíc směs je očividně rezevá. Je to normální? Nepřijde mi to. Rez si vysvětluju tím, že auto stálo týden bez chladiče a v motoru rezlo a já to už pak nevypláchl. Nebo je to špatnou směsí? Co tam mám nalít? To rozpínání je čím? Zavzdušněný? Dolíval jsem to tam samozřejmě zhora přes chladič a kontroloval, jestli tam toho je dost i po několika jízdách. Bylo to OK. Teplota se drží přesně v půlce budíku, ať jedu piánko, nebo vostřej. Zdá se mi, že to celý nastane přesně v moment, kdy s horkým motorem, když se točí sahara, vypnu klíček. Tak to odplivne několik deci
Dík předem za rady.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Po zátěži může být olej zahřátý dost přes 100°C, takže když se to zastaví, může se stát, že se přehřeje i voda. Viděl jsem MR2 vyvařit poté co najezdila pár kol v Mostě a pak zastavila na parkovišti. Od té doby po ostřejší jízdě dochlazuju, i když nemám turbo.Podle budíku na teplotu oleje poznám, jestli je to potřeba.

Ukazatel telpoty vody na palubce je dost (dez)orientační, nikdy jsem ho u celicy neviděl vylézt přes polovinu, i když mi už budík oleje pípal, že mám chladit...
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

to Stan:rada je jednoduchá-pokud běží ventilátor,motor nevypínej,počkej tu chvilku,než se ventilátor sám vypne.Pak můžeš bez obav motor vypnout a mělo by to být v pořádku.
Co se týká čištění chladícího okruhu, prolitím pitnou vodou ho moc nevyčistíš.Je lepší použít nějaký přípravek na čištění koupelen,van,WC a pod., který rozpouští vodní kámen. Nebo zředěnou kyselinu fosforečnou,ale to ti nedoporučuji, k tomu už musíš mít nějaké chemické dovednosti :D
Namíchat požadovaný objem, chladící okruh vypustit a podle možností vyfoukat vzduchem,abys toho dostal co nejvíc ven.Pak naliješ čistící roztok,Ohřeješ motor na pár minut až bude horká zpátečka ke chladiči a směs vypustíš. Pak hned několikrát propláchnout pitnou vodou - ideální je napojit hadici s vodou na nějakou zpátečku mimo termostat a nechat důkladně propláchnout.
A mělo by být čisto :D
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

A to já si řikal, že teď ta současná kapalina docela zvládla navázat ten bordel do sebe, tak že bych ju jen mírně zahřál a vypustil dole u chladiče. Pak několikrát dolil chladič doplna pitnou vodou, nechal brblat a zas vylil. Bohužel v garáži nemám vzduch. Zbývá mi teda maximálně namíchat si nějakej ten roztok z čističe na záchody, nebo sava a tím proplachovat.
No a hlavně co tam teda pak nalít? Jakou barvu finální chladicí směsi? Zas růžovou/červenou? Předpokládám, že to je to samý.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Existuje spešl matroš na vymývání chladičů, neexperimentuj.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Právěže chladič je fungl novej. Ten nepotřebuje výplach. Jde jen o motor.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tak na to je to samý.
Nicméně nevěřím, že usazeniny v motoru jsou příčinou.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Jimmy to ne, vaření vody, nebo spíš to, že mi to odstřikuje po námaze, tak to beru jako vlastnost motoru a budu teda vždycky dochlazovat jak řikajó Zejdy s Gramem.
Usazeniny co mi zašpinily chladicí směs dohněda, beru spíš jako kosmetickou věc. Když už jsem se čistil s tou expanzkou, tak bych byl rád, kdyby tak vydržela co nejdýl :-)
Kenne
Manager Týmu

Příspěvek od Kenne »

ber to s rezervou, ale nekde jsem cetl, kdyz se smichaji, prave starsi zelena/zluta/modra a novejsi cervena/ruzova/fialova, tak to prave udela hnedou brecku, jako kdyz se poradne nevyplachne starej system, coz jsi teda delal, ale jak jsi dostal starou kapalinu treba z radiatoru topeni v kabine? to asi jen litim vody do chladice nejde ne? :)
Celica ZZT230, 2000, black
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Valná většina chladících kapalin je na stejné bázi ethylenglykolu,jsou jen jinak zbarvené,navoněné a možná jiné inhibitory koroze. Ale co se týká chlazení - přestupu tepla,není mezi nimi valný rozdíl.Jsou speciální chladiva,bezvodá,psal to tu někde Libor,ale je to finančně nákladné a do seriových motorů podle mě zbytečné.Pokud je motor v pořádku,stačí běžný fridex :D
Pravdu má Kenne,že smícháním některých kapalin se vytvoří sraženina,která se všude usazuje, další nečistoty jsou z vody,tedy pokud nedáváš destilku.
Takže v zásadě je jedno,jaké barvy chladivo dáš,ale chce to pak dolévat nebo měnit za stejné.A vyplatí se před dolitím dát do skleničky malé množství nového a starého chladiva,promíchat a nechat chvíli stát,jestli se to nesráží.
Nejvíce zaprasená bývá právě expanzní nádržka,v motorech ty usazeniny nejsou nijak tragické.Takže umýt expanzku,aby do ní bylo vidět a víc bych to neřešil :D
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Takže asi vyřešeno. Jak dneska doskládám klimu, altík atd, tak jak půjdu okolo autodílů, koupím ještě jednu bandasku s růžovým sráčem a pár litrů destilky. Motor zahřeju, vypustím co půjde a zopáknu čištění pitnou vodou, dokud napoteče z chladiča čistá. Teď mě napadlo, že by při tom asi mělo být zapnutý topení v kabině. To jsem předtím neměl :) Pak tam jebnu novou čistou růžovku a seru na to. A nebudu vypínat motor, když jede sahara :biggrin:
Ještě jeden dotaz - jak mají fungovat sahary na chladičích? Zezadu vodního chladiče jsou dvě sahary. Vrtí se jen ta větší (před šoférem). Ta menší ne straně spolujezdce se netočí. Pak je tam ještě jedna plastová sahara zepředu před klimachladičem (kondenzátorem) na místě před spolujezdcem. Chápu správně, že ty dvě na spoluzjezdcově straně se spouští až s klimou?
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Stane,překvapivě to má každá čelda jinak :D
Teď tu mám jednu pětku,ta má jen jednu velkou saharu (vlevo),ta spíná,když je přehřáto.Druhá,malá(vpravo) se točí pořád,takže je vypojený konektor.Tady chybí klima,možná to má s tím spojitost.
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

chtěl jsem se na to schválně podívat, ale než jsem dojel přes město, tak už se to celkem dochladilo a v garáži sahara vypla zrovna když jsem zvedl kapotu... Ale u 6 to stejně může být jinak, třeba na kondenzátoru klimatizace žádný větrák nemám.
Odpovědět

Zpět na „Celica“