Co k tomu dodat... Snad jen, že od té doby, co jsem nenastartoval a musel jsem vypumpovat čtvrt nádrže, protože jsem do ní u jednoho spořivýho pumpaře natankoval víc vody než benzínu, je pro mě Shell jasná volba...
Slam
EX Corolla E9 5D hatchback 1,3 rv. 08/89
EX Corolla E11 liftback 4ZZ-FE 1.4, rv. 11/01
EX Corolla E12 5D NG 4ZZ-FE 1.4, r.v. 12/06
EX Yaris NG 1.0 5d, r.v. 03/06 RAV4 2,0 1AZ r.v. 08/08
Yaris 1,5 Hybrid 5d, r.v. 05/2021
Taky se snažím tankovat jen shell a omv, ale ani to přece není zaručené že. Pumpy patří většinou soukromníkům a tim tam ten kyblík vody taky šoupnout můžou a co potom z toho že má shell svůj benzín. V hradci kámoš nabral shell diesel a přes ty mrazy voda v něm pěkně ztuhla. Jinak UNICORN na sev. moravě je zaručený "Benzínovodní mix"
Corolla E9 1.6 92kw GTi Liftback -> ex
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji
Corolla E15 1.4 D4-D 66 kw Sol Sedan
myslim, že vodu tam asi přímo nelejou, ta by jim stejně klesla na dno, spíš to budou pančovat petrolejem, lihem, tech. benz., prostě dražší tím levnějším, ale voda to asi nebude to by byly opravdu kreténi...
Ono se nešetří ani tak tím pančováním jako tím, že se vynechává čištění a další údržba nádrží a celého systému. V tomhle směru jsou pak právě jistější značkové benzínky, které kromě státních úřadů podstupují kontrolu i od zastoupení dané značky, která je často přísnější. Tak by to aspoň být mělo. Taky znám pár případů, kdy to neplatilo. Osobně se držím zásady tankovat u značkových benzinek na frekventovanějších místech s předpokladem slušného obratu. Těch pár korun, které bych ušetřil jinde, je v provnání s celkovými náklady na provoz auta srandovní.
Minulý rok, právě na kvalitu benzínu dělali celorepublikovou kontrolu a přišli na to že značkové benzínky jsou OK a problém je u těch co mají poutače psané rukou kdesi na statku mezi krávama a na poli, tam to mixujou bůhví z čeho, tak pro traktory OK ale jet tam s autem?....za krásných ušetřených 50kč na celé nádrži můžete akorát tak spořit na nový motor,...Ale suma sumárum,..běžné benzínové pumpy kolem frekventovaných cest jsou OK.
tak jsem zase o něco chytřejší díky!
ale teď mi vysvětlete proč mu to v těch mrázech nejelo (ujel asi 5km a pak vždycky po 300-500metrech to chcíplo) a myslím že autem to nebylo (rok stary pažout 206 1.4HDI)
Na těch unicornech byl ten sajrajt v benzině v létě, po natankování auto cukalo a chcípalo na volnoběh nepomohlo nic (vyměna svíček,kabelu) až jiný benzín! takže tak
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji
Ředění vodou,to si nejsem moc jist,ale promíchat 95oct s 91oct 50/50 a prodat za cenu 95oct,nebo nějakou levnou podobnou chemikálii
S tou vodou to je snad přitažené za vlasy,ne?
Toyota Corolla 1,4 97´ liftback
tuning originál TTE
Nemyslím, že je třeba se plašit z jiných benzínek, jako např. agip, benzina, total, esso, dea, i většiny soukromých čerpaček... Podle rozborů paliv a maziv byly vzorky z 99 % provozoven v normě. Narozdíl od LPG, kde je poměr kvality skoro opačný, což nikoho nevzrušuje a lidé si v klidu mnou ruce, "jak s tím elpégéčkem pěkně ušetřili."
Pokud vám jde motor nepravidelně na benzín z Benziny, nemusí to být nutně palivem. Benzina má mezi standardními palivy nadprůměrnou kvalitu i aditivaci.
schimiGTi píše:tak jsem zase o něco chytřejší díky!
ale teď mi vysvětlete proč mu to v těch mrázech nejelo (ujel asi 5km a pak vždycky po 300-500metrech to chcíplo) a myslím že autem to nebylo (rok stary pažout 206 1.4HDI)
Na těch unicornech byl ten sajrajt v benzině v létě, po natankování auto cukalo a chcípalo na volnoběh nepomohlo nic (vyměna svíček,kabelu) až jiný benzín! takže tak
,
To není o kvalitě, ale mrazuvzdornosti. I kvalitní nafta bez patřičných aditiv při -20 ztuhne. Další problém je někdy přímo v majitelích aut, kteří vždy dotankují tak 5-10 l a konec. Každý výrobce aut přitom doporučuje vyjet skoro celou nádrž a znovu do plna dotankovat, právě proto aby se minimalizovalo riziko usazenin a skutečně se jezdilo vždy na "čerstvé palivo". Když přechází nafta z letní na zimní, tak to platí dvojnásob.
Když vždy dotankuju jen trošku, je to jako když v některých hospodách nevařili nikdy guláš čerstvý, ale vyždy he jen o kousek nastavili. Prostě místo abych jezdil na zimní naftu jezdím na nějakou směs, jejíž prazáklad může pocházet ještě z léta.
Ten kýbl vody je samozřejmě nesmysl, palivo ale lze znehodnotit kondenzovanou vodou ze stěn nádrže, která vzniká na vnitřní stěně špatně izolovaných tanků, tzn. hlavně nezakopaných volně stojících.
schimiGTi píše:tak jsem zase o něco chytřejší díky!
nechci nikoho plašit a sám to nějak nehrotím si nemyslete, ale když už jsme u toho tak jsem chtěl vědět od zběhlejších čím to může být. všem dík.
a ta nafta mi pořád nedá. on to právě vyjíždí do rezervy a pak bere plnou Shell, tak nevím. je možné že by se mu něco časem vysráželo ve filtrech?
ale před nima už je předehřev ne?
ve světě motorů v létě vyšel výsledek testů paliv, LPG na tom bylo nejlépe, pak benzín, pak nafta.... Lpg se v čechách za poslední dobu hodně zlepšilo-asi častější kontroly. Já osobně jsem s kvalitou LPG za poslední dva roky problém neměl. Přitom tankuju poměrně často "všudemožně"
Jinak neměl ten Pežot například vodu ve filtru už před zimou? Většina nafťáku ma ještě jeden hrubej filtr v nadrži a přívodní potrubí a to vyhřívané určitě není
ten díl SM taky někde mám. ťen hruby filtr bude něco jako sklenička+síťka na náklaďáku. ale stejně bral jen shell takže by to bylo od nich. To jediné mě mrzelo , protože jsem na ně nedal nikdy dopustit!! teď už mu to jezdí tak nechme pažout pažouťákům. Měl si koupit Corollu D4D-by se mu to určitě nestalo
Kolegové, já tedy do svého starého stroje tankuji poměrně často právě u Globusu na Zličíně, více či méně pravidelně asi tak 2 roky, a nikdy mi nepřišlo že by to byl nějaký problém. Někde mi bylo dokonce řečeno (myslim že mi to řikal nakej frajer co dělá ve Škodovce Klokočka), že u Globusu berou od Shellu nebo něco takovýho, fakt nevim jak se to dá zjistit. Pak tankuju taky u OMV a někdy i u malých Euro Oil, atd. Rozdíl na výkonu nebo zvuku motoru nespatřuji. Chová se to víceméně stejně i když natankuju Shell-V Power. Prostě starý motor 1.3 stejně na dálnici nejede, do kopce se většinu nedostanu nad 120 (a to ještě horko težko). Jsem teda amatér, ale myslim si že benzín nemá až zas tak podstatný vliv na ventily atd., jen benzinem se to nevyresi. Teď jsem teda zrovna natankoval plnou u Globusu a chystám se na lyže do Rakouska, tak doufám že se to někde nepo.... Zdravim všechny