Olejová loterie

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Demon
Manager Týmu

Re: Olejová loterie

Příspěvek od Demon »

aczasa píše:A co primo teda dat Toyota Genuine engine oil 5W-40 pro diesel engines? ;-) Kdyz teda znacka neni uplne dulezita.. :-)
Nevíš, kdo oleje přo Toyotu dodává? Zajímalo by mne to. Nebo oni to možná berou od kohokoliv a jen to přelejou do sudů Toyota Genuine. :-)
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
modus ponens
Řidič

Příspěvek od modus ponens »

Svoj prispevok som rozdelil do viacerych bodov, nikde som nepisal o zamenitelnosti SAE viskozity a HTHS viskozity. Hoci plati, ze s vyssim letnym cislom SAE neklesa garantovana HTHS viskozita (pri teplote 150 stupnov).
Demon píše:Olej s vyšší HTHS viskozitou se dá použít vždy, bez rizika.
Toto ale plati aj pre kinematicku viskozitu, na ktoru ma vplyv prave letne cislo SAE. Nemam T27, ale v manuale T25 je tabulka pouzitelnych viskozit pre jednotlive motorizacie a je tam (na 90%, som lenivy ist do auta) dokonca aj xW-60. Tabulka je reprezentovana ako graf "vykonnosti" oleja zavisly od vonkajsej teploty. Chapem, ze je to tabulka pre totalnych laikov, ale treba ju chapat ako orientacny bod, na zaklade coho sa ma motorista schopny citat manual k autu rozhodnut, aku viskozitu zvolit.
Demon píše:Nejedná se o volbu dle podnebí, kde má auto jezdit, jak plyne z tvého příspěvku.
Tie klimaticke podmienky treba chapat ako orientacny parameter pre beznu motoristicku obec. Malokto ma v aute merac teploty oleja, aby mal prehlad, co sa tam vpredu deje...
edit:
Napr.:
http://www.oleje.cz/clanek/Viskozita-au ... vych-oleju
Demon píše:jestli má mít olej viskozní třídu 30, jako je to u generace motoru T-27, tak by ji měl dodržet.
Fixny predpis konkretnej viskozity mi pride uz pri zakladnom olejarskom rozhlade ako manipulacia, pretoze nezohladnuje mieru namahania motora. Jej zvysenie ma za nasledok vyssiu teplotu oleja a s nou moze dochadzat k trhaniu olejoveho filmu.

Vospi chcel vediet, aky olej pouzit a ci moze ten svoj Total. Odpoved je, ze bez problemov moze. :wink:
Naposledy upravil(a) modus ponens dne úte 18.03.2014, 22:10, celkem upraveno 1 x.
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Na druhou stranu skoro vsichni jezdime tak s nutnosti 20ti koni a ne 110kW..... :-))))) Jake potom namahani motoru? Ze?...
Back in Czech.
vospi
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vospi »

Ahoj, díky všem za rady, musím potvrdit, že do cca 90tis byl dáván 5w40 a poté již v Toy Louwman v UL 5W30, B1. Dám tedy raději total Quarz ineo ECS splňující normu a5b5. Tech olejů od Totalu mám více. Jinak ze zastoupení mi přišlo. 5w30 fuel economy, B1 nebo B5, samozřejmě Toyota. Takže důležité na konec, B1 nebo B5. Posledních 40 tis beha na Viskozitu 5W30, tak ji zachovam. Olej nebere, výměny dělám od nova po 15 tis a nyní již sám. Jen kde kupujete filtry? Případně bych uvítal doporučení. Díky Vospi
Avensis combi T25 D4D 150 ps, executive navi 12-2008
modus ponens
Řidič

Ja som davnejsie riesil podobnu dilemu (B1 vs. B3) a rozhodli argumenty pre motor. Znizena HTHS viskozita Ti sice staci, ale normalna poskytuje vyssiu "ochranu" (pevnejsi mazaci film) => u mna vyhrala B3. Ale je to Tvoja volba.

Ako Ti zdoraznili v Toyote, ide o economy olej => ecology dovody => motor az na druhom mieste. :wink: Este lepsie je, ze Ti zastupenie odporucilo konkretny prebaleny olej, ktoreho vyrobcu v nepravidelnych intervaloch Toyota meni. Su ochotni Ti aspon poslat technicke listy, aby si si vedel spravit predstavu, preco prave anonymny olej?

Co sa B5 vs. B1 tyka, tak B5 je tusim pre predlzene intervaly vymeny, ktore su este vacsi shit pre motor. Viem, Ty menis po 15 tis., ale treba citat aj medzi riadkami.
Naposledy upravil(a) modus ponens dne úte 18.03.2014, 22:00, celkem upraveno 3 x.
modus ponens
Řidič

aczasa píše:Na druhou stranu skoro vsichni jezdime tak s nutnosti 20ti koni a ne 110kW..... :-))))) Jake potom namahani motoru? Ze?...
Ono zase ked ides niekolko hodin po dialnici 160+ km/h, tak zvysene namahanie tam asi bude. Aj ked sa priznam, ze cez OBD II som si nepozeral percentualnu vykonovu vytazenost.
modus ponens
Řidič

vospi: Ty mas ten silnejsi D-4D. Spomenul som si, ze kdesi som cital o citlivosti tohto motora na olej v suvislosti s hydrostelmi. Mozno by som sa riadil skor tymto. Len neviem, kde to bolo a ake bolo riesenie... :?
vospi
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vospi »

Ahoj,teď tedy nevím. Je to ta slabší 2.2. Jedná se o vizkozitu nebo normu acea, co by mohl byt problém s hydrostavy? Díky Vospi
Avensis combi T25 D4D 150 ps, executive navi 12-2008
modus ponens
Řidič

vospi píše:Ahoj,teď tedy nevím. Je to ta slabší 2.2. Jedná se o vizkozitu nebo normu acea, co by mohl byt problém s hydrostavy? Díky Vospi
Zial, nepodarilo sa mi to dohladat. Ber to teda tak, ze kedze sa tie problemy nespomenuli tuto na fore, zrejme pojde o nieco marginalne.
toybaru
Člen Týmu

Příspěvek od toybaru »

Zdar "alchimisté"!

Budu kupovat avensise komi1,8 2008 a montovat lpg.Co se týče oleje,plánuji používat Millers Oils CFS 10W-60 NT (5l 2100kč ekolube brno).Roční nájezd cca40000 km to je 2-3 výměny ročně a jetý olej plánuji používat do corolyE10(zatím 10W-40 neznačkový cena cca 120kč/l).Už má hodně najeto 420tis.a žere 1l na 600-800 km to je na výměnu po 15000 km asi 3-3,5tis.kč.Co se týče Millers Oils,dělám dobře,nebo poradí někdo něco lepšího?Cenový rozdíl 1000kč k počtu ujetých km oproti levnější variantě považuji za zanedbatelný!
Předem děkuji
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Nedelas dobře a to ani v jednom případě. Ale ještě ti to bude bohužel chvíli jezdit. ;-(
Back in Czech.
Jiri Vospalek
Člen Týmu

Příspěvek od Jiri Vospalek »

Zdravím Vás, jen pro úplné začátečníky v olejích jako jsem já.

Jaký je vhodný olej pro 2,2d 110 KW bez DPF? Konkrétné API / ACEA norma atd. Řešíte tu různé normy API, ACEA, atd. Viskozita je mi po přečtení více méně jasná - 5w30 - olej mi to nežere. Doposud to bylo v autorizovaném servisu. Nejedná se mi o eko olej ale olej, který bude mít "lepší" vlastnosti pro motor, ne pro ekology.

Díky Vám za rady na konkrétní třídu, případně značku. Věřím, že to usnadní život více návštěvníkům tohoto fóra.

Jirka
Toyota Avensis T25, 2,2d 110 kw, 2008
Citron
Řidič

Příspěvek od Citron »

Jiri Vospalek píše:Zdravím Vás, jen pro úplné začátečníky v olejích jako jsem já.

Jaký je vhodný olej pro 2,2d 110 KW bez DPF? Konkrétné API / ACEA norma atd. Řešíte tu různé normy API, ACEA, atd. Viskozita je mi po přečtení více méně jasná - 5w30 - olej mi to nežere. Doposud to bylo v autorizovaném servisu. Nejedná se mi o eko olej ale olej, který bude mít "lepší" vlastnosti pro motor, ne pro ekology.

Díky Vám za rady na konkrétní třídu, případně značku. Věřím, že to usnadní život více návštěvníkům tohoto fóra.

Jirka
Já dávám mobil 1 esp formula. Vyhovuje 3tim rokem.
2005 - TOYOTA AVENSIS COMBI 2,2 D-CAT 130 kW
modus ponens
Řidič

Mobil 1 ESP Formula je vsak pre motory s DPF filtrom (ACEA C2, C3). To je pre jeho motor horsia z moznosti...
Citron
Řidič

Příspěvek od Citron »

modus ponens píše:Mobil 1 ESP Formula je vsak pre motory s DPF filtrom (ACEA C2, C3). To je pre jeho motor horsia z moznosti...
To ano má to snížený popelavý části, ale i když dpf mám venku, tak ho používám hlavně pro specifikaci JASO DL1VW 502 00 a jeho čistící účinky a myslím si že prospívá co se týče emisí.
Nemyslím si že se sním něco zkazí. Motor mě po první výměně dost stichnul a behá kultivovaněji.
Já sem sním spokojen.
2005 - TOYOTA AVENSIS COMBI 2,2 D-CAT 130 kW
Odpovědět

Zpět na „Avensis“