Nový Avensis, prosím o radu

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
extremehany
Věčnej rejpal

Příspěvek od extremehany »

jtm1809 píše:
CommonUser píše:Z tvojho pragmatickeho popisu (cena, spolahlivost atd) mi vychadza to co mam ja :tongue:
2.0 liter sa v DE uz vobec neponuka, asi tych 5 PS navyse nechcel nikto platit (+ vyssia spotreba).
Ono to není jen 5 PS navíc. Je to i 16 N.m navíc a taky záleží jak je to rozložený (průběh charakteristiky výkon/otáčky). Dvoulitr má výkonovou špičku o 400 ot. níž, má i o něco menší kompresní poměr. Tohle všechno může hrát roli v konečným účtování.
já v poslední době zjištuji, že fámy větší motor = větší spotřeba jsou lež.

Větší motor jede v menších otáčkách a má menší %zatížení - tzn. méně papá a déle vydrží...
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
jtm1809
Navigátor

Příspěvek od jtm1809 »

extremehany píše:

Větší motor jede v menších otáčkách a má menší %zatížení - tzn. méně papá a déle vydrží...
Taky mám ten dojem. Mě se hlavně jedná o ten odprodej. Auto budu mít 5 let a servisní kontrakt (=žádný starosti) a pak ho prodám. člověk, kterej si ode mě bude kupovat benzínovýho atmosférickýho japonce to bude mít v hlavě srovnaný a bude vědět co chce: spolehlivé bezproblémové auto, které vydrží, nebazíruje za každou cenu na co nejnižší spotřebě (v okamžiku kdy se něco zásadního na autě mimo záruku podělá, jdou všechny kalkulace o spotřebě oknem ven). Takovej člověk by mohl slyšet na 2.0 (větší objem, míň vytáčení, nižší kompresní poměr, atd.). Spotřeba je jen jednou z položek na celkové kalkulaci a není to ta nejzásadnější.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Vsak uz na ten downsizing nadavaji majitele, protoze jim ta jejich 1.2 nebo 1.4 turbo zere 8 - 10 litru, zvlaste tem co na to slapou vice. Nedavno jsem mel casopis autoTop v ruce, kde redaktori s Yeti 1.4 TSi jezdi za 11 litru.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
jtm1809
Navigátor

Příspěvek od jtm1809 »

mrazik píše:Vsak uz na ten downsizing nadavaji majitele, protoze jim ta jejich 1.2 nebo 1.4 turbo zere 8 - 10 litru, zvlaste tem co na to slapou vice. Nedavno jsem mel casopis autoTop v ruce, kde redaktori s Yeti 1.4 TSi jezdi za 11 litru.
A která 1.4 TSI to byla? Ta původní (turbo+kompresor, 160hp), nebo ta inovovaná (jenom turbo, 122hp)?
extremehany
Věčnej rejpal

jtm1809 píše:
extremehany píše:

Taky mám ten dojem. Mě se hlavně jedná o ten odprodej. Auto budu mít 5 let a servisní kontrakt (=žádný starosti) a pak ho prodám. člověk, kterej si ode mě bude kupovat benzínovýho atmosférickýho japonce to bude mít v hlavě srovnaný a bude vědět co chce: spolehlivé bezproblémové auto, které vydrží, nebazíruje za každou cenu na co nejnižší spotřebě (v okamžiku kdy se něco zásadního na autě mimo záruku podělá, jdou všechny kalkulace o spotřebě oknem ven). Takovej člověk by mohl slyšet na 2.0 (větší objem, míň vytáčení, nižší kompresní poměr, atd.). Spotřeba je jen jednou z položek na celkové kalkulaci a není to ta nejzásadnější.
Kup si ten 2.0, za 5 let ho od tebe koupím
dave456
Řidič

Příspěvek od dave456 »

extremehany píše: Kup si ten 2.0, za 5 let ho od tebe koupím
to je slovo do pranice :), a jtm1809 už nemusí dumat :)
Avensis 2.0 D-4D, 93 kW, kombi
jtm1809
Navigátor

Příspěvek od jtm1809 »

extremehany píše:
Jo, tak v tom bude problém. Tady v Dánsku je extrémní daň z nákupu auta. Vezme se základní cena a rozdělí na dvě části. První část je prvních 79.000,-DKK a druhá část je ten zbytek základní ceny před zdaněním. Z první části se platí daň 105% (ne, není to překlep), z druhé části se platí daň 180% (opět se nejedná o překlep). V podstatě se dá říct, že tady zaplatíš za to samý auto 2.5-krát tolik, než v ČR. Kdyby to tak nebylo, tak má každej Dán minimálně C-čkovýho Mercedesa.

No a teď ten problém. Tady i ojetiny mají díky tomu vysokou cenu. Ty bys to za odprodejní cenu ode mě nekoupil, protože za tu samou cenu bys měl v ČR zbrusu novýho Avíka. Já bych ti to mohl prodat za zhruba českou tržní cenu a pak se tady handrkovat s finančákem, aby mi doplatili ztrátu, musel bych dokladovat všechno možný atd. Prostě babrání, že na to ani nemám chuť. Pro mě je jediná možnost odprodat to soukromýmu kupci tady v DK, anebo to hodit dealerovi na protihodnotu při koupi nového.
extremehany
Věčnej rejpal

jtm1809 píše:
extremehany píše:
Jo, tak v tom bude problém. Tady v Dánsku je extrémní daň z nákupu auta. Vezme se základní cena a rozdělí na dvě části. První část je prvních 79.000,-DKK a druhá část je ten zbytek základní ceny před zdaněním. Z první části se platí daň 105% (ne, není to překlep), z druhé části se platí daň 180% (opět se nejedná o překlep). V podstatě se dá říct, že tady zaplatíš za to samý auto 2.5-krát tolik, než v ČR. Kdyby to tak nebylo, tak má každej Dán minimálně C-čkovýho Mercedesa.

No a teď ten problém. Tady i ojetiny mají díky tomu vysokou cenu. Ty bys to za odprodejní cenu ode mě nekoupil, protože za tu samou cenu bys měl v ČR zbrusu novýho Avíka. Já bych ti to mohl prodat za zhruba českou tržní cenu a pak se tady handrkovat s finančákem, aby mi doplatili ztrátu, musel bych dokladovat všechno možný atd. Prostě babrání, že na to ani nemám chuť. Pro mě je jediná možnost odprodat to soukromýmu kupci tady v DK, anebo to hodit dealerovi na protihodnotu při koupi nového.
ty vole, a já myslel, že větších ku**v jako je v česku není...

Kolik je v Dánsku průměrnej reálnej plat ?
CommonUser
Věčnej rejpal

Příspěvek od CommonUser »

jtm1809 píše:
CommonUser píše:Z tvojho pragmatickeho popisu (cena, spolahlivost atd) mi vychadza to co mam ja :tongue:
2.0 liter sa v DE uz vobec neponuka, asi tych 5 PS navyse nechcel nikto platit (+ vyssia spotreba).
Ono to není jen 5 PS navíc. Je to i 16 N.m navíc a taky záleží jak je to rozložený (průběh charakteristiky výkon/otáčky). Dvoulitr má výkonovou špičku o 400 ot. níž, má i o něco menší kompresní poměr. Tohle všechno může hrát roli v konečným účtování.
Urcite, absolutne suhlasim. Ale nie je to zadarmo (cena, spotreba +0,5 litra). Spicka je vyssie o 200 ot. nie 400. (6200 vs 6400). Urcite bude ta dvojka este prijemnejsia.
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
extremehany
Věčnej rejpal

nebylo by lepší mít auto přihlášeny na někoho v ČR a tam ho užívat ?
jtm1809
Navigátor

Příspěvek od jtm1809 »

extremehany píše:
ty vole, a já myslel, že větších ku**v jako je v česku není...

Kolik je v Dánsku průměrnej reálnej plat ?
Člověče, to já ani nevím. Já mám nadprůměrnej :twisted: Ale řekl bych, že ta samá cifra jako v ČR, jen měna je jiná.
jtm1809
Navigátor

Příspěvek od jtm1809 »

extremehany píše:nebylo by lepší mít auto přihlášeny na někoho v ČR a tam ho užívat ?
Nelze. Zákony jsou nastavený tak, že to nejde obejít. Pokud mám trvalé bydliště na území DK, nemůžu vůbec řídit auto s cizí RZ. Když za námi přijedou na návštěvu moji rodiče, nesmím ani sednout za volant jejich auta. Kdyby mě chytil policajt, že řídím auto s cizí RZ a trvalé bydliště mám na území DK, tak auto zabaví a vrátí mi je až poté, co jako jakousi pokutu uhradím DVOJNÁSOBEK té zlodějské daně (4-5 násobek ceny auta). Nikdo to ani moc nezkouší nějak ochcat, nestojí to za to. Tady je reskepkt k zákonu a policajtům na úplně jiné úrovni, než v ČR.

Jo jenom cizí studenti mají vyjímku: ti můžou po dobu jednoho roku v Dánsku užívat vůz s cizí RZ a po roce mají na výběr: auto odstavit a nepoužívat, nebo je (za určitých lepších podmínek) přihlásit v Dánsku. Je to tužka, no. Taky jsem si plánoval, jak si v ČR koupím dělo "za hubičku" a jal jsem se studovat legislativu ... a vystřízlivěl jsem :?
jtm1809
Navigátor

Příspěvek od jtm1809 »

CommonUser píše:
Urcite, absolutne suhlasim. Ale nie je to zadarmo (cena, spotreba +0,5 litra). Spicka je vyssie o 200 ot. nie 400. (6200 vs 6400). Urcite bude ta dvojka este prijemnejsia.
Jo, zadarmo to není. Tady je na to ještě uvalena půlroční ekoteroristická daň. 1.8 (sedan) je ještě ve třídě B, takže bych platil půlročně tuším 1.060,- DKK, zatímco dvoulitr už je ve třídě C a tam bych platil půlročně hádám 1360,- DKK. No na tom benzínu to bude o něco větší rozdíl, hádám, ale je to korunka ke korunce :)

EDIT: S těma ciframa jsi mi celkem nasadil brouka do hlavy. Já jsem od dealera dostal prospekt ohledně modelu a byly tam statistiky motorizace. A přísahal bych, že ten dvoulitr měl špičku výkonu při 6000 oproti u 6400 u 1.8. Ještě na to doma kouknu. Ale jinak i 200 ot je rozdíl a pokud budu v průměru jezdit o 200ot méně (předpokládám, že i převody budou trochu jiné), jenom dobře.
CommonUser
Věčnej rejpal

Příspěvek od CommonUser »

jtm1809 píše: Jo, zadarmo to není. Tady je na to ještě uvalena půlroční ekoteroristická daň. 1.8 (sedan) je ještě ve třídě B, takže bych platil půlročně tuším 1.060,- DKK, zatímco dvoulitr už je ve třídě C a tam bych platil půlročně hádám 1360,- DKK. No na tom benzínu to bude o něco větší rozdíl, hádám, ale je to korunka ke korunce :)
V DE je takisto eko-terror dan. Kym za 1,8 benal v Euro 4 platim cca 100ku rocne, tak za naftak s Euro2 som mal 340 Euronov. Takisto poistka je na naftak vyssia o cca 20-30% (zakladna + teilkasko + vollkasko).
Ked som kupoval auto ja, tak pri mojom rocnom nabehu by sa mi naftak zacal rentovat cca pri 7-8 roku (bezporuchovy priebeh u oboch a ratal som cenu paliv 2 euro pre oba a spotreba rozdiel 2 litre, zakladny servis som ratal podobny). No a ked prisla ta ponuka na to co mam, tak nemalo zmysoel to dalej riesit.
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
jtm1809
Navigátor

Příspěvek od jtm1809 »

CommonUser píše:
V DE je takisto eko-terror dan. Kym za 1,8 benal v Euro 4 platim cca 100ku rocne, tak za naftak s Euro2 som mal 340 Euronov. Takisto poistka je na naftak vyssia o cca 20-30% (zakladna + teilkasko + vollkasko).
Ked som kupoval auto ja, tak pri mojom rocnom nabehu by sa mi naftak zacal rentovat cca pri 7-8 roku (bezporuchovy priebeh u oboch a ratal som cenu paliv 2 euro pre oba a spotreba rozdiel 2 litre, zakladny servis som ratal podobny). No a ked prisla ta ponuka na to co mam, tak nemalo zmysoel to dalej riesit.
Jj, vidím to úplně stejně. Pojištění (povinný+fuldkasko, nejnižší spoluúčast) mě bude vycházet na cca 6-7t DKK ročně (jsem nad 25 let, ale ještě nemám naježděno v DK 3 roky, potom to bude zhruba polovina). Pro moje výpočty jsem taky uvažoval stejnou cenu servisu (ale diesel je dražší) a nájezd 18t km ročně. To bude záležet, kam se s přítelkyní přestěhujeme, ale už jsme si vytyčili čtverec, za jehož hranice ani náhodou (hlavně ona, mě je to celkem buřt :) )

Jinak tady ta eko-terror daň je zvláštní konglomerát z rozměrů auta, objemu motoru, typu paliva a CO2 na kilometr. Diesel má vyšší eko-teror i když má nižší CO2 emise na kilometr. No, nemá smysl to řešit. Takhle si tu ty pravidla hoši nastavili, a nám nezbejvá, než se podle toho zařídit. Nakonec to bude stejně záviset na tom, jakou cenu mi dealer nabídne. Já chci sedan, ale může bejt že i dealer má od továrny množstevní slevy na to, čeho odebírá nejvíc, takže mě může udělat skvělou nabídku na kombík a horší na sedan, že se mi nevyplatí do toho sedanu jít. Může mě do toho v podstatě vmanévrovat, když bude chtít a když to pro něj bude výhodný. No uvidí se v létě ...
Odpovědět

Zpět na „Avensis“