To se mi nějak nezdá. Sice nejsem odborník přes oleje, ale myslím, že třeba 10W50 je kvalitnější než 10W40. Navíc když je 3x dražší a píšou u něj plná syntetika.Milan SE píše:10W 40 to snáď nie.Je to polosyntetika vhodná do jednoduchších motorov.Prvé číslo znamená akú má olej viskozitu to jest hustotu.Čím niššie číslo tým je olej redší.Druhé číslo znamená tepelnú odolnosť a stabilitu pri narastajúcej teplote.Čím niššie tým je olej odolnejší.Na Yariska norma od výrobcu stanovuje pre stredoeuropske teplotné pásmo kombináciu 5W40 alebo 5W30.Oleje viskozity 5W sú iba plnosyntetické.
Olej do Yaris
hmm, to samozrejme vim, ze to jsou uplne jiny oleje, kdyz u motorky se tim maze jeste převodovka a spojka, ale to znaceni by mohlo byt podobne. Tu narazim na to jestlije 10W50 syntetika, kdyz je 10W40 polosyntetika.Milan SE píše:Bez urážky ale pletieš hrušky s jablčkama.Oleje do motoriek majú úplne iné špecifikácie a požiadavky.To čo som napísal určite platí ako prijímací technik sa zúčastnujem školení vo fi.Castrol a platí to bez ohladu značky auta ale motorky to je úplne niečo iné.
Prave si totiz myslim, ze cim vyssi je to druhy cislo, tim lip to zvlada tepelny namahani.Milan SE píše:Druhé číslo znamená tepelnú odolnosť a stabilitu pri narastajúcej teplote.Čím niššie tým je olej odolnejší.
Vychazim z tohoto:
Dle klasifikace SAE (Society of Automotive Engineers) jsou motorové oleje zařazeny do 6 zimních tříd (OW, 5W, 10W, 15W, 20W a 25W) a 5 letních (20, 30, 40, 50 a 60). Platí:
· Čím je číslo zimní třídy nižší, tím je olej méně viskózní a tedy zaručuje dobrou startovatelnost a mazání motoru při nižší teplotě. Jinak řečeno, i při nižší teplotě okolí si olej zachovává dostatečnou „tekutost“.
· Čím vyšší je číslo letní třídy, tím vyšší je jeho viskozita za vysokých teplot. Nebo jinak, čím vyšší je toto číslo, tím vyšší může být okolní teplota při zachování odpovídajícího mazání motoru.
Současné oleje se kterými se setkáváme jsou však výhradně tzv. „multigrade“, tedy oleje umožňující celoroční provoz a zajišťující odpovídající mazání motoru v širokém rozsahu teplot okolí. Značení „multigrade“ olejů je pak složeninou obou tříd (zimní a letní):
· Olej 10W-40 je tedy „multigrade“ olej vyhovující zimní klasifikaci 10W a letní 40.
Naposledy upravil(a) marst dne sob 04.10.2008, 20:19, celkem upraveno 2 x.
tak já mám v příručce: 20W-50, 15W-40, 10W-30 a 5W-30 (doporučeno)
a co je důležité tak třída API SJ neo SL (čili taky A3/B3 a vyšší).
na cestu do 40stupnových veder, bych klidně dal ten 20W-50, při vysokých teplotách má lepší vlastnosti, čerpadlo udrží tlak..
0W ve střední evropě je pro většinu motoru zbytečný!!
označení polosyntetický a syntetický neuznávám, jedná se více méně o matení zákazníků!!!!
to MilanSE: napiš taky něco co Vám v tom castrolu říkají, jeslti to tedy není reklama...
a co je důležité tak třída API SJ neo SL (čili taky A3/B3 a vyšší).
na cestu do 40stupnových veder, bych klidně dal ten 20W-50, při vysokých teplotách má lepší vlastnosti, čerpadlo udrží tlak..

0W ve střední evropě je pro většinu motoru zbytečný!!

označení polosyntetický a syntetický neuznávám, jedná se více méně o matení zákazníků!!!!
to MilanSE: napiš taky něco co Vám v tom castrolu říkají, jeslti to tedy není reklama...

schvalne jsem to kontroloval, je to skutecne 10W40, lije to tam autorizovany servis a pripousti to ostatne i manual...Milan SE píše:10W 40 to snáď nie.Je to polosyntetika vhodná do jednoduchších motorov.Prvé číslo znamená akú má olej viskozitu to jest hustotu.Čím niššie číslo tým je olej redší.Druhé číslo znamená tepelnú odolnosť a stabilitu pri narastajúcej teplote.Čím niššie tým je olej odolnejší.Na Yariska norma od výrobcu stanovuje pre stredoeuropske teplotné pásmo kombináciu 5W40 alebo 5W30.Oleje viskozity 5W sú iba plnosyntetické.
Nie je to reklama ale jedná sa skorej o technické znalosti on sa môže olej volať všelijako dôležité sú normy a spôsoby správneho používania.Ja robím v značke VW ,Audi a tam sa na oleje sústredujeme hlavne kvôli long lifom t.j. predlženým intervalom výmeny.Zameniť olej pri servisnej prehliadke by boli dosť velké prúšvihy aj kvôli cene olejov /1L 980sk/ ale aj možné poškodenie drahých motorov.Pevne verím že aj v Toyote sú školený mechanici a vedia čo do motora patrí ja som po žiadnej svojej prehliadke na Yariskovi nič nekontroloval spolieham na profesionálny prístup.Nikomu neradím čo si má dať do motora ale 10W40 dávam do 20ročnej Rapidky.Na školení nám aj ukazovali napodobeniny olejov nielen Castrol ale aj Shell ,Agip a iné.Dajú sa lacno nakúpiť v rôznych predajniach náhr.dielov a tržníc.Už aj preto volím radšej značkový servis a najkvalitnejší olej ktorý je odporučený.Yarisek slúži super dobre tak si aj zaslúži to najlepšie/1,5 roka najazdené 44 500km/.
no prave, najezd uz na tom yarisi nejaky mam a bez jakehokoli problemu, predpokladam, ze autorizovany servis (nejvetsi co v zemi kde ziji je) proste dodrzuje servisni predpisy samotne toyoty.. dle manualu a specifikaci je ten olej v pohode a ostatne jsem si pro jistotu koupil i litr s sebou a je to original lahev toyotaMilan SE píše:Nie je to reklama ale jedná sa skorej o technické znalosti on sa môže olej volať všelijako dôležité sú normy a spôsoby správneho používania.Ja robím v značke VW ,Audi a tam sa na oleje sústredujeme hlavne kvôli long lifom t.j. predlženým intervalom výmeny.Zameniť olej pri servisnej prehliadke by boli dosť velké prúšvihy aj kvôli cene olejov /1L 980sk/ ale aj možné poškodenie drahých motorov.Pevne verím že aj v Toyote sú školený mechanici a vedia čo do motora patrí ja som po žiadnej svojej prehliadke na Yariskovi nič nekontroloval spolieham na profesionálny prístup.Nikomu neradím čo si má dať do motora ale 10W40 dávam do 20ročnej Rapidky.Na školení nám aj ukazovali napodobeniny olejov nielen Castrol ale aj Shell ,Agip a iné.Dajú sa lacno nakúpiť v rôznych predajniach náhr.dielov a tržníc.Už aj preto volím radšej značkový servis a najkvalitnejší olej ktorý je odporučený.Yarisek slúži super dobre tak si aj zaslúži to najlepšie/1,5 roka najazdené 44 500km/.
určitě, většinou to bývá tak, že v nových autech (tak zhruba do 100-150 000km) se dává klidně řidší (tedy 5W někdy i 0W), pokud má motor něco natočeno, bývá lepší vzhledem k vůlím které v motoru vznikají, právě ten 10W nebo 15W (v teplých krajinách klidně právě ten 20W-50) motor se většinou ztiší a přestává žrát olej..).VaclavK píše:schvalne jsem to kontroloval, je to skutecne 10W40, lije to tam autorizovany servis a pripousti to ostatne i manual...
Protože je olej 10W-40 tak za pouhých 100-200kč/l tak vám ho servisy příliš nevnucují....

a co je hlavně důležité, dodržet třídu oleje a nekoupit napodoeninu, jak píše Milan SE.

Ešte by som dodal že olej neslúži iba na mazanie.Každý kvalitný olej musí mať schopnosť rozpúšťať a viazať na seba karbony a tým udržovať motor čistý.Pozná sa to tak že dobrý olej je po vypustení úplne čierny a znečistený.Tiež olej chladí vnútorné časti motora takže musí mať odolnosť proti odparovaniu pretože odvadza teplo z vnútornej časti motora,niektoré autá majú aj chladiče oleja.Tiež slúži ako protikorozna ochrana motorov aj keď si myslíme že čo je naolejované nekoroduje nie je to pravda a preto motorový olej má prvky proti korodovaniu.Ja nemám žiadnu skúsenosť s rôznymi prísadami teflonov do oleja ale všeobecne sa to neodporúča.Kvalitný olej sa môže dokonca znehodnotiť ale ak si to niekto dávate do motora je to každého vec.
Tak já jsem vám včera zaslech, že do motorů VVTi patří pouze tzv. plná syntetika 5W30, prej že na různé polosyntetiky 10W40 nebude systém VVTi fungovat tak jak má. Tvrdili to kamošovi v autorizáku (má Yardy NG 1,0 a 1,3 a všechny maj naběháno kolem 200tkm). Tak nevím...já osobně jsem do všech oplů lil 10W40 specifikace A3B3 a nebyl problém, ale fčil nevím 

Camry XV30 3,0 V6 automat - na prodej
Corolla Verso 2005 1,8 beňo
Yarda Verso 1,3 po FL - prodáno
Corolla Verso 2005 1,8 beňo
Yarda Verso 1,3 po FL - prodáno
me ho tam lije take autorizak takze ten tvuj kamosuv autorizak mozna lije olej kde ma vetsi provizeMates. píše:Tak já jsem vám včera zaslech, že do motorů VVTi patří pouze tzv. plná syntetika 5W30, prej že na různé polosyntetiky 10W40 nebude systém VVTi fungovat tak jak má. Tvrdili to kamošovi v autorizáku (má Yardy NG 1,0 a 1,3 a všechny maj naběháno kolem 200tkm). Tak nevím...já osobně jsem do všech oplů lil 10W40 specifikace A3B3 a nebyl problém, ale fčil nevím
v příručce mám co jsem psal výš - 20W, 10W a 5W-30 doporučeno, je pravda že třeba v eTECH i dalších příručkách je pro všechny teploty pouze 5W-30 API SJ/SH!!! - tak u něj asi taky zustanu...(v halfordu byla ted sleva na castrol edge - něco přes 300/l??)Mates. píše:Tak já jsem vám včera zaslech, že do motorů VVTi patří pouze tzv. plná syntetika 5W30..
vvti je i dalších motorech toyoty takže o principu atd. tu na foru k přečtení něco je