Avensis Verso - húkanie turba
Avensis Verso - húkanie turba
Pri pridavani mi "huka" turbo. Najlepsie to pocut na nizsich prevodovych stupnoch (1.-3.). Ide o zvuk, ktory by som prirovnal k vzdialenej policajne sirene. Je to normalne, alebo to odchadza do vecnych lovist?
Toyota Avensis Verso, r.v. 2005, 2.0 D4D 85kW, 175 000 km
Ford S-Max, r.v. 2011, 2.0 TDCi 103 kW, 48 000 km
Mazda CX-7, r.v. 2008, 2.3i DISI Turbo, 191 kW, 40 000 km
ex:Suzuki Grand Vitara, r.v. 2007, 1.9 DDiS 95kW
ex:Toyota Yaris, r.v. 2001
Hukacka
Nemam verso, ale kombi, 2008. Pri prudkej akceleracii tiez huka turbo. Pri normalnej nie... Vidim to tak, ze ked mu dupnem na plyn, turbo sa velmi rychlo roztoci na vysoke otacky a potom pri preradovani, ked klesaju otacky, ono tlaci vela vzduchu do motora, ktory ho nemoze spotrebovat (ma nizsie otacky). Preto sa za turbom hromadi vzduch a vlastne ho pribrzduje. No a u mna tipujem, ze to spomalovanie a pretlak vzduchu je piskanie. T.j. piska iba pri preradovani z 1 na 2, 2 na 3, inak nie. Mozno je to podobna "vlastnost".
ptal jsem se v toyotě a řekli mi, že se na ně obrací hodně lidí se stejným problémem, ať raději nechám vyměnit ložisko, ale nevím. Jestli to tak je, stejné příznaky, stejná závada u více lidí, jestli to nezavání chybičkou ve výrobě, údajně na předváděcím versu jim taky houkalo, nedělali s tím nic a odešlo jim turbo, dali jiné a po pár tisících zase houkalo, tak auto prodali. Možná by bylo zajímavé, kdyby se podařilo zjistit, kolik je takhle "ozvučených" vozů. Auto je jinak jak hodinky, když zapomenu na jednu výměnu váhy vzduchu, ale tohle mi vadí.
Mne v Toyote povedali, ze to je normalne a turbo s variabilnou geometriou lopatiek sa moze takto prejavovat, o to viac, ze auto uz ma za sebou 100.000 km. Mal som s turbom ine problemy vid. http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=6217 a dal so ho do specializovaneho servisu vycistit. Servisak mi povedal, ze turbo je v dobrej kondicii, bez potreby podstatneho servisneho zasahu, akurat je zanesene karbonom. Po vycisteni chodi auto OK, ale hukanie neprestalo.
Toyota Avensis Verso, r.v. 2005, 2.0 D4D 85kW, 175 000 km
Jasne, dik! Jeden problem v tom vsak bude. Ja si vymenim olej, kvapaliny, aj s defektom si hravo poradim, na Carine som zmajstroval dokonca aj vlastny chladic oleja.
Ja totiz ani neviem, kde tu vahu vzduchu hladat, nevraviac este o tom, ze by som vzal do ruky vercajch a siel si ju snad sam vymontovat. Tak takto sa ja nepoznam ; ).
Ale podla planika zlozim aj Eiffelovku ; ), ak by mal niekto naladu pomoct mi s tym....
V kazdom pripade vdaka za radu!
Ja totiz ani neviem, kde tu vahu vzduchu hladat, nevraviac este o tom, ze by som vzal do ruky vercajch a siel si ju snad sam vymontovat. Tak takto sa ja nepoznam ; ).
Ale podla planika zlozim aj Eiffelovku ; ), ak by mal niekto naladu pomoct mi s tym....
V kazdom pripade vdaka za radu!
Avensis Verso 2,0 D-4D rv02
Carina E 1,6 16V rv92
Carina E 1,6 16V rv92
Jestli nebude problém v tom, jak kdo slyší, nebo spíše poslouchá motor. Já jsem v jednom starším příspěvku napsal, že mi pěkně pohvízdává turbo a odezvy byly, jestli mi už neodchází. Já si myslím, že pokud ho chceš slyšet, tak ho uslyšíš i pokud je absolutně v pořádku. Uslyšíš určitě aspoň takovéto pohvízdávání vzduchu, které tlakuje. Ale to se na to musíš zaměřit a musíš vědět, který to je zvuk. U velkých turbomotorů, co jsou třeba v autobusech je to tlakování slyšet o hodně více. Ale když se začne ozývat ložisko, nebo začnou dělat bordel nečistoty, tak to je jiný zvuk a potom je třeba jít zavčas. Teď jenom jestli to nejsi schopen rozpoznat sám, tak to musí zhodnotit někdo, kdo to pozná, aby se nestalo, že zbytečně utratíš prachy. Pokud není ten zvuk nějak podezřelý, či nepříjemný, a je to jenom takové popískávání, tak bych byl v klidu. V opačném případě bych do toho šel!
Toyota Avensis 2.0 D-4D kombi
Toyota Starlet 1.5D
Toyota Starlet 1.5D