Problémy s volnobehom
2 dobeq: to není špatný nápad, leč se obávám, že už se do toho hrabal někdo před tebou:-(.
2 aevn: řidící jednotka, kterou je nutno před tím zresetovat, vyžaduje nastavení volnoběžných otáček na studeném motoru, el, vstřikování má místo sytiče termoregulační ventil dávkující poměr paliva se vzduchem, takže po zahřátí si ŘJ otáčky sama ubírá. Samozřejmě se to musí ještě dolaďovat, případně začínat znovu a znovu, ale od resetu a studeného motoru. Přes to všechno doporučuji se do toho nehrabat. Aspoň ne do poměru volnoběhu a kompenzace, které mají vůči ŘJ tisíce možností.
To souvisí i s vozy s dodělávanou klimou. Pokud se dodělávala na vozy např. bez posilovače řízení, kde kompenzační potenciometr nemusí být, nebo je slabý, není možné kompenzaci klimy nastavit, nebo aspoň ne pořádně. Druhý případ jde vyřešit obezličkou - přeprogramováním řidicí jednotky, nicméně se nejedná o chybu, jen už se s tím v budoucnu počítalo. (Je v zájmu automobilky vyrobit co nejméně upravitelné auto, chceš něco navíc, připlať si za celý balík, hlavně automobilce).
Jinak volnoběh samozřejmě nastavit lze, leč maxipes má částečně pravdu, někdy je to tak rozvrtané (či odpálené potenciometry), že už to nastavit nejde a servisy to rovnou řeší výměnou solenoidu či dalších členů vstřikovací jednotky. (IHMO, proč si to nevyměnit sám:-) )
2 aevn: řidící jednotka, kterou je nutno před tím zresetovat, vyžaduje nastavení volnoběžných otáček na studeném motoru, el, vstřikování má místo sytiče termoregulační ventil dávkující poměr paliva se vzduchem, takže po zahřátí si ŘJ otáčky sama ubírá. Samozřejmě se to musí ještě dolaďovat, případně začínat znovu a znovu, ale od resetu a studeného motoru. Přes to všechno doporučuji se do toho nehrabat. Aspoň ne do poměru volnoběhu a kompenzace, které mají vůči ŘJ tisíce možností.
To souvisí i s vozy s dodělávanou klimou. Pokud se dodělávala na vozy např. bez posilovače řízení, kde kompenzační potenciometr nemusí být, nebo je slabý, není možné kompenzaci klimy nastavit, nebo aspoň ne pořádně. Druhý případ jde vyřešit obezličkou - přeprogramováním řidicí jednotky, nicméně se nejedná o chybu, jen už se s tím v budoucnu počítalo. (Je v zájmu automobilky vyrobit co nejméně upravitelné auto, chceš něco navíc, připlať si za celý balík, hlavně automobilce).
Jinak volnoběh samozřejmě nastavit lze, leč maxipes má částečně pravdu, někdy je to tak rozvrtané (či odpálené potenciometry), že už to nastavit nejde a servisy to rovnou řeší výměnou solenoidu či dalších členů vstřikovací jednotky. (IHMO, proč si to nevyměnit sám:-) )

OK, buď jak buď , nějak se mi sice nezdá, že ve fabrice jedou auta na pásu a na konci je maník, kterej sleduje jestli na nové (a tedy i zresetované) jednotce po zahřátí a zchladnutí motoru nemusí něco nastavovat znovu a znovu a zase resetovat, přijde mi to na dnešní dobu nějaký komplikovaný, ale nebráním se tomu jenom jsem se s tím doteď nesetkal. Ale co se týká toyoty a domontované klimy tak se vždycky domlouvají jednotky klimy a motoru samy a nikdy se tam nemuselo nic resetovat a nastavovat.
2 aevn: Uff, nijak mi to nezlehčuješ:-). Možná jsem to nenapsal nejsrozumitelněji.
Samozřejmě ve fabrice je vše nastaveno ještě před montáží, ale vozy se testují a během testů se určitě v pár promilích případů vyskytne i tato "závada", leč se domnívám, že to řeší výměnou celého solenoidu či jednotky.
Znovu upozorňuji, že přidat volnoběh zvládne i cvičená opice, problém je, když se do toho zamotá i kompenzace a celkové poměry volnoběhu, kompenzace a řízení otáček ŘJ se ocitnou mimo rozsah ŘJ. Pak nastane problém.
DOdatečně dodělávaná klima může dělat problémy, když nelze jednotce říci, aby přidala otáčky, případně ne dostatečně, když klima zabere (což lze někdy řešit softwarově). Když se klima namontuje, nemusí se nic resetovat. Zkušený mechanik kompenzaci opatrně přidá, volnoběh zůstane jak byl, a vše funguje tak jak má. Když to ovšem někdo zmrcasí, tak už se to veze s resetem a vším ostatním, co už jsem popsal.
Tož tak.
Samozřejmě ve fabrice je vše nastaveno ještě před montáží, ale vozy se testují a během testů se určitě v pár promilích případů vyskytne i tato "závada", leč se domnívám, že to řeší výměnou celého solenoidu či jednotky.
Znovu upozorňuji, že přidat volnoběh zvládne i cvičená opice, problém je, když se do toho zamotá i kompenzace a celkové poměry volnoběhu, kompenzace a řízení otáček ŘJ se ocitnou mimo rozsah ŘJ. Pak nastane problém.
DOdatečně dodělávaná klima může dělat problémy, když nelze jednotce říci, aby přidala otáčky, případně ne dostatečně, když klima zabere (což lze někdy řešit softwarově). Když se klima namontuje, nemusí se nic resetovat. Zkušený mechanik kompenzaci opatrně přidá, volnoběh zůstane jak byl, a vše funguje tak jak má. Když to ovšem někdo zmrcasí, tak už se to veze s resetem a vším ostatním, co už jsem popsal.
Tož tak.

dobře dobře, nechci to nijak natahovat, ale mluvíš o přidání volnoběhu a přidání kompenzace, takže jestli to dobře chápu, tak se má ovlivnit volnoběh a ještě volnoběh při zatížení motoru na dvou nezávislých místech.
Jediným výkonným členem na takovou regulaci (na nestavitelných motorech, jak píše maxipes) je snad ISC ventil, ale ten řídí ECU sama (tedy softwarově).
Co se týká domontované klimy na toyotu tak vím 100%, že se po montáži nic nedostauje a nekompenzuje, pokud znáš natolik šikovného mechanika, který to umí, tak se s ním rád sejdu a mám k dispozici krabici manuálů, ve kterých by se dalo místo takového seřízení najít.
A když nad tím tak přemýšlím - bavíme se pořád o toyotě?

Jediným výkonným členem na takovou regulaci (na nestavitelných motorech, jak píše maxipes) je snad ISC ventil, ale ten řídí ECU sama (tedy softwarově).
Co se týká domontované klimy na toyotu tak vím 100%, že se po montáži nic nedostauje a nekompenzuje, pokud znáš natolik šikovného mechanika, který to umí, tak se s ním rád sejdu a mám k dispozici krabici manuálů, ve kterých by se dalo místo takového seřízení najít.
Když půjde u nějakou starou herku, které budou lehce kolísat otáčky, pak samozřejmě nebud psát, že ŘJ si poradí a není třeba nic seřizovat. Nicméně v obou případech je to o tom, že auto se začalo chovat naprosto nestandardně.
Zvlášť u té E11 je jasné, že chyba je jinde, než v seřízení. Prostě regulace volonoběhu nefunguje nebo funguje zmatečně. I když jsem si teď v podkladech dohledal, že se na tomhle systému seřídit volnoběh dá (ale není to pro laika), je blbost řešit to seřízením. Chyba je v ŘJ nebo v jiném komponentu.
Zvlášť u té E11 je jasné, že chyba je jinde, než v seřízení. Prostě regulace volonoběhu nefunguje nebo funguje zmatečně. I když jsem si teď v podkladech dohledal, že se na tomhle systému seřídit volnoběh dá (ale není to pro laika), je blbost řešit to seřízením. Chyba je v ŘJ nebo v jiném komponentu.
Corolla Combi E11 1.6, 4A-FE, r.v. 97
Budu stručný. Nejdou sem posílat fotky, takže pokud máš Vivid, najdi si toy corollu 1,3 nebo 1,6, 1992-1997 a v horní liště zaškrtni ikonku alá zelenou amplitudu v grafu s popiskem řízení motoru. DOle pod schematem si najdi interaktivní odkaz č. 6. Není to důkaz, že se to seřizuje jak říkám, ale že se stále bavíme o toy. ISC ventil je solenoid, který je řízen ECU + možné doladění potenciometry.aevn píše: pokud znáš natolik šikovného mechanika, který to umí, tak se s ním rád sejdu a mám k dispozici krabici manuálů, ve kterých by se dalo místo takového seřízení najít.
Pořád mám pocit, že se to nevylučuje.

Protože je to opravování chyby komponentu seřízením, typická praxe garážistů. Úplně slyším tu hlášku "Sem vám to teda nějak pošteloval mladej pane..."aevn píše:to maxipes: 4E-FE se 65 kW i 2E-E by měly mít možnost manuální regulace volnoběhu, jestli drží volnoběh nízký, ale stálý, nevidím důvod proč ho nezvýšit

Naposledy upravil(a) Maxipes dne úte 28.03.2006, 12:26, celkem upraveno 1 x.
Trochu mozno narusim tuto diskusiu ale uz mam auto ako tak OK. V skutocnosti tam boli dve chyby co sa tyka kolisania otacok motora. Najskor vycistili a nastavili automaticky volnobeh v tom bolo to kolisanie. Ale vyskytol sa druhy problem, ze nie dobre funguje automaticky sytic. Resp. mali ho viac krat rozobraty ale "nezabera" ked je studeny motor. Neviete niekto preco?
to maxipes: dobrá, dobrá tedy mám na klapce šroub na seřízení volnoběhu, 2E-E, 2S-E apod - tedy motor řízený počítačem, ale bez ISC ventilu, jak seřídit nízký volnoběh, který se za všech podmínek drží stabilně na 500 otáčkách jinak než oním šroubem?
Mám tedy dát auto do autorizovaného servisu (místo "garážisty"), kde naměří všechno OK a místo toho seřízení pro jistotu vymění těleso škrtící klapky se snímačem za bratru 13000,- kč, čidlo teploty vody za 1400,- a možná ještě něco, protože se sice jeví všechno dobře a výrobce jednou motor seřídil(takže do toho nebudeme šťourat a šroub je tam, protože jich měl moc), ale třeba během jízdy některá z těhle věcí nemusí fungovat na 100%. A když to náhodou nepomůže tak objednáme počítač a nakonec celej motor.
Mám tedy dát auto do autorizovaného servisu (místo "garážisty"), kde naměří všechno OK a místo toho seřízení pro jistotu vymění těleso škrtící klapky se snímačem za bratru 13000,- kč, čidlo teploty vody za 1400,- a možná ještě něco, protože se sice jeví všechno dobře a výrobce jednou motor seřídil(takže do toho nebudeme šťourat a šroub je tam, protože jich měl moc), ale třeba během jízdy některá z těhle věcí nemusí fungovat na 100%. A když to náhodou nepomůže tak objednáme počítač a nakonec celej motor.

Kdybys sis přečetl příspěvek, ke kterému jsem to psal, tak bys věděl že problém byl právě v tom, že se stoupajícím zatížením alternátoru (100W H4) klesal volnoběh. K tomu ještě občasné potíže s lítajcím volnoběhem za studena do nesmyslných otáček. O stabilním volnoběhu tedy nebyla řeč. Kdyby stabilní byl, samozřejmě by bylo na řadě seřízení.aevn píše:to maxipes: dobrá, dobrá tedy mám na klapce šroub na seřízení volnoběhu, 2E-E, 2S-E apod - tedy motor řízený počítačem, ale bez ISC ventilu, jak seřídit nízký volnoběh, který se za všech podmínek drží stabilně na 500 otáčkách jinak než oním šroubem?
v tom případě sorry, asi to chápeme každý jinak, motor 4E-FE 65kW by měl mít šroub na ruční seřízení volnoběhu, tudíž o nějakém vyrovnávání otáček v závislosti na zatížení nemůže být řeč (přivírá se tam vzduchový kanál v závislosti na teplotě), to by platilo pro motor 4E-FE 63kW, kde se o volnoběh stará ISC ventil a ten ovládá ECU motoru v závislosti na údajích z čidel a dokáže otáčky dorovnávat.drobeq píše:nu, když vzpomenu na ty třeskuté mrazy v lednu...tak s emi stalo něco podobného....ráno stejně jako jindy nastartuju i přes teplotu -20 motor, naskočí, al eotáčky začnou poskakovat nesmyslně vysoko a nízko...asi tak tři minuty. Za tu dobu jsem stihl naběhat kolem auta asi kilometr, ale pak to samo přestalo a od té doby nic....opět vše ok..
Mám ALE problém...když jsem si Corollu koupil, zdál se mi nízký volnoběh při teplém motoru. Ale postupem času jsme si toho nevšímal, motor nikdy nezhasnul a navíc nevím, jak a zda vůbec jde seřídit volnoběh.
Problém nastal až ted. Dal jsem si do předních světel silnější H4ky a volnoběh logicky opět poklesl, tentokrát už to na křižovatkách v koloně nepříjemně "drnčí" ..ale nezhasne. Jde tomu někde přidat "volume" ???
díky..
Změna by nastala jedině po zapnutí spínače klimatizace, kdy by o razantním zvýšení zátěže byla informována jednotka už minimálně tímto spínačem. Takhle jsem to z manuálu pochopil já.
Z příspěvku vyplývá, že kolísání otáček se projevilo jenom jednou a to ještě hned po nastartování, takže u studeného motoru, proto tomu nepřikládám tak obrovskou váhu. Horší mi připadá, že od začátku je nízký volnoběh při teplém motoru, takže jestli tam ten šroub je, jako že podle manuálu jo, tak se nabízí nejjednodušší řešení - prostě tím šroubem otočit a vyzkoušet.
Zklamu tě, šroub na seřízení otáček volnoběhu tam sice je. Ale otáčky se mají seřizovat pouze v okamžiku, kdy je ŘJ díky přemostění určitých kontaktů na diagnostické zásuvce ve spec. režimu. Seřizuje se tím referenční úroveň, na které potom ŘJ AKTIVNĚ dané otáčky drží (řeč je o 4EFE 65 kW).
Nicméně tím diskusi ze své strany končím. Stejně se tu hádáme jen my dva nikoho dalšího to nezajímá.
Nicméně tím diskusi ze své strany končím. Stejně se tu hádáme jen my dva nikoho dalšího to nezajímá.