roberto1923 píše:Volal som s vedúcim servisu.
EGR ventil funguje bez problémov.
ako zistili, ze EGR je v poriadku? Diagnostikou, ktora neukazala ziadnu chybu ?
Asi tak nejako. Hovoril, že im to ukazuje otváranie/zatváranie ventilu na diagnostike.
Nie som mechanik, som chemik
Škoda Favorit, 1996-1999 (r.v.1992)
Honda Civic 1,5 VTEC, 1999-2004 (r.v.1999)
Toyota Corolla Combi 1,4D-4D, 2004-2014 (r.v.2004) Toyota Yaris, 1,0, 2009-
Toyota Auris TS 1,6, 2014-2015 Toyota Verso 1,8, 2015-
Volal som dnes s chemikom.
Výsledky z ústredia očakávajú poruchu v kabeláži
P.S: Nepoznáte machra v Západoslovenskom kraji, ktorý to dokáže opraviť? Mám totiž pocit, že v Toyote tápu.
Poruchu v kabeláži?? Celkom nechápem ako môže porucha v kabeláži také voľačo spôsobiť.
No nič v zlom, ale asi v tom fakt tápu. Treba si chcieť ruky zašpiniť a nie len napichnúť notebook cez OBD2. To že diagnostika ukazuje že EGR otvára zatvára ešte neznamená že nemáš zasrané sanie. To diagnostikou nezistíš. Odpoj hadicu od turba s odvodom spalín a prejdi prstom po nej, či tam nemáš mastný film, to je zmes oleja a pevných častíc spalín tipujem. A do 2000 otáčok (+-) EGR ventil časť spalín aj s tým olejom púšťa do nasávania, časom sa toho tam nazberá, vytvorí sa krusta, to mi ver, hlavne ak vela jazdíš do tých 2000 otáčok - ráno v zime naštartuješ a na voľnobeh rozmrazuješ okná, stojky na semaforoch a podobne, stále EGR robí čo má. Mne keď tie parohy dali dole tak mi skoro oči vypadli v akom stave boli. Na dva dni ich strčili do nejakého svinstva nech ten asfalt kúsok povolí, potom to pracne zo záhybov vyškrabávali. Je tam potom slušne zmenšený prierez potrubia, zvýšená rýchlosť prúdenia vzduchu. Alebo jednoducho nemusí mať motor dostatok vzduchu, preto hapruje. A teraz si predstav, že ti kúsky toho nalepeného svinstva utrhne prúdiaci vzduch pri poriadnom zábere. Moc dobre to nehorí, sú to pevné kúsky a za ten čas čo sú vo valci prehorieť do plynného stavu nestihnú, chápeš. Potom ich zas z valca vypľuje von a letia niekam - kam - von z výfuku? zaseknú sa niekde cestou?... Samozrejme môže to byť spojené aj s inými problémami - ten EGR môže podľa diagnostiky byť na povel otvorený - zatvorený ale nemusí to byť do povedzme krajnej polohy ako má byť, ja neviem. Môže cirkus robiť aj škrtiaca klapka aj turbo už toho môže mať vyše hlavy. Niesom nejak na autá, zas ma neber ako mechanika, ja len viem čo sa stalo mne a i keď to bolo HDi, v princípe sú tie autá veľmi podobné. Tiež na diagnostike nič nikto predtým nezistil, vraj nech nestresujem zbytočne, každý dízel si občas začmudí. Nezdalo sa mi zadymenie pri štarte ráno v zime po celonočnom parkovaní vonku. Žhavky vonku a vymenené, vstreky premerané, diagnostika ani ťuk. Raz, jediný raz sa mi stalo, že som po prudkom vyšliapnutí plynu stratil výkon, preblikla kontrolka, musel som podradiť zo 4 do dva a konečne auto chytilo dych. Potom polroka nič až auto pri STK pri vytočení na obmedzovač zrachotilo zadymilo a skončilo.
Treba skočiť do Bosch Car, tam sa špecializujú na dízle, ale to máš od ruky.
...i keď nie som mechanikom-machrom môj skromný názor je že to môže byť : 1. netesná hadica sania k turbu 2. mrkol by som sa aj na palivový filter....
život ma naučil, že pri poruche treba začať od tých jednoduchších vecí ...
inak dosť chvália Toyota servis v NR a v TT je tiež podľa mňa schopný servis i keď som nemal tú česť ani z jedným...
Verso 1,8 CVT active + super pack
Corolla Verso 2.0 D-4D SOL 7M
Ako to celé skončilo?
Auto bolo v autorizovanom servise od 25.4. do 4.6.
Robili s ním nasledujúce veci (bohužiaľ nemali potrebu si zašpiniť ruky):
- s vozidlom najazdili takmer 350km – zavada sa prejavila len raz hned na zaciatku z coho mali zaznam – odvtedy vozidlo jazdilo bez problemov.
-diagnostiku uzatvorili ze najpravdepodobnejsou pricinou popisovaneho prejavu je VRV ventil na ktorom moze nastat stav ze jeho odpor sa zvysi tak ze RJ ho vyhodnoti ako odpojeny/nefunkcny.
- Kabelaz viac krat premeriavali a testovali jednotlive casti + mali k dispozicii aj porovnanie s rovnakym motorom v Corolle HB – hodnoty boli rovnake.
- Testy ventilu dopadli vzdy tak ako mali – parametre boli v norme ci za studena alebo za tepla. Kedze sa zavada prejavila len raz po cely cas co sa jazdilo s testerom – vysledok ze moze byt vadne VRV ventil vychadza len z toho ze ulozena chyba ukazovala na odpojeny VRV ventil a ze zvysne veci okolo VRV su v poriadku.
- Podla zaznamu z osciloskopu na ventile VRV je tiez zrejme ze signal z riadiacej jednotky tam je a preto najpravdepodobnejsie je prejav sposobeny prave VRV ventilom.
-jazdili aj so starym ( vasim ) aj novym VRV ventilom– zavada sa ani raz neprejavila, namerane parametre na ventiloch po jazdach boli +- rovnake.
- skontrolovali ukostrenia jednotlivych ventilov aj prechodove konektory na skraty a prechodove odpory – vsetky boli v poriadku.
-Vymenili rele EFI main ktore spina napatie pre VRV za ine z rele skinky – su tam dve identicke – opat parametre za studena aj tepla boli OK, ale pre istotu.
Auto bez problémov jazdilo od 4.6. do 1.8., kedy sa chyba znovu prejavila. Nasledujúcich 200 km opäť nie.
Ako som písal, treba si zašpiniť ruky. Osobne si myslím, že je problém v zasranom saní. Občas ti strhne kus bordelu zo steny potrubia do valcov, možno sa cestou zastavia vo ventiloch, ktoré potom chvílu nedovierajú celkom ako majú, strácaš výkon a dymíš ako katerpilar. Ak majú ventily aj keď len chvílu prekážku v dovieraní, ich vahadielka musia mať inú medznú polohu na akú sú konštruované, môžu na nich vzniknúť únavové lomy. Polámu sa pri tom, keď z nejakého dôvodu autu poriadne naložíš - napríklad pri podradení a predbiehaní vo vysokých otáčkach v stúpaní na dialnici 1500km od najbližšieho servisu.
Dnes niektorí servisáci by najradšej chodili v práci len v obleku s notbučikom a káblom. Manuálna práca je pre nich hanba.