Olej do Yaris
Vidíš Ty povieš že "nesmysl". A mne pri konkrétnej otázke oficiánemu dovozcovi Castrol Slovensko aký olej tam dať, som dostal takúto odpoveď.mrazik píše:0W-30 je nesmysl, to by to sezral za par tisic km - neboj, jen obrazne receno. V pohode staci 5W-40, maximalne 5W-30.
Dobrý deň,
výrobcom je pre tento motor požadovaný olej s výkonnosťou API SJ alebo vyššie.
Doporučujme použiť olej Castrol Edge 0W-30, alebo Castrol Magnatec 5W30 C3.
S pozdravom
Martin Zetocha
Castrol Slovensko
Technický manažér
Mobile: +421 911 665 294
Phone: +421 2 48 777 322
www.castrol.sk
Doteraz som okrem Octavie 2.0TDI používal v autách len Magnatec 5W/40 a bol som s ním spokojný. Tu mám však obavu práve kvôli rozvodom. Niekto tu spomínal že šponovák reťaze je hydraulický. Nemôže to mať vplyv na jeho správnu funkciu?telleke píše:Nezapomeňte, že je to všechno o penězích. Proč by Castrol "doporučil" 5W40, když 0W30 je 3x dražší a 5W30 2x?
-
- Člen Týmu
tak ja jsem ted dlouhosahle cucel do prirucky a je tam viz priloha. v servisce je ze toyota tam dala 5x 15W40 a 1x 5W30 naposled mechanik 5W40 docela zajimave ne?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Spokojný znamená u mňa to,že keď dáš dole napr.veko ventylov alebo olej.vaňu, tak tam nenájdeš usadeniny. Tiež to, že v zime nemá štartér problém pretočiť motor a tiež to ako som spomínal u Octavky s longlifovým olejom ktorý som mal teoreticky meniť po 30.tis.km a do 15.tis. som tam nalial 2 litre, čo v podstate strácalo mať význam takýto výmenný interval. Preplachovanie motora preplachovým olejom sa dnes už myslím ani nepoužíva. Naposledy som sa s ním stretol v deväťdesiatich rokoch keď sa sem vozili autá zvonku a nevedeli sme čo v tom je.Olej presne neviem aký bol v tomto aute. Tu na tomto fóre ,v mazacích plánoch ale aj v Toyote BA a TT som sa stretol práve s názormi, že tam asi lejete všetko. Aby som bol presný syntetiku, aj polosyntetiku. Podľa môjho obyčajného sedliackeho rozumu by tam teoreticky vystačil aj castrol magnatec 5W/40(čo je syntetika),ktorý sa bežne dáva aj do turbodieslodieslov(napr.1,9W) kde je predsa len väčšie namáhanie a toto je v podstate bežný benzínák s hydraulickým nadstavovaním ventylov.Jedine čo ma trochu pletie je variabilné časovanie ventilov a napínanie reťaze (podľa vašich info by malo byť hydraulické).tomko píše:co znamena byt spokojny? ide o to co sa v aute doteraz pouzival olej na podla togho sa zariadit. ked chce dat iny olej ako tam bol aj pri zachovani specifikacie, tak musis preplachnut olej olejom a dat tam druhy. Aby si mal aku taku istotu ze to neporobi paseku a nezacne ti papat olej
Hlavně dodržovat interval max. 15.000 km pro výměnu oleje. Údajně VVTi motory jsou na to citlivé. Já dávám Shell helix ultra 5W40 do Yaris 1,3 (2007), kupuji na netu cca 148,- Kč litr. Olej mezi výměnami neubývá.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
-
- Člen Týmu