Svoj prispevok som rozdelil do viacerych bodov, nikde som nepisal o zamenitelnosti SAE viskozity a HTHS viskozity. Hoci plati, ze s vyssim letnym cislom SAE neklesa garantovana HTHS viskozita (pri teplote 150 stupnov).
Demon píše:Olej s vyšší HTHS viskozitou se dá použít vždy, bez rizika.
Toto ale plati aj pre kinematicku viskozitu, na ktoru ma vplyv prave letne cislo SAE. Nemam T27, ale v manuale T25 je tabulka pouzitelnych viskozit pre jednotlive motorizacie a je tam (na 90%, som lenivy ist do auta) dokonca aj xW-60. Tabulka je reprezentovana ako graf "vykonnosti" oleja zavisly od vonkajsej teploty. Chapem, ze je to tabulka pre totalnych laikov, ale treba ju chapat ako orientacny bod, na zaklade coho sa ma motorista schopny citat manual k autu rozhodnut, aku viskozitu zvolit.
Demon píše:Nejedná se o volbu dle podnebí, kde má auto jezdit, jak plyne z tvého příspěvku.
Tie klimaticke podmienky treba chapat ako orientacny parameter pre beznu motoristicku obec. Malokto ma v aute merac teploty oleja, aby mal prehlad, co sa tam vpredu deje...
edit:
Napr.:
http://www.oleje.cz/clanek/Viskozita-au ... vych-oleju
Demon píše:jestli má mít olej viskozní třídu 30, jako je to u generace motoru T-27, tak by ji měl dodržet.
Fixny predpis konkretnej viskozity mi pride uz pri zakladnom olejarskom rozhlade ako manipulacia, pretoze nezohladnuje mieru namahania motora. Jej zvysenie ma za nasledok vyssiu teplotu oleja a s nou moze dochadzat k trhaniu olejoveho filmu.
Vospi chcel vediet, aky olej pouzit a ci moze ten svoj Total. Odpoved je, ze bez problemov moze.