Sklon světlometů

vše ohledně modelové řady Yaris
ajne
Navigátor

Příspěvek od ajne »

Jednoduše, stačilo odšroubovat oba stavové šrouby a jde úplně lehce ven. :) To bylo to nejlehčí! :D

Jinak změna, mám zpátky původní světlo a musím zaťukat, zatím je plně funkční. Mám tedy to druhé jako náhradní :-) Jak jsem to udělal? Byl to opravdi ten trimr. Součástka jako taková asi sehnat nepůjde, to bude na zakázku a odporovou plochu taky jen tak neseženete. Ale naštěstí ho jde rozebrat. Vyčistil jsem plochu a všiml si vymletých důlků v pozicích světla, jak se provozem automobilu vydřela jezdci. Naštěstí je plocha dost široká, takže jsem o půl milimetru posunul jezdec nad nepoškozenou plochu. Zároveň jsem trochu utáhl dráhu, protože se jezdec jemně pohyboval do stran a způsoboval klepání motorku. Teď jsem světlo smontoval, vrátil do vozu a asi dvacetkrát vyjel nahoru a dolu. Zatím chodí jako hodinky, doufám, že se jízdou opět brzy nevyklepe. :( Nechtěl bych do toho znova. No případně to místy zalakuju, mohl jsem to udělat už teď, ale nechtěl jsem riskovat, že mi to tam zateče. Tak budu doufat....

Jinak číslo motorku je toto 0307853313, výrobce Automotive Lighting (proč to proboha nedělal Valeo jako pro klasik Yaris?), nejspíš repas motorky jsou zde, našel jsem na eBay:

http://www.ebay.de/itm/ACTUADOR-LWR-STE ... 0897688796

Jak vidíte, jsou psány pro Mazdu 6, ale vzhledově a dle čísla sedí. Včetně stížností Mazdistů...
Toyota Auris, 1.6, 2013
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

no vidíš, já to zkoušel rozebrat a ta mrcha parabola mi nešla ven. Šroubky jsem zkoušel ale nějak se tomu nechtělo. Je ale fakt, že jsem to nechtěl poku**** a tak jsem se radši moc nesnažil.

Jak je udělaný udělaný "náhon" k té parabole? Je tam nějaký šnek, ozubená kolečka? Myslím mezi servem a parabolou...
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
ajne
Navigátor

Příspěvek od ajne »

Vůbec nijak. Je tam plastový výstupek, který se opírá o tu bílou osičku, Je to tam naprosto volně. Jenom to na tom "leží". Taky jsem koukal, čekal jsem sofistikovaný pohon a on to tam takový malý černý výstupek na kterém volně leží parabola.

Je to od pohledu dost primitivní, ale funkční řešení. Jediným převodem jsou dvě ozubená kolečka v servu, které převádějí točení motorku na vysouvání osičky. A jednoduchá elektronika, je to nějaký komparátor, který dostane určité napětí od řidiče (z ovládacího panelu) a pak to jen srovná s nastavením trimru.

Jinak jak jsem koukal, je to docela robusní stroječek, takže za selháním většiny bude právě ten nešťastný trimr, kterému se vymele drážka...motorek či elektronika nebude dle mého problém.
Toyota Auris, 1.6, 2013
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Já mám právě jiný problém. Motorek běží, ale jakmile vyjede hodně blízko ke koncové poloze, tak začne cvakat a "přeskakovat". Myslel jsem, že bude vymletý konec nějakého šneku nebo něco takového, ale jestli tam nic takového není, tak budou v háji převody v servu.

No uvidíme. Zkusím to ještě jednou rozdělat a podívat se na to. Je možné, že zlobí jenom elektronika a servo nepozná, že dojelo do konce.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
ajne
Navigátor

Příspěvek od ajne »

To mi pak dělal taky, když jsem ho rozhýbal. To je ten trimr! Klepe se v drážce tak pořád posílá informace pro pohyb motorku. Máš v koncové poloze vymletou díru do odporové dráhy a tak i lehkým pohybem přeskakuje hodnota a motor se pak snaží dorovnat...
Toyota Auris, 1.6, 2013
Odpovědět

Zpět na „Yaris“