Previa II 2,4 LPG, zkušenosti, mazání, ventily, svíčky atd

vše ohledně modelové řady Previa
DMNK
Člen Týmu

Previa II 2,4 LPG, zkušenosti, mazání, ventily, svíčky atd

Příspěvek od DMNK »

Hezký den, přemýšlím nad předěláním své Previe na LPG. Zajímají mě Vaše zkušenosti. Vhodnost motoru, případné problému co kdo prodělal, kde a jaký systém jste si nechali dělat, jestli jste dávali nějaké jiné svíčky atd.

Díky moc za Vaše reakce.
Tomiq
Věčnej rejpal

Re: Previa II 2,4 LPG, zkušenosti, mazání, ventily, svíčky a

Příspěvek od Tomiq »

Tak Prévii samozřejmě jedině na LPG Zeptej se Daviddda :D
Projdi si ostatní vlákna, už to bylo řešeno. VVTI nemá hydroštely, takže by to chtělo přimazávání. Já mám obyčejný podtlakový Flashlube. Svíčky mám po dlouhém laborování vyzkoušené nejlepší Brisk Silver LPG. Měním je když začnou zlobit, což je asi 25tis. (doporučený interval 15) stojí asi 80kč jedna. Zkoušel jsem i v jiných autech Denso, NGK, Iridium, Platinu, a kdovíco a tohle je nejlepší.
Mám levné České kvalitní Magic 4 a spokojenost. Oproti BRC, co mám v jiném autě a stálo o polovinu víc to má teplý start na LPG, což je super.
Kdybych dneska řešil LPG, asi bych silně uvažoval o vstřikování kapalné fáze , což je dražší, ale přináší vyšší výkon než na benzín, spolehlivost a startování na plyn i při nízkých teplotách. Navíc jednoduché přimazávání ventilů, páč flashlube (nebo jiný přípravek) jenom dopravíš do nádrže.
Kořen slova Toyota je Toy!
DMNK
Člen Týmu

Příspěvek od DMNK »

Děkuji za odpověď. Vše ostatní jsem četl, ale přímé odpovědi na mé zvědavé otázky jsem nenašel. Ještě by mě zajímalo, kolik máte na plyn najeto, a kde jste necháváli dělat přestavbu, rád bych si to nechal dělat někde, kde s tímto autem už zkušenosti mají.

Díky moc
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Tomiqu nezlob :D :D plyn do sporáku, nafta do kamen, benzín do auta :mrgreen: :mrgreen:
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Plyn do auta, nafta do traktora, benzín do pily. A do kamen dřevo. :lol:
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Mě dělal plyn do Prévie pan Kačmar z Kamenného Přívozu. https://www.lpg-obchod.cz/kontakt-lpg/k ... privoz-30/
Je to takový bordelář (jako já, proto mi sedí) Jeho dílna je taková kůlna, kde není pro bordel kam šlápnout.
Ale dělá dobře, precizně. Montáž dopadla solidně. Je vztřícný, ochotný, udělá co mu řekneš, nehádá se tebou.
A cena je vynikající. Takže doporučuju už proto, že už minimálně jednu Prévii dělal :D .
Není dokonalý, ale doporučil bych ho.
Do druhého auta jsem nechal dávat BRC v Neptunu Harfa. To je na první pohled špičkový, čistý, vybavený servis s třemi přijímacími techniky. Už při montáži před 10ti lety mi tam dali rok starou nádrž, takže jsem měnil o rok dřív. Zapojili mi blbě vyhřívání reduktoru (do série, páč je to pro ně jednodušší), což mělo za následek, že auto prakticky netopilo a na plyn přepínalo po 5ti kilometrech místo jednom. Takže jsem si to pak celé předělal sám.
Před rokem mi měnili nádrž. Přestože bylo v zakázkovém listě napsáno že chci starou nádrž zpět, vyhodili ji i se snímačem hladiny, který jsem potřeboval a při předání jí hledali. Měl jsem tam reduktor s jinou hodnotou tepl. čidla, a přizpůsobený paralelním odporem, což fungovalo spolehlivě několik let. Po nich jsem chtěl to čidlo přizpůsobit softwarově aby nebyl odpor třeba. Oni to čidlo ušmikli a místo něj dali malý tišťák s termistorem, který připáskovali zvrchu na gumovou hadici. Snímalo to všechno možné, jen ne teplotu chladící kapaliny. Takže na plyn to přepínalo naprosto náhodně a životnost do prvního mytí motoru nebo do zimy.
Kámošovi u nové přestavby připojili reduktor tak, že mu vytekla kapalina hned při druhé jízdě.
Nejhorší je, že když něco reklamuješ, vyslechneš si hodinovou přednášku pana Vodičky, který se z každého zákazníka snaží udělat totálního blbce.
Cena montáže za BRC je o třetinu vyšší. Lepší podle mě není, než ten český Magic4 a hlavně nikdo kromě nich ho neumí servisovat.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Tomiq píše:Plyn do auta, nafta do traktora, benzín do pily. A do kamen dřevo. :lol:
A nebo tak :wink: :) :)
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
fpsoos
Člen Týmu

Příspěvek od fpsoos »

Ja sa tiez podelim o zazitky v Previi s LPG. Do Previe II (8 miest) som montoval plyn hned potom ako som ju dostal po dovoze z Mnichova na slovenske znacky. Po vybornych skusenostiach s plynom Prins (v roku 2009 som do 120000km Avensisa Verso namontoval plyn - auto ostalo v rodine a dnes ma 315000km bez jedinej poruchy systemu LPG, ak neratam Tomegas plyn a rozleptany reduktor a vstreky), som isiel do Prinsu a nechal si ho namontovat u Hatiara vo Zvolene. A dobre, az na to, ze mi dal mensiu nadrz ako som chcel a mohla byt (asi mal na sklade) je po dvoch rokoch jazdenia a 30000km vsetko OK, teda v ramci zaruky mi vymenil snimac tlaku plynu (nejaky vadny kontakt ci co). Jedina udrzba je menit flasky domazavania (zatial dve), dpmazavanie elektronicke priamo od Prinsu. Takze za mna Prins vyborne. Dodam, ze LPG mam aj v staruckej rolke (1996), kupil som ju uz s plynom a je tam od roku 2009 - o rok konci nadrz (ja ju mam od roku 2014). teda az na vymenu filtra 13eur, som zatial nemal nijaku kompilkaciu je tam nejaky ZENIT a podtlakove prisavanie ale z flasky moc neubudlo - to som nemenil ani nedolieval. Ale prisava to, asi moc nevytacam po meste motor, hoci ta 1.3 55kW je velmi chutny motor na hranie. Keby daco, som ochotny sa podelit s dalsimi vecami...
previafor
Člen Týmu

Příspěvek od previafor »

Hezky den všem, Chystám se svého previta take predelat na LPG. Vybral jsem system individual postaveny na magic 4 u fy levnelpg. Chci dat elektronicke primazavani, ikdyz mne pan odrazoval, ze to nema cenu... a svicky dle doporuceni na tomto vlakne. Neni mi zcela jasne, jak je to s rezervou na stk... staci opravna sada? je nutné (vhodné) zkontrolovat vuli ventilů pred montáží? Auto mám krátce a chtel bych se zeptat, zda je normalni, ze mi pri nastartování vyjedou otacky na cca 2000 a pak spadnou na cca 800..kdyz je chladno trochu vice pri volnobehu. U toho startu je to na tech 2000 jen kratce.. zhruba 1sekunda.

Diky za rady a jakekoli informace
H
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Já jsem naopak slyšel názory, že Japonci bez hydroštelů jsou na LPG ne uplně vhodné, takže přimazávání určitě jo.
Já jsem koupil 5l flašku flashlube asi za 1500,- a to mi vystačí na 5000l LPG, což je na 50 tis. km. Takže zanedbatelná částka.
Rezervu už dneska mít nemusíš. Já ji každopádně na cesty dál od domova házím do kufru. Ty otáčky se řešily na jiném vlákně. Já bych v první fázi vyčistil váhu vzduchu a škrtící klapku. Ventily se taky už řešily. Já jsem došel k závěru, že je začnu řešit až začnou být slyšet.
maslisko
Navigátor

Příspěvek od maslisko »

Na ty ventily bacha :) Už jsem myslím jednou psal, že bys uslyšel, kdyby se vůle zvětšily, což je pro motor menší problém, než příliš malé vůle (viz třeba tu).

A s LPG mají vůle tendenci se zmenšovat, ne zvětšovat (viz třeba tu)
Toyota Previa 2.4 VVT-i MY02 alias Kinderwagen
Subaru Forester 2.0 MY01 5MT alias Forejs
Ex: Honda Civic 1.5 VTEC MY97 4D alias Chřestýš
kadlji
Člen Týmu

Příspěvek od kadlji »

Zdravím, byl někdo z Vás s LPG Previí (2000 a výš) na nových přísnějších emisích (od 1/2018) ? Popř. zaznamenáváte u Previíí s 2AZ-FE motorem a LPG problém s emisema ?

Jsem na vážkách jestli LPG instalovat nebo ne. Spotřebu na dálku mám do 9l/100km. Na druhou stranu cena benzínu roste, příští rok bych s ní chtěl postavit dům a následně nejspíš i denně dojíždět do práce, takže je předpoklad vyššího proběhu. Co tak všude kolem čtu, tak previa má údajně citlivější emisní systém, mám tedy strach abych pak jen neměnil lambdy a katy.

Jinak s LPG zkušenosti mám, ( Avensis 1998 1.6 81kW ) najeto mám na LPG cca 140000km. Mechanický problém ( ventily ) při použití LPG znám a dokážu se o to starat tak, aby se to neničilo.

Díky, J.
Avensis T22, 1.6 + LPG
Previa ACR3, 2.4 + LPG
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Tak emise snad nejsou přísnější, jen se hůř fixlujou. Tzn. kdo nefixloval předtím, projde i teď.
Myslím, že u toho LPG záleží na správném seřízení. Obecně má motor na LPG lepší emise než na benzín. Problém může být, když máš třeba špatně dimenzované trysky, nebo malý tlak reduktoru a při vyšším zatížení spaluje motor chudou směs.
O jiném palivu než LPG bych osobně vůbec neuvažoval. Názory jako "Kvůli LPG mi ve 450tis. odešla hlava" jsou směšné. U Prévie ušetří LPG cca 1,50 na km, takže na jakékoli případné problémy si rychle vydělá. Já osobně jsem zatím za 40tis žádné problémy neřešil. U druhého auta jsem najel 200tis. Ve 180 jsem dával nový katalyzátor. LPG mi už vydělalo cenu auta, co mě stálo a počítám, že ještě jednou tolik najede.
Tomiq
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tomiq »

Navážu na tohle téma. Dneska jsem po 50ti tis na plyn měřil vůle ventilů. Jsou pořeba seřídit. Sací jsou ok, výfukové na dvou válcích, kde byla vadná lambdasonda a katalyzátor jsou kriticky malé vůle, na ostatních dvou jsou těsně pod doporučený rozsah.
Doporučuji všem, co jezdíte na LPG po 50ti tis. přeměřit vůle a případně nechat seřídit. Zároveň doporučuju kontrolovat funkci lambdasond.
kadlji
Člen Týmu

Příspěvek od kadlji »

Nabízí se otázka, jestli náhodou zničený KAT + lambda není důsledek malých ventilových vůli.. Pro zajímavost kolik jsi naměřil a kolik tam má být ?
Avensis T22, 1.6 + LPG
Previa ACR3, 2.4 + LPG
Odpovědět

Zpět na „Previa“