Spotřeba motorového oleje v benzínu 1.6 VVT-i DUAL

nová modelová řada - nástupce Corolly
mysiakmysiak
Navigátor

Příspěvek od mysiakmysiak »

Čepo

Ale tam sa nikde nepíše o 0W20!!!!!, je tam písané, a porovnávané (aj v tabuľke) 0W30 a to je kua rozdiel ne?. Čomu nerozumieš?
My sa bavíme o 0W20, ktorý ma hodnotu HTHS viskozity 2,6 mPa.s.
Ten 0W30 má hodnotu HTHS viskozity buď 2,9 alebo 3,5mPa.
Ale vieš čo skús otestovať ten 0W20 poriadne v lete aspoň 3,4 roky a potom nám daj vedieť ako to dopadlo. (mimochodom Luke Luke napísal že má vyjadrenie Toyoty, že tento olej (0W20) do naších klimatických podmienok neodporúča - prečo asi?že)
Ty si čítal poriadne toto?:
http://oleje.cz/index.php?left=main&pag ... sti_oleju3
Auris, 1,6 5MT
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

2 mysiakmysiak
Tak to uzavřem. Můj názor je, že pokud je motor konstruován pro použití oleje se sniženou HTHS viskozitou (0W20) příslušné výkonové normy API SM, SL a výrobce takový olej přímo doporučuje, lze takový olej bez obav použít.
Proč se Toyota cz vyjádřila, že olej 0W20 je pro naše podmínky nevhodný a jejich vyjádření nekoresponduje s doporučením výrobce uvedeným v příručce pro uživatele, je pro mě záhadou.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Skopek
Navigátor

Příspěvek od Skopek »

mysiakmysiak píše:
ten olej pri zahratym moturu bude mit skoro stejnou teplotu at v zimne nebo v lete
-no nieje to celkom tak. Ten olej v motore dosahuje o dosť vyššie teploty (pri zaťažení v niektorých častiach motora aj 150 oC)! Ked príde do olejovej vane tak sa schladí.
To čo nám ukazujú budíky že voda je zohriata na cca80 oC, neznamená že aj olej je už zohriaty na ideálnu teplotu, resp. je prehriaty. Preto sa dávajú do áut budíky aj na olej.
Ale to pre nás normálnych vodičov(s týmito motormi) nie je nejako extra dôležité. Je treba mať na pamäti že v zime ak aj sa voda zohreje na 80oC tak olej sa zohreje neskôr.
K tomu letnému číslu 20 (do vonkajších cca 25oC),no ak pojdeš plne naložený niekde do Chorvátska, Talianska a na dialnici bude 33-35, pojdeš 300-600km pri 120-130 tak ten olej sa nemusí celkom dobre chladiť (môže sa trhať mazací film hlavne v oblasti piest. krúžkov). Dosť záleží od toho aký ťažký ideš, ako sa tomu nakladá ako je teplo....
Takže platí staré známe: KDO MAŽE TEN JEDE :D :D :D
Nejsem zadnej mechanik, ale vodu je chlazenej celej blok motoru a voda ma mit v zimne nebo lete stejnou teplotu a z tohoto soudim, ze vnitrni treci plochy valce boudou mit dost podobnou teploty leto/zima. Z toho tedy usuzuju, ze teplota oleje na techto stenach bude v rozdilu nekolika stupnu. Ale samozrejmne se muzu mylit, je to moje domnenka.

Kdyz uz se tu bavime o tridach oleju, tak nikde jsem nenasel, ze by pouhym oznacenim SAE byla dana maximlani HTHS, uvedena je jen minimalni.
Auris 1,6 Valmetic Luna
mysiakmysiak
Navigátor

Příspěvek od mysiakmysiak »

Auris, 1,6 5MT
Skopek
Navigátor

Příspěvek od Skopek »

Peknej clanek
Auris 1,6 Valmetic Luna
Jan Zálešák
Člen Týmu

Příspěvek od Jan Zálešák »

Luke_Luke píše:doporucuju nemixovat 5w-30 a 5w-40, dulezite jsou ty normy C3 a ACEA, ty musi byt stejne.

jinak toyotacke barely jsou 5w-40 castrol slx profesional.
V CR pokud nejsi dealer koupis slx profi jen jako 5w-30 ;)
Mám Aurise cca 2 měsíce a chystáme se s ním za měsíc do Chorvatska. Velmi se mně líbila diskuze na téma motorových olejů. Říkal jsem si, ať mám pro případ ztroskotání litřík s sebou, a tak jsem navštívil Toyotu ve Zlíně. Pán u prodeje byl překvap, na co chci olej, že ten přeci u Toyoty vydrží od výměny do výměny. Na můj dotaz, jak je to s tím 0W20, prohlásil, že jsme Toyotou bráni jako severská země, a proto je ve výrobě naléván spíše zimní olej. Prodal mně Toyota plná syntetika 5W40 bez udání výrobce za 504Kč(brrr) a na dotaz rozdílné viskozity mně bylo řečeno, že pokud bude dodržena stejná norma, můžu míchat kterýkoliv z olejů doporučených v návodu. Při výměně pak tento servis nalévá zmíněný 5w40. Tak doufám, že jeho prognóza vyjde a do výměny ho neotevřu.
hombre
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

tak tak, presne jak pises, mam stejnou zkusenost, v prvni rade rozhoduji normy, ostatni je az druhorade.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Michal27
Člen Týmu

Příspěvek od Michal27 »

Ahoj,
ja jsem mel od vyroby Castrol SLX 5W-30 Profesional C1 a pri rocni jizde cca.10tis km me bez prilevani vzdy vystacil do dalsi vymeny oleje. Ted po 3 letech jsem ho nahradil olejem Castrol 5W-30 Magnatec A1 hlavne z duvodu ceny. Tak po roce uvidim jestli poznam rozdil :wink:
Toyota Auris 1.6 Dual-VVT-i Sol 03/08
Nysmo
Člen Týmu

Jaký olej do Auris - 1,6/2010

Příspěvek od Nysmo »

Dobrý den,

mám jít na servis při 45.000 Km, ale chtěla bych si do servisu donést vlastní olej, bylo mi řečeno, že to nebude problém, ale jde o typ oleje: W30 označení C2, vůbec netuším o co jde, nevíte někdo jaký olej mají na mysli a popřípadě odkaz, kde bych ho mohla koupit? Je důležitá značka oleje?

Děkuji moc za pomoc.

Monika
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

pouzivam Castrol SLX profi

http://www.mojeoleje.cz/motorove-oleje- ... i-5w-30-5l

Nektere servisy davaji 5w30 nektere 5w40, jeden z nich se ve verzi SLX profi spatne shani, ptz se dodava pouze servisum, myslim, ze 5w30 se shani lip, po mne chteli v servisu 5w40, ale pokud u nas nebudou v lete teploty nad 30-35°C nebo s tim nebudes jezdit ve Spanelsku, Italii atd, tak by melo byt i w30 ok.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
on22
Navigátor

Příspěvek od on22 »

Já jsem též dospěl k názoru, že ideální olej na ježdění po ČR je 5W-30 a v autě mám konkrétně Elf Evolution SXR 5W-30

koupený zde: http://www.olejeobchod.cz/automobilove- ... r-5w-30-5l
Corolla 1.6 Valcematic CVT Active Trend+ 2017
Auris 1.6 Valvematic Luna 2011
Škoda 125 L 1989
ultra
Manager Týmu

Příspěvek od ultra »

Mne bol odporuceny MOBIL 1 ESP FORMULA 5W-30

SAE 5W-30
API SL/SM/CF
ACEA A3/A5/B3/B4/B5/C2/C3

patri medzi tie drahsie - cca 50 € za 5 L ale urcite to je menej ako v servise (80 €)

Myslim ze pokial sa dodrzi specifikacia a norma tak by nebal byt problem so ziadnou renomovanou znackou.

S donesenym olejom v servise Toyota Nitra nebol ziaden problem.
Toyota Corolla, 1.8 hybrid, e-CVT, 2019, sivá metalíza Celestin, vybava Comfort + paket STYLE + paket TECH
VLAN

Příspěvek od VLAN »

Dovolím si podělit se o zkušenosti v Aurisu.

Olej 0w20 co byl v autě dodaný z výroby byl v zimě super, ale na teplejší období jsem se toho vcelku obával, přeci jen auto více namáhám = často jedu do 15km.

Většina Australanů (pro ně je Auris Corolla Levin) vozí 0w40, který jsem původně chtěl, ale nebyl mi doporučen z hlediska záruky v Toyotě.

Jinak 0w40 je doporučován majitelům Lotusu Elise s 1ZR-FAE motorem.

Nakonec jsem zvolil na doporučení kvůli záruce 5W30 olej.

Mobil1 ESP Formula 5W30, splňuje vše, co má olej pro dodržení záruky splňovat.

Mohu ho vřele doporučit, dá se sehnat určitě levněji, než to, co dodává Toyota, resp. za první prohlídku placeno 1340Kč +1149Kč co mě stál olej
,místo jinak běžných 3560Kč.

Jinak Toyota často používá Fuchs oleje, resp. z tatíkového Avensisu je to perfektně vidět, od počátku byl olej od Toyoty a i dnes po 7 letech uživají stejný, v Tsushu Průhonice.

Oleje si sháním sám, ale z hlediska záruky ho nechám měnit vždy v Toyotě a nebudu si hrát na hrdinu s novým autem. :)
Rostislav
Člen Týmu

Re: Spotřeba motorového oleje v benzínu 1.6 VVT-i DUAL

Příspěvek od Rostislav »

ZDravim lidi po čase jsem zpět vzpomel jsem si na své heslo tady ( konečne po 5 letech :biggrin: dělám si legraci ) nakonec jsem skončil u oleje 5w-40 plná syntetika castrol Magnatec za ujetí 15000 Km dolívám asi 1 litr se to ustálilo ale posledni dobou to měním mezi 11-14 tisici Km zatím v poho + jse začal používat VIF aditivaci do benzínu zatím jsem spotřeboval jednu plechovku 500 ml ( myslím že jeden litr je jeden ml toho aditiva se leje ) ( cena asi od 190-230 kč např. autokely )....ale co jsem chtěl napasat sposta lidí co používaji castroly tak nejsou s nimi spokojeni prej dolívaj take ja zase na to mám jiný názor už za mého tatíka měli borci u hond a toyot s vysokootáčkovýma motorama bežnou spotřebu oleje...1 litr se dá ještě mam to za 780 Kč pět litru toho oleje myslím na www.kupoleje.cz jsem to bral nevim přesně ted i s dopravou ( olej jsem dal proto že jezdím kratké vzdálenosti posledni dobou ma jen 92 tisic nalítane za 7 roku co mám to auto )
Rostislav
Člen Týmu

Re: Spotřeba motorového oleje v benzínu 1.6 VVT-i DUAL

Příspěvek od Rostislav »

TU VIF aditivaci jsem myslel do nádrže palivove leju jo do benzínu
Odpovědět

Zpět na „Auris“