Vyplatí se mi Prius?

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
Caruso_P1
Navigátor

Re: Vyplatí se mi Prius?

Příspěvek od Caruso_P1 »

Ježíš, teď jsem si po sobě přečetl svůj příspěvek a zděsil jsem se jak jsem to napsal. :-D Ten Oktávkář mě samozřejmě nepředjížděl, bylo to na světlech, čekali jsme na zelenou, byly tam dva pruhy a on pořád jezdil 20 cm dopředu a dozadu, jak se "chystal", což mně připadalo strašně srandovní a pitomý zároveň. Pokud mě někdo předjíždí, tak samozřejmě nepřidávám plyn, spíš zvolním, když je to nutný, to je jasný. :-)
Miluju to ticho na křižovatce.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Předjíždění (pokud je člověk hovorově řečeno "normální") není problém i pro moji IIgen a měl jsem z toho trochu obavy. Občas to mám jen taktak :oops: a BEZPEČNÉ předjetí Prďous vždy dal, pravda že zvuková kulisa nic moc :| Takže III nebo + je v pohodě (někde jsem četl, že + je v akceleraci na tom dokonce lépe než IIIgen).
Tu dovču 4+1 bych asi nedal :( (jsem rozmazlen prostorem z jiných aut), ale věřím že problém by byl šířka, na nohy je místa mraky a kufr je boj každé z manželek a dětí :mrgreen: A za 5 (spotřeba) to je za 1 (známka) :D :D
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Jo, přesně, málo místa bylo na šířku, jinak v pohodě. Ta dětská sedačka na IsoFix je super bezpečná, jenže nejde přisunout blíž ke dveřím, je zkrátka ukotvená přesně uprostřed zadního sedadla a tak na tom byl nejhůř ten uprostřed. Ale většinu času stejně prospali. Střešní box vidím jako nutnost, kufr je fakt na delší cesty do zahraničí malej. Ta spotřeba mě překvapila, čekal jsem míň, protože léto jezdím pod čtyři, ale pak jsem si uvědomil, že s mojí bývalou Hondou bych to při tomhle obsazení a zatížení jel za deset. :-D Mám pocit, že to auto k nějaké extrémně větší spotřebě ani snad donutit nejde, prostě si to řeší samo. Dá se jen krotit směrem dolů, ale je to občas fuška. :-D
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Já mám na isofixech dva sedáky, takže to mám v podstatě 4 místný :D Párkrát tam žena přejela po městě kousek jako 5tá, ale bez pásu a pohodlí :?
sy242
Navigátor

Příspěvek od sy242 »

Asi to víte, ale Benzina už natural 95 neaditivuje. A já si říkal proč to nemůžu dostat pod 5,3. A dnes neměli na benzině v Hloubětíně benzinový VIF. No toto? Tankujete u Agipu, jen ten zbyl?
Prius II 2007
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

sy242 píše:Asi to víte, ale Benzina už natural 95 neaditivuje. A já si říkal proč to nemůžu dostat pod 5,3. A dnes neměli na benzině v Hloubětíně benzinový VIF. No toto? Tankujete u Agipu, jen ten zbyl?
Tankuju téměř výhradně u Agipu na Černém mostě, ceny mají díky okolní konkurenci celkem rozumné a mám slevu O2 1 Kč/ litr. Díky tomu tankuji levnější benzín, než má třeba nedaleký Globus. Pokud jsi tankoval dole v Hloubětíne, tak příště vyjed na kopec k Agipu, je to asi 4 km?
Zeman není můj prezident
sy242
Navigátor

Příspěvek od sy242 »

Jasně, já jen kdyby to někomu uteklo, že už neplatí test v loňském SM. Jezdil jsem tam spoustu let pro Vervu Diesel, tak jsem logicky přešel na tamní N95, když v reálu to byl skvěle aditivovaný benzín. Už není...
Prius II 2007
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Jj,také s naftou jen do Benziny, nebo OMV (prý je prémiová přímo z Rakouska, ale kdo ví) a dávám vif, s tím že do Priuse pro jistotu taky. :|
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Tankuju taky u Agipu, mám slevu 1,- Kč / litr na kartu ÚAMK a cena mi tak vychází slušně, taky mám pocit že ta kvalita je u nich dobrá a hlavně stabilní.
kali
Člen Týmu

Příspěvek od kali »

Milí Priusáci,
od předvčerejšího dne mám tu možnost na pár dní řídit Toyotu Prius, III. Generace. Auto se mi líbí a zhodnotil bych jej následovně:
1) Nato, že půjčená Toyota Prius je rok výroby 2009 s nájezdem k dnešku 137 000 km a jezdí s ním mnoho půjčovatelů, tak interiér je zachovalý, zatím nic nevrže, detaily spojů na sebe navazují. Hodně mne také překvapilo, že na zadních sedačkách je relativně dostatek místa pro nohy a na hlavu. K jízdním vlastnostem se mohu vyjádřit pouze z pohledu „netrhače asfaltu“ a „nepředjížděče za každou cenu“, že jsou pro mne plně dostačující, na dálnici se dá předjíždět, akceleraci auto má také sice se zvětšeným zvukem, ale je to prostě Hybrid. Dalšími drobnostmi jsou například systém HUD, dotykové odemykání dveří včetně zamykání, automatické tmavování displeje v závislosti na tom, zda jedu v tunelu či na denním světle, osvětlení nohou, osvětlení dveří.
2) Z mého pohledu vidím tyto zápory:
a) Při dojíždění k obrubníku si člověk musí dávat pozor, aby neodřel spodní hranu nárazníku, která je nízko.
b) Z mého pohledu největší slabinou je kufr velikost. Často používáme Croozer na kolo či brusle a mám strach, že se tam nevleze. Dnes to půjdu vyzkoušet a dám vědět, zda moje obavy byly plané. Nicméně na rodinnou dovolenou bez střešního boxu to nepůjde. Z tohoto důvodu uvažujeme i o koupi Toyoty Auris, kde mne vadí, že to není první pohled vidět, že je hybridní automobil. Prostě rád jdu proti proudu.
c) Subjektivně se mi jeví kratší sedáky na předním sedadle.
Ale postupem času vystávají určité otazníky, na které bych Vás chtěl požádat o objasnění či radu:
1) Tato Toyota Prius má solární panely a střešní okno a tak by mne zajímalo, zda i při této kombinaci se dá na střešní rovinu přimontovat příčníky a na ně následně střešní box či nosiče na kola. Abych nic neponičil.
2) Tuto Toyotu Prius jsem přebíral od dealera Toyoty s průměrnou spotřebou 7.0 litrů podle displeje. Po cestě po dálnici, kde jsem udržoval rychlost kolem 140 km/hodinu (hodnota byla u Brna na 6.0 l) a příjezdu přes město až na vesnici jsem ji stáhnul na 5.3 l a nyní zůstává konstantní. Vy tady uvádíte daleko nižší spotřeby, což se mi zdá nereálné. Nebo je spotřeba tak vysoká, protože je to automobil z půjčovny, kde si to každý vyzkouší, co to umí. Osobně jsem uvažoval 4.5 l. Samozřejmě Toyotu Prius mám krátce a snažím se seznamovat se všemi mody, kdy který využít, což je např. EV – když stojím v koloně a popojíždím, ECO EV – když jedu přes město, „žádný mód – nic nesvítí zeleně na displeji“ – když jedu přes okresky a mód „PWR“ – když jsem jel přes dálnici či potřebuji předjíždět po okreskách, což nebylo tak často. Mód „B“ když jsem jel z dlouhého kopce v koloně a potřeboval jsem dobít baterku.
Závěrem bych chtěl napsat, že Toyota Prius vzbuzuje pozornost na silnici či parkovišti a lidé si ji prohlíží. Věřím tomu, že i já se přidám k majitelům šťastným.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Na spotřebu má docela zásadní vliv i použitý olej v motoru. Žádná toyota nedává předepsaný Toyota genuine 0W-20 for hybrids. A to samotné může dělat až litr na spotřebě. Jinak další snížení je zvyknuti si na styl optimální pro auto. Pod pět je to už dobrý výsledek.
Back in Czech.
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

A taky hraje roli, z jaké vzdálenosti respektive jakého provozu ta předchozí spotřeba pocházela. Pokud to dva týdny jezdilo kilometr tam kilometr zpátky, tak těch 7 může být. Plus jak píšete, styl jízdy a eventuálně olej. Mně se na 7 nikdy nepovedlo dostat ani na kratším úseku, natož na nádrži.
S režimy jsem záhy přestal čachrovat a jezdím na základní - "nic nesvítí". Na EV má stejně svoji hlavu, ať si mačkám co chci. Na volné silnici mi vyhovuje základ (ne-ECO) a plynový pedál se rychle naučíš ovládat s dostatečným citem i ve městě, podle mě je dobré si zvyknout na "jedno auto" a ne aby reagovalo pokaždé jinak podle nastavení.
Na croozer jsem zvědavý, fakt je, že výška kufru ke sklu je hodně nepříjemná vlastnost Priusu, na to, jak prostorné je to auto pro posádku. Vozím mohutnější kočárek a ten je schopný vyplnit kufr prakticky celý. Takže když k tomu potřebuju i nějakou bagáž, sundavám mu kola, nakonec to není tak zlé. Ale jsou věci, které v Priusu neodstěhuju, kdybych se rozkrájel, v tomhle směru zlatý Verso.
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Nízký nárazník to má, to je fakt a já to mám zkrátka stále odřené :cry:
Kufr má 450 l a to je na normální použití dostačující hodnota. Pokud to nestačí, tak pod podlážkou je ještě jeden velkej :lol:
Krátký sedáky mne také se*ou, ale to jsem musel překousnout :roll: To auto je na zadních sedadlech prostorné díky velkému rozvoru - 2,7 m je hodnota na pomezí nižší střední a střední třídy
Střešní nosič je na tobě, poničit můžeš střechu jakéhokoli auta, ale nevím, zda se to dá sehnat, protože Toyota na Priuse výslovně nedoporučuje cokoliv dávat na střechu... já se vždycky dovnitř vešel :D
Ta spotřeba 7 litrů je celkem pochopitelná, pokud s tím budeš jezdit na PWR, tak to je normální. Já jezdím v zimě na ECO a v létě na normal (nic nesvítí), spotřeba se pohybuje v rozmezí 4,2 - 4,7 l/100 km dlouhodobě od nuly až do nynějších 108 tis km, v zimě je vždy průměr vyšší. Kdybych v zimě jezdil na normální mód, tak bych měl spotřebu ještě o cca 0,3 - 0,5 l vyšší. Hranice, kdy přepínám mezi těmi módy je cca 8° C venkovní teplota.
Zeman není můj prezident
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Ahoj, vezmu to postupně, jak je to u mě. Na větších nerovnostech tu a tam něco vrzne, zvlášť v zimě. Je to daň za tvrdé ekologické plasty a asi nejsem sám, protože to na zahraničních webech dost kritizují. Na dobrém povrchu je to v pohodě. Tohle se Toyotě zrovna moc nepovedlo, pokud u vás nic nevrže, tím lépe. Jinak pro klidnějšího řidiče ideální auto, akcelerace je podle mě dostatečná. HUD je návykový, bezklíčový vstup a zapínání / vypínání auta je paráda. :-)

Vepředu je to nízký, už jsem taky jednou "dřel" obrubník, naštěstí to není vidět. Zavazadlový prostor, na nákupy super, když tam ale dáme golfáče, už je skoro plnej. :-D Na dovolenou máme střešní box Thule, koupené originál příčníky na Priuse. Drží perfektně, střechu absolutně nepoškozuje, nehučí za jízdy a místa habaděj. Chorvatsko bez problémů v pěti lidech, spotřebu to zvýší cca o půl litru.

Až na výjimky nepoužívám žádný mód. EV si dělá co chce a pokud budete popojíždět v koloně, udržíte elektro jízdu hravě plynem. ECO mód je taková lenora, moc mi to nevyhovuje. PWR sem jednou zapnul, když vedle mě stál borec s Octavií a strašně se těšil, jak mi dá "za uši" až padne zelená. :-) Nedal. Ale jinak, na ECO jsem menší spotřebu nezaznamenal a mít trvale PWR, to se zase hůř udržuje elektro jízda, hned se chytá spalovák.

Spotřebu má jak kdo a rozdíly jsou obrovský. V létě není problém se držet trvale pod 4 litry, nejvyšší spotřebu jsem měl na cestě do Chorvatska, to bylo 5,5 litru v obsazení 4 dospělí, dítě v sedačce, plný kufr, box na střeše a šílený podmínky v ČR (vítr proti a déšť.) Takže 7 litrů určitě ne. Když je člověk trochu blázen jako já, vyšší hodnotu než 4,5 na displayi neuvidí, což je v reálu pořád do pěti (HSI display trošku milosrdně kecá a malinko ubírá) a tahle hodnota ještě připadá v úvahu jedině v zimě. :-)
kali
Člen Týmu

Příspěvek od kali »

Ahoj Priusáci, předem Vám děkuji za vaše postřehy, rady či komentáře. Půjčenou Toyotu Prius jsem už v úterý vrátil zpět do autosalónu. S autem jsem byl velice spokojený a pokusil jsem se udělat i osvětu mezi svými známými. Jeden z nich mi řekl, že je ovládání na něj moc složité a má raději silný motor s řadící pákou, manželka mi řekla, že jediná výhoda Toyoty Prius je, že při rozjezdu do kopce motor nezhasne, ale byly i kladné ohlasy, kterým se tato Toyota Prius líbila. Nicméně spotřeba mi klesla po 80 km po okreskách na 4.4 litru a potom na dálnici z Brna do Prahy byla spotřeba 5.0 litru. Do kufru jsem nakonec dostal cyklovozík ve složeném stavu, kola vozíku v pod víkem, konstrukce kočárku jsem dal nad vozík bez zadník koleček. Pouze korbičku jsem už nesložil, ale místo by se snad tam našlo ještě. Na rodinné dovolené to bude muset být se střešním boxem. Mám obavu o poškození solárních panelů příčníky. Děkuji Vám ještě jednou za reakce.
Odpovědět

Zpět na „Prius“