motorovy olej

vše ohledně modelové řady Avensis
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Tak urcite. :-) Je to moc humbuku kolem niceho zvlastniho.. :-)
Back in Czech.
RUMCAJS
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RUMCAJS »

No a není se pro jednou lepší mrknout do manuálu, kde to je napsáno a fertig? jinak si tam každý může nalejt co chcete. Je to "jen" auto a alchimií s olejem z toho formuli neuděláte. Obecně, např. 0W-30 používám já, protože jezdím krátké trasy a olej se rychle (behem pár sekund) dostane hezky po celem prostoru. Oleje s vyšší vyskozitou jsou fajn v létě a pro toho, kdo jezdí brzda-plyn a na dálnicích to honí, že je za ním dráha jako od Ghost ridera v akci. Samozřejme je pak ale třeba počítat s tím, že po nastartování, zejména v zimě, kdy je všechno ztuhlý jak moucha po zásahu repelentem, je doba, než se celá ta pekelná věc promaže rozhodně delší. Vím o tom taky houbeles, ale byl jsem tvrdě poučen od chlapíků, co s autama na dráze dělají slušné prasárny a ví, o čem mluví. Jo a jejich rada byla: "nelze sloučit teorii s praxí. To pak nikde nic nefunguje a nikdo neví proč" :lol:

A teď se do mě pusťte :P
Toyota Avensis 2.2 D-CAT, 130 kW
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

v zasade mas pravdu, ja by som len doplnil tolko, ze tie cisla (0w-30, 5w-30 atd) znamenaju, v akom teplotnom rozpeti je olej schopny poskytovat svoje vlastnosti motoru.
Uz 5w dokaze svoje schopnosti plnit do -30st, takze pouzivanie 0w, ak nebyvas na alijaske, je zbytocne, asi ako pouzivat 100okt benzin na motore konstruovanom na 95tku...

Doporucoval by som, ak chces zvysovat rozpatie, tak ist viac smerom hore, lebo moze sa stat, ze sa na dovolenke v juznej europe sa dostanes do horneho rozpatia.
(ale ak chodis na dovolenky v zime do finska, tak 0w nie je zly napad ;-) )
RUMCAJS
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RUMCAJS »

JJ právě, že hory praktikuju. A právě, že v pěkný kose naházím věci do auta, popojedu 3 km a zase konec. Takže jsem si myslel, že by to mohlo být lepší. Pravda je, že je to o h....ě a rozdíl fakt nikdo asi nepozná. Takže jsem to tentokráte udělal naposledy a příště tam naleju přesně to, co je v manuálu doporučeno výrobcem a fuck na to. Myslím si, že oddělení u automobilky to teoretizování, zkoušení už provedlo za nás a tak se tím zabívat už fakt nemá smysl. Jinak můj osobní názor je, že podle manuálu, kde je tuším 5W-30 na naše podmínky střední evropy naprosto v pohodě. A když chce někdo utrácet a být hogo-fogo, doporučuji 0W-50 a budete za frajery :twisted: a zároveň kojoty :evil: v očích mechaniků. Páč, brát AVE na okruh a pálit to 200km/hod je zajímavý způsob adrenalinové úchylky a pan Freund by měl rozhodně radost 8) .(aby jste vlastnosti oleje využily) Z cenového hlediska to však není až tak hrozný. Myslím, že cena je tak kolem 300,- Kč / L tak proč do toho nejít, když chcete mít jistotu s nějakým filmem a teplotním rozsahem a co kdyby dálnice při 60° C v Egyptě a druhý den Sibiř - tam jezdíme všichni často a blablabla....

Připománá mi to myslivecký problem s liškou obecnou v parlamentě - plácání o p...ách a každej z mouchy vzducholoď :lol:
extremehany
Věčnej rejpal

Příspěvek od extremehany »

já mám ale dojem, že toyota vydala doporučení, že měnila doporučenou viskozitu oleje pro naše podmínky z 5W-30 na 5W-40.

Rozdíl mezi 5W a 0W je v tom, že 0W maže již 1 sekundu po startu a 5W maže až cca 3 sekundy po startu, takže by mělo být při častějších studených startech motoru 0W šetrnější k motoru
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

Tak u nás si párkrát jedu v kuse těch 180-200 10minut v kuse a olej bych řek že žžádný problém mít nemůže neboť auto je na to stavěné a navíc myslím že D-Cat má víc oleje než slabší motorizace asi aby se bezpečně zvládl uchladit. Navíc zrovna Toyota dělá poměrně kvalitně vše na co se podíváte i motory neladí na maximální výkon ale tak aby dobře a dlouho sloužily.
Avensis 2.2 D-cat
RUMCAJS
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RUMCAJS »

No s tou vyskozitou - když se teda v tom začneme šťourat, to je asi tak, že:

Dinamická vyskozita pro 0W při -35° C je 6.200 m.Pa.s (hodně hustý med a proto Italská auta v zimě houby startují :lol: ) a 5W je při -30° 6.600 m.Pa.s.
Při 100° C je kinematická viskozita pro "30" 9,3 - 12,5 mm2/s pro "40" 12,5 - 16,3 mm2/s.
A konečně při 150° C je dinamická viskozita pro "30" 2,9 m.Pa.s a "40" 2,9 m.Pa.s (pro představu voda při 100° C má 0,3 m.Pa.s)

- co z toho plyne?

1) že jestli mám v autě 0W nebo 5W je mi to celkem jedno :D
2) Při 100° C je tam rozdíl fakt malej asi 23% a pořád to nemá viskozitu jako voda - takže ten film, co maže je pořád tam u obou :-) Co tím básník chtěl říci? No, že jestli "někdo" tvrdí, že "30ka" vám v Chorvatsku na dálnicí neumaže motor - no tak je to jeden z vtípků, co by mě poslal pod židli.
3) když to budu trápit, umře ventilátor a ručička teploty motoru bude ukazovat za roh - pořád to chlapy maže 8) a než obrousíte pohyblivé části motoru, tak spíše odejde cokoliv jiného hehe. Třeba se zadře motor :twisted:

Takže je fu(c)k, jestli 0W-30, 5W-40, 15W-40 nebo kolik. Prostě tam flákněte to, co máte po ruce mimo extrému a nebojte se, že by jste to zku...ly

Jo a ty diagramy a rozsahy jsou brány pro okolní teplotu při startu auta pro orientaci. Krásně to třebas ukazuje, že když si tam někdo šoupne 15W-xx tak "dlouho" trvá, než se mu to v zimě promaže, ale to "dlouho" je třebas v řádu sekund. Neznaméná to, že mi to minutu pojede "na sucho". Pro info: 15W-xx má při -20° C viskozitu o 6 % větší (7.000 m.Pa.s) než 5W při -30° C. A kolikrát u nás v končinách lezete do auta v takovéto kose :shock:

A už fakt dost :wink: , nebo se ještě rozvášním a bude z toho technická zpráva :P
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

extremehany píše: Rozdíl mezi 5W a 0W je v tom, že 0W maže již 1 sekundu po startu a 5W maže až cca 3 sekundy po startu,
pri -35 budes mat ciastocne pravdu, ale inak je to blbost. Hlavne tie sekundy - to si na tom hoaxe dal niekto naozaj zalezat ;-)

opakujem co uz bolo spomenute: do -30st je jedno ci mas 5w alebo 0w, obe mazu okamzite.
RUMCAJS
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RUMCAJS »

Když bude venku -30° C tak máš studenej motor plnej oleje, který je jako hustý med a můžeš si o promazání motoru v pár sekundách jen tak akorát zdát :lol: ale ztotožňuji se, co napsal extreme...že při běžné teplote, třeba 10° C - 0W a 5W běhěm pár sekund motor promaže. Proto se to do aut pro městský provoz dáva. Je to šetrnější. Má to samozřejmě smysl pro lidi, co jezdí krátke trasy autem a často start / stop. Jinak bych to neřešil.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

odporucam ti skusit aky je olej husty pri 0st a pri -20.... potom nenapises co si napisal ;-)
RUMCAJS
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RUMCAJS »

Za tím, co jsem napsal si stojím :-) budeme se prát? muehehe :twisted:
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

mas pravo mat svoj nazor aj davat peniaze za 0w

ale su to vyhodene peniaze...
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

matus69 píše:pri -35 budes mat ciastocne pravdu, ale inak je to blbost. Hlavne tie sekundy - to si na tom hoaxe dal niekto naozaj zalezat ;-)
Ten "hoax" vypustil Aral:
http://www.periskop.cz/cz/clanky/olej-a ... jne-dobre/
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
VladoK
Řidič

Příspěvek od VladoK »

a ako je na tom 10W v zime?
TOYOTA AVENSIS Kombi T27 2.0 D-4D (91kW / 124HP) 2012 - 1AD-FTV
ztnext
Řidič

Příspěvek od ztnext »

Tabulka doporučené viskozity v závislosti na teplotě ve které bude olej používán je v kažkém Toy. nanuálu.
20W od -7°C
15W od -13°C
10W od -20°C
5W použitelné i pod hranici -29°C (a nedělejte si iluze, že v takové kose nastartujete) :lol: :lol: :lol:
0W nemá cenu řešit. :!:
Avensis T-25 1.8VVTi 95kW
Odpovědět

Zpět na „Avensis“