CVT prevodovka

vše ohledně modelové řady Prius
aczasa
Věčnej rejpal

Re: CVT prevodovka

Příspěvek od aczasa »

http://www.toyota.com/t3Portal/document ... _01-01.pdf
Strana dve. Jasny popis toho co se deje s hybridnim systemem. :-))))) Uaaaa.. to jsem si oddechl, ze to funguje jak ma...

A pak... http://www.toyota.com/t3Portal/document ... _02-01.pdf
Strana 4 - 5 nikdy nedavejte N za jizdy..... Takze max to P na krizovatce...... :-)
Back in Czech.
PetrPH
Řidič

Příspěvek od PetrPH »

jsem rad, ze jsem se dockal vecne diskuze, takhle to ma vypadat.

1, netvrdil jsem, ze se ma davat za jizdy N. psal jsem, ze ho davam na krizovatce a pro uplnost jsem v prvnim svem postu i psal, ze to nedobiji pak baterku (P toto umi). a ano, cetl jsem manul (a tim myslim cely a dlouhou verzi) a stejne tak vim, ze za jizdy se nema davat P:D a ze i kdyz auto jen pomalu jede, tak se nema davat R, jinak auto samo navoli N... ano, cetl jsem to a pamatuji si to;)

2, to, co se deje s hybridnim system souhlas. Kdyz jedes a zacnes brzdit, zacne se rekuporovat. ALE toto se nedeje pri male rychlosti, naopak tam auto popojizdi i pri mirnem brzdeni. diky tomu jde pri parkovani (zajizdeni mezi auta) zajet pomalu. ostatne se to pise i v tom, co jsi poslal - ze pro male rychlosti se vypne klasicky motor a tlaci to elektricky.

3, jak to vim, ze do elektromotoru jde elektrina? displej mi to ukazuje. nebudeme doufam zavadet premisu, ze displej ukazuje neco, co se nedeje?
Prius II 2008
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Sice trochu nerozumím o co gou, ale není lepší když chceš brzdit, zmáčknout pedál brzdy (pořádně) a když jet tak pro změnu mačkat "plyn" :|
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

To se deje vzdy i pri male rychlosti... Zjevne ta brzda ma "zaber jinde" nez si myslis, takze sice mas nohu na brzde, ale ona uz je v systemu jako "uvolnena", proto to auto jede... Takze pokud brzdit, tak poradne a zadne stupne neradit...... Jen pri 5ti minutovem a delsim stani a pri parkovani... N pouzivat jen v extremnich pripadech...
Back in Czech.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Přesně tak... :)
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Dovolím si ještě jeden dotaz k převodovce (pokud blbý, tak co se dá dělat). Je nutné (pro techniku auta, kterou nemám namáklou jako ostatní zde) dát při zastavení P a pak STOP, nebo jde (tak jsem to dělal) hned STOP. (Přijedu na míst, mám D, zastavím, dám nožní brzdu (stále stojím na brzdě a mám D) a pak zmáčknu STOP a hotovo) :?: :| Díky...
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Pokud vím, tak zařazení P se provede při vypnutí systému automaticky. Podstatné pro životnost převodovky je zašlápnout parkovací "ruční" brzdu před uvolněním brzdového pedálu.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

udo píše:Pokud vím, tak zařazení P se provede při vypnutí systému automaticky. Podstatné pro životnost převodovky je zašlápnout parkovací "ruční" brzdu před uvolněním brzdového pedálu.
Je to tak, Prius je možno rovnou vypnout a "P" se navolí automaticky. Co se týče používání parkovací brzdy, aby se šetřila převodovka, o tom jsem nikdy nikde nečetl, a to ani na zahraničních fórech. Tím nechci tvrdit, že to není pravda, naopak to zkusím zase pohledat. :)

A propos, Prius v podstatě žádnou převodovku nemá, a už vůbec ne CVT, je to pevný planetový převod.
Miluju to ticho na křižovatce.
ježek2
Manager Týmu

Příspěvek od ježek2 »

...zašlápnout "ruční " brzdu při parkování...? - řekl bych,že zbytečnost - mimo zastavení - ne,hlavně stání !! v kopci - tam by to snad mělo opodstatnění...přece všichni víme,že v tom případě "P" v kopci a uvolnění nožní se autíčko zhoupne / kdyby to šlo,jako by do sebe zapadly kolečka :biggrin: :biggrin: :biggrin: /
Copak by v provozu/ třeba na křižovatce v kopci/ někdo šlapal na ruční a pak se po uvolnění teprve rozjížděl...? šlapat na dva pedály najednou ??- to bychom byli skoro pomalí jak auto s "šaltrklackem"... :mrgreen:
Caruso : figlík s couváním na EV funguje...normálně při výjezdu z garáže už začne vrčet mezi futrama / podle teploty okolí - teď už ano... na EV je ticho - ještě jsem nevyzkoušel jak dlouho - nechal jsem ho asi minutu...
Ještě bych se vrátil k"nutnosti" zařadit "N" při popojíždění na hever...Stejně musíš mít "zapnutou elektrárnu" - při vypnuté se nehne...takže místo "N" tam sedím a netlačím.../auto... :biggrin: /
A do myčky už vůbec ne...jsou už přece s ručním mytím - sice si trošku připlatím,ale nehudlají mi to kartáče...
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Zatahování parkovací brzdy jsem samozřejmě myslel na parkování, ne na semafor. Na semaforu nechávám normálně D a nohu položenou na provozní brzdě.
Jasně že zdravý rozum velí "ručku" zatahnout v prudkém kopci. Nicméně na zdejším fóru jsem se dočetl (možná aczasa nebo někdy jiný z matadorů?), že to zhoupnutí tam a zpátky nedělá té převodovce úplně dobře. Všímám si toho a faktem je, že i na něčem, co považujete za skoro rovinu, to zacvaká. Takže ano, aniž bych věděl přesně proč, tu "ručku" už úplně automaticky zatahuju vždy, když vystupuju z auta.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Ježek -> Už jsem od té doby několikrát přepnutí na EV vyzkoušel a drží to spalovák "na uzdě", dokud EV nevypnu. Takže super, samozřejmě by to určitě nastartovalo po vybití trakční baterie, ale já přejel jen celou ulici od domu až na hlavní a pak jsem to vypnul, což je sice docela daleko, ale po rovině a neubyl tak ani jeden dílek. :) Hned po vypnutí EV motor naskočí.

S tím zařazením "N" jsem to taky nepochopil, při vypnutým autě ho nezařadím a při zapnutým popojedu sám. :D
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

udo píše:Zatahování parkovací brzdy jsem samozřejmě myslel na parkování, ne na semafor. Na semaforu nechávám normálně D a nohu položenou na provozní brzdě.
Jasně že zdravý rozum velí "ručku" zatahnout v prudkém kopci. Nicméně na zdejším fóru jsem se dočetl (možná aczasa nebo někdy jiný z matadorů?), že to zhoupnutí tam a zpátky nedělá té převodovce úplně dobře. Všímám si toho a faktem je, že i na něčem, co považujete za skoro rovinu, to zacvaká. Takže ano, aniž bych věděl přesně proč, tu "ručku" už úplně automaticky zatahuju vždy, když vystupuju z auta.
A co v zimě, když mrzne ? Nepřimrznou přes noc ty brzdy ? Garáž nemám. :(
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

N: No já bych možná věděl.. Sloupový hevery. Někde jsou tak šikovný, že pak člověk má co dělat, aby vylez, a nepokurvil při tom dveře. Takže se to dělá tak, že člověk najede o kus blíž a na neutrálu se auto dostrčí ručně.
Přimrznutí, čoveče, zatím nic. A taky stojím na ulici. Ale neříkám, že to nejde. :-)
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ono hlavne je dulezite zjistit co ta parkovaci brzda dela.... :-) One jen dostane "zub" retezu na misto a tam ho zafixuje..... Jako kdyz date klacek do kola.... Takze zamrznout "nemuze"..... Jeji pouziti jsem u sebe diagnostikoval asi jen jednou, kdyz jsem to chtel zkusit co to dela.... nic moc... takze nepouzivam...
Back in Czech.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Nožní (ruční) brzdu mám zvyk z AT kde se to dělat má, samozřejmě v kopci obzvlášť, u Priusu jsem to dělal automaticky. Stejně tak automaticky to nedělám přes noc v mrazech (stojím venku a narovině) pakny přimrznout můžou.Jak to má prďous nevím. Zvyk je železná košile. :)
Odpovědět

Zpět na „Prius“