Vyplatí se mi Prius?

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
Caruso_P1
Navigátor

Re: Vyplatí se mi Prius?

Příspěvek od Caruso_P1 »

Ahoj, tohle je normální, jsou vyznavači řadicí páky, které baví stále kvrdlat pákou a spojkovým pedálem. Osobně to nechápu, ale respektuju samozřejmě. I v takovém USA se tu a tam auto s mechanickým řazením prodá. Mně tedy hlavně vadí ta spojka, připadám si jako kdybych hrál v kostele na varhany. :-D S tím, že je ovládání Priusu "složité" jsem se už taky setkal a to mi hlava nebere už vůbec. Ale třeba moje žena si Prius moc neoblíbila, a to jezdila předtím vždy jen s automatem, takže je to prostě individuální, Prius není pro každého. :-)

Spotřeba klesá dlouho, jak se s autem člověk sžije a pak už záleží na tom, jestli je majitel blázen, jako třeba já a tetelí se z každého deci a nebo to zase tak moc neřeší. Já se snažím jezdit normálně a maximálně využívat všechno, co přispěje k nižší spotřebě a výsledky jsou znát. Nedělám to pro peníze, zkrátka mě to baví. :-)

Co se týče střešního boxu, který je na delší cesty a větší naložení dost potřeba, tak Thule solární panel nepoškodí. Záměrně zdůrazňuji výrobce, protože patky od něj jsou navržené přesně na Prius, nezasahují za rám dveří a vlastní střechy se vůbec nedotýkají. Je tam takový "vybrání" v té patkové gumě, nejdřív to vypadá, jako že to snad nemůže fungovat, ale po utažení šroubů se to takovým zvláštním způsobem zpříčí a drží to jako bejk. U sady jsou momentové klíče, aby to majitel dotáhl "pünktlich", je to mazaný stejně, jako Prius sám. Já solární střechu nemám, ale Thule ujišťuje, že je možná montáž i na takový Prius. :-)
Miluju to ticho na křižovatce.
sy242
Navigátor

Příspěvek od sy242 »

To slyším poprvé, že je prius složitý na ovládání :D
Prius II 2007
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Žejo ? :-D Taky mi to nepřipadá složitý. :-D

Když to vezmu od odjezdu do příjezdu:

Odjezd: Přijdu k autu, vezmu za kliku, otevřu, sednu si, dám pás, šlápnu na brzdu, zmáčknu čudlík, navolím "D" a jedu.
Příjezd: Zmáčknu jeden jediný čudlík, vystoupím a pohladím kliku (čímž zamknu)

Já teda nejdřív zmáčknu "P" a pak teprve auto vypnu. Ale jde to i současně tlačítkem "Power", které jak známo samo "P" aktivuje. :-)
lajdak.miki
Řidič

Příspěvek od lajdak.miki »

mojej žene sa prius vôbec nepáčil,ale len dovtedy dokedy som ho nekúpil a neukázal jej aké jednoduché je jeho ovládanie.moja žena je technický antitalent a na autách s manuálom jej to moc nešlo.veď vieš ,spojka rýchlosť,plyn a stále dookola.vyskúšala prius a povedala "to je moje auto,ty si nechaj peugeota"musím povedať že občas si ho požičiam,ale väčšinu km najazdila ona.škoda že hybrid nemôže ťahať prívesný vozík,keby mohol už by som si zháňal zánovný P+
teraz prius a čo potom?TESLA S!!! späť ani krok.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

No přesně to jsem očekával, měli jsme Hondu v automatu a žena s ní jezdila hrozně ráda a když jsme někam jeli spolu, málem jsem neměl šanci si sednout za volant. A Prius jí nějak nesedí a tak řídím většinou já. Přitom když je potřeba vystřídat, jako třeba při cestě do Chorvatska, tak jede v pohodě a žádný problém nemá. Je to taková malá záhada pro mě. :-)
sy242
Navigátor

Příspěvek od sy242 »

Moje auto je složitější o dálkové odemknutí a hlavně "ruční" brzdu, tu tedy používám při parkování vždycky?
Prius II 2007
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Caruso_P1 píše:Žejo ? :-D Taky mi to nepřipadá složitý. :-D

Když to vezmu od odjezdu do příjezdu:

Odjezd: Přijdu k autu, vezmu za kliku, otevřu, sednu si, dám pás, šlápnu na brzdu, zmáčknu čudlík, navolím "D" a jedu.
Příjezd: Zmáčknu jeden jediný čudlík, vystoupím a pohladím kliku (čímž zamknu)

Já teda nejdřív zmáčknu "P" a pak teprve auto vypnu. Ale jde to i současně tlačítkem "Power", které jak známo samo "P" aktivuje. :-)
Jen bych mezi to doplnil držím se volantu, občas s ním pootočím na tu nebo onu stranu, sešlapuji a povoluji pravý pedál, občas nohou polaskám levý pedál, občas pohnu páčkou blinkrů nahoru nebo dolů, občas zmáčknu nějaký čudlík na volantu. Je tam toho asi násobně více, než u obyčejného auta, tak proto je to tak složitý :lol: :lol: :lol:
Jo a já jsem se ještě naučil šlapat na park. brzdu, dělám to tak nějak automaticky, podvědomě, když mačkám pravou rukou "P", tak levou nohou zašlápnu tu brzdu, aniž bych o tom přemýšlel. Když odjíždím ze servisu, tak se mi pravidelně stává, že jak ji při rozjezdu "odšlapávám", tak ji naopak zašlápnu, protože v servisu ji pravidelně nepoužívají. Je to vždy takový trapný okamžik...
Zeman není můj prezident
kali
Člen Týmu

Příspěvek od kali »

Ahoj,
od pondělí začínám zjišťovat od autorizovaných dealerů Toyota, zda mohu na střešní rovinu obsahující solární panely umístit příčníky a výsledek je od Tsusho a Emil Frey, že to není možné, zatímco od autosalónu Louwman je to možné. Tak nevím, kde je pravda. Dále jsem si nechal nacenit namontování zadního nosiče kol od těchto dealerů a pohybuje se to od 17 000,- Kč do 22 000,- Kč včetně DPH. Máte někdo bližší fotografii, jak je příčník (obj. č. PZ403-G0612-GA) umístěn či uchycen ke karosérii, prosím? Zda je mezi střešní rovinou a příčníkem místo? Caruso_P1 o tomto psal či zmiňoval se. Problém je v tom, že se chci části mé rodiny zavděčit alespoň panoramatickou střechou a ta je pouze ze solárními panely. Předem Vám děkuji za odpověď.
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Jinou odpověď bych nečekal - u Tsusho a Freye se řídí pokyny výrobce a ten žádné takové věci na Priuse nedoporučuje (asi kvůli tvaru kroserie a samozřejmě z hlediska narušení jinak výborné aerodynamiky auta). Naproti tomu Lowman se zachoval tržně a prodá ti běžné příslušenství od běžného výrobce těchto systémů.

Obecně jsou střešní nosiče na auta stavebnice lego. Na rám dveří (u aut s hagusy na ty hagusy) se namontují patky, na kterých jsou upevněné příčníky a na ty se upevňují vlastní nosiče kol, lyží, boxy atd. Ty patky jsou vlastně takové nožičky, které mají dole upevňovací mechanismus na rám dveří a nahoře jsou úchyty příčníků. Celé se to navzájem dá posouvat, aby se nastavila správná rozteč a pak se to zaaretuje příslušnými šrouby. Ty patky svírají železo (rám dveří) a do plochy střechy nijak nezasahují - vše je na těch "nožičkách" cca 10 cm nad plochou střechy. Prohlédni si kdekoliv na parkovišti auto, které má jakýkoliv střešní nosič (Thule, Neumann...) a tak podobně to bude i na tom Priusu. Jen si myslím, že to bude dopředu zvednuté, protože ty přední nožičky budou díky tvaru karoserie výš, než zadní - jak je to Caruso?
Zeman není můj prezident
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Podle katalogu je ten PZ403-G0612-GA nekompatibilní se skleněnou střechou. Čili to není o nějaké aerodynamice. V čem to spočívá, jaké zkušenosti s tím u Louwmana mají respektive co že ti nabízí místo toho, se asi zeptej jich..
lajdak.miki
Řidič

na poslednej strane autobildu je š.rapid spaceback s panoramatickou strechou a strešným nosičom liží,takže nevidím dôvod prečo by to nešlo na priusa ked to ide na iné autá.akurát ked budeš mať náklad na streche nebudú mať solárne články dostatok žiarenia,v zime to nevadí,v lete :?: osobne by som nechcel žiadne auto s presklenou strechou.je to stále špinavé,zaprskané,pri búračke ťa zasype rozbyté sklo a keď sa ti to podarí otočiť na strechu tak je lepšie mať poriadnu strechu,ale hlavne na priusa so sol.strechou dáš len 15-tky kolesá a to sa mi fakt nepáči.
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Lajdáku, sorry, ale to jsou řekl bych bohapusté domněnky. Že na nějakém skleněném Rapidu byl nějaký nosič, přece neznamená, že ten konkrétní nosič, na který se kali ptal, mu bude pasovat. Jestliže tam výrobce výslovně píše, že to není kompatibilní, tak je to důvod přinejmenším zpozornět.
Pokud se nepletu, tak s disky na P 3gen je opačný problém - oproti fabrické konfiguraci jdou dodat sedmnáctky, ale na některé nejdou patnáctky.
O skleněné střeše obecně se tu už dost diskutovalo, asi fakt není třeba se bát pevnosti, ve zbytku s tebou souhlasím - je to, zvlášť v našich podmínkách - pitchovina, kterou bych nechtěl snad ani zadarmo, natož za příplatek.
lajdak.miki
Řidič

to Udo. sledujem inzeráty na mobile.de aj všetky sk. a cz.inzeráty a priusa so sklenenou strechou a 17 kami som ešte nevidel.odôvodnenie:sklenená strecha má väčšiu hmotnosť ako klasická čo by malo nepriaznivý vplyv na spotrebu a práve preto sa na tieto modely montujú výlučne 15ky kolesa,lebo tie majú menší valivý odpor a spotreba je oproti 17kam asi o 0,2l/100km menšia.takže takto sa kompenzuje vyššia hmotnosť a s ňou spojená vyššia spotreba modelov so solárnou strechou.čo sa týka modelov na ktoré sa nemôžu montovať 15ky disky,je to kôli rozmerom brzdových kotúčov,alebo niečoho kôli čomu sa tam tie 15 nedostanú.jednoducho je tam málo miesta. :wink:
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

no pokud je auto těžší, tak potřebuje větší brzdy = větší kola (aby se to vešlo)
v ceníku ani konfigurátoru není uvedeno žádné omezení, že pokud si objednám auto se solární střechou, tak bude mít 15" kola
každopádně doporučuji techn. dotaz vždy přímo na TMC a ne u dealera, tam ti hoši kolikrát to auto neviděli ani z rychlíku :D
Zeman není můj prezident
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Se střešním nosičem od Thule je to tak, jak píše Mida. Patky jsou uchycené za rám dveří a střechy se vůbec nedotýkají. Jinak Thule je ve střešních nosičích skutečně jednička a na celém systému, který je určený pro Prius je na první pohled vidět, že je to opravdu "ušité" na míru. Perfektně drží, nehučí za jízdy, nepoškozuje lak a tvar samotného boxu, který je doporučený, prakticky nenaruší aerodynamický odpor. Vůbec jsem o boxu nevěděl a zvýšení spotřeby se prakticky neprojevilo. Příčníky mají profil křídla letadla. Při cestě do Chorvatska bylo auto plně naložené, takže spotřeba byla 5,5. Po návratu z dovolené jsem ještě cca týden jezdil s boxem do dalšího víkendu, než jsem ho sundal a spotřeba se vrátila na obvyklé 4 litry.
Odpovědět

Zpět na „Prius“