OK,je vidět že jsi to detailně zkoumal a ty hodnoty víš - což je super. Ty to máš pouze jako pomocné, kdežto já to znám kdy se to chová jako plnohodnotný elektromobil s dojezdem cca 100 km bez spalovacího motoru, proto ty úpravy o kterých jsem se zmínil.Petrs píše:Pred pripojenim dobijeci sestavy jsem zkoumal chovani originalni baterie.
Bez upravy-hranice mezi modrym a zelenym polem je cca 230V,pri ustalene jizde po dalnici se napeti NiMH baterie pohybuje kolem teto tovarni hodnoty.Pri brzdeni nebo dobijeni jizdou z kopce napeti dosahuje kratkodobe az 275 V.Spalovaci motor automaticky nastartuje pri poklesu na 190-200 V.
S upravou se hodnoty napeti na NiMH aku nezmeni,elektromotor si ale casteji odebira energii z akumulatoru,dobijeneho z menice.
Za soucasnych cen benzinu je navratnost pomerne dlouha,zanedlouho se rapidne zkrati...
Stykac je puvodni,tovarni,dalsi jsem neinstaloval.
Palivove cerpadlo neodpojuji.
jak snizit spotrebu pod 3L u P2 ? Emulator teploty z USA??
- priusek plusek
- Navigátor
Re: jak snizit spotrebu pod 3L u P2 ? Emulator teploty z USA
Skúste vysvetliť neelektrikárovi - pridali ste do systému ďalšiu batériu? Tá je nabíjaná ako? Káblom zvonku alebo motorom?
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
- priusek plusek
- Navigátor
Jsou různé přestavby, někteří to řešili malým počtem baterií a přidáním DC-DC měniče aby vyrovnali napětí na hlavní baterii (NIMH), pak je přestavba co má stejné napětí jako hlavní baterie a stykačem se připojuje v určitém momentu aby se dosáhlo efektu elektromobilu.slabostka píše:Skúste vysvetliť neelektrikárovi - pridali ste do systému ďalšiu batériu? Tá je nabíjaná ako? Káblom zvonku alebo motorom?
Nabíjení externích baterií si každý řeší sám, buď tam má balancéry a stačí mu nabíječka na součet napětí nebo to řeší jiným způsobem.
Stačí to tak?
Do systemu je pridany dalsi akumulator,generator v Priusu ale dobiji pri brzdeni a jizde z kopce POUZE puvodni NiMH baterii.Obe baterie jsou vzajemne spojeny DC-DC menicem,ktery vicemene konstantnim proudem nabiji puvodni baterii a udrzuje ji na napeti cca 230V.Toto usporadani postaci na jizdu pouze na elektropohon po rovine ustalenou rychlosti cca 50-60 km/h-puvodni baterie ma stale napeti kolem 230V bez potreby dobijeni spalovacim motorem.Elektronika Priusu po nekolika minutach nakratko zapina a vypina spalovaci motor podle neznameho algoritmu-pravdepodobne udrzuje teplotu na urcite urovni...
Pri takovemto zpusobu jizdy -vetsinou ve meste - se spotreba da udrzet pod 1 l/100 km s vytrvalosti cca 2,5 hodiny nepretrzite jizdy.
Pri jizde vyssi rychlosti zapina spalovaci motor casteji-napeti na originalni baterii klesa ke 200 V a spalovaci motor ji casteji dobiji.
K nabijeni pridavneho akumulatoru pouzivam vlastni fotovoltaicke panely.
Pri takovemto zpusobu jizdy -vetsinou ve meste - se spotreba da udrzet pod 1 l/100 km s vytrvalosti cca 2,5 hodiny nepretrzite jizdy.
Pri jizde vyssi rychlosti zapina spalovaci motor casteji-napeti na originalni baterii klesa ke 200 V a spalovaci motor ji casteji dobiji.
K nabijeni pridavneho akumulatoru pouzivam vlastni fotovoltaicke panely.
- priusek plusek
- Navigátor
V řídící jednotce je napevno daná kapacita baterie, proto se zapíná spalovací motor. Nejde to obejít.
Jak jsem vzpomínal, tomu jde předejít odpojením elektrického palivového čerpadla a motor nenastartuje a jede to pořád na baterii.
Ty pokusy tam jsou pořád, takže znovu zapnutím palivového čerpadla je umožněn start.
Jak jsem vzpomínal, tomu jde předejít odpojením elektrického palivového čerpadla a motor nenastartuje a jede to pořád na baterii.
Ty pokusy tam jsou pořád, takže znovu zapnutím palivového čerpadla je umožněn start.
Pokud by to zalezelo pouze na naprogramovane kapacite baterie,zapinal by spalovaci motor MNOHEM casteji a dobijel by puvodni akumulator na MNOHEM vyssi hodnoty-po dosazeni napeti na baterii cca 240 V nabijet prestane,i kdyz zdaleka nenacerpal do baterie naprogramovanou kapacitu.
Cely algoritmus je slozitejsi.
Cim dele se pri klidne jizde-zejmena ve meste-dari drzet napeti kolem 230V,tim mene spalovaci motor nabiji a spotreba se zejmena na rovine da udrzet hluboko pod 1 l/100 km.
Cely algoritmus je slozitejsi.
Cim dele se pri klidne jizde-zejmena ve meste-dari drzet napeti kolem 230V,tim mene spalovaci motor nabiji a spotreba se zejmena na rovine da udrzet hluboko pod 1 l/100 km.
- priusek plusek
- Navigátor
Pár přestaveb jsem vyrobil, řídící jednotku hybridního systému jsem měl rozebranou z vrakoviště (získal jsem pár dat) a tak něco o tom vím a nebudu o tom polemizovat.
Když pominu vše okolo, tak komponenty hybridního systému NEJSOU dimenzované na tak dlouho jízdu na baterie a tudíž dojde k rychlejšímu opotřebování a zrovna Prius není vozidlo pro levný servis. Veškeré specializované díly se vozí z Japonska a jsou velice drahé (vyzkoušeno) Na druhou stranu se skoro vůbec nekazí, takže pokud člověk používá auto s rozumem vydrží hodně dlouho.
Což není případ této přestavby.
Jsem fanda elektromobilů, ale zrovna tato přestavba není to co by bylo použitelné pro normální užití elektromobilu.
Když pominu vše okolo, tak komponenty hybridního systému NEJSOU dimenzované na tak dlouho jízdu na baterie a tudíž dojde k rychlejšímu opotřebování a zrovna Prius není vozidlo pro levný servis. Veškeré specializované díly se vozí z Japonska a jsou velice drahé (vyzkoušeno) Na druhou stranu se skoro vůbec nekazí, takže pokud člověk používá auto s rozumem vydrží hodně dlouho.
Jsem fanda elektromobilů, ale zrovna tato přestavba není to co by bylo použitelné pro normální užití elektromobilu.
Takže sa pridá ďalšia zásoba energie ktorú potom využijem na dobíjanie hlavnej batérie... a prestavba na plug -in? tam je aký princíp? tiež ďalšia batéria pripojená k pôvodnej?
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
- priusek plusek
- Navigátor
Pořád stejný princip s větší nebo menší obměnou......bohužel nahradit tu hlavní nejde, jsou na ni navěšena čidla a jeden článek má 7.2V.slabostka píše:Takže sa pridá ďalšia zásoba energie ktorú potom využijem na dobíjanie hlavnej batérie... a prestavba na plug -in? tam je aký princíp? tiež ďalšia batéria pripojená k pôvodnej?
U NIMH se přebytečná energie projeví v teple, což pro Lion je smrtelné. Navíc NIMH snese větší rozptyl napětí.
Trochu me zarazi,ze jste vyrobil nekolik prestaveb,ktere jsou vpodstate ke skode veci...priusek plusek píše:Pár přestaveb jsem vyrobil, řídící jednotku hybridního systému jsem měl rozebranou z vrakoviště (získal jsem pár dat) a tak něco o tom vím a nebudu o tom polemizovat.
Take bych uvital rozvinuti vasi myslenky :
,,...pokud člověk používá auto s rozumem vydrží hodně dlouho.
Což není případ této přestavby...,,
- priusek plusek
- Navigátor
Pokud se budeme chytat za slova, daleko nedojdeme a já nejsem případ že bych skálopevně vyvracel něčí myšlenky.
Je to tak že se jich pár vyrobilo a zkušenosti ukázali že nejsou vhodné pro toto auto a tím bych to ukončil.
A vytrhávat věci z kontextu...radši si to přelouskejte ještě jednou, pak to pochopíte.
Je to tak že se jich pár vyrobilo a zkušenosti ukázali že nejsou vhodné pro toto auto a tím bych to ukončil.
A vytrhávat věci z kontextu...radši si to přelouskejte ještě jednou, pak to pochopíte.
Formulace ,,tato prestavba ,, neni bez upresneni prilis konkretni,muze se vztahovat na nekterou z vasich prestaveb nebo na moji prestavbu.Takze by bylo dobre upresnit,kterou z prestaveb jste mel na mysli.
ale má pravdu v tom že by ste mohli bližšie popísať "prestavby" hoci už len pre info iným ktorí o niečom rozmýšľajú.... ja by som skôr šiel do LPG ale auris I hsd nemá kufor... popr. ak by šlo "jednoducho" prestavať moje auto na plug in....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
- priusek plusek
- Navigátor
Nechci nikomu nic hanit, každá přestavba má svoje pro a proti. Přestavba které používá DCDC měnič, předpokládám že máte slabší baterie (nevím kapacitu) obecně pomáhá zlepšit dojezd na elektřinu.
Plnohodná přestavba na plug in kdy se napětí baterie vyrovná napětí hlavní baterie, zároveň mají baterie kapacitu přes 100 Ah, kdy se jezdí čistě jenom na elektřinu a nepomáhá spalovací motor je pro PII naprosto nevhodná z důvodu které jsem zmínil výše. Navíc se napětí musí držet na konci modrém a zeleného pole a vlivem rychlejšího cyklování NIMH (6.5 Ah) dochází k jejímu rychlejšímu opotřebení.
Elektromotor není dobře chlazen a vůbec to není koncipované pro trvalou jízdu na EV.
Měl jsem pár elektromobilů, buď P106e nebo Berlingo electric tam byly stejnosměrné motory tuším do 30Kw chlazené vzduchem, ale ten motor vážil 60 Kg. Zlepšení nastalo u motorů Siemens (Ford) s vodním chlazením viz. SUPERBEL a pak to teprve fungovalo obstojně.
Doufám že jsem to nějak rozumně vysvětlil a nikoho neodradil
Plnohodná přestavba na plug in kdy se napětí baterie vyrovná napětí hlavní baterie, zároveň mají baterie kapacitu přes 100 Ah, kdy se jezdí čistě jenom na elektřinu a nepomáhá spalovací motor je pro PII naprosto nevhodná z důvodu které jsem zmínil výše. Navíc se napětí musí držet na konci modrém a zeleného pole a vlivem rychlejšího cyklování NIMH (6.5 Ah) dochází k jejímu rychlejšímu opotřebení.
Elektromotor není dobře chlazen a vůbec to není koncipované pro trvalou jízdu na EV.
Měl jsem pár elektromobilů, buď P106e nebo Berlingo electric tam byly stejnosměrné motory tuším do 30Kw chlazené vzduchem, ale ten motor vážil 60 Kg. Zlepšení nastalo u motorů Siemens (Ford) s vodním chlazením viz. SUPERBEL a pak to teprve fungovalo obstojně.
Doufám že jsem to nějak rozumně vysvětlil a nikoho neodradil

Práve naopak lebo je to zaujímavá téma a trošku špecifická lebo kto má veľa skúseností s elektrikou v autách typu hybrid, full-elektro? Pre mňa je to prekvapujúco lebo som myslel - podľa množstva videí a článkov - že tá sada pre plug -in je origo kit a že je to teda origo rozšírenie pôvodného HSD. Potom prius plug in je o dosť iný ako klasika? Nie je to "len" pridaním akumulátora alebo je ten dojazd tak slabý že veľké úpravy nemuseli robiť?
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000