Problém?

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
XLi
Řidič

Problém?

Příspěvek od XLi »

Zdarec, borci mohl by mi někdo poradit kde bude prodlém? Dnes mi začala dělat moje rollka to kdy sem sešlápl spojku a znovu pouštěl (i naprázno) tak v ní někdy jakoby 'cvaklo'....jako na jízdní vlastnosti to vliv nemá ale nevíte co by to mohlo bejt? Mám Corollu XLi 16v 65Kw r.v. 1994. Díkec za odpovědi.. :D
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Zdravím, dělá to nejspíš přítlačný talíř, respektive jeho pružiny. Mě to začlo dělat také, už asi 5 tisíc km s tím jezdím a spojka zabírá jak má, není s ní žádný problém a taky to dělá jenom náhodou, tak by s tím snad žádný problém být neměl. Jinak taky záleží, kolik máš najeto km, jako kolik má najeto ta spojka, protože ta moje má celkem asi jenom 17 tisíc.
Holomek!
XLi
Řidič

Příspěvek od XLi »

Tak jsem to už snad 'tuk tuk' vyřešil...na pedálu spojky jak je takové vodítko nebo pístek bo co to je..byla vůle a matička povolená tak sem ju zkusil dotáhnout a asi snad ok...:-) :wink:
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Tak tohle mě nenapadlo :D
Holomek!
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Bacha, tahle matička asi vymezuje správnou polohu pístu a volný chod pedálu. Radil bych překontrolovat.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Já s ní problém ale nemám... čistě přítlačák... mimochodem, celou tu konzulu spojkovýho pedálu, řadící páku s lanovody a v neposlední řadě celou převodovku se spojkou sem tam v lednu dával namísto automatu :D
Holomek!
XLi
Řidič

Příspěvek od XLi »

Jimmi píše:Bacha, tahle matička asi vymezuje správnou polohu pístu a volný chod pedálu. Radil bych překontrolovat.

Jako takhle prostě sem tam šáhl potmě jen rukou a cítil sem něco volného...taksem to je došrouboval a pak s citem dotáhl jako dál mě to nepusitilo...a je po cvakání snad.(jinak to cavkání bylo spíš jako když cvakáte nepř. s vypínačem bo tak,jemné cvakání) no a spojka se teď chová normálně ťuk ťuk. Hele taková ta nini nádobka vedle nádobky brzdovky to je asi předpokládám ke spojce že? co se tam leje za olej a jestli to mám dolejt když je asi tak něco mezi min. a max. spíše k max.? Mno a ještě k té spojce u té matičky u toho pístku jak to vlastně drží k pedálu jako takovému tak je dost vůle jako že to na tom pedálu lítá zprava do leva...? to je normal? Jinak kdyžtak omluvte tyto 'blbé dotazy s toyotou začínám... Ale je GOOD!! :D :wink:
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Leje se tam brzdová kapalina, nejspíš DOT3, ale dávej si bacha, nesmí ti kápnout nikde na lak a když už náhodou tak rychle utřít, než to udělá neplechu. Dolívat nemusíš, pakliže není blízko min, nebo pod.

Teď z hlavy nevím, jestli je to tam na válečku nebo šroubu, šak se podívej a případně to dotáhni. Jako trochu volný to asi bude vždycky, ale zase by to neměl být nějakej extrém.
Holomek!
XLi
Řidič

Příspěvek od XLi »

Rampa89 píše:Leje se tam brzdová kapalina, nejspíš DOT3, ale dávej si bacha, nesmí ti kápnout nikde na lak a když už náhodou tak rychle utřít, než to udělá neplechu. Dolívat nemusíš, pakliže není blízko min, nebo pod.

Teď z hlavy nevím, jestli je to tam na válečku nebo šroubu, šak se podívej a případně to dotáhni. Jako trochu volný to asi bude vždycky, ale zase by to neměl být nějakej extrém.
Ok díkec... jako k tomu pístu co pak zaleze co stěny jako do motoru...tak před tím pístkem je to jakoby na závit...tak sem to prostě normálně dotáhl...no tak... a jinak ta vůle ta je tam tak půl cenťáku..jako žádnej extrém...dokud jezdí...a bere v poho tak... :D a mění se u rollky nějak olej v převodovce? mám normal manuálku... Dík zatím čáu
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Tak 0,5 cm je normální. Tamto by dotáhlý myslím být mělo stejně. No a olej se má měnit každech 40 tisíc co vím. Někdo tvrdí neměnit, ale sám sem měnil a spokojenost. SAE 75W-90, API GL-4 nebo GL-5.
Holomek!
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Olej každých 40 tisíc......? Tak to už jsem tři výměny prošvihnul :D

K pedálům se může blbě, já mám vyzkoušenou polohu hlavou dolů si lehnout na záda na mírně sklopenou sedačku. Ale je to náročné na krevní oběh a orientaci 8)

Nevím jak u spojky, ale u brzdy jsou matičky dvě a jejich vzájemnou polohou se mění volný chod pedálu. U spojky to může být podobně. Proto pozor, překontrolovat! V zásadě by to mělo fungovat tak, že ze začátku pohybu pedálu se píst nehýbe. Tím se zaručí, že spojka není neustále mírně vyšlápnutá. Ta dráha ale nesmí být moc dlouhá a měla by být někde v manuálu popsaná. Pak by se zase spojka nemusela vyšlápnout úplně. U vlastní spojky (táhlo od pracovního válce) již žádné štelování není.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
XLi
Řidič

Příspěvek od XLi »

Jimmi píše:Olej každých 40 tisíc......? Tak to už jsem tři výměny prošvihnul :D

K pedálům se může blbě, já mám vyzkoušenou polohu hlavou dolů si lehnout na záda na mírně sklopenou sedačku. Ale je to náročné na krevní oběh a orientaci 8)

Nevím jak u spojky, ale u brzdy jsou matičky dvě a jejich vzájemnou polohou se mění volný chod pedálu. U spojky to může být podobně. Proto pozor, překontrolovat! V zásadě by to mělo fungovat tak, že ze začátku pohybu pedálu se píst nehýbe. Tím se zaručí, že spojka není neustále mírně vyšlápnutá. Ta dráha ale nesmí být moc dlouhá a měla by být někde v manuálu popsaná. Pak by se zase spojka nemusela vyšlápnout úplně. U vlastní spojky (táhlo od pracovního válce) již žádné štelování není.

Tak sem se díval na ten pedál a jako přímo že by se na začátku táhlo nehýbalo to ne...ale je tam mezera mezi tím jako než to začne jít ztuha takovej ten přelom...myslím si že je ok.(popř. jak to poznám kdyby byla pořád nírně vyšláplá?) a ty tu matiřku na tom táhle k pedálu máš povolenou nebo dotáhlou do konce? je to taková ta zlatá část pod pedálem... A prosimtě na koik by asi tak vyšla ta výměna převod. oleje? díky za odpovědi je to tu super klub... :wink: :)
Pandy
Řidič

Příspěvek od Pandy »

Tak jsem si uvědomil, že se k tomu spojkovýmu pedálu taky budu muset nějak dostat. Na mé Corollce je obdobná věc - spojkový pedál je nahoře tak nějak zcela volnej ve všech směrech asi 1 cm - mě zrovna dnes byla v Toyotě vysvětlena, že je to vzhledem k 130 tis. najetých km normální a nic se s tím nedá dělat.??
Corolla E11 Hatchback, 1,4 VVTi, 2000
Odpovědět

Zpět na „Corolla“