Michelin začal Energy Saver nabízet někdy ve druhé polovině roku 2006, začátkem 2007 jsem to koupil já v 205/55 R16. Protože “velký” Continental tehdy nic takového neměl, nechal se slyšet ústy jakéhosi svého brouka pytlíka, že to bude špatně brzdit atd. atd. bu bu bu……

no prostě, milý Energy Saver příšerně “poplili”. Samozřejmě toho byly plné všechny ty “objektivní” motoristické časopisy (jenom koukněte, komu to patří a bude Vám vše jasné) a další a další brouci pytlíci to donekonečna omílali na internetových diskuzích, aniž by tu gumu viděli byť alespoň z rychlíku…. Mně osobně ale nepřípadala vůbec špatná až na to chování na vodě, ale i tam to nebyl rozhodně žádný propadák, ale nikde jsem to raději ani neříkal, protože bych byl za úplného idiota a musel chodit kanály

. Ono je nutno třeba i dnes na tu pneu koukat v kontextu oné doby, kdy to vyrobili a dali do prodeje. Dnes už ta guma bude určitě překonaná a za zenitem, ale určitě ne špatná, stále je v myslím v prodeji. Někdy následující rok, možná to bylo až v roce 2009, přesně nevím ale přišel velký, doslova obrovský test v AutoBildu, možná to bylo i v tuzemském Autotipu, kde testovali (přesně si to již nepamatuji) cca 50, spíše více pneu. Základní test byla délka brzdné dráhy na suchu a na základě toho vybrali myslím 15 nejlepších, které podrobili dalšímu testování v těch běžných kategoriích. No a hádejte, která pneu měla nějkratší brzdnou dráhu. No samozřejmě. Byl to Energy Saver

. Pamatuji si to, protože mne to obrovsky pobavilo

no a měl jsem to konečně také na autě, že ano. Ani v dalších kategoriích tato michelinka nedopadla špatně, na vodě byla někde v lepším průměru a celkově se snad umístila třetí - fakt už nevím. Ještě pouze doplním, že úplně poslední a tedy nejhorší byl jakýsi Matador, ten byl dokonce horší než všechny ty “šunty” z Číny a kdovíodkud, které se tam také objevovaly

- to se týkalo té brzdné dráhy na suchu. Koupě pneumatiky je prostě loterie, ne každá guma Vám bude dobře fungovat na každém autě, v různých rozměrech atd. atd…. Je to dáno do značné míry konstrukcí podvozku, naladěním atd… Moje paní má nyní na autě E. Saver +, já s tím moc nejezdím, ale také mi to nepřipadá špatné. No, pro ni je to s tou její "krabicí" až moc dobré….