No s tou vyskozitou - když se teda v tom začneme šťourat, to je asi tak, že:
Dinamická vyskozita pro 0W při -35° C je 6.200 m.Pa.s (hodně hustý med a proto Italská auta v zimě houby startují

) a 5W je při -30° 6.600 m.Pa.s.
Při 100° C je kinematická viskozita pro "30" 9,3 - 12,5 mm2/s pro "40" 12,5 - 16,3 mm2/s.
A konečně při 150° C je dinamická viskozita pro "30" 2,9 m.Pa.s a "40" 2,9 m.Pa.s (pro představu voda při 100° C má 0,3 m.Pa.s)
- co z toho plyne?
1) že jestli mám v autě 0W nebo 5W je mi to celkem jedno
2) Při 100° C je tam rozdíl fakt malej asi 23% a pořád to nemá viskozitu jako voda - takže ten film, co maže je pořád tam u obou

Co tím básník chtěl říci? No, že jestli "někdo" tvrdí, že "30ka" vám v Chorvatsku na dálnicí neumaže motor - no tak je to jeden z vtípků, co by mě poslal pod židli.
3) když to budu trápit, umře ventilátor a ručička teploty motoru bude ukazovat za roh - pořád to chlapy maže

a než obrousíte pohyblivé části motoru, tak spíše odejde cokoliv jiného hehe. Třeba se zadře motor
Takže je fu(c)k, jestli 0W-30, 5W-40, 15W-40 nebo kolik. Prostě tam flákněte to, co máte po ruce mimo extrému a nebojte se, že by jste to zku...ly
Jo a ty diagramy a rozsahy jsou brány pro okolní teplotu při startu auta pro orientaci. Krásně to třebas ukazuje, že když si tam někdo šoupne 15W-xx tak "dlouho" trvá, než se mu to v zimě promaže, ale to "dlouho" je třebas v řádu sekund. Neznaméná to, že mi to minutu pojede "na sucho". Pro info: 15W-xx má při -20° C viskozitu o 6 % větší (7.000 m.Pa.s) než 5W při -30° C. A kolikrát u nás v končinách lezete do auta v takovéto kose
A už fakt dost

, nebo se ještě rozvášním a bude z toho technická zpráva