letní pneumatiky

vše ohledně modelové řady Avensis
RIP
Řidič

Re: letní pneumatiky

Příspěvek od RIP »

Michelin začal Energy Saver nabízet někdy ve druhé polovině roku 2006, začátkem 2007 jsem to koupil já v 205/55 R16. Protože “velký” Continental tehdy nic takového neměl, nechal se slyšet ústy jakéhosi svého brouka pytlíka, že to bude špatně brzdit atd. atd. bu bu bu…… :biggrin: no prostě, milý Energy Saver příšerně “poplili”. Samozřejmě toho byly plné všechny ty “objektivní” motoristické časopisy (jenom koukněte, komu to patří a bude Vám vše jasné) a další a další brouci pytlíci to donekonečna omílali na internetových diskuzích, aniž by tu gumu viděli byť alespoň z rychlíku…. Mně osobně ale nepřípadala vůbec špatná až na to chování na vodě, ale i tam to nebyl rozhodně žádný propadák, ale nikde jsem to raději ani neříkal, protože bych byl za úplného idiota a musel chodit kanály :blush: . Ono je nutno třeba i dnes na tu pneu koukat v kontextu oné doby, kdy to vyrobili a dali do prodeje. Dnes už ta guma bude určitě překonaná a za zenitem, ale určitě ne špatná, stále je v myslím v prodeji. Někdy následující rok, možná to bylo až v roce 2009, přesně nevím ale přišel velký, doslova obrovský test v AutoBildu, možná to bylo i v tuzemském Autotipu, kde testovali (přesně si to již nepamatuji) cca 50, spíše více pneu. Základní test byla délka brzdné dráhy na suchu a na základě toho vybrali myslím 15 nejlepších, které podrobili dalšímu testování v těch běžných kategoriích. No a hádejte, která pneu měla nějkratší brzdnou dráhu. No samozřejmě. Byl to Energy Saver 8) . Pamatuji si to, protože mne to obrovsky pobavilo :lol: no a měl jsem to konečně také na autě, že ano. Ani v dalších kategoriích tato michelinka nedopadla špatně, na vodě byla někde v lepším průměru a celkově se snad umístila třetí - fakt už nevím. Ještě pouze doplním, že úplně poslední a tedy nejhorší byl jakýsi Matador, ten byl dokonce horší než všechny ty “šunty” z Číny a kdovíodkud, které se tam také objevovaly :shock: - to se týkalo té brzdné dráhy na suchu. Koupě pneumatiky je prostě loterie, ne každá guma Vám bude dobře fungovat na každém autě, v různých rozměrech atd. atd…. Je to dáno do značné míry konstrukcí podvozku, naladěním atd… Moje paní má nyní na autě E. Saver +, já s tím moc nejezdím, ale také mi to nepřipadá špatné. No, pro ni je to s tou její "krabicí" až moc dobré….
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
dexter
Navigátor

Příspěvek od dexter »

hele a kolik foukáte letní gumy? já teď přezul na Hankook KINERGY Eco K425 XL 205/55 R16 a v servise mi je nafoukali podle té tabulky na sloupku na 2,7. normálně jezdím tak 2,4 a minulý rok jsem takhle vozil Hankook venturis prime2 a s těma jelo auto v pohodě, ale teď mi příjde o dost tvrdší, což je nejspíš tlakem ale taky mi připadá že je více přetáčivé , což nevím jestli jde tlaku přičíst taky.

jinak auto je T25 kombi 2.2 110kw - ti co máte stejné foukáte kolik?
Avensis 2005, 2.2 d4d 110kw
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

biscuit píše:
awe_cz píše:Ja mam 17" Falkeny a prekvapive dobry.
prekvapive? :oops:
Jj, prekvapive, byly to nejlevnejsi necinsky pneu (2k/1ks R17).
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

saab píše:Záleží na "využití" a cenovém limitu. Barumka je průměrná guma, kterou v tomto rozměru seženeš za cca 1.400-1.500,- Kč za kus. Špičkovou gumu v tomto rozměru seženeš za nějakých 1.700-1.800,- Kč za kus. Ke špičce patří Continental PremiumContact 5, Bridgestone Turanza T001, Dunlop SP Sport Blueresponse nebo Pirelli P7 Cinturato.
Hoši, nalejte si čistého vína. Opravdu kvalitní pneu, takové co se vyrovnají kvalitě pneu z prvovýroby, v tomto rozměru stojí 3-6 tisíc. Viz např. Michelin Pilot Sport Cup z dražšího konce.
Za 1700,- dostanete jen saze ve značkovém balení ... Rozdíl je, krom rychlostní třídy a zátěže, hlavně v gumě. A to k**evský.
Jen mne dostalo označení "špičkovou gumu". Jinak kupte, na co máte.
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Dexter:
...mas ako pises gumy xl, teda so zosilnenou bocnicou. To je ten dovod.ide o pneu s vyssou nosnostou nez standardne pneu v podobnom rozmere. Vyuzivaju sa pri dodavkach,mensich nakladnych autach...ak ich ale nahodis na auto lahsie nez na co su urcene,prejavi sa to casto prave takto. Vo finale viac skody ako uzitku. Na takom aute proste nedrzia a su jednoducho tvrde
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Demon píše:Hoši, nalejte si čistého vína. Opravdu kvalitní pneu, takové co se vyrovnají kvalitě pneu z prvovýroby, v tomto rozměru stojí 3-6 tisíc. Viz např. Michelin Pilot Sport Cup z dražšího konce.
Za 1700,- dostanete jen saze ve značkovém balení ... Rozdíl je, krom rychlostní třídy a zátěže, hlavně v gumě. A to k**evský.
Pobavil si mě, díky :lol:
Zkus se někdy kouknout co se na autech ve výrobě montuje než plácneš nějakou blbost :wink:
Když se kouknu na test Toyoty Avensis kombi 2.2 D-4D 110kW, tak na testovaném voze vidím GoodYear Excellence, test zde:
http://www.auto.cz/test-toyota-avensis- ... hodu-76745

Podle testu ADAC/OAMTC z roku 2007 (test 205/55 R16) tato pneu získala 2* a skončila na 9.místě z 16 hluboko za vítěznou Pirelli P7 nebo Bridgestone ER300, Continental PremiumContact 2 nebo Hankook K105. Důvodem bylo hlavně špatné chování na mokré vozovce.

OK, dej sem prosím tě odkaz na obchod kde se dá koupit Michelin Pilot Sport Cup v požadovaném rozměru 205/55 R16 :wink:
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
lukas8738
Řidič

Příspěvek od lukas8738 »

... a pouzivate niekto celorocne pneu? Mam zajimavu skusenost, ze na octavke mame celorocne goodyearky a v lete su v pohodke a v zime dokonca lepsie drzali ako zimne micheliny, co mam na avine :P
ave t25, 2,2d4d-110kw '06
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Naposledy celorocne na S105 :D
....ale pri tychto zimach, ake su v poslednych rokoch to do buducna nevylucujem.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Honza K.
Manager Týmu

Příspěvek od Honza K. »

Jak vidím, diskuse o pneu jsou vděčné a věčné :) On je totiž problém fakt objektivně říct, tahle nebo tahle guma je ideální. Proč, jednoduše proto, že guma na autě vydrží obvykle několik sezon, a pokud vydrží jenom do dejme tomu 20k km, tak to je buď šunt nebo nějaký sportovní lepidlo, které málokdo chce na běžné ježdění. No a po sjetí jsou zase už novější typy gum a tak se těžko porovnává. Z toho, co jsem jezdil na různých autech různé gumy bych řekl asi toto - jakákoliv zimní guma je mnohem lepší než jakákoliv letní guma v případě, že nasněží a musí se vyjet. Jakákoliv nová, resp. zánovní guma s nesjetým vzorkem je lepší než sebelepší guma, která už je "slick" a měla by být vyhozena a nahrazena. A pak už se bavme o tom, co preferujeme, jestli vysoký nájezd (potřebujeme tvrdší gumu typu eko) a holt si na mokru musíme trochu zpomalit nebo chceme držet stopu a jezdit jak závodníci a veme se něco, co dobře drží, ale asi nevydrží x desítek tisíc km. Pro mě jako běžného řidiče, se mi jeví aktuální volba jako ideální, zimní gumy Michelin Aplin A4 jsou zdaleka nejlepší zimní gumy, jaké jsem měl (předtím Good year Ultra grip několik generací, Dunlop Winter sport tuším) - nechápu, že tak skvěle držej na sněhu a břečce, jsou tišší než letní, prakticky nejsou slyšet a vzorek se potvora drží skvěle, neubývá jak bych čekal :) Letní mám taky Michelin - Primacy 3 a k nim mám snad jedinou "výtku" - po přezutí ze zimních se mi zdají trochu hlučnější než bych chtěl, ale holt asi je to dané i tím rozměrem 225/45 R17, není to nic obtěžujícího, ale slyšet jsou. Jinak ale jsou to opět zatím absolutně nejlepší gumy co jsem měl, držej neskutečně na suchu i na mokru (už jsem jel i na totálně mokré dálnici, kdy ostatní jeli do 110, já v levém cca 150 a ani náznak nestability - zkoušel jsem postupně a opatrně co uměj). A vzorek? Už jsem psal, 38 tisíc najeto a vzorek 5 mm, takže s tím najedu ještě docela dost. to mi přijde naprosto skvělý. Netvrdím, že lepší gumy nejsou, musel bych je ale vyzkoušet a to budu moct nejdřív až sjedu ty stávající :)
Osobně si myslím, že kterákoliv guma z těch testů v první polovině výsledkové listiny bude velmi dobrá a záleží jenom na preferencích, co od ní čekáme. Moje heslo zní - na gumách a brzdách nešetřit, protože to jsou nejdůležitější součásti auta, které rozhodují o tom, jestli případnou krizovku zvládnu nebo se stane neštěstí... Taky by se mohlo stát, že bych si mohl ušetřenou tisícovku do smrti vyčítat.
TOYOTA AVENSIS COMBI 2,2 D-CAT 130 kW (12/2006)Obrázek
shediwey
Navigátor

Příspěvek od shediwey »

mam na autě měsíc Barum Bravuris 3 najeto cca 1500km a zatim mě spíš překvapily, jsou tiché, ale opravdu TICHÉ, zdají se mi proti předchozím michelin pilot? nevim co... poněkud měkčí a teď jen čekám až se v nich projedu pořádnym mokrem - a to se mi povede zřejmě o víkendu, tak uvidím jestli moje nadšení nevyprchá. co se mě jako řidičsého typu týče, tak na limitu nejezdim - aspoň ne často - vozim v autě na zadních sedačkách 2 poklady, tož tak
Avensis T25 2oo4, 2.o vvti combi
Corolla E12 2oo6, 1.6 vvti 5 door hatchback

už tam budem? jo, je to blízko!
gooffyy
Věčnej rejpal

Příspěvek od gooffyy »

Oni ty testy dělají asi podle trhu.. jeden rok vyhraje Barum, a dalši dva roky tvrdí že to není ono, a že lepší je michelin... neda se jim věřit..
a pokud si někdo koupí levný kola, nemůže od nich čekat zázrak a taky se tak k nim musí podle toho chovat..
Toyota Avensis 2,2 D4D 110KW
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

saab píše:
Demon píše:Hoši, nalejte si čistého vína. Opravdu kvalitní pneu, takové co se vyrovnají kvalitě pneu z prvovýroby, v tomto rozměru stojí 3-6 tisíc. Viz např. Michelin Pilot Sport Cup z dražšího konce.
Pobavil si mě, díky :lol:
Zkus se někdy kouknout co se na autech ve výrobě montuje než plácneš nějakou blbost :wink:
Když se kouknu na test Toyoty Avensis kombi 2.2 D-4D 110kW, tak na testovaném voze vidím GoodYear Excellence, test zde:
http://www.auto.cz/test-toyota-avensis- ... hodu-76745

Podle testu ADAC/OAMTC z roku 2007 (test 205/55 R16) tato pneu získala 2* a skončila na 9.místě z 16 hluboko za vítěznou Pirelli P7 nebo Bridgestone ER300, Continental PremiumContact 2 nebo Hankook K105. Důvodem bylo hlavně špatné chování na mokré vozovce.

OK, dej sem prosím tě odkaz na obchod kde se dá koupit Michelin Pilot Sport Cup v požadovaném rozměru 205/55 R16 :wink:
Ty jsi mi pěkný dobrák. Tu, gumu, co se dává do prvovýroby, v obchodě nekoupíš, aspoň ne pokud nakupuješ přes vyhledávač cen :-). To je jedno, že se jmenuje stejně, jako ta co vidíš v obchodě.... Kvalita je jinde. Už ti někdy vydržela guma za 1500,- stejně, jako ta originální z prvovýroby?
Teď trochu odbočím. Třeba u Continentalu, kdo o tom ví, si může zákazník vybrat u cykloplášťů třeba ze 3 kvalitativních tříd gum a několika kostrukcí vnitřku pláště. Přitom obchodní název zůstává stále stejný, mění se jen objednací číslo ... Cena se mění například od 300,- po 900,-, podle toho, jakou kvalitu jsi ochoten zaplatit. Ostatní jdou na Heureku a jásají, jak se jim výhodně podařilo nakoupit. Že si zvolili ten největší ošleh, netuší.
Nevím o tom, že by měli přístupné stejné možnosti u autopneu, nicméně přesnou specifikaci konstrukce kostry, složení směsi, nikdo z výrobců neudává, jen vnější vizuální vzorek a obchodní název. Z toho plyne, že mají ruce zcela volné, aby vyhověli požadavkům trhu. Viz složení potravin, pracích prášků atd, které jsou "optimalizované pro specifické požadavky českého trhu". Viz krásné vyjádření od Henkel zde:
http://zena-in.cz/clanek/odpoved-na-ota ... ruzne-zeme
Za 1500,- nemůžeš koupit kvalitní a ještě k tomu značkovou gumu v 16" a šířce 205. Kvalitní materiály na plasty a gumy jsou drahé (až brutálně drahé), ty lze čekat u gum za 3000,- a výš a raději nakupovat přímo od dealerů.

V čem máš problém?
http://www.megalevnepneu.cz/michelin-pi ... 62830.html
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
tomyx
Člen Týmu

Příspěvek od tomyx »

RIP píše:
Honza K. píše:.....Měl bych tam mít 215/55, koupil jsem ale rozměr 225/45, protože byly na gumu o tisícovku levnější. Fakt nechápu, proč je trochu jiná guma tak výrazně dražší než všechny ostatní rozměry, tak jsem to risknul a prošlo to (sice s kecy) i na STK.....
No, tak to už jsme dva, co nechápeme :shock: Nevím, zda je to s těmi cenami setrvalý stav, nebo nějaká akce v současnosti, nikdy jsem si toho nevšimnul. Mám stejný rozměr 215/55 R17, ale ta cena těch stejných michelinek v rozměru 225/45, jak píšeš a jak jsem sám nyní zjistil, to už opravdu stojí za úvahu. Rozdíl 4 "tácky" za sadu, to už je docela pádný argument. 8) Bude to určitě lépe "sedět" v zatáčkách, lépe brzdit, na druhé straně asi nižší komfort, horší na vodě, vyšší spotřeba a na naše silnice je nejlepší guma tak s profilovým číslem tak 65 :lol: ... Nemám Tě rád, nasadil jsi mi pěknýho "brouka" do hlavy. :) Nemám s tím zkušenosti, musím se poptat, asi by to chtělo nějaký typový list a zápis do "techničáku", aby nebyly problémy. Fakt nevím. Poraďte někdo prosím. Abych ten cenový rozdíl potom neutratil někde lítáním po úřadech....
Tyhle úvahy jsem měl ve 2013/ 2014 taky. Bohužel mě na dopravním insp. vyvedli z omylu. Jakmile to neposvětí TOY, je to na prd. Jinej rozměr ALU je trochu něco jinýho, na to pozor.
AVENSIS Wagon (T25) FL 2.0 VVTi
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

tomyx píše:...Jakmile to neposvětí TOY, je to na prd. Jinej rozměr ALU je trochu něco jinýho, na to pozor.
Díky za zprávu. Ještě jsem nic nekoupil, páč jsem švorc :cry: , ale budu to muset řešit. Včera mne zastavili, jeden z nich mi opakovaně přeměřoval hloubku dezénu na všech kolech, no prošlo to už pouze o desetiny. A navíc, za necelé 3 týdny jdu na technickou. Ach jo, mohli by jste udělat sbírku... :roll: Bylo by to fakt moc hezké... :mrgreen:
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
tomyx
Člen Týmu

Příspěvek od tomyx »

Jsem sice zastáncem nových gum, ale pokud nejsou peníze, zkus gumy zánovní. Aukro, sbazar, bazos. Je hodně lidí, kteří tahaj kola z říše, které jsou zuté z předváděčky. Pro bráchu jsem pořídil kola, které měly najeto fakt málo, protože ještě nebyla ojetá linka značící nové kolo a datum výroby tomu odpovídalo. Má taky TOY Ave 2.0 benzin, pořídil jsem 215/50 r 17 - Goodyear EfficientGrip za 8900,-Kč, výroba byla cca 4 měsíce před koupí. Mám ty samé nové a nepoznám rozdíl...
AVENSIS Wagon (T25) FL 2.0 VVTi
Odpovědět

Zpět na „Avensis“