Zimni gumy na Yarise

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

muco mysleli vcera tu nehodu prahy, kdyz rano bylo 10 stupnu ? Asi to mysleli obracene, aby lidi prezuli zpatky na letni a tim zkratili brzdnou drahu :) .
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

jednoducho nech sa zariadi tak ako uzna za vhodne. je to uz len otazka kratkeho casu kedy sa to zmeni k horsiemu a potom ten naval v pneuservisoch :roll:
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

mrazíku-Nie...! To boli havárky na Slovensku a zasa také teplo nebolo zrovna v ten deň - škoda,že ste nevideli tie autá rozmačkané ( nemyslím od hydr.kliešťov čo používajú hasiči)...:?

No ja sice mám prezuté,ale nezávidím ludom,ktorí ešte čakajú a budú ešte dlhšie čakať,pokial prídu na rad na prezutie(ak ešte nečakajú aj na gumy,čo si ešte len teraz objednali...)
Samozrejme sa to týka vodičov,ktorí nemajú zimné na diskoch.
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

tomko píše:to ze ide zima neznamena ze staci prezut a je vsetko ok, ale ludia by si mali uvedomat ze treba prisposobit svoju jazdu a nejazdit ako v lete
Tak,tak...vo väčšej miere to boli asi "zbytočné" havárky vďaka frajerom na cestách,no pripisovali policajti vinu aj na gumy, že ešte nemali prezuté na takej vozovke autá... :evil:
(píšem len to,čo som počul a videl v telke..)
Toyota Auris 1.8 hybtid
skaza
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

povine zimni

Příspěvek od skaza »

Nevím jestli ten zákon není jenom o dalších pár penězích z naší kapsy do státní.(za pokuty)
Naše zákony nebyli nikdy dělany pro lidi, ale vždycky pro stát.
Povinost zimních gum mi přijde zbytečná. Jednoduchá věc, která by se udělala v jiných evropských státech, by byla taková, že pokud způsobíš nehodu na letních gumách a bude to zaviněno špatným pneu, zaplatíš nějakou spoluúčast na nehodě. Posuzování toho není žádný problém. Dneska jsou expertýzi tak podrobné, že jsou schopni určit, které poškození na autě je opravdu z nehody a které ne.

Já osobně jsem nikdy nejel na letních v zimně a pokud by byl jen trošku náznak sněhu nebo ledu, tak bych do takového auta ani nesedl.

Je tedy pravdou, že když otec v roce 95 koupil novou feldu, tak tam byli origo letní a jezdili jsme na nich zbytek zimi a lepší pneu jsem nikdy neviděl. To co ty gumy projely a vyjeli a jak brzdili. Nepochopitelné. A to byly letní. Myslím, že GoodYear nebo Continental
josuk
Věčnej rejpal

Re: povine zimni

Příspěvek od josuk »

skaza píše: Povinost zimních gum mi přijde zbytečná.
Ono je to těžký. V roce 93 jsem na zimu obouval na předek nové barumky (myslím vzor OR34??) protože matadorky (s takovýma hladkýma kostkama) byly lepší zase na léto - tenkrát byly zimní jen s tím traktorovým vzorkem a nebo něco zahraničního ovšem 1 kus nejméně cca za 4-5000Kč. Jenomže tehdá nejezdilo tolik aut... Dneska je všechno mnohem dostupnější a proto je potřeba tu masu lidí nějak regulovat.. Zákony nejsou dělaný specielně pro pana XY, ale pro nějaká procenta populace, procentům nehodovosti a tak.. :?: Takže proto. Vždyt, kdo z tohohle zákona bude chtít vyklouznout, určitě vyklouzne (pro kolegy ze slovenska - povinost je zákonem daná, jen "pokud je na silnici sníh led a nebo to lze očekávat..." OVŠEM NEPÍŠOU KDE??? :wink: - takže pro právníky asi jenom další sranda :wink:
skaza
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

zimni obutí

Příspěvek od skaza »

No já jsem to myslel hlavně v tom smyslu, že největší problém teď nastal v tom (alespoň takto to vidím já), že teď s tímto zákonem, přišla i vlna lidí, kteří misto toho aby na autě nechaly letní se vzorkem například 10mm tak koupí někde za 300/kus zimní se vzorkem 3 mm jenom proto, aby nedostaly pokutu a neuvědomí si, že taková guma je fakt prostě naprd. Nenechali si lidi zvyknout. Kdyby si zvykli, tak si koupili celoročky a měli klid. Pro někoho, kdo najede 5000 km za rok to úplně stačí a stihne alespoň pneu ojet a nejezdí na 10 let starých pneu. Proto si myslím, že by to bylo rozumnější řešit až při nehodě, například spoluúčatí v nějakých % a ne nesmyslným zákonem, který vychytralci obejdou a ti co si s donucením koupí pneu n prd jenom proto, že je a nich vločka to spíše ublíží Je to samozřejmě jenom můj subjektivní názor a je možné, že většina to bere jinak. Jenom si tohoto problému začínám všímat ve svém okolí
muco
Věčnej rejpal

Re: zimni obutí

Příspěvek od muco »

No..vieš skaza,to ti je tak..Teraz ti to je možno jedno-teda pokial nespôsobí druhý nehodu kvôli tomu,že neubrzdil na snehu auto s letnými pneu.. lenže ja vidím aj iný problém.Pokial sa nikomu nič nestane,v najhoršom prípade budeš lietať po poisťovniach,servisoch a pod. a bude ťa to stáť času liter na vybavovačky,vďaka nejakému debílkovy čo do teba nabural. A nehovorím o uhradení z tvojej peňaženky na "spoluúčasti" aj ked si nebol na vine...

A - ako píše josuk - u nás na Slovensku je v predpisoch tak,že treba mať zimné pneu,ak je súvislá vrstva snehu na vozovke...(aspoň si to tak pamätám). No ale predstavte si takú situáciu , že idete na jar -trebars v apríli (jakože bláznivý apríl ) do roboty a najeb.. sa do rána snehu ! Vy ste si už ale dali letné už pred mesiacom na auto,lebo boli 20stup. teploty. A teraz čo sa stane ?? Vystartujú policajti na cesty a majú zarobené :roll: :roll:
Naposledy upravil(a) muco dne stř 02.11.2011, 14:28, celkem upraveno 1 x.
Toyota Auris 1.8 hybtid
skaza
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skaza »

no to je v podstatě zakomponované v tom co píšu. Nemyslím si, že tohle je nejlepší řešení.

edit: no ale právě tak to vydím i já, ale možná jsem to špatně napsal. Já si myslím, že menší průser je letní s dobrým vzorkem, než za každou cenu zimní, ale vzorek v háji a 10 let stará guma. Beze sandy, mně z toho do smíchu není, když vidím co se teď na auta obouvá, jen kvůli tomu, aby tam lidi měli zimní. Chce se mi z toho brečet a právě nerad bych pak jezdil po cestě a čuměl za sebe jestli za mnou náhodou nejede nějakej magor na "zimních" se vzorkem na hranici zákona a nebruslí po celé cestě. Chápete mě už aspoň trošku co jsem tím myslel? :oops: :D
Naposledy upravil(a) skaza dne stř 02.11.2011, 14:44, celkem upraveno 1 x.
Yaris Verso 1.3 64 kw, r.v. 2001
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Sorry,niečo som ešte dopisoval do predchádzajúceho príspevku ,aby to bolo 2 in 1 :lol: :lol:
Toyota Auris 1.8 hybtid
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Zimní gumy mají lamelky, tím se převelice liší od gum letních. A podle mých zkušeností i starší zimní pneumatika na opravdu kluzkém díky této vymoženosti zabírá o mnoho lépe, než letní.

Jinak u letních pneu bývá velký rozdíl, jakou mají teplotu. Když jedete na hory, celou cestu po asfaltu, a se zahřátými pneu vjedete na sníh či led, je to vcelku v pohodě. Ovšem necháte-li auto týden zaparkované v mrazu minus deset a pak z toho samého kopce chcete sklouzat dolů, bývá to již o hubu.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
skaza
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skaza »

Je pravda, že mají lamelky, ale nevím, jestli je to podle výrobce, ale pokud si vzpomenu, tak vám nafotím 2-3 sady gum co si lidi dávají na auta. Upozorňuju ale předem, že se vám z toho bude chtít brečet. Protože i když tam ty lamelky jsou, tak na těchhle gumách už dávnou nemůžou plnit svou funkci a někdy už je tam po nich jenom takovej ztracenej náznak
Yaris Verso 1.3 64 kw, r.v. 2001
rekviem
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rekviem »

muco píše:Ja sa preto divím,lebo dvaja moji kolegovia maju tieto gumy na yarisoch a pochvalujú si ich.A nie len oni,ale ešte jeden ich má na Suzuky SX4 obuté a ten chodí každý deň cez Donovaly a ešte sa nesťažoval-ba naopak.
Okrem toho sa dlhodobo držia v testoch na popredných priečkach aj s Goodyear-kami a..tak..
A k tým SAVA Eskimo-mal som ich na forde-sú SUPER-aj cenovo!!! Aj keď som sa ich bál pri objednávaní,lebo som o nich vôbec nepočul...No v praxi sa mi osvedčili !
Teraz mám na yarise BF Goodrich,ale nie je to ono,čo boli tie SAVY
:?
Na zimu Sava Eskimo S3 185/60 R14 - měl jsem je tuším 2 možná 3roky na Fordu a teď je mám čvrtý rok a dal jsem je na Yaris Verso, vzorek pořád cca 50% a zatím netvrdnou.
Yaris Verso 1.5 VVTi 2004 webasto, alu Advan Racing II 195/55 R15, fólie Sdi-Global, Pioneer DEH-2320UB, zes. Magnat Traxx 300 + sub Magnat Killer Bull 300X + Tweetery Mac Audio - Super Audio 2.16
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

muco píše:http://www.centrumkolies.sk/post/vyrobc ... u-2011-42/

inak už ich mám(Kleber krisalp HP2)

Obrázek

Dnes som zaregistroval,že mi začali hučať pri určitej rýchlosti...nehučali mi doteraz :? :? :?
Takže dúfam,že bude na nich aspoň spoľah.
Inak k tým SAVA Eskimo S3 M+S- nedám na nich tiež dopustiť .Mal som ich tiež na forde :lol: a boli super-tiché a na snehu zaberali absolutne spolahlivo.
Toyota Auris 1.8 hybtid
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

ako som spominal ja mam tieto http://www.pricemania.sk/katalog/zimne- ... ria/?img=1

a su max tiche, este tichsie ako letne ako sa spravaju v zime uvidim. co sa tyka tvojich-mozno preto, lebo je obdobie ze je este teplo a s nizkymy teplotami stichnu
Odpovědět

Zpět na „Yaris“