CommonUser píše:
V DE je takisto eko-terror dan. Kym za 1,8 benal v Euro 4 platim cca 100ku rocne, tak za naftak s Euro2 som mal 340 Euronov. Takisto poistka je na naftak vyssia o cca 20-30% (zakladna + teilkasko + vollkasko).
Ked som kupoval auto ja, tak pri mojom rocnom nabehu by sa mi naftak zacal rentovat cca pri 7-8 roku (bezporuchovy priebeh u oboch a ratal som cenu paliv 2 euro pre oba a spotreba rozdiel 2 litre, zakladny servis som ratal podobny). No a ked prisla ta ponuka na to co mam, tak nemalo zmysoel to dalej riesit.
Jj, vidím to úplně stejně. Pojištění (povinný+fuldkasko, nejnižší spoluúčast) mě bude vycházet na cca 6-7t DKK ročně (jsem nad 25 let, ale ještě nemám naježděno v DK 3 roky, potom to bude zhruba polovina). Pro moje výpočty jsem taky uvažoval stejnou cenu servisu (ale diesel je dražší) a nájezd 18t km ročně. To bude záležet, kam se s přítelkyní přestěhujeme, ale už jsme si vytyčili čtverec, za jehož hranice ani náhodou (hlavně ona, mě je to celkem buřt

)
Jinak tady ta eko-terror daň je zvláštní konglomerát z rozměrů auta, objemu motoru, typu paliva a CO2 na kilometr. Diesel má vyšší eko-teror i když má nižší CO2 emise na kilometr. No, nemá smysl to řešit. Takhle si tu ty pravidla hoši nastavili, a nám nezbejvá, než se podle toho zařídit. Nakonec to bude stejně záviset na tom, jakou cenu mi dealer nabídne. Já chci sedan, ale může bejt že i dealer má od továrny množstevní slevy na to, čeho odebírá nejvíc, takže mě může udělat skvělou nabídku na kombík a horší na sedan, že se mi nevyplatí do toho sedanu jít. Může mě do toho v podstatě vmanévrovat, když bude chtít a když to pro něj bude výhodný. No uvidí se v létě ...