Tak mu řeknu
Prius do 5,5L (on, to umím taky - na palubním PC měl 7,5 za posledních 45km - má 1,9TDi)
Tak jsem mu řekl počítej jen základních pár věcí:
1. >vyšší pov ručení 1,9TDi, proti 1,5benzín Priusu (malý rozdíl, ale zůstává v kapse)
2. >rozdíl až 2L/100km, proti 4,5-5,5 Priusu (velký rozdíl, který nevyhodíš oknem)
3. >platíš DE/každá osoba roční daň 300euro, proti 101euro Prius (v CZ je silniční daň zdarma)
4. >ROZVODY jsou vyhozené peníze (tady až 600euro) to už se chytal

5. >Už jednou jsem mu zařizoval opravu díry v bloku jeho 1,9TDi 2.000euro (jev 1,9TDi, v DE stojí oprava minimálně 5.000euro)
6. >trapné čerpadlo a vstřiky jme moc nerozebírali, nemusí odejít - jako protihodnota pod. částky, u Priusu nemusí odejít baterie. Zato DPF které v Touranu má zmínil sám, že se mu nějak často rozsvědcuje.... co to znamená, nevím, ale bude to drahé.... Prius to nemá.
7. >Batrie ta běžná stojí jej stojí 3x tolik co na Prius
8. >Pneumatiky jsou na Touran také dražší
9. >Oleje je v Priusu Jen 3,7L+filtr+kabinový+pylový (vše dohromady do 1.000kč na internetu, což je také úspora každých 10-15.000km, kdo mění olej raději dříve)
10. >Pak blbůstky jako, že mu u benzínu nezamrzne nafta, což se mu min. zimu přihodilo
11. >Prius neumí tahat přívěs, proti Touranu je menší auto
12. >Zkusil, že Priusu může odejít automat. Nikomu neodešel, ale u Touranu ti odejde spojka, ložisko a dvouhmoťák jistě a to jsou desítky tisíc opět vyhozené do popelnice.
Zrovna jsem přijel z CZ, domů do Německa a měl jsem čerstvě přezuté zimní Semperity (v DE TP), on, tak ukaž tu tvoji spotřebu... já přijel zrovna klidněji, nikdy se na spotřebu nekoukám. Jinak jezdím za 5,0-2-5??
Málem omdlel

Oni totiž tim TDi jezdí 1km do školky, 1km do práce... což je pro TDi asi zátěž, zvyšuje mu spotřebu webasto-přihřívač, který se do palubního PC nezapočítává, ale auto se mu stejně neohřeje. Dnes už Prius má taky, koupil si Prius II., na vyzkoušení a je spokojený. Hraje si

Těch posledních 5min. jízdy a vyšší spotřeba, jsou 10km serpentýny a dlouhé, prudké kopce v horách (dokonalé zatáčky pro motorky)
Priuse má v Německu jednu vadu, není to národní VW