farba chladiacej kvapaliny

vše ohledně modelové řady Yaris
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ten karton sa dáva na to,aby bol chladič chránený pred nárazovým studeným vetrom počas jazdy a tým pádom sa rýchlejšie motor zohreje a aj stabilnejšie drží prevádzkovú teplotu. Samozrejme (logicky z toho vyplívajuc)hovoríme o zimnej sezone !! 8)
A na na tu poslednú otázku -o sledovaní kvapaliny v nádobke napíšem len tolko,že je to bežná "údržbová" kontrola.Ak chceš predísť neočakávaným poruchám ,ktoré môžu vzniknuť ich nedostatkomv nádobách! Je potrebné kontrolovať občas hladinu kvapaliny nielen v nádobke chladiacej kvapaliny,ale aj brzdovej a samozrejme oleja... To sú bežné veci,na ktoré netreba zabúdať.
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Ano, ano..... protože má Yaris malinký hliníkový motor a všude kolem něj je místa jako zemi ruské, tak se v zimě celkem dlouho ohřívá a při rychlejší jízdě se dokonce ochlazuje natolik, že je to cítit i na výdechu topení. Pokles o několik stupňů C směrem dolu. Už jsem to zde psal, ale zopakuji.... jsem bohužel citlivý na změny teplot a "vadí" mi i změny o pár stupínků, které většina lidi ani nezaregistruje.
Není to tak dlouho jsem jezdil s golfem, na zimu jsem nacpal do 2/3 chladiče karton, auto se ohřálo během ani ne za 2km a drželo konstantní teplotu i při -20C. Stačilo ho ale vyndat, rozjet se na 90 a teplota šla dolů minimálně o 10C...teda v největších mrazech.
U Yarise jsem se neodvážil tohle udělat, protože nemá budík.

Jinak zakrývání chladiče je praktika už z dob dávno minulých. Dokonce se na některá auta šijí přesné "záslepky" do mřížek chladičů. Pamatuji si, že třeba na Škodovku byl kožený dekl s odepínací "kapsičkou". Když se Škůdka hřála moc, stačilo odepnout jeden cvoček, tím se částečně zprůchodnila mřížka a už se chladilo :lol:
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Dekl na chladič se už dnes moc nepoužívá, přeci jen kvalita motorů pokročila. A navíc dnes už se nepoužívá pohon větráku na pevno klíňákem jako u straých aut.
U Corolly mi v zimě jde teplota dolů jen při delší jízdě z kopce (typicky České středohoří) se zařazenou pětkou nebo čtyřkou, kdy, jak známo, není spalován benzín.

Dobrá finta, když už dekl před chladič, je nedávat ho před saharu. Tím se dá zabránit přehřátí.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

No je to prý stará finta, co všichni znaj kromě mě :) to mě nepřekvapuje. Ale je to zajímavý, protože kdyby se mi podařilo sehnat adaptér 1/8 na M16 x 1,5 nebo vymyslet nějakej fígl jinej a dát tam měřák tak bych to mohla v zimě zkusit. Akorát si neumím představit kam a jak bych ten papundekl dala - směrem ven asi a už vůbec nevim kam, aby teda nebyl před saharou jestli to je teda ta vrtulka, protože ta je asi tak přes 2/3 chladiče. Fakt je že v zimě mi modrá svítila asi 4 km když byly velký mrazy, což je třetina obvyklé trasy.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

To už může být vadný termostat. A tam je lepší výměna.

Finta je to stará, to jistě. Velmi stará :D

Jinak na ten větrák stačí prostě kulatá díra v papundeklu přiměřené velikosti.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

salome píše:Fakt je že v zimě mi modrá svítila asi 4 km když byly velký mrazy, což je třetina obvyklé trasy.
Zima je sviňa - môže to byť uplne normálne, že sa to hreje aj 5 minut ...ale ako píše Jimmi..Termostat môže byť už nie v boh vie akej "kondícii".To však nestojí vela.Ja by som ho vymenil už len kvôli sebe a pre klud svedomia 8)
Toyota Auris 1.8 hybtid
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

A jak jste na to přišli a co myslíte že by s termostem bylo konkrétně? Já sem dělala ten pokus z manuálu v hrnci s vodou najednou s oběma termostatama z obou motorů a zdálo se mi, že fungujou stejně, ale může být někde chyba.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Hezky, tak Ty jsi už takhle daleko....? To já znám jenom teoreticky :D
VAZ 2103 1500/49kW bílá
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Tak to bych tak nenazývala že daleko, to si myslím že by každý z vás zvládl levou zadní. A je to taky stará finta, jak zkoušet termostat a není to nic speciálního u yarise. V Jak na to od Mazdy 626 je to taky. Ale zajímá mě ta vaše úvaha jak jste došli na vadu termostatu fakt. Spíš se u mě vyvinula nějaká paranoia po tom co se mi tak blbě uvařil motor ani jsem o tom nevěděla a dokonce se mi ani nechtělo věřit že je uvařený.
Taky mě teď napadlo že jestli dostanu to čidlo od měřáku do tý krytky termostatu tak to asi bude ukazovat trochu jinak než kontrolka která má čidlo na druhý straně za termostatem v motoru. No uvidíme.
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Jo ale pobavila mě představa jak si experti v servisu vezmou hrnec s vodou a jestli tam mají v kuchyňce co vaří kafe nějakou plotýnku a jak tam u toho stojí a čumí do hrnce kdy se to začne otvírat, určitě radši doporučí rovnou výměnu.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Já nikdy termostat v hrnci nezkoušel, páč se vždycky porouchal tak jasně, že to bylo hned na výměnu. Ale to ještě nebylo u Toyoty.
Nicméně ta teplota by až tak klesat neměla. Tedy na volnoběh. To by ten termostat měl udržet.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Mě se to líbilo s tím hrncem, konečně něco co znám :)
No zlatá knížka od Mazdy tak tam je to čidlo od měřáku teploty vody na tom krytu termostatu tak to snad taková blbost nebude. Když se to nepovede tak maximálně zničím krytku od termostatu kterou mám navíc.
Taky už je mi jasný jak jste na to přišli, prý když termostat je vadný a zůstává otevřený tak motor ohřívá větší okruh vody a dýl trvá než se dostane do provozní teploty. No jo, máte ty auta zmáknutý. Škoda že Jak na to k Yarisovi nenapsal taky pan H.R. Etzold jak měli v Kopp uvedeno dokud jsem je na to neupozornila. Je to dost k ničemu a ještě jsou v tom chyby.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

podle mého laického názoru se vadný termostat většinou pozná tak, že to na podzim a v zimě málo topí a ručička teploměru se neudrží v pásmu jako dřív a z kopce dokonce klesá. I když ten termostat v hrnci s vodou otevírá (podle oka) při správný teplotě, tak protože má zesláblou pružinu ve skutečnosti ten tlak chladicí kapaliny neudrží už při nižších teplotách, proto kapalina ve studeném motoru jde do velkého okruhu přes chladič i když ještě teplotu nemá a proto se motor pomalu ohřívá.
že by vadný termostat způsobil uvaření motoru, jako že by byl neprůchodný asi to možný je, ale neslyšel jsem o tom. Spíš selže systém zapínání větráků. Nebo dojde k úniku chladicí kapaliny v důsledku netěsností a nebo třeba vadného těsnění pod hlavou – kdy navíc v chladícím okruhu stoupne tlak – jsou tvrdé hadice – pak termostat taky nedrží, ale nemůže za to.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ano-ako píše Josuk.Ja by som ho len doplnil,že ten ventilator sa zapína myslím si na "podnet" termostatu.Takže ak sa termostat pri prehriatí neotvorí,potom nezapne ani ventilátor a môže dojsť k vážnej závade motora...(alebo nie???)
Na 100% nikdy nikto nevie,či má daná "porucha" alebo daný problém súvis s danou vecou-v tomto prípade s termostatom. Ono ked ti dlhšie zohrieva motor,tak je to velmi velká pravdepodobnosť,že je totermostatom .Tam až také možnosti,čo je zlé,kedže sa ten motor nezohrieva nie su. Ja -z mojich skuseností-či už to bol opel alebo 120-tka, vždy bola závada v termostate ,ked sa mi velmi pomali zohrieval motor.Osobne ja som to len a len preto napísal,že vymeniť termost,lebo to je taká vec,ktorá môže "odísť" hoci kedy a myslím si,že je to najlacnejšie,ako môžeš zistiť,prečo sa zohrieva ten motor tak,ako sa zohrieva. Neviem,čo stojí ternmostat na yarisa,ale ani na skodovku(aj ked to už bol nejký ten rok dozadu) a ani na Opla to horibilná suma nebola,takže yaris by nemal byť výnimkou. Dokonca termostaty mnoho ludí nosí so sebou-pre prípad...a hlavne ak ide niekde na dovolenku do zahraničia 8)
Toyota Auris 1.8 hybtid
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

muco píše:..ventilator sa zapína myslím si na "podnet" termostatu.
normálně je termostat součástka sama o sobě, na spínání větráků jsou tam jiná čidla, taky si to řídí řídící jednotka - při zapnutí klimatizace se přece zapínají větráky mnohem dřív.
Odpovědět

Zpět na „Yaris“