Olej Auris 1,33 VVTi r.v. 2010
Já si na servisní prohlídky do Toyoty nosím vlastní olej, a to Elf Evolution SXR 5W30.
Olej 0W20 se mi zdá na naše letní teploty nedostačující. Toyota ho doporučuje, protože je hodně řídký, klade motoru malý odpor a auto má pak o nějakou desetinu lepší spotřebu, ale to jde na úkor životnosti motoru.
Olej 0W20 se mi zdá na naše letní teploty nedostačující. Toyota ho doporučuje, protože je hodně řídký, klade motoru malý odpor a auto má pak o nějakou desetinu lepší spotřebu, ale to jde na úkor životnosti motoru.
Corolla 1.6 Valcematic CVT Active Trend+ 2017
Auris 1.6 Valvematic Luna 2011
Škoda 125 L 1989
Škoda 125 L 1989
Letní třída viskozity 20 je na naše klimatické podmínky už na hraně, nebo za ní. V letních měsících např. při jízdě po dálnici, kdy využíváš větší výkon motoru, se olej může natolik ohřát, že klesne jeho viskozita a přestane utvářet souvislý mazací film a dochází k nadměrnému opotřebovávání motoru. Žádná závada se sice okamžitě neprojeví, ale třeba po 100 tis. ujetých km bude vypadat motor, co jezdí na 5W30, lépe než na 0W20.aczasa píše:Kecy v kleci...
Souhlasit se mnou nemusíš a do svého auta si dávej co chceš

Škoda 125 L 1989
Škoda 125 L 1989
Samozřejmě je při výběru oleje nejdůležitější dodržet výkonnostní třídu oleje, v případě benzínového Aurisu API SL nebo SM a až potom se zabývat viskozitou.
A o tom, že by byly třídy viskozity platné jen pro velkoobjemové přeplňované diesely, slyším poprvé. Můžeš mi dát nějaký zdroj této informace?
A o tom, že by byly třídy viskozity platné jen pro velkoobjemové přeplňované diesely, slyším poprvé. Můžeš mi dát nějaký zdroj této informace?
Škoda 125 L 1989
Škoda 125 L 1989
re
Pretoze vecsina tu na fore svoj nazor aj zdovodni - s coho vychadza a o co sa opiera. Dristat dokaze aj moja 4 rocna dcera ale vysvetlit a obhajit svoj nazor uz nie.
Toyota Corolla, 1.8 hybrid, e-CVT, 2019, sivá metalíza Celestin, vybava Comfort + paket STYLE + paket TECH
To je sice fajn, ale otazka je co zduvodnuji a proti cemu. Proto se ptam, jestli je nejaky jasny duvod mi neverit. Jako ze treba na wiki nebo chuchlu jsi nasel, ze definice a prvni pouziti tohoto rozliseni oleje bylo jinak nez vhodne pro dieslove a stabilni motory (velkoobjemove).. co? Nebo jen placas neskutecnou vodu?
)))) Ja chci vedet kde jsi k tomu prisel, ale udelal jsem neco proto abych vubec mohl zasahovat do debaty? Mam sva tvrzeni oprena jinak nez na JPP? Cetl jsem jiz vubec neco o olejich?
No nic..

No nic..
Back in Czech.
Re: re
Ja mam zkusenost ze 5W30 je dost ridkej a obcas se u nekteryho auta stane ze zacne zrat olej i Toyota opustila 5w30 a doporucila 5w40 a ja mam vyzkouseny ze po pouziti 5w40 jsem mel rozdelanej motor a byl krasne cistouckej a nikde nebyly zadny usazeniny tak to je muj postrehultra píše:Rozhodol som sa na zaklade parametrov oleja - viskozita, trieda- ktore tento olej vsetky splna podla predpisanej specifikacie a na zaklade spokojnosti resp. odporucani na inych forach ohladne olejov. Odporucil mi ho aj moj servisak ku ktoremu som chodieval s vozidlami a budem k nemu po skonceni zaruky chodit aj s Aurisom. Ano - olej patri medzi drahsie ako je podobna specifikacia olejov od Castrol, Total alebo ine ale na druhej strane nemienim kupovat original olej Toyota (myslim ze Toyota olej priamo nevyraba) za cca 90 € - ked 5 litrov tohoto spickoveho oleja stoji cca 50.- €. Vymena oleja u mna pripada po roku pri najazde cca 12 tisic KM/rok takze vyssia investicia do oleja zn Mobil za rok mi nevadi a podla mojho skromneho nazoru nic lepsie nemozem motoru dat ako kvalitny olej 1 krat rocne
Je tom moj subjektivny nazor a v podstate kazdy nech si do svojho auta (motora) leje co len chce - ale nezarabam tak dobre aby som kupoval auto kazde 2 roky tak sa subjektivne snazim vozidlo dopriat aspon to podstatne ako je kvalitny olej a kvalitny benzin. Tot vsjo.
Takze na otazku aky olej do auta lejete - odpovedal som Mobil 1- Formula 5W30 . . Od vymeny - do vymeny (u mna) bez problemov - nezerie ani deci.
Ak si cakal nejaku siahodlhu obhajobu - vypoct parametrov - dolozenie testov a laboratornych merani - tak smola. Je to moje amaterske - subjektivne odporucanie. Tot vsjo.
tak preto.