Previa II 2,4 LPG, zkušenosti, mazání, ventily, svíčky atd

vše ohledně modelové řady Previa
Tomiq
Věčnej rejpal

Re: Previa II 2,4 LPG, zkušenosti, mazání, ventily, svíčky a

Příspěvek od Tomiq »

Já myslím, že naopak. Vadná lambda způsobila vadný kat, který odešel ve 210 tis. Otázka, kolik by vydržel jinak. V důsledku nejspíš chudé směsi a tím vyšší teploty se rychleji opotřebila sedla ventilů. Zbylé dva válce, kde byly lambdy ok, jsou také opotřebené, ale míň. Ty vůle zatím nijak chod motoru neovlivňujou. Furt tam nějaké jsou. Průser bude, až se přestane ventil dovírat.
Sací ventily mají mít 0,19-0,29 a mají od 0,23 do 0,27 To je více než dobré.
Výfukové mají mít 0,30-0,40. Tam, kde byla vadná lambda a kat mám 0,07! 0,15 0,19, 017. U válců s dobrou lambdou 0,25, 0,20, 0,26, 0,27.
Automechanik mi řek, že u japonců bez hydroštelů na LPG jdou výfukové ventily do háje po 30ti tis. s flashlube dvojnásobek.
Kdybyste někdo měl dobrej servis, kterej by to seřídil.
Mám doporučenej výbornej motor servis, ale řekli mi 14 dní a chtějí přinést hlavu sundanou. Já myslím, že by se to dalo udělat bez problémů na autě.
No a určitě budu vůle pravidelně tak po 40ti tis. měřit.
Kořen slova Toyota je Toy!
kadlji
Člen Týmu

Příspěvek od kadlji »

Už jsem ti chtěl napsat, že mám super přípravek na výměnu podložek ventilů, který bych ti půjčil, ale pak jsem kouknul na net a zjistil jsem že 2AZ-FE žádné podložky nemá. Musí se měnit celý zdvihátka :D.. to je teda dobrý vtip.

Znamená to tedy, že se musí sundat řetěz, obě vačky atd..

Už se těším až to budu dělat taky :)
Avensis T22, 1.6 + LPG
Previa ACR3, 2.4 + LPG
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Stačí asi jedna vačka. Blbý jsou jen výfukový. Spíš to chce, aby to dělal někdo, kdo disponuje sbírkou hrníčků.
maslisko
Navigátor

Příspěvek od maslisko »

Člověče, děkuju, žes to sem napsal. Mě občas napadne, jestli ten náš Kinderwagen nepřestavit na plyn, když jste ty i plynař, co mi předělával Subaru, říkali, že je to v pohodě, ačkoliv teoreticky jsem věděl, že to není dobrý nápad...
Toyota Previa 2.4 VVT-i MY02 alias Kinderwagen
Subaru Forester 2.0 MY01 5MT alias Forejs
Ex: Honda Civic 1.5 VTEC MY97 4D alias Chřestýš
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

páni, v sumare je LPG dobrý nápad vždy. Pre toho , kto vela jazdí. Z toho vychádzajme .
Treba len pochopit a akceptovat fakt, že motor možno bude žit trochu kratšie , resp.bude vyžadovať špecifickú udržbu, ktoru by na palivo na ktoré bol urobený , nepotreboval, alebo nie tak často. Toto prinesie isté nákldy naviac.
Potom si dajme do kalkulačky tieto náklady a proti nim náklady na palivo.
prax ukazuje že tieto náklady na tuto udržbu , prípadne opravu alebo výmenu motora prevadzka na LPG s prehladom vráti. Vo finále aj tak usporíš. Len s tým treba proste žit - robit zodpovedne castejsie kontroly a servis, alebo - ok, serem na to a jazdím a jedného dna dam druhý motor, alebo GO...nepodstatné ktorú cestu kto zvoli. Dôležite je s tým počítat .
Kamoš má LPG odjakživa a takto presne na to pozerá. A je vysmiaty od ucha k uchu. Ked mu klakol motor na carine ( a ani to nemalo suvis s plynom) s úsmevom dal urobit GO. Na aute z roku 93 A pomerne za tažké prachy....a ked som nadhodil ci to bolo vobec rentabilné, povedal len, že LPG v tom aute mu zarobilo min.10x tolko plus jeden "nový" avensis :) Ten vtedy kupil,aby mal na com jazdit , kým bola Carina nepojazdná. Má ho dotera, tiež LPG. Medzicasom dokupil TS Corollu, tiež LPG. Všetko šlape jak hodinky....
Nakoniec nikde nie je napísané, že sa niečo "mimo plán" neprihodí aj s prevadzkou na benzín.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Tak jak se to vezme. Mě LPG za dobu, co auto mám ušetřilo nějakých 65 tis. 22 mě stála přestavba. Za seřízení ventilů a případné zabroušení dám třeba 3 tis.
a za dalších 50 tis km. třeba dalších 3
LPG se vyplatí vždy. Akorát s tím musíš trochu počítat. Všechno jsou to částky, které udržují provozní náklady v rozumných mezích.
maslisko
Navigátor

Příspěvek od maslisko »

To ta oprava bude tak levná? Vždyť za to ani nesundáš a nevrátíš hlavu (a že to bude někdo dělat na autě, tomu se mi nějak nechce věřit).
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Za seřízení ventilů mi řekli do 2tis. Tu hlavu si asi sundám i sám. Jediný problém je pak při sborce sinchronizace ventilů. Furt přemýšlím, že bych i to seřízení udělal sám. Hlavně z časových důvodů. Blbý je, že hodnoty hrníčků se dozvím až to rozeberu, takže objednat je předem a smontovat najednou nepřichází do úvahy. Netušíte někdo, jestli by se nedaly hrníčky přebrousit? všechny vůle potřebuju zvětšit, takže by to bylo nejjednodušší. Ale sám to asi nezvládnu.
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Tak přátelé.
Přijímám gratulace. Ventily mám seřízené. Udělal jsem si to úplně sám.
Změřil jsem si všechny vůle a zapsal do excelu. Připáskoval jsem si pro jistotu řetěz ke kolu kabelovou páskou, odšrouboval šály a v rámci možností šponováku nadzvedl vačku a hodil stranou. Hrníčky jsem vytahal magnetem. Hrníčky byly uvnitř uprostřed vytlačené od ventilů, takže abych je změřil, nacvakl jsem na prostředek malý magnet, jehož sílu jsem pak odečet. Výšky hrníčků jsem naházel do excelu a dopočítal, jaké mají být správné hodnoty. Referenční vůli jsem počítal 0,37. Hrníček jsem upnul přes plastovou trubku do soustruhu, do suportu mikrobrusku z Lidla a brousil jsem. Abych nemusel neustále vyndavat a přesně přeměřovat, začal jsem od největšího a když jsem přetáhl, přiřadil jsem ho k jinému ventilu
Výsledek je: jeden ventil, kde jsem se ujel a byl poslední má 0,40, ostatní odhadem 0,37. Stálo mě to asi 5 čistých hodin práce, včetně vývoje, vymýšlení a přípravy přípravků. Materálově nula, pokud nepočítám těsnění pod víkem ventilů.
Motor běží a nezbyl mi žádný šroubek :D
maslisko
Navigátor

Příspěvek od maslisko »

Smekám kloubouk, který nemám, a zvedám všechny čtyři palce :-)

Fotky nějaké máš? Fakt rád bych se pokochal :-)
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

P1100191.JPG
(279.24 KiB) Staženo 516 x
P1100193.JPG
(231.78 KiB) Staženo 516 x
Točil jsem video při obrábění, ale bohužel to nevyšlo. Asi jsem se soustředil víc na obrábění než na natáčení. :D
Ale ještě teda vyfotím obráběcí stroj.
Tak tady fotka mého sofistikovaného stroje:
P1100204.JPG
(293.61 KiB) Staženo 516 x
Tomixx
Člen Týmu

Příspěvek od Tomixx »

Skvělá práce!
Previa 2 , benzín+LPG
Plzeň