Olej do Yaris
Díval jsem se do moudré knížky od Yarise 1,3 rv. 2007, kde je doporučován olej 5w30. Zde v odkazu je za dobrou cenu originální Toyota olej a také je tam specifikace tohoto oleje. Snad to někomu pomůže při výběru oleje jiné značky pro jeho Yardu. http://www.prag-info.cz/_shop/index_.ph ... gi_detail=
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Pre Pavla 626 a Hacmana:
Reagujem čisto na vaše predchádzajúce príspevky .
...ano, nemôžem vám vaše slová vyvrátiť,pretože som tiež mal nie raz nepríjemné skúsenosti so servisom,ale osobne si myslím,že ak by ste požadovali pri servise že chcete byť osobne pri tom,ako a čo lejú do vášho auta ,tak vám to musia umožniť ! Aj keby to možno bolo v rozpore s ich vnutorným poriadkom (min. kvôli BOZP), musí byť možnosť,ako vám môžu vyhovieť (hoci aj proti podpisu,že ste si vedomí "nástrahám" v dielni a beriete si plnu zdpovednosť na seba ak sa vám niečo stane ) .To je možno jediné,čo môžete urobiť pre to,aby ste si boli istý či vám vymenili napríklad aj tu brzdovú kvapalinu - ako ste spomínali- ako to má byť alebo nie.
Reagujem čisto na vaše predchádzajúce príspevky .
...ano, nemôžem vám vaše slová vyvrátiť,pretože som tiež mal nie raz nepríjemné skúsenosti so servisom,ale osobne si myslím,že ak by ste požadovali pri servise že chcete byť osobne pri tom,ako a čo lejú do vášho auta ,tak vám to musia umožniť ! Aj keby to možno bolo v rozpore s ich vnutorným poriadkom (min. kvôli BOZP), musí byť možnosť,ako vám môžu vyhovieť (hoci aj proti podpisu,že ste si vedomí "nástrahám" v dielni a beriete si plnu zdpovednosť na seba ak sa vám niečo stane ) .To je možno jediné,čo môžete urobiť pre to,aby ste si boli istý či vám vymenili napríklad aj tu brzdovú kvapalinu - ako ste spomínali- ako to má byť alebo nie.

Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Máš pravdu některý- solidní servis ti dovolí být u opravy vozu ale upřímě kdo na to má v dnešní době čas?? když vidím co je u servisů aut a představím si že by tam měli čekat majitelé ne to aby mohli být přítpmni u opravy tak jsou v servisech davy lidí a jěště na pořadník. Navíc nevím jak bych se orientoval v cizím prostředí abych mohl věřit tomu co mi tam leje a pro ty kteří chtějí zákazníka ošulit není problém přelít 60 litru oleje třena přeženu M6AD do sudu od Castrol Long life(přeháním!!!) takže člověče věř a víra tvá tě uzdraví. Na téma servisy a jejich poctivost bych mohl psát hodně ale to je opravdu na dlouho... 

YARIS 1999 1.0, Yaris Verso 2000 1.3 Yaris 2001 1.0
OLEJ
No takto ja mam v yariske(1.3,, 2008) olej castrol edge fully syntetic 5w30...nemal som problemy...aspon neviem o nich...
neviem ci je to ten spravny olej..tak cchem vediet,ci ho tam mam naliat ten isty,alebo zmenit na nejaky iny...aj lepsi...lebo ho uz tam mam 2 rok..a asi bude trebalo ho vymenit..DIky za radu

jeste k viskozite
jak to tak sleduju tak jedina moznost jak objektivne zhodnotit vhodnost ruznych viskoznich trid pro vvti (samozrejme pri dodrzeni vykonove specifikace) je zmerit teplotu oleje pri ruznych provoznich rezimech.
Ale vzhledem k tomu ze yaris nema ani mereni teploty chladici kapaliny tak jedine ze by nekdo mel teplomer oleje dodelanej. Premyslim nad kitem se snimacem v mezikuse pod olejovym filtrem, na nektery jde dokonce pripojit chladic. Otazkou pak je vliv na tlak oleje.
Mozna bude v ostre verzi 1.5 TS teplomer oleje standartne, ma ji tu nekdo?
Mate nekdo v Yarisu teplomer oleje?
Jak uz jsem psal mam 5w40 A3 jen kvuli dalnicim na jihu a v nemecku, zkousel jsem 5w30 A5 a jen ze strachu z letniho dalnicniho provozu jsem ho tam nenechal ale na zimu tam urcite pujde.
Ale vzhledem k tomu ze yaris nema ani mereni teploty chladici kapaliny tak jedine ze by nekdo mel teplomer oleje dodelanej. Premyslim nad kitem se snimacem v mezikuse pod olejovym filtrem, na nektery jde dokonce pripojit chladic. Otazkou pak je vliv na tlak oleje.
Jak uz jsem psal mam 5w40 A3 jen kvuli dalnicim na jihu a v nemecku, zkousel jsem 5w30 A5 a jen ze strachu z letniho dalnicniho provozu jsem ho tam nenechal ale na zimu tam urcite pujde.
jirka
-------------------------
Yaris Verso 1.5, 2004
-------------------------
Yaris Verso 1.5, 2004
Re: jeste k viskozite
No já tedy nevím, podle mě je auto zkonstruováno tak aby teplota oleje byla při všech provozních režimech víceméně stejná (musí se pohybovat v určitém rozmezí). Od toho je tam chladící soustava motoru. Jedinou výjimkou by měla být teplota studeného motoru v závislosti na počasí.naph píše:jak to tak sleduju tak jedina moznost jak objektivne zhodnotit vhodnost ruznych viskoznich trid pro vvti (samozrejme pri dodrzeni vykonove specifikace) je zmerit teplotu oleje pri ruznych provoznich rezimech.
Toyota Yaris 1.0 50kw r. 1999,
Ford Mondeo combi 2.2 TDCI 129kw r. 2009
Ford Fiesta 1.25 LPG 2009
Citroen C5 Combi 2.2 Hdi 2002
Ford Mondeo combi 2.2 TDCI 129kw r. 2009
Ford Fiesta 1.25 LPG 2009
Citroen C5 Combi 2.2 Hdi 2002
-
- Člen Týmu
všechny typy a druhy olejů po zahřátí na provozní teplotu mají stejnou mazivost. To že je to rozděleno na 0,5,15.... W - 30.40... znamená "tuhost"- "tekutost" v různých teplotních podmínkách při startu motoru a tím potažmo rychlejšímu mazání motoru. Takže je na tobě co vybereš. Někde na netu běhá pojednání 13 mýtů o olejích a po přečtení máš jasno 

YARIS 1999 1.0, Yaris Verso 2000 1.3 Yaris 2001 1.0
-
- Člen Týmu
Edge bude určitě lepší, ovšem je i drahší.... :roll:Já mám sice litrového Yarise, a mám tam shell helix ultra extra 5w30... 5w40 je hustější....a tím je vyšší spotřeba=vyšší třecí odpor. 5w30 je v podstatě lehkoběžný olej...ale zase můžeš mít vyšší spotřebu oleje na dolivání...a pokud to auto má větší kilometrový proběh, řidší olej by asi nebyl to pravé...
-
- Člen Týmu