Predovšetkým otázka znie:-..máš zatiahnutú ručnú brzdu v mrazoch v noci (alebo aj cez deń) ??
Ak ano,tak sa bežne stáva,že zadné čeluste sa "prilepia" o bubon .V zime pokial je len najmenej možné , ručnú brzdu v pri mínusoch nezaťahovať !!! Zrovna kolegovy sa pred mesiacom stalo,že sa mu neuvolnila ráno ručná ,tak bohoval ako pohan..Pritom zrovna on sa "hádal",že čo to je za blbosť že môže primrznúť ručná brzda..No,už to vie
Ďalšia vec je (ak vylúčime zadné brzdy) - pri rozjazde rozhodne nesmú šúchať platničky o kotúče !!!!
Ak ti to vydáva "šuchot"
pri brzdení ,tak buď pokojný-je to normálne (po 2 dňoch trochu môže zhrdzavieť trecia časť kotúča a to robí ten šuchot platničiek o kotúče

)
No ak ti to šuchoce už od rozbehu-ako aj píšeš,- bez toho,že by si šliapol na brzdu,tak máš pravdepodobne "pridreté" valčeky ,ktoré sa nevracajú pri pustení brzdy.Takže - treba s tým do servisu...Máš to ale určite ešte v záruke
Ak by si to v záruke nemal a chcel by si to "opraviť" sám,tak treba vyčistiť brzdy aj s tým sprayom - čo spomínaš a poprípade rozhýbať "ručne" valčeky.To jest:
-vybrať platničky,zošliapnuť 2-3krát brzdu a nejakým napr. velkým šrobovákom pákou zatlačiť nazad valček,ktorý vylezie z "prasiatka".Najlepšie ,ak to robíte dvaja.Jeden šlape,druhý pozerá ako sa vytláča valček a potom pustiť brzdu a dať nazad(zatlačiť) s tým velkým šrobovákom .Toto urobiť niekolko krát za sebou až pokial nebudeš cítiť,že už ide lahko zatlačiť nazad valček.
Toto som robil asi 2x ročne na Polskom fiate 125p,ktorý mal kotučové brzdy aj vzadu,aj vpredu a práve tieto typy brzd su vystavené k väčšej záťaži k zaneseniu rôznych solí a bordelov na cestách....
Ak si na to netrúfaš,tak sa neboj ísť s tým do servisu,pretože brzdy su brzdy- neušetríš na nich nič- ! Su to jedna z mála vecí,ktoré ti zachránia život.Neoplatí sa riskovať kvôli tomu pár korun...
Ale ja automechanik nie som,takže ma ber trošililinku s rezervou pretože píšem len z vlastných životných skúseností.
No ak sú dnes tie brzdy už inak robené,tak ma klegovia tu poopravia..