START-STOP SYSTEM

vše ohledně modelové řady Yaris
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Tiež mi to neide do hlavy a tak isto som to pochopil-ako aj ty.
No josuk to tak píše. On do toho určite viac vidí ako ja :( :(

Ja som videl rozobratú len S120,no princíp je stále zachovaný..nie???. Proste ak začneš startovať,starter vysunie pastorok a začne točiť vencom(to je asi ten zotrvačník?-sorrry-ak nemám pravdu),tým sa roztočí celý "systém"(valce a tak..) a nastartuješ motor.
No ale ako píše josuk, zotrvačník sa pri tom START-STOP netočí !

Podľa mojich vedomostí (a že ich mám žalostne málo okolo toho :oops: :oops: ),by mal motor zhasnúť ak sa prestane veniec točiť.No ale potom -ak sa zotrvačník(ak je to ten veniec) netočí, pri opätovnom startovaní ho musí roztočiť pastorok startéru a ten predsa nemôže byť "nalepený" stále na venci...Čiže mne z toho vyplíva,že je to opäť len obyčajné-VYPNUTIE a NASTARTOVANIE motoru .Čiže v tomto prípade je rozdiel len v tom,že nemusíš po vyslapnutí spojky "otočiť klúčom-alebo stlačiť gombík"ale automaticky sa spustí startovanie samo...Nie??
(Teraz som to asi dobre dokomolil :oops: :oops: :oops: -soryy)
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalS »

josuk píše:btw: já jsem to video pochopil tak, že pastorek startéru se připojí na setrvačník a čeká na sešlápnutí spojky, pak se teprve roztočí, proto je to rychlejší... není tam že se setrvačník stále točí - ten je pevně spojený s motorem - jak je obvyklé u motoru!!!! :wink:
Takym jsem to tak pochopil z toho prvního videa. Měl bych otázku - když zahřejete motor a pak ho vypnete a zahřátý třeba za půl minuty nebo 2 minuty (doba k otevření vrat garáže, apod.) znovu nastartujete, myslíte že to při tom startu sežere víc benzínu než kdyby tu dobu běželo naprázdno ??? Já sám nevím, mockrát jsme o tom přemýšlel, bavil se s fundovanejma lidma ale pořád myslím že je to 50 na 50 - přikláním se že to při startu vezme víc. (dotaz je na běžné vstřikování - u toho StartStopu tuhle situaci budou mít nějak ošetřenou aby to na StopStarty bralo ještě mín.
Po 5ti letech jsem obnovil web s Celicama - schemata, linky, navody, fotodokumentace - http://www.t18.wz.cz
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Nemyslím si,že takéto státie alebo pár startovaní je takým velkým rozdielom v spotrebe,aby som nad tým vôbec premýšĺal. Myslím si,že tam ide len o pár pol deci benzinu,na ktorom možno ušetríš pár koruniek,len aby to nedopadlo tak,že (preženiem to):
Ušetriš na benzine 500 korun ale oprava starteru ťa bude stáť 5000...
Možno kecám,ale ja to vidím tak... :oops: :oops:
Toyota Auris 1.8 hybtid
Jaris
Člen Týmu

Příspěvek od Jaris »

Pánové a co kdyby jste si to šli vyzkoušet. Já to udělal, v Toyotě jsem si půjčil předváděčku a vyzkoušel to. Je mi úplně jedno jak to funguje, ale musím konstatovat, že to opravdu funguje. Při splnění výše uvedených podmínek zastavíte, dáte neutrál a pustíte spojku motor zhasne. Při potřebě se rozjet šlápnete na spojku a než zařadíte rychlost tak motor běží. Dovedu si to ale představit velkých městech, kde se víc stojí než jede!
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

muco píše:Ušetriš na benzine 500 korun ale oprava starteru ťa bude stáť 5000...
já si myslim, že o ten starter se neni třeba bát - dostatečně dimenzovaný elektromotor je schopen točit mnoho mnoho hodin a pokud není pastorek nebo ten setrvačník z měkkého materiálu (jako u favoritů :P ), pokud motor chytne na první otočení nevidím v životnosti systému vůbec žádný problém...

opravdu si myslim, že ten komplex a strach ze startování máme ještě z aut vyráběných v komunistické části evropy... 8)
yarda vlk
Člen Týmu

Příspěvek od yarda vlk »

Auto se systémem Stop & Start jsem koupil 23.1.2009 a zatím jsem najel asi 700 km. Jak jsem tady již jednou psal, tak systém mimo jiné vyhodnocuje četnost zastavování a při větší četnosti se motor nevypne. V praxi je to tak, že při popojíždění před křižovatkou motor třikrát po sobě vypne a potom přestane vypínat a je potřeba ujet určitou vzdálenost, aby došlo k opětovnému vypnutí při zastavení.
Při zastavení, vypnutí motoru systémem Stop & Start a delším stání motor sám naskočí (aspoň tak se to děje u mého auta). Při čekání před garáží patrně nedojde k vypnutí, protože motor nebude ještě dostatečně teplý a kdyby byl, tak dojde asi k tomu, co jsem tu již napsal (vypnutí - delší stání - zapnutí). Spíše však nedojde vůbec k žádnému vypnutí, protože byla porušena jedna z podmínek vypnutí a to, že dveře řidiče jsou zavřené (když dveře otevřu, vystoupím, zavřu, tak je asi potřeba, aby se auto znovu rozjelo a zastavilo, zmáčkla spojka, dal neutrál a zabrzdilo, což asi bez řidiče těžko půjde).
Domnívám se také, že tímto systémem nedochází k převratné úspoře paliva, ale že se jedná o ekologický příspěvek Toyoty, což hodnotím kladně.
vk
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

yarda vlk píše: Domnívám se také, že tímto systémem nedochází k převratné úspoře paliva, ale že se jedná o ekologický příspěvek Toyoty, což hodnotím kladně.
Dík za skusenosti "z prvej ruky" :wink:
Presne tak som si myslel..ta uspora asi v tom rolu nehrá (keď tak len naozaj nepatrnú).Ae zasa yarisy aj tak vela nežerú :lol: :lol: :lol:
Toyota Auris 1.8 hybtid
Jiří Pánek
Navigátor

Příspěvek od Jiří Pánek »

Co to je za úsporu paliva, když po 30000 km budeš měnit startér :lol: Počítá se v ECU počet startů a pak systém Stop/Start přestane fungovat do provedení výměny startéru, do těchto počtů se počítají i standartní starty, pokud k tomuto dojde v záruce, startér nebude vyměněn zdarma, je to to samé jako brzdové destičky :lol: :lol:
Toyota JORGE

Mazda 5 1,8 Comfort ´05
Toyota Corolla 1,6 GTi ´88 - toho času v rekonstrukci :)

...nafta patří do kamen a do traktoru !!!
...a na spotřebu, tak na tu s...
...zvuky a pazvuky vyřeší VOLUME doprava
gEs
Navigátor

Příspěvek od gEs »

V sobotu 21.2.2009 v AUTOSALONU vysílaném od 8:35 na Primě bude test nové Toyoty Yaris a jejího Start-Stop systému. Pro ty co Primu nenaladí je možno se pak na test podívat zde:
http://www.motortv.cz/autosalon/?strank ... lonu-cs-37
mio
Věčnej rejpal

Příspěvek od mio »

gEs píše:V sobotu 21.2.2009 v AUTOSALONU vysílaném od 8:35 na Primě bude test nové Toyoty Yaris a jejího Start-Stop systému. Pro ty co Primu nenaladí je možno se pak na test podívat zde:
http://www.motortv.cz/autosalon/?strank ... lonu-cs-37
SUper,to sa tesim,pozriem si....dik
Yaris´07, 1.0L basecool,LED,armrest+K&N+orig. hlavica Toyota r.p+orig.tlmic vyfuku pre radost.
T.Y.N.G.
Věčnej rejpal

Příspěvek od T.Y.N.G. »

Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022 (koupeno 11/2024)
Ford Focus 1.0 Trend 06/2015 - 11/2024
Toyota Yaris NG 5dv 1.0 Base Cool (Made in Japan) r.v. 2006. Prodáno 06/2015.
Odpovědět

Zpět na „Yaris“